پایان نامه چیست؟
یکی از وظایف بزرگ دانشجویان دوره دکتری و کارشناسی ارشد ارائه پایان نامه میباشد و باید حتما پایان نامه مناسب و با کیفیت ارائه کنند پایان نامه ها میبایست با استاندارهای مشخصی نوشته شوند و سطح کیفی مطلوبی را دارا باشند از این رو توصیه میکنیم به قواعد نگارش پایان نامه توجه داشته باشید و فونت و سایز قلم را نیز در نظر بگیرید. شیوه نامه نگارش پایان نامه در سایت مربوط به هر دانشگاه قابل ملاحظه میباشد و دانشجویان میتوانند از بخش مربوطه شیوه نامه نگارشی را مطالعه کنند و سپس شروع به نگارش پایان نامه کنند.
مراحل اخذ، تدوین و دفاع از پایان نامه
- انتخاب موضوع پایان نامه
- انتخاب استاد راهنما و مشاور
- تکمیل فرم انتخاب موضوع پایان نامه و ارائه به مدیر گروه
- تکمیل پروپوزال زیر نظر استاد راهنما و مشاور و ارائه پرپوزال به گروه تخصصی
- تصویب پرپوزال در گروه تخصصی و ارسال به پژوهش دانشکده
- صدور کد برای پایان نامه
- نگارش پایان نامه
- اعلام آمادگی دفاع و داوری پایان نامه
- برگزاری جلسه دفاع از پایان نامه
- ثبت نمره نهایی
انتخاب موضوع پایان نامه
احتمالاً زمان زیادی را صرف این پروژه خواهید کرد، به همین خاطر ضروری است که موضوعی را انتخاب کنید که واقعاً به آن علاقه مند هستند، یعنی موضوعی که پس از مدت کوتاهی باعث دل زدگی و کسالت شما نگردد. سعی کنید به سوژه ی موردنظرتان بیاندیشید. شاید این سوژه، یک مؤلف، نظریه، بازه ی زمانیِ خاص و غیره باشد. به این فکر کنید که ادامه ی تحقیق در خصوص موضوع موردنظرتان را چگونه انجام خواهید داد. اگر با فکر کردن راجع به علاقمندی های آکادمیک خودتان مشکل دارید، شاید لازم باشد مروری اجمالی بر دروس دوره ی کارشناسی خود داشته باشد و ببنید آیا موضوع خاصی وجود دارد که به بررسی آن تمایل داشته باشید یا خیر. عنوان پایان نامه می بایست مختصر، رسا و جامع باشد. دانشجویان باید توجه داشته باشند دامنه تحقیق در حدی باشد که پایان نامه کارشناسی ارشد حداقل ۶ ماهه و حداکثر یک ساله به اتمام برسد.
چند نکته در مورد پروپوزال
عدم تحویل پرپوزال در زمان مقرر:
در صورت عدم تحویل پرپوزال در زمان مقرر، مسئولیت آن درزمان تحصیل و تبعات دیگر متوجه دانشجو خواهد بود و عذری در خصوص نبود آگاهی و عدم اطلاع رسانی مناسب در این خصوص پذیرفته نیست.
نحوه دریافت فرم پرپوزال
دانشجویان جهت دریافت فرم پرپوزال می بایست پس از مراجعه به وب سایت واحد، در قسمت فرم های مربوط به پایان نامه، بر روی لینک فرم پرپوزال کلیک نموده و مبادرت به دانلود آن نمایند.
تصویب پروپوزال
مراحل تصویب پرپوزال به شرح زیر است:
الف ( تصویب در کمیته تخصصی گروه مربوطه ) تصویب اولیه
ب ( تصویب در شورای پژوهشی دانشکده ) تصویب نهایی
شورای پژوهشی دانشکده ، شورایی است که در خصوص تصویب نهایی پرپوزال هـا و درخواستهای دانشجویانهر هفته برگزار می گردد. بدیــهی است موضوع پرپوزال پس از تایید شورای پژوهشی دانشکده قطعیت یافته و قابل تغییر نیست.
موارد خاص و تغییرات احتمالی:
در مرحله پس از تصویب موضوع در شورای پژوهشی دانشکده و قبل از اخذ کد شناسایی و برگزاری جلسه دفاع،چنانچه الزم باشد تغییراتی در عنوان پایان نامه یا اساتید راهنما و مشاور صورت پذیرد می بایست بصورت زیر اعمال شود :
تغییرات جزئی:
چنانچـه تغـییرات جزئی در عنوان پایان نامه مد نظـر باشد، الزم است مراتب طـی فرم مربوطه که به تایید استاد راهنما و مدیر گروه رسیده باشد اعالم و تغییرات در عنوان پرپوزال دانشجو منظور شود. تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
تغییرات کلی :
چنانچه موضـوع پایان نامه بطـور اساسـی تغییر نماید ، الزم است پرپوزال جـدید تنظیـم و پس از تاییـد در گـروه تخصصـی، علت تغییر عنوان نیز در فرم مربوطه اعالم شود در اینصورت اگر تغییری در وضعیت اساتید راهنما و مشاور ایجاد نشود، فقط ابلاغیه جدید برای دانشجو صادر خواهد شد تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
افزایش سنوات تحصیلی
در صورت نیاز دانشجو به سنوات تحصیلی بیشتر از سقف مجاز در خصوص پایان نامه ، علت افزایش سنوات طی نامه ای با تایید استاد راهنما و مدیر گروه به حوزه پژوهشی اعلام شود. تایید نهایی با شورای پژوهشی دانشکده می باشد.
اخذ کد و دریافت نامه کدینگ
پس از تصویب در شورای پژوهشی دانشکده ، پروپوزال های مربوطه جهت ثبت در سایت پایان نامه های دانشگاه آزاد واخذ کد به کارشناس پژوهش ارسال می گردد.
درصورت خالی بودن ظرفیت اساتید کد پایان نامه برای دانشجو اخذ می گردد دانشجو می بایست جهت اطلاع از کد ودریافت نامه های کدینگ ۲ هفته پس از برگزاری شورای پژوهشی دانشکده به واحد پژوهش مراجعه نماید.
توجه:دانشجو ۶ ماه پس ازتاریخ دریافت کد مجاز به دفاع می باشد.
پایان نامه چند فصل دارد
پایان نامه های کارشناسی ارشد طبق استاندارد اکثر دانشگاهها شامل ۵ فصل میشوند. این فصول به ترتیب موارد زیر را در بر می گیرند:
- فصل اول: مقدمه و طرح مسئله ( کلیات تحقیق )
- فصل دوم: مروری بر منابع یا روش تحقیق
- فصل سوم: مدلها و ایده های تحقیق
- فصل چهارم: نتایج تحقیق
- فصل پنجم: نتیجه گیری جمع بندی و پیشنهادات
اجزای اصلی فصل های پایان نامه
فصل اول : کلیات تحقیق
فصل اول پایان نامه با مقدمه آغاز می شود. برای نوشتن مقدمه باید بدانید باقی قسمت های پژوهش در مورد چه موضوعاتی هستند. پس بهتر است ابتدا بخش های دیگر پایان نامه را تکمیل کنید و پس از آن به نگارش بخش ها و زیرشاخه های مقدمه بپردازید.
جمله ی اول مقدمه بسیار مهم است، این جمله می تواند خواننده را برای خواندن ادامه پایان نامه متقاعد کند. پاراگراف های بعدی باید به موضوعاتی از جمله تحقیقات پیشین در زمینه موضوع پژوهش، افرادی که ایده اولیه این موضوع را مطرح کردند و همچنین جدیدترین مطالعاتی که در این زمینه انجام گرفته بپردازد. در نهایت باید توضیح داده شود که چرا مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است.
اگر هنوز در نوشتن مقدمه پایان نامه تردید دارید نکاتی درباره نوشتن مقدمه پایان نامه را مطالعه کنید.
فصل دوم : روش تحقیق
در این فصل از پایان نامه اطلاعاتی ارائه میشود که خواننده را متقاعد کند نتایج بدست آمده در این پژوهش درست است.همچنین به برخی سوالات نیز در این قسمت باید پاسخ داده شود. این بخش همچنین نشانگر پیشرفت اطلاعات و دانش پژوهشگر در یک رشته تحقیقاتی است. بنابراین باید سابقه موضوع به خوبی بررسی شود و متنی که ارائه می شود فواید زیر را داشته باشد:
- افزوده شدن اطلاعات محقق در رابطه با مطالعه و تحقیقاتش
- قرار گرفتن تجربیات دیگران در اختیار محقق
- عدم انجام دوباره کاری
- آشنایی محقق با انواع مختلف روش هایی که در آن تحقیق به کار می رود
- آشکار شدن نقاط ضعف و نقص اطلاعات در رابطه با موضوع تحقیق
- محقق می تواند آسان ترین روش تحقیق برای مساله مورد مطالع هاش را انتخاب کند.
فصل سوم: مدلها و ایدههای تحقیق
این فصل از پایان نامه نقش سرنوشت سازی را ایفا می کند. در این فصل متغیر معرفی می شود، متغیر در اصل خصوصیات و حالات مورد اندازه گیری است که می تواند تغییر کرده یا تغییر ایجاد کند بنابراین هنگام طرح و برنامه ریزی یک تحقیق مهم است که متغیرهایی که اندازه گیری خواهند شد انتخاب شده و تشریح شوند چرا که متغیرها با اهداف تحقیق ارتباط خواهند داشت.
فصل چهارم: یافته های تحقیق یا نتایج پایان نامه
فصل چهارم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و برخی آن را قلب تپنده پایان نامه میدانند چرا که در این قسمت، نتایج حاصل از حل معادلات، شبیه سازی یا انجام آزمایشات بیان میشود و به طور کلی میتوان نتایج حاصل از تدوین پایان نامه را در این قسمت بدست آورد.
این فصل از پایاننامه جاییست که پاسخها در آن قرار دارند بنابراین باید فقط محدود به ارائه داده ها باشد و در آن تفسیری صورت نگیرد.
- نتایج تحقیق را میتوانید در قالب نمودار، آمار، جداول و شکلها ارائه دهید.
- بازه تغییر و تفسیر اطلاعات را نیز مشخص کنید.
- نتایج ردکننده فرضیات تحقیق و پژوهش را نیز مانند نتایج تاییدکننده فرضیات آن بیان کنید.
- به قدری وارد جزییات شوید که دیگران نیز بتوانند تفسیر خودشان را داشته باشند و توضیحات خود را ارائه دهند.
- نتایج کلیدی باید در جملات واضح و روان در ابتدای پاراگراف بیان شود.
فصل پنجم : خلاصه تحقیق و تفسیر نتایج
آخرین بخش از فضول پایان نامه بخشی است که در آن نتایج نهایی تفسیر و بررسی شده و پیشنهاداتی ارائه می شود. هدف از نگارش این فصل بازگشت به بیان مساله و هدف اصلی تحقیق است.
فصل پنجم میتواند نقش فشردهای از تحقیق را برای کسانی که وقت خواندن تمام مطالب گزارش را ندارند ایفا کند. بنابراین، این بخش به طور خلاصه و اجمالی هر آنچه در فصلهای مهم گزارش تحقیق بیان شده است را بازگو میکند.
برای ارائه این بخش سعی کنید از دید خوانندهها فکر کنید. فصل چهار نتایج را ارائه می کند در حالی که فصل پنج معنای این نتایج را می گوید. در پایان این قسمت می توانید پیشنهادات خود را در رابطه با نتیجه تحقیق ارائه دهید و توصیه هایی برای انجام پژوهش های بیشتر داشته باشید.
چند نکته مربوط به تایپ پایان نامه
- اندازه کاغذ پایان نامه باید در اندازه A4 و به صورت یک رو نوشتار باشد.
- اندازه حاشیه کاغذ از بالا، پایین و سمت راست ۳ سانتی متر باشد.
- اندازه حاشیه کاغذ در سمت چپ ۲.۵ سانتی متر باشد.
- اندازه فونت فارسی برای متن اندازه ۱۴ می باشد.
- اندازه فونت انگلیسی متن اندازه ۱۲ معمولی است.
- اندازه فونت زیرنویس ۱۰ است.
- عناوین باید دارای شماره باشند.
- چکیده دارای ۲۵۰ تا ۳۰۰ کلمه باشد.
فونت و سایز نگارش اجزای اصلی پایان نامه
- اندازه کاغذ به کار رفته A4 استاندارد به صورت یکرو باشد.
- پایان نامه از بالا به پایین به ترتیب شامل:
- "نام دانشگاه "-"گروه مهندسی کامپیوتر"-"عنوان پایان نامه"-"استاد راهنما"-"ارائه دهنده"-فصل و سال.
- ترتیب قرار گرفتن مطالب به صورت زیر می باشد:
- جلد-صفحه سفید-صفحه عنوان-چکیده-تقدیم نامه-سپاس نامه-فهرست مطالب-فهرست شکل ها و فهرست جدول ها-بدنه اصلی با شروع مقدمه-نتیجه گیری-پیوست ها-فهرست منابع و ماخذ-صفحه سفید.
- اندازه حاشیه کاغذ از بالا و پایین و سمت راست3 سانتی متر و از سمت چپ 2.5 سانتی متر منظور شود.
- فونت بکار رفته برای کلمات فارسی و همچنین کلمات انگلیسی در طول پایان نامه در همه جا ثابت می باشد.
- فونت فارسی مورد استفاده از بین قلم های" نازنین"-"لوتوس" و یا" زر" انتخاب می شود.
- فونت انگلیسی مورد استفاده TimesNewRoman می باشد.
- اندازه فونت فارسی برای متن پایان نامه 14 معمولی می باشد.
- اندازه فونت انگلیسی برای کلمات موجود در متن پایان نامه 12 معمولی باشد.
- فونت زیر نویس 10 می باشد.
- تیتر عناوین با همان قلم متن نوشته می شود.
- عناوین دارای شماره می باشند.
- مثلاً عنوان 1-3 به معنای سومین عنوان از فصل یک و عنوان 3-1-4 یعنی چهارمین زیر عنوان از اولین عنوان فصل 3می باشد.
- اندازه خارجی ترین عنوان برای کلمات فارسی 16 ضخیم و برای کلمات لاتین 14 ضخیم می باشد و زیر عنوان ها با اندازه متن معمولی ولی به صورت ضخیم نوشته می شوند.
- فاصله بین خطوط به صورت single تنظیم می شود.
- در مورد کلماتی مثل "می باشد"و ریز پردازنده ها" باید بین "می" و "باشد" و همچنین بین "ریز پردازنده" و " ها" فاصله باشد(از فاصله نا مرئی(Invisible Space) استفاده شود).
- علائم نقطه(.) -کاما(,)- نقطه ویرگول(;) - دو نقطه (:) و مشابه, به کلمه قبل چسبیده و با فاصله (space) از کلمه بعدی جدا می گردند.همچنین علائم()-{}-"" و[] به محتوای داخلی آن چسبیده و از محتوای بیرونی با فاصله (space) جدا می گردند.
- چکیده پروژه حداکثر در حجمی معادل 250 تا 300 کلمه تهیه شده و شامل بیان مختصر مسئله مورد بررسی,روش تحقیق ومراحل بکار گرفته شده برای کسب و جمع آوری اطلاعات,نحوه تجزیه و تحلیل و نتیجه کلی حاصله می باشد.خواننده با مطالعه چکیده بایدتشخیص دهد که پروژه موجود در برگیرنده مطالب مورد علاقه وی می باشد یا خیر؟تاریخچه و سابقه موضوع در این قسمت ذکر نمی شود, بلکه در مقدمه پروژه توضیح داده می شود.
- هیچ کلمه اتین در متن نوشته نمی شود مگر آنکه اسم شخص-محل-نرم افزاری و یا سر واژه باشد.مانند کلمات Linux -Windows و یا IIS البته پیشنهاد می شود کلمات قولی نیز به صورت فارسی"ویندوز" ویا "لینوکس" نوشته شوند.در مورد سایرکلمات لاتین حتماً ترجمه فارسی آن بکار می رود و پس از اولین کاربرد,واژه ها نیز به صورت پاورقی به طور کامل آورده شوند.
- در بالای کلیه صفحات و در فاصله 2.5 سانتی متر از بالای صفحه یک خط افقی رسم شده , در بالای آن و در سمت راست عنوان پایان نامه و در سمت چپ شماره صفحه قرار می گیرد.
- لازم است متن پایان نامه هم از راست و هم از چپ تراز شده باشد.ابتدای هر پاراگراف حتماً به اندازه یک Tab تورفتگی در نظر گرفته شود.
- کلیه شکل ها نمودارها و جداول به صورت وسط چین بایستی تراز شوند و در زیرآنها شماره و عنوان قید شود ودر متن حتماًبه آنها ارجاع داده شود.
مثلاً "شکل(2-3) فرم دریافت اسم رمز" که عدد2-3 به معنای سومین شکل از فصل 2 می باشد.
- در بین هر دو فصل یک برگه سفید قرار می گیرد که در آن عنوان فصل و شماره فصل قید می شود فرمت و فونت بکار رفته در این صفحه آزاد می باشد.
- ضمائم فصل محسوب نمی شود ودر انتهای پایان نامه بفرم ضمیمه 1,....,ضمیمه 2.......اضافه می شوند.
- متن برنامه(Source),مستندات و برنامه اجرایی به صورت CD ضمیمه پایان نامه گردد.
- آخرین قسمت پایان نامه فهرست مراجع و منابع می باشد که فرمت نوشتن آن در مورد کتاب,ژورنال و آدرس اینترنتی متفاوت می باشد:
در مورد کتاب: شماره منبع,نام مولف,نام منبع,نام ناشر,shg kav.
در مورد ژورنال: شماره منبع,نام مولف,عنوان مقاله,آدرس مقاله,سال,شماره صفحه.
در مورد آدرس اینترنتی:شماره منبع,نام مولف,عنوان,آدرس اینترنتی,آخرین تاریخ مشاهده.
مثلاً
1-ابراهیم زاده,خود آموز برنامه نویسی با جاوا,نشر علوم,1382
2-برای ارجاع به منبع در متن,در انتهای مبحث شماره منبع در[] قرار می گیرد.
مثلاً:
یکی از مواردی که در زبان جاوا.............................................................می باشد[1].
(به جای استفاده از شماره منبع در موارد 25و26 می توان از[ نام نویسنده و سال] نیز استفاده نمود.مثل[ابراهیم زاده 82]).
همانطور که اشاره شد این قلم و فونت پایان نامه برای اغلب دانشگاه ها مورد تایید و قابل قبول میباشد اما بهتر است پیش از ارائه پایان نامه از دانشگاه مربوطه بررسی را انجام دهید و اطمینان حاصل فرمایید و سپس از این فونت و قلم استفاده کنید از طرفی بهتر است به دقت این نکات را مطالعه کنید و هر قلم و فونت را دقیقا در محل مشخص خود استفاده کنید. کل حجم پایان نامه بهتر است بین 70 تا 100 صفحه باشد.
آموزش نصب فونت پایان نامه
- ابتدا فایل دانلود شده را از حالت فشرده خارج کنید.
- پوشه دانلود شده را باز کرده و سه فونت مورد نظر را انتخاب کنید.
- روی فونت ها راست کلیک کرده و گزینه Install را انتخاب کنید.
رنگ جلد پایان نامه
- كارشناسي كامپيوتر: سفيد ابرو باد
- كارشناسي ارشد نرم افزار: سورمه اي
- كارشناسي ارشد هوش مصنوعي: زرشكي
- كارشناسي ارشد شبكه: سبز یشمی
- كارشناسي ارشد معماري: قهوه ای
- كارشناسي ارشدرياضي: سبز يشمي
- كارشناسي وكارداني الكترونيك: سورمه اي
- کارشناسی روانشناسی :سبز یشمی
- كارشناسي حسابداري: خاكستري
البته بهتر است برای پیدا کردن رنگ بندی دقیق جلد پایان نامه ها به سایت رسمی هر دانشگاه مراجعه فرمایید.
نکات کلیدی برای نوشتن پایان نامه کارشناسی
- نگارش پایان نامه کارشناسی پیش نیازهایی دارد و خوب است قبل از آغاز نوشتن بر آن ها اشراف داشته باشید تا دچار خطا و دوباره کاری نشوید.
- پیش از هر چیز باید بدانید که انجام پایان نامه کارشناسی فقط گذراندن چند واحد درسی و کسب نمره قبولی نیست، بلکه فرصت تحقیقاتی مغتنم و باارزشی است که بسیار اهمیت دارد و می تواند به رشد و ارتقای سطح علمی شما و جامعه منجر شود. اگر نگرش تان این گونه نیست، باید زاویه دیدتان را تغییر دهید تا از این کار لذت ببرید و انگیزه و اشتیاق بیشتری در شما ایجاد شود.
- موضوعی مناسب انتخاب کنید؛ موضوعی که به حل نیازهای جامعه امروز کمک کند، به آن علاقه داشته باشید، امکانات لازم برای تحقیق درباره آن موجود و قابل دسترسی باشد و مهمتر از همه این-که جدید و نو باشد. بنابراین با مطالعه و تحقیق گسترده ایده پردازی کنید تا به ایده ای خوب و نو برسید.
- برای اطمینان از نو بودن موضوع پایان نامه جستجو در سایت ایرانداک بهترین گزینه است. ما در مطلب چرا باید در ایرانداک به جستجوی مقاله بپردازیم؟ درباره این سایت و نکات مهم مرتبط با آن توضیحات کاملی ارائه داده ایم.
- به محدودیت ها و شرایط سخت و موانع احتمالی برای انجام پژوهش تان توجه کنید و توانمندی خود را متناسب با آن ها بسنجید و سپس موضوع تان را انتخاب کنید.
- پرسش های پایان نامه تان دقیق و ارزشمند باشد و سعی کنید در پژوهش تان پاسخی نو و منحصربه فرد برای آن ها بیابید.
- منابع معتبر لازم برای تحقیقات خود را شناسایی و بررسی کنید تا مسیر علمی شما مشخص شود و بتوانید سریع تر حرکت کنید. بهتر است بیشتر از منابع خارجی استفاده کنید.
- وبسایت های معتبر و مورد نیازتان را شناسایی کنید؛ وبسایت هایی که برای گردآوری اطلاعات صحیح و معتبر و به روز به شما کمک کنند.
نحوه انتخاب استاد راهنما
یکی از استادان که در زمینه مورد نظر از تخصص کافی برخورداراند را به عنوان استاد راهنما انتخاب کرده و پروپوزال خود را با ایشان درمیان بگذارید. در این جلسه بجز فرم کامل شده پیشنهادیه لازم است تا سابقه تحقیق را بطور کامل نزد ایشان ارائه کنید. همچنین اطمینان حاصل کنید که از نظر ظرفیت اخذ دانشجو ایشان بتوانند شما را بعنوان دانشجوی خود قبول کنند. به این نکته توجه داشته باشید که لازم است حداقل یکی از استادان راهنما و یا مشاور، استاد تمام وقت یا نیمه وقت واحد باشند و ظرفیت خالی داشته باشند.در صورت جلب نظر استاد راهنما، در مورد استاد مشاور و همچنین مشاور صنعتی خود با ایشان مشورت کنید. دانشجو قبل از هماهنگی با استادان راهنما و مشاور موظف است از تعداد پایان نامه های در دست راهنمایی و مشاوره ایشان اطالع حاصل نماید و همچنین اساتید راهنما و مشاور نیز موظف هستند قبل از امضای فرم به سقف پذیرش خود توجه نموده و در صورت تکمیل بودن ظرفیت پذیرش، از ارسال فرم و فرستادن دانشجو به حوزه معاونت پژوهشی و یا در نوبت قرار دادن و ایجاد وقفه در کار دانشجو جدا” پرهیز نمایند. بدیهی است در صورت عدم رعایت موازین مربوطه مسئولیت تاخیر در ارائه پرپوزال و عواقب کار متوجه استادان مربوطه و دانشجو خواهد بود. ارسال رزومه کامل تحصیلی آموزشی و پژوهشی، و تصویر آخرین مدرک تحصیلی در هریک از موارد فوق برای استادان راهنما و مشاوری که برای اولین بار با واحد همکاری می نمایند الزامی است. مطابق با مقررات سازمان تآمین اجتماعی بایستی تصویر کارت ملی، صفحه اول شناسنامه ،صفحه اول دفترچه بیمه، آخرین حکم کار گزینی این دسته از اساتید به کارشناس تحصیلات تکمیلی تحویل داده شده و همچنین جهت پرداخت حق الزحمه شماره حساب بانکی ایشان به امور پژوهشی اعلام گردد.
شرایط تغییر استاد راهنما
با توجه به اینکه فرآیند صدور حکم برای استاد راهنما در پایان نامه های کارشناسی ارشد از مراحل متعددی عبور می کند و پس از صدور حکم، فرد مذکور به عنــوان هــدایت کننده پایان نامه از نظر دانشگاه شنــاخته می شود ، امکان واگذاری این مسئـــولیت به افراد دیگر اساسا” امــکان پذیــر نیست و در شرایط خــاص می بایست این جا بجایی با ارائه دالیل روشن و قابل دفاع به تایید شورای پژوهشی دانشکده برسد. لذا چنانچـه لازم باشد اساتید راهـنما یا مشاور تغییر نمایند چه در صورت تغییر عنوان پایان نامه و چه در صورت عدم تغییر آن می بایست انصراف کتبـی استاد راهنما یا مشـاور به تاییـد گروه رسیده و موافقت استاد راهنما یا مشاور جدید طـی فرم مربوطه از طـرف گروه اعالم ، تا نسبت به صدور احکام جدید اقدام شود. در صورتیکه به علت عدم دسترسی به استاد راهنمـا یا مشاور به عـلت مسافرت طولانی یا فرصت مطالعـاتی یا فـوت و … امکـان اخذ انصراف از استاد نباشد، به جـای انصـراف کتبـی می توان صورتجلسه گروه مبنی بر توضیح علت تغییر استاد راهنما یا مشاور و معرفی استاد جـدید را نیز مالک عمل قـرار داد. در صورت استفاده از استادان جدید ارسال احکام کارگزینی هیات علمی به همراه رزومه کامل تحصیلی، آموزشی و پژوهشی ایشان الزامی است .
پس از اتمام نگارش پایان نامه کارشناسی نیز لازم است نکات زیر را رعایت کنید:
- برای جلسه دفاع خوب تمرین کنید تا با تسلط و اعتمادبه نفس کافی آن را برگزار کنید.
- پاورپوینتی جذاب و زیبا برای جلسه دفاع آماده کنید و پیش از جلسه چند بار آن را تست کنید.
- جلسه دفاع را مدیریت کنید و مطالب تان را با زمان بندی و کاملا منظم ارائه دهید تا وقت کم نیاورید.
- دقیق، واضح و کامل به توضیح موضوع تان بپردازید و به سوالات استادان محترمانه و شفاف پاسخ دهید.