طبیعی است که مادران در طول دوران بارداری بسیار بیشتر از گذشته نسبت به بدن خود حساس می شوند و هر تغییری می تواند آنها را به شدت نگران کند، اگر باردار هستید لازم است بدانید که بسیاری از این تغییرات کاملا طبیعی بوده و معمولا جای هیچ نگرانی برای آنها وجود ندارد. یکی از این دگرگونی های نرمال کاهش ضربان قلب مادر در بارداری است. در این مطلب به شما خواهیم گفت که نبض زن باردار چقدر است و ضربان قلب مادر در دوران بارداری چه تغییراتی می کند؟
سرعت ضربان قلب مادر در طول دوران بارداری باید چقدر باشد؟
بر اساس اینکه در سه ماهه چندم بارداری خود هستید عملکرد قلب نیز تغییر می کند که همین امر روی تعداد و سرعت ضربان قلب شما تاثیر گذاشته و منجر به بالا رفتن ضربان قلب مادر در بارداری خواهد شد. افزایش ضربان قلب از هفته هفتم بادراری آغاز شده و از هفته دهم تا سه ماهه سوم با 10 تا 20 درصد افزایش به اوج خود می رسد. در نیمه اول بارداری میزان خونی که از قلب پمپاژ می شود 10 درصد افزایش می یابد و حدود هفته بیست بارداری به اوج خود می رسد که این حالت تا زمان زایمان ثابت می ماند.
کم شدن ضربان قلب در بارداری
هنگامی که یک فرد باردار ضربان قلب آهسته را تجربه می کند می تواند عواقب منفی برای سلامت او و فرزند متولد نشده اش داشته باشد. خوشبختانه پزشک شما اغلب می تواند از هر گونه مشکل پزشکی مرتبط با ضربان قلب کند جلوگیری کند. البته بهتر است همیشه هر سؤالی در مورد سلامت خود و کودکتان دارید با پزشک خود در میان بگذارید. قلب جنین و سیستم گردش خون با سرعت شگفت انگیزی در هفته اول پس از لقاح شروع می شود. قلب نوزاد تا چهار هفته می تپد. سیستم قلبی عروقی فرد باردار نیز تغییر می کند و از حدود پنج هفته پس از لقاح شروع می شود. حجم کل خون آن ها به طور معمول 40 تا 50 درصد افزایش می یابد بنابراین آن ها می توانند هم بافت های خود و هم بافت های جنینی که به سرعت در حال رشد هستند را تغذیه کنند.
خطرات کاهش ضربان قلب در بارداری
به طور کلی اگر باردار هستید و ضربان قلب شما کمتر از 60 ضربه در دقیقه است پزشک باید شما را به طور کامل برای هرگونه مشکلات قلبی عروقی یا سایر مشکلات پزشکی مورد ارزیابی قرار دهد. فرد باردار ممکن است علائمی مانند غش، درد قفسه سینه، ضعف، خستگی و تنگی نفس داشته باشد. اگر چنین علائمی دارید لطفاً به خاطر خودتان و کودکتان به دنبال تشخیص پزشکی مناسب و فوری باشید. همچنین اگر درمان نشود می تواند منجر به عوارض زایمان، نارس بودن و مرگ جنین شود.
چگونه ضربان قلب آهسته را در دوران بارداری درمان کنیم؟
اکثر افرادی که دارای اختلالات قلبی هستند می توانند با خیال راحت فرزندان سالمی به دنیا بیاورند بدون اینکه هیچ گونه اثرات نامطلوب دائمی بر عملکرد قلب یا طول عمر داشته باشند. با پزشک خود در مورد تمام درمان ها صحبت کنید و بیاموزید که کدام گزینه یا ترکیبی از گزینه ها ممکن است بیشترین مزایا را داشته باشد و کمترین خطر را برای شما و کودکتان داشته باشد. اختلالات قلبی بر مراقبت حدود 1 درصد از بارداری ها تأثیر می گذارد. اگر باردار هستید و نگران یا مطمئن هستید که مشکل قلبی دیگری دارید سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید.
چگونه ضربان قلب عادی در دوران بارداری داشته باشم؟
توصیه ما به آن دسته از زنانی که دچار افت ضربان قلب می شوند، هوشیاری و نظارت بر وضعیت سلامت قلبی شان است. این افراد به جای اینکه سعی کنند ریتم تپش قلبشان را تنظیم کنند باید دلیل افت ریتم را بدانند. بنابراین پیش از تغییر ضربان قلب بهتر است حتما با پزشک متخصص صحبت کنید.یادآوری میکنیم که برای کنترل ضربان قلب در بارداری بهتر است سبک زندگی سالمی را در این دوره انتخاب کنید. توصیه ما به شما، رعایت چند عامل تأثیرگذار زیر است:
ورزش کنید
ورزش مناسب در بارداری معمولا جواب می دهد! البته بهتر است پیش از شروع، حتما با ماما در این مورد صبحت کنید تا او شما را با ورزش های ممنوع در بارداری بیشتر آشنا کند.خوب است بدانید که بسیاری از زنان باردار در این دوره به دستکم 150 دقیقه ورزش هوازی در هفته نیاز دارند. پیاده روی، شنا کردن و ورزش های کم فشار دیگر مثل یوگا در بارداری هم ممکن است باعث حفظ سلامت عضلات و کاهش درد و خارش در بارداری شود.
رژیم بارداری اصولی
حتی پیش از باردار شدن هم برای تغذیه در بارداری، برنامه ریزی کنید. ماما برای شما بهتر توضیح میدهد که چقدر مصرف مواد مغذی در این دوره برای سلامت شما و جنین مفید است.بسیاری از زنان باردار، روزانه، به 2200-2900 کالری نیاز دارند. این میزان دریافت کالری به سن، اندازه بدن، میزان فعالیت و موارد دیگر بستگی دارد.
اهمیت دادن به مراقبت های بارداری
توصیه میکنیم دستکم یک بار در سه ماهه اول بارداری به ماما مراجعه کنید. همچنین لازم است جلسات معاینه بعدی را هم زمانبندی و به طور منظم به ماما مراجعه کنید.این معاینات شامل کنترل ضربان قلب در بارداری می شود که خطرات رشد بیماری های غیرقابل درمان قلب را کاهش می دهد.
مدیریت نگرانی و مشکلات ذهنی
همانطور که بالاتر برایتان توضیح دادیم، استرس باعث بالاتر رفتن ضربان قلب می شود و کاری میکند تا از دوره بارداری تان آنگونه که انتظار دارید، لذت نبرید.بنابراین توصیه میکنیم برای مدیریت شرایط حتما با ماما صحبت کنید و همچنین فراموش نکنید برای جلوگیری از تنگی نفس در بارداری و کنترل ضربان قلبتان، حتما روی ریتم تنفس خود کار کنید ( آهسته و عمیق نفس بکشید).