شاید شما هم شنیده باشید که در اغلب دانشگاه های خارج از کشور، دانشجوهای مقطع دکترا و فوق دکترا برای دریافت پذیرش، می بایست ریسرچ اینترست یا علائق پژوهشی را هم ارائه کنند. علایق پژوهشی یک نامه ۱ الی ۲ صفحه ای (باحداکثر ۴۰۰ واژه) است که سوابق پژوهشی و تحصیلی متقاضی در آن ذکر شده است. در این نامه، متقاضی اطلاعات مربوط به یافته های علمی، مقاله یا کتاب های منتشرشده، فعالیت های پژوهشی و اهداف تحقیقاتی خود را بیان می کند. یک متقاضی تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور، با نوشتن ریسرچ اینترست اصولی و استاندارد، سعی می کند از سایر رقبا پیشی بیگرد و در عرصه رقابت برنده بشود. خب حالا شاید از خودتان بپرسید که یک ریسرچ اینترست استاندارد را چطور باید بنویسیم؟
مواردی که باید در علایق پژوهشی بنویسیم
همان طور که قبلاً نیز اشاره کردیم، ریسرچ اینترست خلاصه ای است از تحقیقات و پژوهش هایی که متقاضی تاکنون انجام داده و همچنین برنامه و اهداف وی برای ادامه تحقیقات در دانشگاه مقصد است. در این نامه، متقاضی می بایست شخصیت خود معرفی کند، به تمامی علایق پژوهشی اشاره کند، دیدگاهش را درباره آینده فعالیت های تحقیقاتی خود بنویسد، دستاوردهایی که تاکنون داشته را ذکر کند و بنویسد که چطور از طریق دستاوردهایش می تواند به اهداف خود برسد. محتوای نامه علایق پژوهشی باید شامل موارد زیر باشد:
- حوزه علاقه متقاضی در مطالعات پژوهشی
- دستاوردهایی که فرد از فعالیت های تحقیقاتی خود در گذشته کسب کرده است.
- میزان تأثیرگذاری پژوهش های انجام شده در تحقیقات آتی
- جایگاه پژوهش های انجام شده در جامعه
نکته: برای نگارش علایق پژوهشی، تسلط به زبان انگلیسی الزامی است. توصیه می کنیم اگر سطح زبان انگلیسی شما ضعیف است، از افرادی که رایتینگ خوبی دارند درخواست کنید تا در نوشتن این نامه شما را راهنمایی کنند.
ساختار ریسرچ اینترست
یک ریسرچ اینترست معمولاً از ۲ الی ۴ پاراگراف تشکیل شده است. پاراگراف اول، مقدمه است. در این بخش، متقاضی باید به اختصار به سوابق تحصیلی و علمی خود اشاره کند. در پاراگراف های بعدی، (دوم، سوم و چهارم) باید در مورد فعالیت های تحقیقاتی که در گذشته انجام شده و همچنین فعالیت های کنونی صحبت شود.
نکاتی که باید در نگارش ریسرچ اینترست درنظر گرفت
در نگارش علایق پژوهشی باید یک سری نکات را رعایت کنید.
- یک ریسرچ اینترست خوب باید عاری از غلط گرامری، املایی و نگارشی باشد.
- پاراگراف ها کوتاه، مختصر و مفید باشند.
- در برخی از واژه ها در صورت نیاز از نیم فاصله استفاده شود.
- عنوان موضوع باید کاملا شفاف و جذاب باشد.
- بهتر است محتوا را لیست بندی کنیم.
- برای لیست های کوتاه از بولت استفاده شود.
- محتوا را به گونه ای بنویسید که خسته کننده نباشد.
- در انتها بهتر است مطالب را با یک نتیجه گیری کوتاه تمام کنیم.
هدف از نوشتن علایق پژوهشی چیست
ریسرچ اینترست این امکان را فراهم می کند تا متقاضی بتواند روی علایق پژوهشی خود متمرکز بشود و با دریافت پذیرش تحصیلی، بتواند در دانشگاه مقصد شروع به فعالیت تحقیقاتی و کسب تجربه کند.
نگارش علایق پژوهشی کمک می کند تا اساتید و محققان بتوانند برخی از فاکتورهای مهم در یک متقاضی را بررسی کنند، ازجمله:
- تخصص آکادمیک و علایق متقاضی
- اشتیاق متقاضی برای انجام فعالیت های تحقیقاتی
- روحیه کار تیمی و همکاری با مسئولین دانشگاه در امور مربوط به تحقیقات و فعالیت های پژوهشی
- پتانسیل متقاضی برای دریافت بورسیه و کمک هزینه تحصیلی
- توانایی متقاضی در اداره کردن فعالیت های پژوهشی بدون کمک گرفتن از اساتید
- توانایی متقاضی در نگارش موضوع
سخن آخر
نگارش ریسرچ اینترست همچون نگارش رزومه، توصیه نامه و ... بسیار حایز اهمیت می باشد. با خواندن ریسرچ اینترست شما، اساتید با پژوهش های شما و همچنین هدف پژوهش های آینده شما آشنا می شوند و شما بعد از اپلای و پذیرش گرفتن از دانشگاه مقصد به راحتی می توانید روی علایق پژوهشی خود کار کنید.