ساعدنیوز
ساعدنیوز

همه چیز در مورد ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی

  شنبه، 06 اسفند 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
همه چیز در مورد ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی
قانون آیین دادرسی مدنی، همانند قانون آیین دادرسی کیفری، یک قانون شکلی بوده، بدین معنا که به نحوه اثبات حق و دعوا پرداخته و مقررات مربوط به نحوه و روند رسیدگی به دعاوی حقوقی و مدنی در مراجع قضایی حقوقی را تعیین و تبیین می کند. در ادامه ساعدنیوز هر آنچه که باید در مورد ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی بدانیم ارائه خواهد داد. همراه ما باشید.

یکی از مهم ترین مواد این قانون، ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی بوده که نقش بسیار مهمی در اثبات دعاوی حقوقی مربوط به تعهد و دین ایفا می کند. به همین دلیل، اشخاصی که قصد داشته تا برای طرح دعاوی حقوقی مربوط به دین و تعهد اقدام کرده یا در این دعاوی از خود دفاع کنند، لازم است تا با این ماده، تفسیر و نکات حقوقی آن، آشنا شوند.

متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی

قانون آیین دادرسی مدنی، یک قانون شکلی بوده، بدین معنا که به آیین دادرسی دعاوی مدنی و نحوه اثبات این دعاوی می پردازد. یکی از مهم ترین مواد این قانون، ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی بوده که نقش بسیار مهم، در رابطه با اثبات دعاوی حقوقی و مدنی دارد. با توجه به اهمیت این ماده، در این بخش، متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، ذکر گردیده و سپس، در بخش های بعد، تفسیر و نکات حقوقی این ماده، ارائه می گردد. متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، بدین صورت می باشد: « در صورتی که حق یا دینی بر عهده کسی ثابت شد، اصل بر بقای آن است، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.» با توجه به اینکه این ماده، داری نکات حقوقی مهمی بوده، پس از بیان متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، در ادامه، به شرح و تفسیر آن پرداخته و سپس، نکات حقوقی مهم مرتبط با این ماده از مواد قانون آیین دادرسی مدنی را ارائه خواهیم کرد.

پوستر مسائل حقوقی

شرح و تفسیر ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی

هر ماده ای از مواد قانونی، من جمله مواد قانون آیین دادرسی مدنی، برای اینکه به نحو بهتری درک و فهمیده شود، لازم است تا مورد شرح و تفسیر قرار گیرد. ضرورت این امر، در مورد مواد قانونی نظیر ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی که دارای پایه و مبنای فقهی بوده، بیشتر احساس می شود. به همین دلیل، در ادامه، شرح و تفسیر ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، ارائه خواهد شد. در رابطه با شرح متن و تفسیر ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، اولین مساله ای که باید به آن اشاره نمود، مبنا و پایه تصویب چنین ماده ای می باشد. در ارابطه با این ماده، لازم است تا به دو اصل و قاعده فقهی، توجه گردد: اصل استصحاب و قاعده البینه علی المدعی و الیمین علی من انکر. در اصل استصحاب، چنین فرض می شود که اگر وجود پدیده ای در گذشته اثبات گردید و اکنون، شک ایجاد شد که آیا آن پدیده در زمان حال نیز وجود دارد یا خیر، وجود آن، تا زمان حال، استصحاب می شود. یعنی، فرض می شود که آن پدیده، تا زمان حال، ادامه داشته و اکنون نیز موجود می باشد. برای درک بهتر مساله، به این مثال توجه شود: علی تا هفته گذشته که در شهر رویت شده، زنده بوده، اما، از هفته گذشته تا امروز، کسی علی را ندیده است. حال اگر شک و تردید ایجاد شود که آیا علی امروز و الان نیز زنده است یا خیر، وجود علی تا اکنون، استصحاب شده و فرض می شود که وی هنوز زنده است؛ مگر اینکه فوت علی اثبات گردد.

حال، با توجه به این توضیحات، در شرح متن و تفسیر ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، می توان گفت، اگر شخصی وجود دینی را بر عهده دیگری اثبات کند و حال، شک شود که ایا آن دین هنوز نیز بر عهده مدیون است، وجود دین تا لحظه اکنون، استصحاب شده و لذا، چنین حکم می شود که دین هنوز برعهده مدیون است. به عنوان مثال، اگر شخص الف، دعوایی را علیه شخص ب مطرح کرده و در دادخواست، ادعا کند که با استناد به یک رسید عادی، پارسال، 20 میلیون تومان را به شخص ب قرض داده و اگر ب مدعی شود که 20 میلیون تومان را به الف پس داده، چون شک ایجاد می شود که آیا دین هنوز بر عهده شخص ب است یا خیر، وجود دین از پارسال تا امسال استصحاب شده و چنین حکم می شود که دین هنوز بر گردن شخص ب است؛ مگر اینکه وی، با سند یا مدرکی مانند شهادت شهود، اثبات کند که دین را پرداخته است. قاعده دیگری که در شرح متن و تفسیر ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، باید مورد لحاظ قرار گیرد، قاعده البینه علی المدعی و الیمین علی المنکر، می باشد. مطابق این قاعده، اگر شخصی دعوا و ادعایی بر شخص دیگر دارد، مدعی محسوب شده و باید حق و دعوای خود را با استفاده از یکی از ادله اثبات دعوا، ثابت کند. در این راه، طرف مقابل که منکر این حق بوده، نیاز به ارائه دلیل نداشته و در صورت نبود ادله اثبات، کافی است تا فقط سوگند یا قسم بخورد. حال، در متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، فرض این است که خواهان و مدعی، دعوای خود را اثبات کرده، چرا که در ابتدای این ماده، قانون گذار بیان می دارد: « در صورتی که حق یا دینی بر عهده کسی ثابت شد...» پس از اثبات حق یا دین از سوی خواهان، از آنجا که طرف مقابل، مدعی می شود که آن حق یا دین را داده، پس به عنوان مدعی، ارائه بینه و ادله اثبات دعوا، مبنی بر اینکه دین را پرداخت کرده، بر عهده وی خواهد بود.

پوستر مسائل حقوقی

نکات حقوقی ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی

در بخش های قبل، متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، ذکر گردید و شرح و تفسیر این ماده از مواد قانون آیین دادرسی مدنی نیز ارائه شد. از آنجا که ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، دارای نکات حقوقی مهمی بوده، در این بخش، قصد داریم تا به ارائه نکات حقوقی این ماده بپردازیم. لذا، در ادامه، به تحلیل و بررسی نکات حقوقی ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، پرداخته خواهد شد. یکی از مهم ترین نکات حقوقی ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، این است که شرح متن و تفسیر این ماده، باید در ارتباط با ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی، مورد توجه قرار گیرد. با این توضیح که مطابق متن ماده 197:« اصل، برائت است، بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد، باید آن را اثبات کند، در غیر این صورت، با سوگند خوانده، حکم به برائت صادر خواهد شد. » بنابراین، هنگامی که صحبت از نحوه اثبات دعوی می شود، مطابق ماده صد و نود و هفت قانون آیین دادرسی مدنی و اصل برائت، نخست ، این مدعی و خواهان است که باید دعوای خود را اثبات کند و اگر دلیلی از ادله اثبات دعوا، برای اثبات ادعای خود نداشته باشد، خوانده یا مدعی علیه، سوگند خورد و دعوا پایان می یابد. حال، اگر خواهان یا مدعی، با استفاده از یکی از ادله اثبات دعوا، ادعای خود را اثبات کرده، نوبت به اجرای ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، می رسد. یعنی، حال که حق یا دین اثبات شد، فرض می شود که آن حق یا دین هنوز بر گردن خوانده یا مدعی علیه برقرار است. اکنون، اگر خوانده مدعی پرداخت حق است، مطابق ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، باید ادعای خود را مبنی بر پرداخت دین اثبات کند. یکی دیگر از نکات حقوقی ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، این مساله است که اثبات خلاف ادعای خواهان و پرداخت حق یا دین، با هر دلیلی قانونی مجازی برای خوانده یا مدعی علیه، امکان پذیر می باشد. ادله اثبات دعوا، شامل سند، شهادت شهود، اقرار، سوگند و امارات بوده و خوانده، به تناسب مورد، حق استناد به آن ها را خواهد داشت.

سخن پایانی

بنابراین مطابق متن ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه، حق یا دینی بر عهده شخصی ثابت شد، اصل بر بقای آن حق یا دین بوده، مگر اینکه طرف مقابل، خلاف ادعای مدعی حق یا دین را اثبات نماید. در شرح و تفسیر این ماده، لازم است تا به اصل استصحاب، توجه شده و ماده صد و نود و هفت قانون آیین دادرسی مدنی نیز مورد توجه قرار گیرد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .

1 دیدگاه

  دیدگاه ها
بازدیدکننده
7 ماه پیش

تشکر از شما که بسیار خوب و روان توضیح دادید و مساله را باز کردید امیدوارم از این نوع تفاسیر بیشتر بذارید
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (518 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (256 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (245 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (224 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (98 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (72 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (44 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (43 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (38 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند...