تعرفه های مشاغل غیر دولتی که توسط بخش خصوصی، تاسیس و اداره می شوند، معمولا، مستقل از بخش دولتی می باشند. اما، برخی مواقع، با توجه به تاثیری که این مشاغل بر اقتصاد و سایر بخش های جامعه داشته، بخش دولتی وارد عمل شده و با نظارت بر فعالیت یا تعرفه های مشاغل خصوصی، در مورد آن ها، تعیین تکلیف می کند. یکی از این مشاغل غیر دولتی که تحت نظارت بخش دولتی بوده، دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی می باشند. با این توضیح که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بر فعالیت این دفاتر نظارت داشته و میزان حق الزحمه آن ها، هر ساله، توسط وزارت خانه مزبور تعیین می گردد. لذا، لازم است تا اشخاصی که به عنوان کارجو، قصد مراجعه به این دفاتر را داشته، با این تعرفه ها و شرایط پرداخت آن، آشنا شده تا مجبور به پرداخت وجهی، خارج از تعرفه ها و شرایط قانونی مقرر نشوند.
میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی
مشاغلی که در کشور ما وجود داشته، در یک تقسیم بندی کلی، به دو گروه مشاغل دولتی و غیر دولتی تقسیم می گردند. مشاغل غیر دولتی، توسط بخش خصوصی و غیر دولتی تاسیس و اداره می شوند و تعرفه های آن، به طور معمول، مستقل از بخش دولتی می باشند. اما، گاه به دلیل اهمیت و تاثیر این مشاغل در جامعه، بخش دولتی وارد عمل شده و بر فعالیت یا تعرفه های مشاغل خصوصی نیز نظارت کرده و در مورد آن، تعیین تکلیف می کند. یکی از این مشاغل غیر دولتی گروه دوم، دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی می باشند. به دلیل اهمیت این دفاتر و تاثیر مستقیمی که بر وضعیت اشتغال نیروی کار کشور داشته، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بر روی فعالیت این دفاتر نظارت داشته و میزان حق الزحمه آن ها، هر ساله، توسط این مرجع دولتی، تعیین می گردد. سایت صدور مجوز های وزارت کار، سایتی است که در آن، در مورد شرایط و نحوه دریافت مجوزهای صادره، توسط معاونت های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی، سازمان بهزیستی و سازمان فنی و حرفه ای کشور، اطلاع رسانی شده است. میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی در سال اخیر نیز توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تعیین شده و به این دفاتر ابلاغ گردیده است. بر اساس ابلاغیه سال اخیر، هزینه حق الزحمه این دفاتر به شرح ذیل بوده که در بخش های بعد، به تفصیل، درباره هر یک از موارد زیر، صحبت خواهیم کرد:
- حق الزحمه ثبت نام و مشاوره شغلی، در دفاتر کاریابی داخلی، مبلغ 65 هزار تومان می باشد.
- حق الزحمه ثبت نام و همراه مشاوره شغلی، در دفاتر کاریابی خارجی، مبلغ 90 هزار تومان است.
- حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی، برای به کارگماری کارجو در داخل کشور، برای قراردادهایی کاری که مدت آن، یک سال و بیشتر بوده، حداکثر، 50 درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال اخیر خواهد بود.
- حق الزحمه به کارگماری کارجودر خارج از کشور، در صورتی که مدت قرارداد کاری، یک سال و بیشتر، بوده، معادل حداقل حقوق پایه مورد تایید سفارت ایران در کشور هدف است و چنانچه، مدت قرارداد کاری، کمتر از یک سال باشد، به صورت تناسبی، تعیین خواهد شد.
حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی بابت ثبت نام و مشاوره
میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، بابت ثبت نام و مشاوره، در سال اخیر نیز همانند سایر خدمات این دفاتر، در ابلاغیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تعیین و به این دفاتر ابلاغ گردیده است. بر اساس این ابلاغیه، دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، برای انجام خدمات ثبت نام و مشاوره نیروی کار، در سال اخیر، حق دریافت حق الزحمه، به شرح زیر را خواهند داشت:
- حق الزحمه ثبت نام و مشاوره شغلی، در دفاتر کاریابی داخلی، مبلغ 65 هزار تومان می باشد.
- حق الزحمه ثبت نام و همراه مشاوره شغلی، در دفاتر کاریابی خارجی، مبلغ 90 هزار تومان است.
- در صورتی که این دفاتر، صرفا برای ثبت نام کارجو، اقدام نموده و مشاوره شغلی، به وی ارائه نگردد، در هر یک از موارد فوق، 50 درصد از هزینه حق الزحمه ثبت نام و مشاوره شغلی، کسر می گردد.
حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی بابت بکارگماری کارجو در داخل کشور
یکی از خدمات دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی، بکارگماری کارجو در داخل کشور می باشد. مطابق ابلاغیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میزان حق الزحمه این دفاتر، برای بکارگماری کارجو در داخل کشور در سال اخیر، طبق توضیحات ذیل می باشد: میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی، برای به کارگماری کارجو در داخل کشور، برای قراردادهایی کاری که مدت آن، یک سال و بیشتر بوده، حداکثر، 50 درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال اخیر می باشد. چنانچه، حقوق ثابت کارجویی که به کار گمارده شده، بیشتر از حداقل دستمزد اعلامی شورای عالی کار باشد، مبلغ 30 درصد تفاوت دستمزد کارجو با حداقل دستمزد اعلامی شورای عالی کار، به هزینه حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی، بابت بکارگماری کارجو در داخل کشور در سال اخیر اضافه می گردد. چنانچه، مدت قرارداد کاری، کمتر از یک سال باشد، میزان حق الزحمه دفاتر، به تناسب ماه های کارکرد، تعیین می شود و در صورتی که مدت بکار گماری کارجو، کمتر از یک ماه باشد، حق الزحمه ای به دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی، برای بکارگماری کارجو در داخل کشور، تعلق نخواهد گرفت. در مورد برخی مشاغل ساختمانی و روزمزد، این امکان برای دفاتر مشاوره شغلی وجود داشته تا 8 درصد میزان دستمزد روزانه دریافتی کارجو را بابت بکارگماری کارجو در داخل کشور، محاسبه و دریافت نمایند.
حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی بابت بکارگماری کارجو در خارج کشور
میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، بابت بکارگماری کارجو در خارج کشور نیز همچون میزان حق الزحمه این دفاتر، برای بکارگماری کارجو در داخل کشور، در سال اخیر، مبلغی مشخص می باشد. با این توضیح که مطابق ابلاغیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی: مراحل رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرما، ابتدا از طریق تشکیل هیات تشخیص سه نفره بوده و سپس، در مرحله بعد، در صورت اعتراض به رای هیات تشخیص، هیات حل اختلاف هفت نفره، به اختلاف کارگر و کارفرما، رسیدگی خواهد کرد. حق الزحمه به کارگماری کارجودر خارج از کشور، در صورتی که مدت قرارداد کاری، یک سال و بیشتر، بوده، معادل حداقل حقوق پایه مورد تایید سفارت ایران در کشور هدف است و چنانچه، مدت قرارداد کاری، کمتر از یک سال باشد، به صورت تناسبی، تعیین خواهد شد.
شرایط دریافت حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی
ابلاغیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، علاوه بر هزینه حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی در سال اخیر، شرایط دریافت این حق الزحمه را نیز تعیین نموده است. بر اساس، ابلاغیه مزبور، شرایط دریافت حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی، به شرح زیر می باشند:
میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی، برای ثبت نام و مشاوره شغلی در سال اخیر، یعنی مبلغ 65 و 90 هزار تومان، بدون محاسبه مالیات ارزش افزوده بوده و بنابراین، بدیهی است که در هنگام محاسبه مالیات ارزش افزوده، این مبلغ نیز به میزان نهایی حق الزحمه دفاتر اضافه خواهد شد. در صورتی که کارجو از فرآیند به کارگماری، انصراف دهد، امکان استرداد وجهی که به منظور ثبت نام و مشاوره شغلی به دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی پرداخته، برای وی وجود نخواهد داشت. چنانچه، مدت قرارداد کاری، کمتر از یک سال باشد، میزان حق الزحمه دفاتر، بابت بکارگماری کارجو در داخل کشور، در سال اخیر، به تناسب ماه های کارکرد، تعیین شده؛ اما چنانچه، قرارداد کار میان کارجو و کارفرما، تا یک سال تمدید گردد، دفاتر مشاوره، حق دریافت ما بقی حق الزحمه خود را خواهند داشت. در صورت توافق میان کارجویی که به کار گمارده شده با دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، این دفاتر می توانند، به جای دریافت کامل و یکجای حق الزحمه، برای دریافت حق الزحمه خود، به صورت اقساطی اقدام نمایند.
نحوه پرداخت حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی
مساله دیگری که در ابلاغیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به آن پرداخته شده، نحوه پرداخت حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، در سال اخیر می باشد. لذا، در ادامه، به توضیح نکات مربوط به نحوه پرداخت حق الزحمه این دفاتر، می پردازیم. این امکان برای دفاتر کاریابی داخلی وجود داشته تا حق الزحمه بکارگماری کارجو را، از کارفرمای مربوطه، دریافت کنند. در صورتی که خود کارجو تمایل داشته باشد، دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، این امکان را داشته تا در هنگام معرفی کارجو به کارفرما و کارگاه مربوطه، به میزان 300 هزار تومان از حق الزحمه بکارگماری را از کارجو دریافت کرده و در صورتی که کارجو، به کار گمارده نشده و قرارداد کاری میان وی و کارفرما منعقد نگردد، مبلغ پرداخت شده توسط وی، باید حداکثر ظرف یک هفته، توسط دفتر دریافت کننده وجه، به کارجو مسترد گردد. حق دریافت تضمین و تامین لازم، در قالب سفته، به منظور اطمینان از دریافت حق الزحمه، توسط دفاتر مشاوره شغلی، برای این دفاتر، وجود داشته که میزان تضمین، در سال اخیر، برای کاریابی در داخل کشور، از میزان حداقل حقوق اعلام شده از سوی شورای عالی کار و برای کاریابی در خارج کشور، از میزان حداقل حقوق تعیین شده در کشور هدف، بیشتر نخواهد بود. تضمین دریافت شده، توسط دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، حداکثر به میزان 20 روز، در اختیار دفتر مربوطه بوده و همچنین، این دفاتر، حق دریافت مدارک هویتی کارجویان، از قبیل شناسنامه و کارت ملی آنها را بابت تضمین نخواهند داشت. در صورت درخواست دفتر کاریابی، این امکان، برای کارفرما وجود داشته تا حق الزحمه دفتر مربوطه را بابت بکارگماری کارجو، درقالب مساعده از حقوق استخدام شونده، کسر و به دفتر کاریابی پرداخت کند. انجام این امر، منوط به اخذ رضایت کتبی کارجو می باشد.
ضمانت اجرای عدم رعایت حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی
در بخش های قبل، در مورد هزینه و میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، در سال اخیر ، در ارتباط با خدماتی نظیر ثبت نام و مشاوره و بکارگماری کارجو در داخل و خارج از کشور، صحبت کردیم. در این بخش، قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که در صورت عدم رعایت مفاد ابلاغیه وزارت کار، چه ضمانت اجرایی در انتظار دفاتر مشاوره شغلی می باشد؟ بر اساس ماده 11 ابلاغیه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در صورتی که دفاتر مشاوره شغلی، خارج از تعرفه قانونی سال اخیر، اقدام به دریافت وجه کرده یا دیگر شرایط ابلاغیه را رعایت نکنند، این امکان برای کارجو وجود داشته تا اعتراض خود را به اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، جهت رسیدگی اعلام نماید.
بنابراین میزان حق الزحمه دفاتر مشاوره شغلی و کاریابی غیر دولتی، در سال اخیر، بابت ثبت نام و مشاوره شغلی، در دفاتر کاریابی داخلی، مبلغ 65 هزار تومان، در دفاتر کاریابی خارجی، مبلغ 90 هزار تومان و برای بکارگماری کارجو در داخل کشور، حداکثر، 50 درصد حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار می باشد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم