حقوق مالی زن در زندگی مشترک

  پنجشنبه، 06 مرداد 1401   زمان مطالعه 13 دقیقه
حقوق مالی زن در زندگی مشترک
حقوق مالی زن در زندگی مشترک، بسته به موقت یا دائم بودن عقد نکاح، متفاوت می باشد و برخی از آن ها، در عقد موقت، وجود ندارند؛ اما، با این حال، به طور کلی، حق مهریه، حق نفقه، حق اجرت المثل، حق ارث، حق تنصیف اموال، در صورت قبول شرط تنصیف، هنگام عقد از سمت مرد و حق دریافت مستمری شوهر، بعد از فوت وی، از جمله حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک هستند.

زمانی که بحث از حقوق مالی زن در ازدواج می شود، اکثر افراد بر این باور هستند که تنها حق مالی وی مهریه است. درست است که مهریه یکی از مهمترین حقوق مالی زن محسوب می شود اما علاوه بر آن حقوق مالی دیگری نیز برای زوجه تعریف شده است که گاهی نادیده گرفته می شود. امروزه از جمله نگرانی های دختران برای ازدواج عدم استقلال مالی و فشارهای اقتصادی ناشی از عدم ایفای تعهدات توسط زوج می باشد. در اسلام و در حقوق ایران برای حقوق مالی زن، ارزش بسیاری قائل شده اند و زوجین می بایست با این حقوق اساسی و قانونی آشنا شوند و آقایان نباید به صورت سلیقه ای در این خصوص رفتار کنند. طرفین باید برای ثبات زندگی و امنیت خاطر زوجه از حقوق مالی وی در ازدواج آگاه باشند.

پوستر مسائل حقوقی

هر عقدی که در قانون مدنی، پیش بینی شده است، آثاری دارد و حقوق و تکالیفی را برای طرفین عقد، بسته به موضوع آن، ایجاد می نماید. عقد ازدواج نیز از این موضوع، مستثنی نیست و به محض واقع شدن آن، با صیغه عقد ازدواج و اظهار ایجاب و قبول طرفین، با اراده و رضایت شخصی، حقوق و تکالیفی را برای آن ها، ایجاد می کند.به محض وقوع عقد نکاح، حقوق مالی ویژه ای، برای زن، ایجاد شده و تکالیفی نظیر تمکین عام و خاص از همسرش نیز بر عهده وی قرار می گیرد. بسیاری از زنان، از حقوق مالی زن در زندگی مشترک، آگاه نبوده و به غلط، تصور می کنند، صرفا، مهریه و نفقه، به آن ها، تعلق می گیرد، حال اینکه حقوق مالی زن در زندگی مشترک، بالغ بر 5 حق بوده که البته شرایط تعلق هر کدام، متفاوت از دیگری است و در برخی موارد، به دلیل عدم وجود شرایط و یا رفتار زن، برخی از آن ها، به وی تعلق، نمی گیرند. از این رو، در این محتوا، قصد داریم، بگوییم، حقوق مالی زن در زندگی مشترک چیست و سهم زن از زندگی با همسرش، چه می باشد و سپس، در خصوص هریک از این حقوق مالی، اعم از مهریه، نفقه، اجرت المثل، ارث و تنصیف اموال، صحبت کرده و بگوییم که دریافت مستمری شوهر، بعد از فوت او، چه شرایطی دارد.

حقوق مالی زن در زندگی مشترک

اینکه سهم زن از زندگی مشترک چیست و حقوق مالی او، در ازدواج، چه هستند؟ از پرسش های رایج بانوان می باشد که در پاسخ به آن ها، باید گفت، ازدواج که یکی از عقود پیش بینی شده در قانون مدنی بوده، دارای آثار حقوقی مخصوص به خود است. به واسطه عقد ازدواج، طرفین عقد، بر یکدیگر، محرم شده، به زوجیت یکدیگر در می آیند و حقوق و تکالیفی نیز برای آنها، در قبال یکدیگر، ایجاد می گردد که حقوق مالی زن، از جمله آن ها است.

  • از تکالیفی که به واسطه عقد ازدواج، برای زن، ایجاد می گردد و از حقوق شوهر نیز می باشد، می توان به، مکلف شدن زن، به تمکین عام و خاص، از همسر خود، یعنی، حرف شنوی داشتن از شوهر، در تمام امور، زندگی با وی زیر یک سقف و ایجاد رابطه جنسی با او در حد متعارف، اشاره کرد.
  • از تکالیفی که به واسطه عقد ازدواج دائم، برای مرد، ایجاد می گردد، می توان به مکلف شدن مرد، به پرداخت نفقه و مهریه زن که از جمله حقوق مالی زن در زندگی مشترک هستند، اشاره کرد. اما، حقوق مالی ای که مرد، به واسطه عقد ازدواج، موظف به پرداخت آن ها به زن می باشد، منحصر به مهریه و نفقه نیست و این حقوق، موارد دیگری را نیز در بر می گیرد که اغلب افراد، از آن، بی اطلاع هستند یا تصوری غلط، از شرایط تعلق یا عدم تعلق آن ها دارند.

از این رو، در این بخش، به صورت موردی، به حقوق مالی زن در زندگی مشترک، اشاره کرده و توضیحی مختصر، در خصوص هریک از آن ها، خواهیم داد و سپس، در ادامه مقاله، به تفصیل و به صورت جداگانه، جزئیات هریک از حقوق مالی زن در زندگی مشترک را بررسی خواهیم کرد و خواهیم گفت سهم زن از زندگی مشترک چیست. حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک، عبارتند از:

  • حق مهریه: مهریه، از حقوق مالی زن در زندگی مشترک، به واسطه عقد نکاح دائم و موقت بوده و می تواند، شامل هر آن چیزی باشد که مالیت داشته و دارای منفعت عقلایی است. زنان، به محض وقوع عقد نکاح دائم و یا موقت، مالک مهر شده و می توانند، هر تصرفی را که می خواهند در آن، بنمایند.
  • حق نفقه: از دیگر حقوق مالی زن در زندگی مشترک، نفقه است که در نکاح دائم، بدون نیاز به شرط کردن آن، به محض وقوع عقد و در صورت وجود تمکین عام و خاص زن از مرد، به او، تعلق می گیرد؛ اما، در عقد موقت، صرفا، در صورتی که شرط شده باشد، وجود خواهد داشت.
  • حق اجرت المثل: اجرت المثل، یکی از حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک بوده که در واقع، مزد کارهایی است که زن، در طول زندگی مشترک با همسر خود، به دستور او و بدون قصد تبرع، انجام داده است. اجرت المثل در عقد موقت نیز در صورت وجود شرایط آن، وجود خواهد داشت.
  • حق ارث: ارث را نیز می توان، یکی از حقوق مالی و سهم زن در زندگی مشترک دانست؛ با این توضیح که زوجین، در عقد نکاح دائم، بر خلاف نکاح موقت، از یکدیگر ارث می برند و در صورتی که شوهر، زودتر از زوجه خود، فوت کند، زن از او، ارث خواهد برد و حتی می تواند، مهریه خود را نیز از ماترک همسر متوفی، مطالبه نماید.
  • حق تنصیف اموال: حق تنصیف اموال، در صورتی از حقوق مالی زن در زندگی مشترک می باشد که اولا، مرد، شرط تنصیف را هنگام عقد ازدواج، پذیرفته باشد، ثانیا، با میل و تمایل خودش، اقدام به طلاق همسر خود نماید و ثالثا، اموالی داشته باشد که بعد از ازدواج، در طول زندگی مشترک، به دست آمده باشند. بحث تنصیف، در طول زندگی، مطرح نیست و صرفا منحصر به زمان طلاق به درخواست مرد می باشد.
  • حق بهره مند شدن از مستمری شوهر: یکی دیگر از حقوق مالی زن در زندگی مشترک، بهره مند شدن او، از حقوق مستمری همسرش فوت شده اش، می باشد که این امر، تنها، در صورتی، محقق می شود که اولا، شوهر، مستمری بگیر باشد، ثانیا، فوت کرده باشد. بنابراین، بهره مندی زن، از این حق نیز همانند ارث، منوط به فوت همسر است.

حق مهریه زن در زندگی مشترک

در قسمت قبل، در پاسخ به این پرسش که سهم زن از زندگی مشترک چیست و حقوق مالی او، چه هستند، گفتیم که از حقوق مالی زنان، در نکاح دائم و موقت، مهریه بوده و به محض وقوع عقد نکاح، به مالکیت زن در می آید و او می تواند، بلافاصله، اقدام به گرفتن مهریه یا هر نوعی از تصرف، در آن کند. ماده 1078 قانون مدنی، در تعریف مهریه، مقرر می دارد: "هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد، می توان، مهر قرار داد." بر اساس این ماده، مهریه، باید، مالیت داشته باشد، یعنی، مال محسوب شود و قابل تملک نیز باشد، یعنی زن، بتواند، آن را تملک کند. مهریه، از مهم ترین مواردی است که هنگام هر نوع از عقد ازدواج، باید، تعیین گردد. اهمیت مهریه، به حدی است که عدم تعیین آن، در عقد موقت، سبب بطلان عقد شده و عدم تعیین آن در عقد نکاح، گرچه سبب بطلان عقد نیست اما، در نهایت، باید، به تراضی، مهری برای زوجه، معین گردد. چنانچه، قبل از تراضی بر مهر در عقد دائم، نزدیکی صورت گیرد، برای زوجه، مهر المثل، تعیین خواهد شد. مهر المثل، با نظر کارشناس دادگاه و با در نظر گرفتن شان و موقعیت زن و وضعیت خانوادگی و اجتماعی او، تعیین می شود و موافقت یا عدم موافقت مرد، تاثیری در آن، نخواهد داشت زن می تواند، هر زمان که بخواهد، در طول زندگی مشترک، اقدام به مطالبه مهریه خود، از همسرش کند و این امر، منوط بر وقوع طلاق، میان زوجین نیست. برخی از زنان، این تصور را دارند که خیانت یا روابط نامشروع یا نشوز، مسقط حق مهریه آن ها خواهد بود که باید گفت، این تصوری غلط است و تنها، ابرا، هبه و بذل مهریه توسط زن، سبب می شود، زن، دیگر، از مهریه، برخوردار نباشد.

حق نفقه زن در زندگی مشترک

نفقه، یکی از حقوق مالی زن در زندگی مشترک است که در عقد دائم، به محض وقوع عقد نکاح، مرد، موظف به پرداخت آن، می گردد. البته، شرط تعلق نفقه به زن، در زندگی مشترک، این است که زن، از همسرش، تمکین عام و خاص داشته باشد و در این زمینه، کوتاهی نکند. نفقه، شامل مسکنی برای زندگی، اثاثیه ای، برای منزل، تامین تمامی نیازهای متعارف زن، تهیه خوراک و پوشاک، هزینه های درمانی و بهداشتی و مواردی از این دست بوده و در صورتی که توسط مرد، تامین نشود، زن الزامی بر تمکین، نخواهد داشت و عدم تمکین، در چنین شرایطی، حق نفقه را از او، سلب نخواهد کرد. در صورتی که زن، از تمکین عام و خاص، برخوردار بوده، ولیکن، مرد، اقدام به پرداخت نفقه او نکند، زن می تواند، با ثبت دادخواست مطالبه نفقه، اقدام به مطالبه این حق مالی خود کرده و از دادگاه، الزام مرد، بر پرداخت آن را بخواهد. چنانچه مرد، با وجود داشتن توان مالی، از پرداخت نفقه به زن، خودداری کند، زن می تواند، از مرد، شکایت کیفری ترک انفاق کرده و او را به مجازات حبس نیز محکوم کند.

حق اجرت المثل زن در زندگی مشترک

اجرت المثل، از حقوق مالی زن در زندگی مشترک بوده و در واقع، به نوعی، سهم زن از زندگی مشترک است. اجرت المثل، مزد کارهایی است که انجام آن ها، شرعا، برعهده زن نبوده، اما، زن، آن ها را به دستور مرد و بدون اینکه نیت رایگان انجام دادن، داشته باشد، انجام داده است. مطالبه اجرت المثل در عقد موقت و دائم، منوط به زمان جدایی و طلاق نیست و زن، هر زمان که بخواهد، می تواند، با ثبت دادخواست مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت، از دادگاه بخواهد، نسبت به پرداخت آن، توسط مرد، حکم صادر کند. در محاسبه اجرت المثل، کارشناس دادگستری، مبلغ آن را بر اساس کارهایی که زن، در زندگی کرده، تعداد فرزندانی که به دنیا آورده و تربیت کرده، اشتغال یا عدم اشتغال او، در زندگی مشترک، تعیین خواهد کرد. شایان ذکر است، چنانچه، زن، اقدام به ترک منزل کرده باشد و به این علت، ناشزه شناخته شود و دادگاه، حکم نشوز وی را صادر کرده باشد، در خصوص آن ایامی که ترک منزل کرده، از اجرت المثل، بهره، نخواهد برد و اجرت المثل او، صرفا، نسبت به زمان هایی که در منزل حضور داشته و کار های منزل را انجام می داده است، محاسبه خواهد شد.

حق ارث زن در زندگی مشترک

بر اساس قانون مدنی، زوجین، از یکدیگر، ارث می برند، مگر اینکه، موانع ارث، نظیر کفر یا لعان، وجود داشته باشد. البته، ارث بری، تنها، در نکاح دائم وجود داشته و در عقد موقت، زوجین، از یکدیگر ارث، نخواهند برد و فقط، می توانند، تا یک سوم اموالشان را برای یکدیگر، وصیت نمایند. بر همین اساس، می توان گفت، ارث نیز در صورتی که مرد، زودتر از زن فوت کند، یکی از حقوق مالی زن، در زندگی مشترک است و او می تواند، به واسطه این نهاد حقوقی و شرعی، از آنچه از همسر مرحومش، بجا مانده، ارث ببرد و حتی، این امکان، وجود دارد که زن، مهریه خود را نیز از ماترک همسرش، مطالبه کند. سهم زن از ارث شوهر، بستگی به این دارد که مرد، فرزندی داشته باشد یا خیر. با این توضیح که، در صورت فرزند داشتن مرد، سهم زن از ارث شوهر، یک هشتم از عین اموال منقول و قیمت اموال غیر منقول بوده و در صورت نبود فرزند، سهم زن، از ارث شوهر، یک چهارم از عین اموال منقول و قیمت اموال غیر منقول، می باشد. شایان ذکر است، زن، از اصل اموال منقول، ارث خواهد برد اما، از اموال غیر منقول، تنها، از قیمت این اموال، ارث می برد مگر در حالتی که باقی وراث، نتوانند، قیمت اموال غیر منقول را به او بپردازند که در این حالت، در صورت مطالبه ارث، از طریق زن، دادگاه، از اصل اموال غیر منقول، به او به عنوان ارث، خواهد داد.

حق شرط تنصیف زن در زندگی مشترک

حق شرط تنصیف اموال، در صورتی، جزو حقوق مالی زن، در زندگی مشترک می باشد که مرد، هنگامی که عقد نکاح منعقد می شود، این شرط را در عقد نامه پذیرفته باشد. اساسا، این حق، زمانی مطرح می شود که مرد، دادخواست طلاق داده باشد و نه زن و دارایی هایی داشته باشد که آن ها را بعد از ازدواج با زن، در طول زندگی مشترک، به دست آورده است. چنانچه، زن، اقدام به ثبت دادخواست کند یا مرد، شرط تنصیف را نپذیرفته باشد یا مرد، دارایی ای نداشته باشد، زن، از حق شرط تنصیف، برخوردار نخواهد بود. در شرط تنصیف، تا نصف دارایی مرد که بعد از ازدواج، به دست آمده، به عنوان سهم زن از زندگی مشترک، به او، تعلق می گیرد.

حق زن برای دریافت مستمری شوهر در زندگی مشترک

چنانچه شوهر، فوت کند، تحت شرایطی، زن و فرزندان او، می توانند، از حقوق مستمری او، بهره مند گردند. بر این اساس، می توان گفت، دریافت مستمری شوهر، بعد از فوت او، می تواند یکی از حقوق مالی زن، در زندگی مشترک باشد. اما، تعلق این حق، نیازمند وجود شرایطی است. 50 درصد حقوق مرد، بعد از فوت، به همسر او می رسد و ازدواج مجدد همسر، بعد از فوت شوهرش، مانع از تعلق این مستمری به او نخواهد شد. همچنین، چنانچه، مرد، دارای فرزندان دختر ازدواج نکرده یا متارکه کرده باشد، یا فرزند پسر زیر 18 سال داشته باشد، 25 درصد از این مستمری نیز، به آن ها، تعلق خواهد گرفت. ذکر این نکته ضروری است که در صورتی که متوفی، دارای چند همسر باشد، 50 درصد حقوق بیمه شده، به عنوان حقوقی مستری همسر متوفی، در نظر گرفته می شود و میان همسران مرد متوفی، به تساوی، تقسیم می گردد.

حق زن برای دریافت نحله:

نحله به معنی هدیه و بخشش است و یک نوع بخشش اجباری است که در صورت عدم تعلق اجرت المثل به زن، دادگاه حکم می کند که به وی داده شود.

لازم به ذکر است که نحله با اجرت المثل (و یا اجرت المثل با نحله) قابل جمع نیستند یعنی اگر اجرت المثل (یا نحله) به هر دلیلی به زوجه تعلق بگیرد، دادگاه نمی تواند درمقابل برای زن نحله (یا اجرت امثل) نیز تعیین کند. نحله نیز مانند جرت المثل در صورتی قابل مطالبه می باشد که دادخواست طلاق از سوی زن نباشد. و یا اگر درخواست طلاق به در خواست مرد باشد، درخواست طلاق از سوی مرد به علت سوء معاشرت و سوء رفتار زوجه نباشد.(اگر درخواست طلاق از سمت مرد به علت سوء رفتار یا سوء معاشرت وی باشد، زن نمی تواند تقاضای گرفتن نحله یا اجرت المثل داشته باشد.). سه عامل تعیین کننده ی نحله است:

  • تعداد سال های زندگی مشترک زن و شوهر؛
  • نوع کارهایی که زن در خانه شوهر انجام داده است؛
  • وسع (توانایی یا استطاعت مالی) مالی شوهر. یعنی در صورت عدم استطاعت مالی شوهر اجباری به پرداخت نحله نیست.

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری از چهره درس خوان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ 12 سالگی رهبری در مدرسه (436 نظر) نگاهی به انواع لباس مدرسه دانش آموزان کشور های مختلف/ آمریکا، ژاپن، چین و... (233 نظر) الهام چرخنده امروز صبح به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت+عکس/ چهره آرام خانم بازیگر در بیت رهبری (175 نظر) سحر زکریا: 6 سال همسر مهران مدیری بودم / او جوانی ام را گرفت !+فیلم (158 نظر) پری غفاری معشوقه شاه پهلوی: شاه آرام آرام مشروب می‌خورد و گاهی گیلاس مرا هم پر می‌کرد/ ازدواجی در کار نبود من دستمزدم را می گرفتم! (154 نظر) رهبر معظم انقلاب: ترویج موسیقی بر خلاف مذاق اسلام است/ اردوی مختلط دختر و پسر یعنی چه؟! دانشجو بره خارج از کشور که چه کنه؟+فیلم (148 نظر) مروری بر بازیگران مرد ایرانی که از گوشواره استفاده می‌کنند؛ امیر جعفری، ارسلان قاسمی، امین حیایی و...+عکس (103 نظر) روز اول مهر یادی کنیم از اخراج سجاد رضایی فرزند اکبر کلاس دوم ب با گرمکن ورزشی دهه شصتی +فیلم/ من برای لهجه اصفهانیش مُردم شما ادامه بدید (93 نظر) نعیمه نظام دوست: عاشق احمدرضا عابدزاده بودم ، اون بلیزر داشت منم با یه رنو افتادم دنبالش اصلا به من محل نذاشت قلبم خیلی شکست و اومدم خونه عکسهاشو پاره کردم+ویدیو (92 نظر) خانه پدری ساده رهبر معظم انقلاب به روایت تصویر +عکس/ از سقف چوبی و بوفه دکوری ساده تا چراغ نفتی و کابینت های فلزی (88 نظر) اکبر عبدی: 25 سال مصرف کننده تریاک بودم، اینجانب اکبر عبدی 4 سال و نیم یک معتاد+فیلم (82 نظر) رضا عطاران : من و خانومم تو سینما بودیم همه اومدن برای عکس و امضا که اعلام شد رضا گلزار وارد شده دور و برمون حتی یه نفر هم نموند همه رفتن پیش رضا (80 نظر) دیدار احساسی علی پروین اسطوره فوتبال با رهبر انقلاب در بیمارستان +عکس / ارادت خاص علی آقا به رهبر معظم انقلاب (79 نظر) علیرضا بیرانوند: پرتاب‌های بلندم به خاطر چوپانی کردنم هست؛ به عنوان یک چوپان در کنار خانواده ام همیشه مجبور بودم که با پرتاب سنگ مواظب گوسفندانم باشم (75 نظر) خلاقیت هوشمندانه یک مدرسه ایرانی برای استفاده از پله های سالن/ دست مریزاد به این همه نبوغ و ابتکار+عکس👌 (71 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
از تولد 1 سالگی دختر سردار آزمون تا شوخی حسن ریوندی با قطعی برق حواشی داغ امروز جمعه 6 مهر 1403
کتاب خوب بخوانیم ؛ معرفی کتاب صد سال تنهایی گابریل گارسیا مارکز
خرید قاتل خونسرد کرمانشاهی با کارت‌های بانکی مقتولانش !
فال قهوه با نشان روز جمعه 6 مهر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 6 مهر 1403 + فیلم
فال ابجد روزانه جمعه 6 مهر 1403
فال روزانه امروز جمعه 6 مهر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 6 مهر 1403
فال روزانه امروز پنجشنبه 5 مهر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 5مهر 1403
فال انبیاء روزانه جمعه 6 مهر 1403
دانلود آهنگ جدید «اگه دوسم داشتی» علی یاسینی+فیلم/ تو درو دیوار هرچیو پرت نمیکردم تو اگه دوسم داشتی
پزشکیان: دیگر با چه زبانی بگوییم با کسی سر جنگ نداریم؟
(ویدیو) شیردوشیدن تاریخی حامد آهنگی/ فقط اونجا که میگه شیر تازه گاو را از ما بخواهید
نامه امام جمعه اردبیل به سید حسن نصرالله: جوانان اردبیل، تبریز، ارومیه و زنجان آماده اعزام به لبنان هستند
منتخب روز   
برای اولین بار نماینده اسرائیل هنگام سخنرانی مسعود پزشکیان به سخنان رئیس‌جمهور ایران گوش داد و سالن را ترک نکرد+ویدیو از نخ بستن به انگشتر برای اندازه شدن تا دکمه‌های متفاوت قبا و نخ نما شدن عبا؛ در مروری بر ساده‌زیستی رهبر معظم انقلاب+عکس خبرنگار شبکه صهیونیستی ایران اینترنشنال در منهتن آمریکا: من دیدم که همسر مسعود پزشکیان از ساختمانی در اینجا خارج شد+ویدیو/ ای کاش به عنوان خبرنگار یک مقدار اطلاعات داشتی! ذوق‌زدگی و خوشحالی خبرنگار ترکیه از "ساغول" گفتن مسعود پزشکیان در نیویورک؛ خبرنگار ترکیه: این رئیس‌جمهور تُرک آذربایجانی است+ویدیو رهبر معظم انقلاب: بعضی‌ها فکر می‌کنند نشاط یعنی رقاصی؛ فلان برنامه موسیقی رو توی تلویزیون پخش کنیم مردم نشاط پیدا کنند، نشاط این نیست+ویدیو تصاویری جالب از مسعود پزشکیان پشت نیمکت کلاس درس در روز اول مهر/ ردیف دوم و چهارم نشینی رئیس جمهور توئیت جدید پزشکیان به زبان کُردی و عربی +عکس وزیر اسبق کشور: رهبر معظم انقلاب یک دوره تندخوانی شرکت کردند و یک کتاب 300 صفحه‌ای را در یک شب می‌خوانند+ویدیو نیکی کریمی از مهمترین اتقاق زندگی اش پرده برداشت ؛ خانم بازیگر : پدرم مرا به این سمت سوق داد تاج گل اعیانی با گل‌های سفید و سیاه محمدباقر قالیباف در مراسم ختم پدر خداداد عزیزی+عکس استاندار بصره راننده شخصی مسعود پزشکیان در سفر به این شهر شد+عکس/ چهره خندان رئیس جمهور سوار بر BMW