به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ایرانخودرو دنا پلاس توربو – IKCO Dena Plus Turbo یک سال پس از عرضه ی دنا پلاس، یعنی در سال 1396 عرضه شد. دنا پلاس توربو نسخه ی قوی تر دنا پلاس می باشد که طراحی جدید تر، امکانات رفاهی بیشتر و حالا با موتور توربوشارژ قدرت بالاتری نیز دارد. از تغییرات آن نسبت به دنا پلاس می توان به رینگ های 16 اینچی آلومینیومی پنج پیچ جدید، فرمان چرمی با دوخت قرمز، زیرپایی موکتی با آرم توربو با نوار قرمز و تغییر طراحی دسته دنده درکنار استفاده از موتور توربو شارژ اشاره کرد.
مشخصات فنی دنا پلاس توربوشارژ
کمی بعد از معرفی دنا پلاس، نسخه توربو آن با نام دنا پلاس توربو شارژر نیز در سبد محصولات ایران خودرو قرارگرفت. اضافه شدن توربو شارژر به موتور EF7 تنها تفاوت نسخه جدید با دنا پلاس نبود و دنا پلاس توربو شارژر کمی بعد در نسخه اتوماتیک نیز در دسترس خریداران قرار گرفت. موتور 4 سیلندر توربو شارژ EF7 با حجم 1.7 لیتری در دنا پلاس توربوشارژر، 150 اسب بخار قدرت و 215 نیوتن متر گشتاور تولید می کند. این نیرو از طریق گیربکس 5 دنده دستی یا 6 سرعتِ اتومات با حالت اسپرت و برفی به چرخ های جلو منتقل می شود.
به لطف حضور توربو و گیربکس اتومات، شتاب دنا پلاس توربوشارژر اتومات به حدود 9.5 ثانیه رسیده است. به این ترتیب این خودرو سریع ترین خودروی ایرانی با موتور EF7 در بازار است. علاوه بر مشخصات فنی، در مشخصات ظاهری نیز دنا پلاس توربوشارژر با امکاناتی مانند رینگ 16 اینچی، فرمان چرمی و چند المان جزئی دیگر، از دنا پلاس و دنا معمولی متمایز می شود.
بررسی جزئیات معایب دنا پلاس توربو شارژ
دنا در زمان عرضه معایب زیادی داشت. تعدادی از این معایب، مانند شتاب پایین و کمبود امکانات رفاهی با عرضه دنا پلاس و دنا پلاس توربوشارژر برطرف شدند. بااین حال، هنوز هم معایب دنا پلاس توربو شارژر می توانند بسیاری از خریداران را ناامید و مشتریان بالقوه را از خرید منصرف کنند. در ادامه، معایب دنا پلاس توربو شارژر را با دقت بیشتری بررسی می کنیم.
کیفیت ساخت
به طورکلی همه خودروهای ایرانی و خودروهای مونتاژ ایران با یک مشکل اساسی روبه رو هستند: کیفیت ساخت پایین. این مشکل از طراحی ضعیف خودرو، کیفیت نامناسب قطعات تولیدی و بی دقتی در هنگام مونتاژ قطعات ناشی می شود. دنا پلاس توربوشارژر نیز مانند سایر خودروهای ایرانی از کیفیت ساخت ضعیفی رنج می برد. کیفیت قطعات به هیچ عنوان در حد و اندازه ی بهترین و لوکس ترین خودرو ملی ایران نیستند. به همین دلیل، خیلی زود با مشکلاتی همچون انواع و اقسام صداهای آزاردهنده درون کابین تا خرابی های گاه وبی گاه قطعات مختلف روبه رو خواهید شد.
علاوه بر این، در مونتاژ خودرو نیز ضعف های زیادی دیده می شود. از همان لحظه سوارشدن به خودرو با سخت باز و بسته شدن درها مواجه می شوید، که نشان دهنده همین ضعف مونتاژ است. به جز این، موارد زیادی از ضعف مونتاژ این خودرو گزارش شده است،که از بین آن ها می توان به درزبندی ها و مشکلات درب صندوق عقب نیز اشاره کرد. به این ترتیب کیفیت ساخت یکی از اصلی ترین معایب دنا پلاس توربو شارژر به حساب می آید.
استهلاک بالا
در ادامه همان مشکل کیفیت ساخت، باید مسئله استهلاک بالا را نیز به معایب دنا پلاس توربو شارژر اضافه کنیم. کیفیت ساخت و ماندگاری ضعیف، باعث می شود نیاز به تعویض قطعات در خودرو افزایش پیدا کند. استفاده از سیستم تعلیق و فنربندی قدیمی به همراه جلوبندی ضعیف نیز با منتقل کردن بیشتر کوبش ها، بیش تر باعث پایین آمدن عمر قطعات خودرو می شود.
در کنار کیفیت ساخت و ماندگاری نامطلوب قطعات، باید به توربو بودن موتور این خودرو نیز توجه کنید. موتورهای توربوشارژر اساساً به نگهداری و مراقبت بیشتری نسبت به موتورهای معمولی نیاز دارند. به این ترتیب، اگر وضعیت نامناسب بنزین تولیدی و مشکلات ذاتی موتور EF7 را نیز در نظر بگیریم، آن وقت استهلاک بالا مسئله ای قابل پیش بینی خواهد بود. استهلاک بالا، خصوصاً با افزایش شدید قیمت لوازم یدکی خودرو، می تواند یکی از معایب دنا پلاس توربوشارژر به حساب بیاید.
مشکلات کابین
کابین دنا پلاس توربوشارژر نسبت به سایر خودروهای ایرانی، حداقل در طراحی داشبورد وضعیت بهتری دارد و در مقایسه با سایر خودروهای به اصطلاح اقتصادی، راضی کننده تر است؛ اما مشکلات زیادی نیز در آن دیده می شود. کیفیت قطعات استفاده شده در کابین ناامیدکننده است. کیفیت نامناسب قطعات باعث می شود خیلی زود شاهد بروز مشکلات مختلفی همچون خرابی و یا شکستن قطعات کابین خودرو باشیم. همچنین، همان طور که اشاره کردیم، شنیده شدن صداهای آزاردهنده یک مورد عادی در این خودرو است.
علاوه بر این، طراحی کابین نیز مشکلات زیادی دارد. داشبورد، بیش ازحد بزرگ طراحی شده است و فضای کافی را در اختیار سرنشینان جلو قرار نمی دهد. این کاهش فضا در صندلی های جلو، خصوصاً در مسافرت و رانندگی های طولانی مدت، می تواند مشکلاتی را برای سرنشینان جلو و حتی سرنشینان عقب ایجاد کند. این مسئله در پیاده و سوارشدن سرنشینان جلو نیز آزاردهنده است. به طورکلی افراد قدبلند چندان از رانندگی با دنا پلاس توربوشارژر لذت نخواهند برد. طراحی نامناسب در بخش های جزئی تر همچون محل قرارگیری سوئیچ و دسترسی به تنظیمات برقی صندلی های جلو نیز قابل مشاهده است.
نامشخص بودن وضعیت ایمنی
همچون سایر خودروهای ایرانی، وضعیت ایمنی دنا پلاس توربوشارژ نیز نامشخص است. ایران خودرو ادعا کرده در ساخت دنا پلاس توربوشارژر تلاش کرده است تا بدنه مستحکم تری را طراحی کند. علاوه بر این، وجود ایربگ های جانبی در کنار ایربگ راننده و سرنشین جلو می تواند به امنیت بیشتر دنا پلاس توربوشارژر کمک کند. بااین حال پلتفرم مشترک این خودرو با برادر بزرگ تر یعنی سمند، نشان می دهد که همچنان نباید امید زیادی به امنیت این خودرو داشته باشید. مشکل هندلینگ و فرمان پذیری از دنا به دنا پلاس و دنا پلاس توربو به ارث رسیده است و همچنان می تواند مشکلات زیادی در کنترل خودرو ایجاد کند.
نکته دیگر، افزایش شتاب خودرو در نسخه جدید، بدون بهبود وضعیت ترمزهای خودرو است. این موضوع می تواند روی کنترل خودرو و امنیت آن نیز تأثیرگذار باشد. شاید این مورد به صورت عام در همه خودروهای تولید داخل و بسیاری از خودروهای چینی بازار نیز دیده شود؛ اما بازهم به عنوان یکی از معایب دنا پلاس توربو شارژر باید موردتوجه قرار بگیرد. بنابراین، بهتر است به 3 ستاره کیفی اهدایی سازمان استاندارد به این خودرو بسنده نکنید.
موتور Ef7 توربو
موتور Ef7 توربو قرارگرفته در قلب دنا پلاس توربوشارژر، همچون یک شمشیر دو لبه عمل می کند. از یک سو این موتور با قدرت و گشتاور بیشتری که تولید می کند سبب شده است تا دنا پلاس توربو شارژ سریع ترین خودروی ایرانی با موتور EF7 در بازار باشد. شتاب بیشتر و حتی کمی مصرف سوخت بهتر، از دیگر نتایج استفاده از این موتور است. در مقابل، مشکلات دیگری نیز وجود دارد. دمای بالای موتور، اولین مسئله ای است که می تواند دردسرساز باشد.
هرچند با تغییرات مثبتی که ایران خودرو در موتور دنا پلاس اعمال کرده است، مشکلات EF7 تاحدودی کاهش یافته؛ اما همچنان داغ شدن موتور، مشکلی است که می تواند عواقب بدی را به دنبال داشته باشد. علاوه بر این، طبق نظر کارشناسان، کیفیت آلیاژ و متریال استفاده شده در موتور، آن چنان که باید خوب نیست و همین موضوع باعث سروصدای زیاد توربو می شود. با توجه به عایق بندی نامناسب، این سروصدا در کابین آزاردهنده خواهد بود. درنهایت، همان طور که در قسمت استهلاک اشاره کردیم، استفاده از توربو به معنای افزایش هزینه های نگهداری، کمبود قطعات یدکی و همچنین در دسترس نبودن تعمیرکارهایی است کار با این موتور را بلد باشند.