این گیاه معروف به برگ خنجری با برگهایی شبیه شمشیر و خنجر با اسم علمی پاندانوس ، به سختی تکثیر می شود. خاک برگ، مخصوصا خاک برگ حاصله از چمن برای رشد و نمو پاندانوس مطلوب است. کود مورد نیاز این گیاه را می توان به میزان ۳ گرم در لیتر هر دو هفته یکبار، از فروردین تا آبان ماه ، مصرف نمود.این گیاه به نور متوسط ، حرارت زیاد، آبیاری فراوان، رطوبت ۵۰ تا ۷۰ درصد و خاک قلیایی احتیاج دارد.
شرایط محیطی مورد نیاز برای نگهداری گیاه خنجری
- خاک: مناسبترین خاک برای کاشت پاندانوس مخلوطی از ماسه، خاکبرگ به دست آمده از خاکی که قبلا در آن چمن کاشته شده و پیت است. البته این گل به نوع خاک حساسیت زیادی ندارد و حتی خاک باغچه نیز برای رشد گیاه مناسب است.
- نور: پاندانوس نیاز به نور فراوان برای رشد احتیاج دارد ولی توجه داشته باشید که در برابر نور مستقیم خورشید قرار نگیرد. برگهای گل پاندانوس در اثر نور کم حالت ابلق خود را از دست می دهد و سبز یک دست میشوند و در برابر نور زیاد نیز برگها رنگ پریده و چروک دار خواهند شد.
- آبیاری: نیاز آبی گل پاندانوس نسبتا بالاست و بایستی همواره خاک گلدان مرطوب باشد. دقت کنید که گلدان زهکش مناسب داشته باشد تا آب اضافی بتواند از ته گلدان خارج شده و مانع از پوسیدگی ریشه شود. همچنین بهتر است از آب جوشیده سرد برای آبیاری گیاه استفاده نمایید.
- دما: دمای مناسب برای نگهداری پاندانوس دمای بین 20 تا 22 درجه سانتی گراد است. از قرار دادن گیاه در کنار پنجره های سرد، باد کولر و یا قرار دادن آن در برابر شوفاژ و بخاری خودداری کنید.
- کوددهی: كود مورد نیاز این گیاه را می توان به میزان 3 گرم در لیتر هر دو هفته یكبار، از فروردین تا آبان ماه، مصرف نمود. کود مخصوص گیاهان آپارتمانی برای این گیاه مفید است و میتوانید آن را از گل فروشیها تهیه کنید.
- مه پاشی: گیاه پاندانوس نیاز به گرما و رطوبت بالا دارد. رطوبت هوای 50 تا 70 درصد برای رشد و شادابی گیاه موثر است. به این منظور به ویژه در فصل تابستان، روزانه گیاه را مه پاشی کنید.
- آفات و بیماری ها: تریپس، عنکبوت قرمز و سایر حشرات مضر از مهمترین آفات گیاه پاندانوس است که بوسیله سموم حشره کش می توانید آنها را از بین ببرید.
- تعویض گلدان: بهتر است هر سال یک مرتبه گلدان و خاک آن را تعویض کنید و از گلدان سایز بزرگتر استفاده کنید تا گیاه فضای کافی برای رشد داشته باشد.
تکثیر گیاه پاندانوس
آنچنان که به نظر می آید به آسانی تکثیر نمی شود و تنها با توجه و دقت زیاد میتوان به نتیجه مطلوب رسید. در پای گیاه پاجوشهایی به وجود می آیند که باید با استفاده از یک چاقوی تیز آن را از پایه مادری جدا کنید. سپس انتهای این قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فروبرده و در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بدر و قلمه بکارید . گیاه جوان را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشاید و در دمای ۲۰ تا ۲۱ درجه سانتیگراد و نور کافی نگاهدارید. در این مرحله بسیار دقت کنید که محیط پاندانوس مرطوب باشد. برای این منظور مرتب مه پاشی کنید. بهتر است تکثیر رادر اواسط بهار شروع کنید تا گیاه رشد کرده و بتوانید آن را در اوایل تابستان در گلدان بزرگتر بکارید.
مشکلات گیاه پاندانوس
- در صورت قهوه ای و چروکیده شدن برگ های گیاه می توان نتیجه گرفت که آبیاری گیاه کم بوده است که در این حالت باید آبیاری را برای گیاه به صورت منظم انجام دهید. در این حالت باید گیاه را به مکان خنک تری منتقل کرده و به خوبی آن را آبیاری نمایید.
- در صورتی که برگ های گیاه پوسیده شده اند می توان نتیجه گرفت که در هنگام آبیاری یا عبار پاشی قطرات آب روی برگ های گیاه ریخته است که باید از این کار اجتناب کنید.
- در صورت تیره شدن یا نرم و آبکی شدن برگ های گیاه می توان نتیجه گرفت برگ های گیاه دچار یخ زدگی شده اند که در این صورت باید گیاه را به مکان گرمتری منتقل کنید. برگ هایی را که یخ زده اند از گیاه جدا کنید.
- در صورتی که برگ هایی که تازه روی ساقه های گیاه می رویند بسیار کوچک هستند یا دارای سرعت رشد کمی هستند باید وضعیت رشد ریشه های گیاه را بررسی کنید. اگر ریشه های گیاه بیش از اندازهرشد کرده اند باید گلدان را تعویض کنید تا مشکل برطرف شود. البته ممکن است به دلیل کمبود کود نیز باشد که در این حالت باید گیاه را با استفاه از کودهای مناسب تغذیه نمایید.
- در صورتی که برگ های گیاه از حالت ابلق خارج شده و کاملا سبز شده اند می توان نتیجه گرفت کمبود نور سبب ایجاد این حالت شده است. باید برای رفع این مشکل گیاه را به مکان پرنورتری منتقل نمایید.
- در صورتی که برگ های گیاه چروک یا رنگ پریده شده اند می توان نتیجه گرفت نور محیطی کهگیاه در آن قرار دارد بیش از اندازه زیاد است که در این حالت باید میزان نور مناسبی را برای گیاه تنظیم کرد. در صورتی که پشت برگ های گیاه لکه های قهوه ای رنگی ایجاد شده است می توان نتیجه گرفت گیاه دچار حمله آفت ها شده است که در این حالت باید گیاه را با استفاده از سم های مخصوص سم پاشی کنید تا مشکل برطرف شود.
- در صورتی که روی برگ های گیاه نقطه های زردرنگی به وجود آمده است یا پشت برگ های گیاه تار عنکبوت تشکیل شده است می توان نتیجه گرفت گیاه دچار حمله کنه ریز قرمز رنگ شده است که برای رفع این مشکل باید ماهانه دو مرتبه با استفاده از سم های مخصوص برای از بین بردن کنه گیاه را سم پاشی کنید تا شکل برطرف شود.
امیدوارم از محتوای نحوه ی پرورش و نگهداری پرورش گیاه خنجری نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که گیاه دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش سرگرمی(اس ام اس) ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .