جرم گیری را راهکاری مناسب برای مقابله با آسیب دندان دانست و گفت: جرم رسوبی است که روی دندان و لثه ایجاد می شود و باعث پوسیدگی دندان و بروز بیماری های لثه می شود. به همین دلیل با جرم گیری می توان رسوبات و جرم روی دندان ها را که به صورت یک لایه سخت و محلی برای تجمع و تکثیر پلاک میکروبی به حساب می آیند را از بین برد.
جرم گیری با ابزارهای دستی و ابزارهای اولتراسونیک انجام می شود، این باور اشتباهی است که با جرم گیری مینا دندان از بین می رود؛ چرا که جرم گیری تنها جرم و رسوبات روی دندان را از بین می برد و حالت زبری بعد از جرم گیری به دلیل جا ماندن جرم های باقی مانده بعد از جرم گیری است و به مینای دندان آسیبی وارد نشده است.
در بسیاری از موارد افراد فکر می کنند که دندان بعد از جرم گیری لق می شود که این اشتباه است چرا که به علت تحلیل رفتن استخوان نگهدارنده، دندان لق می شود و به علت انباشتگی جرم و چسباندن دندان ها جرم ها مانع معلوم شدن لقی دندان می شوند. بروساژ در واقع مسواک زدن حرفه ای به وسیله خمیر و برس مخصوصی است که برای بیمار توسط دندانپزشک صورت می گیرد و برای ایجاد سطح صیقلی روی دندان، حذف ناصافی بعد از جرم گیری، رنگ ها و لکه هایی که چسبندگی زیادی ندارند، استفاده می شود.
در این روش با استفاده از مواد شیمیایی به نام پراکسید هیدروژن برای سفیدی دندان ها استفاده می شود که این ماده به درون ساختار مینایی دندان وارد و باعث اکسید شدن رنگدانه ها و در نهایت سفید شدن دندان ها می شود. همچنین در این روش، استفاده از نور لیزر هم می تواند کمک کننده باشد.
در بسیاری از موارد منشاء رنگ دندان عوامل داخلی است و ممکن است که همه افراد دندان های به طور کامل سفیدی نداشته باشند. همچنین مسواک زدن روزی دو بار با خمیردندان حاوی فلوراید نه تنها آسیب کمتری به دندان وارد شود بلکه باعث می شود رنگ دندان تغییر کمتری کند.
انواع روش های جرم گیری دندان
علت ایجاد جرم دندان پلاک های دندانی می باشند که توسط باکتری ها بر روی دندان ایجاد می شوند و به مرور زمان می توانند منجر به تشکیل جرم دندان ها شوند. جرم دندان از مواد معدنی تشکیل شده است که به راحتی قابل رؤیت می باشد و به سختی از دندان جدا می شود.
جرمی که روی دندان ها ایجاد می شود، رنگ زرد یا قهوه ای به دندان ها می دهد که می تواند زیبایی چهره شما را خراب کند؛ بنابراین بهترین راه برای از بین بردن جرم تشکیل شده روی دندان ها، استفاده از جرم گیری دندان می باشد. جرم گیری دندان به روش های مختلفی در کلینیک دندانپزشکی انجام می شود که به طور کلی سه روش اصلی برای جرم گیری دندان وجود دارد. در ادامه مقاله قصد داریم این سه روش را معرفی کنیم.
روش دستی جرم گیری دندان: از جمله روش های قدیمی جرم گیری دندان، استفاده از روش دستی است. روش دستی جرم گیری دندان یک روش بسیار دردناک و زمان بر است. این روش با پیشرفت تکنولوژی و کاربرد دستگاه های جدید جرم گیری دندان، امروزه زیاد کاربرد ندارد.
روش جرم گیری دندان با دستگاه: یک روش شایع و پر طرفدار جرم گیری دندان، روش جرم گیری با دستگاه می باشد. در واقع این روش جدید به عنوان جایگزین جرم گیری دندان به روش دستی شناخته می شود.دستگاه های جرم گیری انواع مختلفی دارند که از جمله دستگاه های کاربردی در این زمینه که معمولا در مطب دندانپزشکی وجود دارد، دستگاه های اولتراسونیک و یا پیزوالکتریک می باشد. استفاده از دستگاه های جرم گیری، فرآیند جرم گیری دندان را سرعت می بخشد و خطر کمتری برای دندان ها دارد؛ زیرا این دستگاه ها طوری تنظیم شده اند که به دندان آسیب نرسانند و درد جرم گیری را کمتر کنند.
چرا دندانهايم زود به زود جرم ميگيرند؟
مهمترين علت تشكيل سريع جرم در دهان ما اين است كه مسواك مناسبي نداريم يا به روش درستي مسواك نمي زنيم!در بعضي مناطق دهان (مثل جايي كه در تصوير بالا نشان داده شده) دسترسي خوبي براي مسواك وجود ندارد. در اين مناطق استفاده از مسواك كودكان با سر هاي كوچكتر توصيه مي شود. علاوه بر اين شما مي توانيد مسواك را به طور عمودي در دست بگيريد تا بخوبي همه نقاط دندان را پوشش دهد.دقت كنيد كه تنها با صرف زمان كافي است كه مي توان مطمئن بود تمام دندانها به خوبي تميز شده اند. براي يك مسواك كامل حداقل ٥ دقيقه زمان لازم است.بعضي افراد هم داراي بزاقي هستند كه مواد معدني زيادي دارد و تشكيل جرم را سرعت مي بخشد. براي اين دسته از افراد تناوب بيشتر مسواك زدن توصيه مي شود.
هر چند وقت يكبار براي جرم گيري برویم؟
نياز به جرمگيري و بروساژ در افراد متفاوت است. در صورتي كه مسواك و نخ دندان مرتب باشد و مصرف موادرنگي مثل چاي و قهوه و… و سيگار كنترل شده باشد، معمولا فواصل بيشتري براي انجام جرمگيري مد نظر است. اما در افرادي كه عادات بالا را دارند يا بزاق جرم سازي دارند با فاصله كمتر ٦-٩ ماه بايد جرمگيري انجام شود. در معاينات دوره اي (چكاپ ) از دندانپزشك خود در مورد زمان بعدي جرمگيري لازم براي خود سوال كنيد.
الزاما هميشه نياز به دهانشويه وجود ندارد اما گاهي در صورتي كه لثه هاي شما التهاب داشته باشند ممكن است دندانپزشك برايتان دهانشويه تجويز كند. زمان استفاده دهانشويه بعد از مسواك و نخ دندان است و تا چند ساعت بايد از خوردن و آشاميدن خودداري كرد. بهمين خاطر معمولا توصيه ميشود كه شب قبل از خواب مصرف شود.بعضي از دهانشويه هاي رايج را بايد فقط براي مدت مشخصي استفاده كرد و كاربرد بيشتر از اين زمان داراي عوارضي مثل رنگ گرفتن دندانهاست. بنابراين حتما طبق دستور پزشك استفاده كنيد.