کاوه مدنی (زادهٔ مرداد ۱۳۶۰)دانشمند، پژوهشگر و فعال محیط زیستی ایرانی و معاون سابق سازمان حفاظت محیط زیست ایران و به مدت یک سال نائب رئیس مجمع محیط زیست سازمان ملل متحد بوده است. وی استاد مرکز سیاست محیط زیست کالج سلطنتی لندن (امپریال کالج لندن) است و در جوامع علمی بین المللی به سبب «کمک بنیادی در تلفیق نظریه بازی ها و تحلیل تصمیم گیری با مدل های مدیریت منابع آب» مطرح است. او در سال های اخیر نقش بسیار پر رنگ و تأثیرگذاری در روشنگری دربارهٔ سیاست های غلط مدیریت منابع آب و محیط زیست و افزایش آگاهی عمومی نسبت به بحران آب و محیط زیست ایران ایفا نموده است.
تحصیلات کاوه مدنی
کاوه مدنی در سال ۱۳۸۲ و در مقطع کارشناسی رشته مهندسی عمران از دانشگاه تبریز فارغ التحصیل شد. وی پس از آن برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به کشور سوئد رفت و در سال ۱۳۸۴ در رشته منابع آب از دانشگاه لوند فارغ التحصیل شد. او در سال ۱۳۸۸ مدرک دکترای خود را در رشته مهندسی عمران محیط زیست از دانشگاه کالیفرنیا، دیویس دریافت نمود. وی پس از آن دوره پسا دکتری خود را در رشته اقتصاد و سیاست محیط زیست در دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید گذراند.
فعالیت حرفه ای کاوه مدنی
کاوه مدنی استاد تحلیل سامانه ها و سیاست در مرکز سیاست محیط زیست کالج سلطنتی لندن بود. وی پیش از پیوستن به کالج سلطنتی لندن استادیار دانشگاه مرکز فلوریدا (سنترال فلوریدا) بوده است. کاوه مدنی عضو شورای سردبیران نشریه علمی و پژوهشی مدیریت و برنامه ریزی منابع آب انجمن مهندسان عمران آمریکا و نشریه شهرها و جوامع پایدار انتشارات الزویر است. مدنی همچنین در اسفند ماه ۱۳۹۵ دبیر اولین کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم ایران بود. بعد از رأی نیاوردن حبیب الله بیطرف در دوره دهم مجلس شورای اسلامی برای تصدی پست وزارت نیرو، نام کاوه مدنی به عنوان یکی از گزینه های جوان و مورد حمایت فعالان آب و محیط زیست برای نشستن بر کرسی وزارت نیرو توسط برخی رسانه ها مطرح شد. اما او در مصاحبه با خبرگزاری مهر با اظهار بی اطلاعی از این خبر تأکید کرد که هیچ پیشنهاد رسمی برای تصدی سمت وزارت نیرو به او نشده است. در ۲۶ شهریور ۱۳۹۶، با حکم عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، کاوه مدنی معاون بین الملل، نوآوری و مشارکت فرهنگی - اجتماعی این سازمان شد.
دستگیری و خروج از ایران کاوه مدنی
کاوه مدنی در طول خدمت خود در سازمان حفاظت محیط زیست همواره از نقض حریم خصوصی خود، نبود امکان فعالیت در ایران و بازجویی های بسیار ابراز ناراحتی می کرد.وی می گوید: «به محض ورود به تهران بازجویی شدم. ایمیل و اکانت های شبکه های اجتماعی من را بدون اجازه چک کردند»او در بهمن ۱۳۹۶ در جریان بازداشت فعالان محیط زیست متهم جاسوسی بازداشت شد.کاوه مدنی در هنگام سفر دیپلماتیک به خارج از کشور، دیگر به ایران بازنگشت و فروردین ماه ۹۷ از سمت معاونت سازمان حفاظت محیط زیست استعفا داد. و عیسی کلانتری علیرغم میل باطنی استعفای او را پذیرفت.
جوایز و افتخارات کاوه مدنی
کاوه مدنی در سال ۲۰۱۲ توسط انجمن مهندسان عمران آمریکا برای «دستاوردهای حرفه ای و فردی که نشان دهنده آینده با اهمیت و بشر دوستانه مهندسی عمران است» به عنوان یکی از ۱۰ چهره جدید مهندسی عمران انتخاب شده است. این جایزه، توسط انجمن مهندسان عمران آمریکا به مهندسانی اهدا می شود که دارای ظرفیت بالایی برای یک آینده کاری بلند مدت و متمایز در حرفه مهندسی بوده و متعهد به انجام فعالیت های خود به بهترین شکل هستند.
-
جایزه دانشمندان برجسته جوان آرنه ریشتر
اتحادیه علوم زمین اروپا (EGU) کاوه مدنی را به دلیل «سهم بنیادی در تلفیق نظریه بازی ها و روش های متفاوت تحلیل تصمیم گیری با سامانه های مرسوم مدیریت منابع آب» که منجر به ایجاد نگرشی جدید در مدل های مدیریت منابع آب شده به عنوان یکی از چهار دانشمند برجسته جوان در سال ۲۰۱۶ برای دریافت جایزه آرنه ریشتر انتخاب کرده است. این جایزه به پژوهشگرانی داده می شود که توانسته اند به پیشرفت های درخور توجهی در رشته های گوناگون علوم زمین دست پیدا کنند.
-
جایزه دانشمند جوان علوم آب شناسی
اتحادیه فیزیک زمین آمریکا (AGU) در سال ۲۰۱۹ و همزمان با صدمین سالگرد تأسیس این انجمن، جایزه سالیانه دانشمند جوان در علوم آب شناسی را به دلیل مشارکت های بنیادین در تلفیق نظریه بازی ها و روش های تحلیل تصمیم گیری با مدل های مرسوم سامانه های مدیریت و برنامه ریزی منابع آب به کاوه مدنی اهدا کرد. این جایزه به دلیل فعالیت های پرثمر وی در زمینه آموزش، ترویج و افزایش آگاهی عمومی در زمینه مشکلات محیط زیست و اقلیم و همچنین اثرات اجتماعی خدمات کاوه مدنی به جامعه علوم آب شناسی، به وی اهدا گردید.
-
جایزه پژوهشی والتر هوبر
انجمن مهندسان عمران آمریکا (ASCE) دارای بیش از ۱۵۰ هزار عضو از ۱۷۷ کشور دنیاست و با بیش از۱۶۰ سال قدمت، قدیمی ترین انجمن مهندسی ایالات متحده محسوب می شود. از سال ۱۹۴۹ تا کنون، این انجمن سالانه سه تا پنج نفر را برای دریافت جایزه پژوهشی والتر هوبر انتخاب می کند. این جایزه که با ارزش ترین جایزه برای پژوهشگران نسبتاً با سابقه (mid-career) محسوب می شود به کسانی داده می شود که به موفقیت چشمگیری در پژوهش های خود در زمینه های گوناگون مهندسی عمران دست یافته باشند. کاوه مدنی این جایزه را به خاطر «پژوهش های پیشگامانه در توسعه روش های تخصیص منابع محدود آب از طریق تلفیق مفاهیم حل مناقشات و نظریه بازی ها برای استفاده درسامانه های پیچیده منابع آب» دریافت کرد.کمیته انتخاب این جایزه به طور خاص رهبری او در استفاده از مفاهیم تحلیل سامانه ها در مسائل محیط زیست، آب و انرژی را مورد توجه قرار داده است.
-
جایزه سفیر
کاوه مدنی جایزه اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا را به سفیر سالانه به سبب حوزه تأثیر و خدمات فراتر از فضای پژوهشی معمول و دستاوردهایی با تأثیر شایان بر جوامع انسانی دریافت کرد.
فیلم های کاوه مدنی
کاوه مدنی تا کنون در مستندهای علمی زیر به عنوان متخصص حضور داشته است:
- مستند بحران آب ایران ساخت شبکه الجزیره قطر در سال ۲۰۱۶
- مستند توفان ها شن ساخت بی بی سی در سال ۲۰۱۷ دربارهٔ طوفان ها شن خاورمیانه
سخنرانی ها و گفتگوهای کاوه مدنی
- سخنرانی تد در مورد جنگ جهانی آب (جزیره کیش، ۱۳۹۴).
- سخنرانی در مورد بحران آب ایران (دانشگاه استنفورد، ۱۳۹۵).
- سخنرانی در مورد بحران آب ایران (انجمن سلطنتی جغرافیا، ۱۳۹۳).
- سخنرانی در مورد خرافات آب ایران (دانشگاه صنعتی شریف، ۱۳۹۴).
- سخنرانی مراسم اهدای جایزه آرنه ریتچر برای دانشمند جوان برجسته در علوم زمین(وین، ۱۳۹۵).
- گفتگو با ال گور در برنامه ۲۴ ساعت واقعیت دربارهٔ تغییر اقلیم و سیاست های استفاده از انرژی های تجدید پذیر در ایران (پاریس، ۱۳۹۵).
- گفتگوی چهره جدید مهندسی عمران (۱۳۹۱).
- گفتگو در برنامه ۱۸۰ درجه شبکه جهانی افق با موضع بحران آب یا بحران مدیریت آب (تهران، ۱۳۹۵).
- گفتگو با شبکه خبری ان بی سی استرالیا در مورد ردپای آپ در دانلود اطلاعات از اینترنت (لندن، ۱۳۹۵).
- گفتگو در برنامه باهمستان شبکه جهانی جام جم در مورد بحران آب ایران (تهران، ۱۳۹۵).
- گفتگو با سیاوش صفاریان پور در مورد جنگ آب و بحران آب ایران در اولین نشست از سلسه نشست های علمی سیتاک (تهران، ۱۳۹۵).
- گفتگو با بخش خبری شبکه ۴ سیما در مورد دریافت جایزه پژوهشی هوبر سال ۲۰۱۷ انجمن مهندسان عمران آمریکا (۱۳۹۶).
- گفتگو در برنامه «تمام قد» رادیو تهران (تهران ۱۳۹۶).
برخی از گفتارهای کاوه مدنی
- «مدیریت منابع آب در ایران مبتنی بر پارادایم مدیریت بحران است. اقدام ها تنها زمانی صورت می پذیرند که مشکلات به قدری جدی باشند که مانع از حرکت شوند.» (۲۰۱۶)
- «مهم ترین پیشران توسعه نامتوازن در ایران و سایر کشورهای خاورمیانه عطش توسعه است که مانع از درک جامع از پویایی های به هم پیوسته پیچیده و روابط بازخوردی بین بخش های گوناگون می شود.» (۲۰۱۶)
- «آب، مرزهای سیاسی ما را به رسمیت نمی شناسد.» (۲۰۱۵)
- «مذاکرات پاریس می تواند به ما امید و درس های ارزشمندی بدهد. حس مشترک در کنار تهدیدها می تواند ملت ها را متحد کند. حتی در زمانی که تندروها، تروریست ها و ترامپ ها برای تفکیک دنیا سخت در تلاش اند.» (۲۰۱۵).
- «همیشه دیر است، اما برای بهبود و درست کردن هیچ گاه خیلی دیر نیست.» (۲۰۱۵)
- «تاریخ نشان می دهد که ما تعیین اهداف بلندپروازانه در نشست های بین المللی مهم را خوب بلدیم. اما آنچه بیش از این اهمیت دارد این است که چگونه می خواهیم به اهداف برسیم.» (۲۰۱۵)
- «گفتن و امضاء کردن آسان است، آنچه که سخت است اجرا کردن است. معمولاً این موضوع دغدغه سیاست مداران بلند پروازی نیست که از علم دور می مانند.» (۲۰۱۵)
- "ما آنقدر درگیر مذاکره بر سر اهداف می شویم که فراموش می کنیم برای رسیدن به هدف به وسیله هم نیاز داریم. (۲۰۱۵)
- «چه ۱٫۵ درجه باشد، چه ۲ درجه سانتیگراد [سلسیوس]، ما باید بر شناخت مسیرها و فرآیندهای اجرایی که ما را به این هدف می رسانند متمرکز شویم. در غیر این صورت، ما تنها اهداف جدیدی را به دستور کارهای بلندپروازانه قبلی خود در توسعه پایدار، فقرزدایی، بهبود سطح سلامت و آموزش و غیره، اضافه می کنیم.» (۲۰۱۵)
- «بحران آب در ایران، آنگونه که برخی از تصمیم گیران ادعا می کنند، به دلیل عدم دسترسی به فن آوری یا مهارت های فنی نیست. در واقع، ایران از تصمیم گیری غیر یکپارچه و حل مسئله توسط کارشناسان دانایی که مستقل عمل می کنند رنج می برد.» (۲۰۱۴)
- «مسئولیت پذیری بر آگاهی و اراده استوار است نه توانایی جسمی و مالی.» (۲۰۱۷)
- "نباید بگوییم "بحران آب"، بلکه باید بگوییم "ورشکستگی آب" چراکه از بحران گذشته ایم و ورشکسته شده ایم!" (۲۰۱۷)
برخی مقاله ها و یادداشت های کاوه مدنی
کاوه مدنی بیش از ۲۲۰ مقاله و کتاب در مجلات و کنفرانس های معتبر علمی بین المللی به چاپ رسانده است که برخی از آنها عبارتند از:
K. Madani, "Game theory and water resources", Journal of Hydrology 381 (3), 225-238, 2010
J. Medellín-Azuara, J.J. Harou, M.A. Olivares, K. Madani et al. , "Adaptability and adaptations of California’s water supply system to dry climate warming", Climatic Change 87, 75-90, 2008
A. Mirchi, K. Madani, D. Watkins, S. Ahmad, "Synthesis of system dynamics tools for holistic conceptualization of water resources problems", Water resources management 26 (9), 2421-2442, 2012
A. Gohari, S. Eslamian, A. Mirchi, J. Abedi-Koupaei, A.M. Bavani, K. Madani, "Water transfer as a solution to water shortage: a fix that can backfire", Journal of Hydrology 491, 23-39, 2013
Basin", Science of the Total Environment 442, 405-419, 2013
A. Gohari, S. Eslamian, J. Abedi-Koupaei, A.M. Bavani, D. Wang, K. Madani, "Climate change impacts on crop production in Iran's Zayandeh-Rud River