به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،استفاده از گیربکس مناسب در خودرو های امروزی, یکی از مهم ترین نکاتی است که خریداران باید به آن توجه کنند. تعویض دنده, استهلاک و بازه زمانی تعمیرات و نگهداری از جمله عواملی است که با انتخاب گیربکس مناسب می تواند بهبود یابد.
گیربکس دبل کلاچ یا DCT امروزه یکی از محبوب ترین گیربکس ها نزد کمپانی های سازنده و خریداران است. گیربکسی با تکنولوژی پیشرفته که در بهبود یافتن سواری و لذت رانندگی نقش عمده ای دارند. در بازار داخلی هم خودرو هایی وجود دارند که از این گیربکس محبوب بهره می برند. از جمله این خودرو ها می توان به BYD S7 تازه وارد اشاره کرد. خودرویی لوکس با تکنولوژی مدرن که راحتی و امکانات قابل قبولی دارد. علاوه بر زیر بندی قوی مک فرسون و موتور 2 لیتری توربو با 203 اسب بخار یکی از بهترین امکانات این خودرو استفاده از سیستم گیربکس اتوماتیک دو کلاچه است. اما گیربکس دو کلاچه چگونه کار می کند؟
این گیربکس در اصل تلفیقی از دو گیربکس دستی است که به وسیله دو کلاچه جدا گانه کنترل می شوند و در یک هوزینگ قرار می گیرند. به این صورت که یک کلاچ وظیفه انتقال قدرت به دنده های فرد را به عهده دارد و دیگری قدرت موتور را به دنده های زوج منتقل می کند. هم چنین کلاچ های مورد استفاده در این گیربکس هم به دو نوع خشک و تر دسته بندی می شوند. کلاچ های خشک برای خودرو های با گشتاور پایین تر (تا 250 نیوتن متر) طراحی شده اند و از یک پلیت (Plate) بهره می برند. اما در کلاچ های تر از یک مجموعه کلاچ های آغشته به روغن استفاده می شود که علاوه بر خنک کاری بیشتر برای گشتاور های بالاتر هم مناسب خواهند بود. این نوع کلاچ ها برای گشتاور های 350 نیوتن به بالا کاربرد دارد. به طور مثال گیربکس دبل کلاچ به کار رفته در بوگاتی ویرون قادر به تحمل 1250 نیوتن متر است.
هم چنین استفاده از کلاچ های روغنی به علت روغن رسانی بهتر در سیستم گیربکس در بهره وری مصرف سوخت هم موثر هستند. به طور کلی گیربکس های دو کلاچه را می توان چابک ترین گیربکس مورد استفاده در خودرو های شهری دانست. در گیربکس های دبل کلاچ به علت از قبل انتخاب شدن دنده ها ( به طور مثال زمانی که در دنده 2 هستید دنده 3 از قبل انتخاب می شود) تعویض دنده با سرعت بیشتری انجام می گیرد. گیربکس مورد استفاده در BYD S7 که از کلاچ روغنی بهره می برد را می توان به عنوان یکی از بهترین گیربکس های موجود در بازار داخلی معرفی کرد.
چگونه یک کلاچ درگیر و خلاص می شود
هنگامی که پدال کلاچ فشرده می شود، پیستون فشار هیدرولیک را به سمت دو شاخه وارد می کند که در نهایت باعث بیرون آمدن یاتاقان های موجود (اعمال نیرو به یاتاقان و حرکت کردن آن) از فنر دیافراگمی میانی می شود. همان طور که فنر دیافراگمی میانی به سمت داخل فشرده می شود، یک سری از پین ها که در بیرون فنر قرار گرفته اند، باعث می شوند تا فنر به صفحه فشار وارد کند و صفحه کلاچ جابه جا شود. این عمل موجب رها شدن کلاچ از چرخش موتور می شود.
اگر بیشتر در شکل فوق دقت کنید متوجه می شوید که یکسری فنر در داخل صفحه کلاچ قرار دارد. این فنرها کمک می کنند تا سیستم انتقال قدرت را از هرگونه شوک در هنگام درگیری کلاچ دور کند. این طراحی معمولاً خیلی خوب کار می کند ولی دارای اشکالی هرچند کوچک است.
مشکلات معمول
در بین سال های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ شما می توانستید نزدیک به ۵۰ تا ۷۰ هزار مایل با خودرو حرکت کنید بدون آنکه مشکلی برای کلاچ آن به وجود آید. اما امروزه کلاچ ها به راحتی بیش از ۸۰ هزار مایل عمر می کنند، البته اگر به درستی از خودرو استفاده شود! اگر به طور صحیح با خودرو رانندگی نشود کلاچ خودرو چیزی نزدیک به ۳۵ هزار مایل می تواند دوام بیاورد. خودروهای سنگینی که به طور مداوم بار حمل می کنند، همواره مشکل عمر کوتاه کلاچ دارند.
از جمله مشکلات معمول کلاچ ها اصطکاک مواد بر روی صفحه کلاچ است که موجب سایش می شود. مواد اصطکاکی روی صفحه کلاچ بسیار مشابه موادی هستند که روی پد موجود در سیستم ترمز است. (کفشک های موجود بر روی دیسک در سیستم ترمز) هنگامی که قسمتی یا تمام مواد اصطکاکی از بین برود، کلاچ شروع به لغزش می کند و توان را از موتور به سیستم انتقال قدرت منتقل نمی کند.
کلاچ زمانی که صفحه کلاچ و فلایویل دارای سرعت های دورانی مختلفی باشند، ساییده می شود. هنگامی که نسبت به هم قفل شوند، مواد اصطکاکی موجود در بین فلایویل و صفحه کلاچ به یکدیگر به شدت فشرده می شوند و به طور همگام با هر دو شفت می چرخند. در صورتی که از این قبیل راننده ها هستید که معمولاً با تیک آف کشیدن کلاچ را رها می کنید، باید بدانید که خوردگی سطح صفحه کلاچ در خودروی شما زودتر اتفاق می افتد.
در بعضی از موارد مشکل تنها لغزش نیست بلکه چسبندگی مناسب هم می تواند باشد. اگر کلاچ به درستی رها نشود، باعث می شود که سرعت شفت ورودی همچنان بیشتر از شفت طرف دیگر یعنی گیربکس باشد. این عمل باعث می شود که در آن دنده خاص خودرو نتواند توان حداکثر داشته باشد و موجب خوردگی بیش ازحد می شود.
کلاچ سفت هم می تواند یک مشکل شایع در میان خودروها باشد. همه کلاچ ها به مقداری از نیرو نیاز دارند تا به طور کامل فشرده شوند. اگر مقدار نیرویی که شما وارد می کنید بیش ازحد معمول باشد یقیناً مشکلی دراین بین وجود دارد. بازدید از اتصالات پدال، کابل های موجود و یاتاقان ها می تواند عیب سیستم را مشخص کند. در بعضی از موارد نیز نشتی آب بندها در سیستم هیدرولیک می تواند باعث به وجود آمدن این مشکل باشد.