شما ممکن است آن را به عنوان یک جز در لوسیون بدن مورد علاقه خود داشته باشید و یا احتمالاً مکمل های غذایی اش را مصرف کنید. اما کلاژن چیست؟ کلاژن در بدن دقیقاً چه کاری می کند؟ و چگونه می توانید از آن در زندگی خود استفاده کنید؟
کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن ماست، به خصوص کلاژن نوع 1. در ماهیچه ها، استخوان ها، پوست، رگ های خونی، سیستم گوارشی و تاندون ها یافت می شود. فواید کلاژن بسیار قابل توجه است، زیرا این پروتئین چیزی است که به استحکام و کشش پوست ما همراه با جایگزین کردن سلول های مرده پوست کمک می کند.
وقتی نوبت به مفاصل و تاندون ها می رسد، کلاژن "چسبی" است که به نگه داشتن بدن کمک می کند. تولید کلاژن بدن ما به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد پس آنطور که در بخش سلامت گفته ایم دلیل نشانه های پیری مثل چین و چروک، چروک پوست و دردهای مفاصل ناشی از غضروف یا کاهش غضروف است.
عوامل دیگر مربوط به سبک زندگی مانند رژیم غذایی پر شکر، سیگار کشیدن و زیاد بودن در معرض خورشید - هم چنین در کاهش سطح کلاژن نقش دارند.
مشخص شده است که بیماری های مربوط به کلاژن اغلب از ترکیبی از نقص های ژنتیکی، جذب ضعیف مواد غذایی غنی از کلاژن، نقص های غذایی و مشکلات هاضمه ناشی از تولید (سنتز) کلاژن ایجاد می شوند. خوشبختانه، مصرف غذاهایی مانند آبگوشت استخوان می تواند مقدار زیادی از این پروتئین حیاتی را تامین کند.
خوراکی هایی که برای ساخت کلاژن ضروری هستند :
- پرولین سفیده تخم مرغ، جوانه گندم، لبنیات، کلم، مارچوبه و قارچ حاوی آمینو اسید پرولین هستند.
- گلایسین پوست مرغ و ژلاتین منابعی غنی از آمینو اسید گلایسین می باشند.
- مس مس که در فعال کردن آنزیم واکنش ساخت کلاژن نقش دارد در دانه کنجد، پودر کاکائو و عدس یافت می شود.
- ویتامین C ویتامین C که در انواع مرکبات و سبزی ها وجود دارد، در کنار هیالورونیک اسید از مواد ضروری برای ساخت کلاژن در بدن است.
به علاوه مصرف پروتئین های با کیفیت و حاوی آمینو اسید های ضروری که در گوشت قرمز، مرغ، غذاهای دریایی، لبنیات و حبوبات وجود دارند نیز در ساخت کلاژن اهمیت دارند.اکنون که به اهمیت وجود کلاژن در بدن و نقش مهم آن در حفظ و جوان سازی پوست پی بردیم، بهتر است بدانیم چه عواملی باعث کاهش کلاژن پوست می شوند.
کلاژن ساختاری پروتئینی است که در پوست، مفاصل استخوان و ماهیچه ها یافت می شود. نقش کلاژن، حمایت از بافت همبندی است یعنی ساختار پوست، مفاصل و ماهیچه ها را محکم می کند. با افزایش سن، درصدی از کلاژن از دست می رود. میزان کلاژن موجود در بدن در 50 سالگی نصف میزان آن در 20 سالگی است.
وقتی کلاژن کم می شود خاصیت کشسانی پوست کاهش می یابد و پوست به تدریج شل و چروک ها نمایان می شود، به دلیل نقشی که این ترکیب پروتئینی در زیبایی و جوانی دارد، محققان تلاش می کنند به شیوه های مختلف جلوی کاهش کلاژن و بروز چین و چروک ها را بگیرند که از آن جمله می توان به ساخت کلاژن تزریقی یا کرم های موضعی یا حتی مکمل های خوراکی آن اشاره کرد.
کرم های حاوی کلاژن که زیاد هم تبلیغ می شوند، تاثیری روی کلاژن سازی ندارند چون کلاژن، پروتئین بافت درشت است و کرم های حاوی کلاژن خیلی از سطح پوست جذب نمی شوند اما کلاژن های تزریقی مثل هیالورونیک اسیدها تقریبا موثرند و برای پر کردن خط خنده یا حجم دادن استفاده می شوند. اخیرا نیز نوع خوراکی کلاژن تولید شده که به صورت مکمل و سافت ژل وارد بازار شده است.