دلایل زیادی وجود دارد که چرا سینه ها و نوک سینه ها ممکن است در دوران بارداری خارش پیدا کنند. بدن شما در حال گذر از تغییرات زیادی است که برای تولد نوزاد آماده می شود، بنابراین جای تعجب نیست که سینه های شما کمی حساس شوند. خارش با هورمون های در گردش یا تحریک پوست مرتبط است. با این حال، مواقعی وجود دارد که خارش ممکن است باعث مراجعه به پزشک شود. در اینجا نحوه تشخیص اینکه آیا خارش جدی است یا فقط آزاردهنده آمده است.
آیا خارش سینه ها از نشانه اولیه گویای بارداری است؟
شاید برایتان سوال باشد که خارش نوك سينه نشانه چيست ؟ دو هفته بعد از لقاح تخمک و شروع رشد جنین، تغییرات پستان ها نیز شروع می شوند که در این حالت، پستان ها حساس، سوزن سوزن یا دردناک و بزرگ می شوند و نوک آن ها هم ملتهب و حساس شده و ترک می خورد و باعث خارش سينه در اوايل بارداري می شود.با وجود این، باید بگوییم که خارش سینه و نوک سینه ها تنها نشانه بارداری خانم ها نیست؛ بلکه اگر این علامت را همراه با سایر نشانه ها مشاهده کنید، آن زمان است که می توانید از بارداری خود مطمئن شوید.
چه زمانی پستان خانم های باردار شروع به خارش می کند؟
تنها یک یا دو هفته بعد از لقاح تخمک و شروع رشد جنین، احتمالا دچار خارش سینه هایشان می شوید. خارش نوک پستان ها هم که به دلیل ترک های پوستی اطراف این ناحیه است، بعد از هفته ۲۴ بارداری شروع می شود.معمولا در سه ماهه اول و دوم بارداری، خارش آن ها به علت اگزما (یکی از رایج ترین مشکلات پوستی در دوران بارداری) می باشد که مادر را اذیت می کند؛ این شرایط در حالی است که خارش ناشی از پاپول و پلاک های کهیری خارش دار حاملگی (PUPP) در سه ماهه سوم اتفاق می افتد.
چه چیزی باعث خارش سینه در دوران بارداری می شود؟
خارش سینه در دوران بارداری می تواند ناشی از حساسیت پوستی یا تغییرات هورمونی باشد. این خارش معمولاً موقتی است. با این حال اگر علائم برطرف نشد و ناراحتی همچنان ادامه داشت باید به پزشک مراجعه کنید. علت خارش سینه در اینجا آمده است:
هورمون ها
هورمون های شما در دوران بارداری تغییر می کنند و وقتی این اتفاق می افتد می تواند باعث ایجاد انواع علائم از جمله خارش سینه شود. اگرچه ممکن است شما را اذیت کند اما بسیار رایج بوده و بسیاری از مادران دیگر این را تجربه می کنند.
کشش پوست
با رشد شما و کودکتان پوست شما نیز رشد می کند. برای تطبیق با شکل جدید و افزایش وزن کشیده می شود. حتی ممکن است خطوط یا رگه های فرورفته کوچکی را که به عنوان علائم کشش شناخته می شوندروی باسن، ران ها، سینه ها و شکم خود مشاهده کنید. با تشکیل آن ها ممکن است احساس خارش یا سوزش داشته باشید. علائم کشش در طیف رنگی از صورتی تا قرمز، بنفش و حتی آبی وجود دارد. آن ها در نهایت به مرور زمان به سایه روشن تری محو می شوند و ممکن است قسمت های بزرگی از بدن شما را بپوشانند. علائم کشش در دوران بارداری طبیعی است و نیازی به پنهان کردن آن ها ندارید.
اگزما
یکی دیگر از علل شایع درد و خارش سینه در دوران بارداری اگزما است. این می تواند باعث شود که لکه های پوست خشک، ترک خورده، قرمز و ترک خورده و پوسته پوسته روی سینه شما به همراه سایر اعضای بدن ظاهر شود.
پلاک های کهیری خارش دار حاملگی (PUPP)
احتمالا با ظهور برآمدگی یا کهیرهای کوچک روی پوست تان احساس خارش می کنید. این جوش ها ابتدا روی شکم ظاهر می شوند و سپس به مناطق دیگر از جمله پستان ها، باسن و کشاله ران هم می رسند.
فوران آتوپیک بارداری (AEP)
افرادی که در گذشته سابقه ابتلا به درماتیت آتوپیک را داشته اند، امکان ظهور جوش های قرمز و فلس مانند خارش آور، بر روی پستان ها، گردن و سایر نقاط خشک پوست آن ها بیشتر است. این شرایط عموما باعث فوران جوش و برآمدگی هایی بر روی پوست می شود که با خارش همراه هستند.
عفونت مخمر
ممکن است فقط در مورد ابتلا به عفونت مخمر شنیده باشید. اما مخمر نیز می تواند به سینه ها حمله کند. با تمام تغییرات در دوره بارداری، خارش نوک سینه ها ناشی از عفونت مخمر بیشتر از آنکه مایل به دانستن آن باشید، اتفاق می افتد.عفونت شما ممکن است با عفونت فعلی مخمر واژینال، آسیب نوک پستان یا شاید دوره اخیر مصرف آنتی بیوتیک مرتبط باشد. هر دلیلی که داشته باشد، ممکن است خارش، سوزش، حس گزیدگی تا درد را تجربه کنید.
ممکن است نوک پستان شما به رنگ صورتی روشن به نظر برسد یا ممکن است پوستی قرمز یا خشک یا پوسته پوسته یا حتی جوش سفیدی اطراف آنها وجود داشته باشد. برای از بین بردن عفونت ممکن است به داروهای ضد قارچی تجویزی نیاز داشته باشید.
کلستاز
آیا بیشتر عصرها یا شب ها متوجه خارش خود می شوید؟ آیا آنقدر شدید است که نمی توانید تحمل کنید؟ ممکن است تصور شما این نباشد.کلستاز بارداری یک بیماری کبدی است که باعث خارش شدید و بدون جوش می شود. معمولاً بعدها، در سه ماهه سوم بارداری مشخص می شود، اما ممکن است زودتر بروز کند. ممکن است ابتدا متوجه خارش روی دست و پاها شوید، اما این احساس می تواند به سایر قسمت های بدن نیز منتقل شود.همچنین ممکن است شما علائم حالت تهوع، بی اشتهایی و زردی (یرقان) پوست و سفیدی چشم داشته باشید. گذشته از اینکه کاملا ناراحت کننده است، کلستاز به این معنا است که کبد شما در دفع مواد زائد بدن به خوبی عمل نمی کند.
پزشک ممکن است برای جلوگیری از عوارضی مانند مشکلات ریه یا مرده به دنیا آمدن کودک، به شما توصیه کند که کودک خود را زودتر به دنیا بیاورید. هنگامی که کودک کوچک شما سالم به دنیا آمد، احتمالاً متوجه خواهید شد که خارش تنها پس از چند روز برطرف می شود.
خارش سینه را چطور درمان کنیم؟
با وجود این که خارش سینه و نوک سینه ها در بارداری به مشکلات پزشکی اصلی و پایه ای مربوط می شود، این شرایط را با چندین راهکار خانگی می توان درمان کرد.توصیه می کنیم که به نکته های زیر توجه کنید تا همواره در دوران بارداری پوستتان را نرم و انعطاف پذیر نگه دارید و از خشکی و خارش پوست، رهایی یابید.
آب بیشتری مصرف کنید
مادران باردار و شیرده به حداقل ده لیوان آب در روز نیاز دارند. در غیر این صورت دچار کم آبی می شوید و باعث خشک شدن پوست می شوید که باعث می شود احساس خارش کنید. شاید فکر می کنید که آب زیاد است. با این حال هیدراته ماندن در دوران بارداری مهم است، زیرا به بدن شما کمک می کند تا از طریق ادرار و حرکات روده از شر مواد زائد خلاص شود. همچنین احتمال ابتلا به عفونت های مثانه و کلیه را کاهش می دهد.
از مرطوب کننده استفاده کنید
یک مرطوب کننده تسکین دهنده را مستقیماً روی سینه ها و نوک سینه های خود بمالید. پماد ها و کرم ها برای پوست های خشک یا تحریک شده بهتر هستند. زنان دیگر حتی لانولین را روی نوک های ترک خورده می مالند. محصولاتی مانند کره کاکائو، کره شی، روغن جوجوبا و روغن زیتون انتخاب های خوبی هستند. محصولات حاوی اسید هیالورونیک، اسید لاکتیک، دایمتیکون و گلیسیرین نیز همینطور هستند. اطمینان حاصل کنید که بلافاصله پس از خشک کردن پوست خود با حوله مرطوب کننده را بمالید.
لباس های مناسب بپوشید
توصیه می کنیم که لباس های نخی گشاد که اجازه رد شدن هوا را می دهند، بر تن کنید؛ زیرا برخلاف لباس های از جنس پلاستیک، این لباس ها عرق را به دام نمی اندازند. سوتین های بارداری مناسب که باعث اذیت و خارش نمی شوند را انتخاب کنید.
از استفاده صابون زننده و معطر بپرهیزید
از صابون های ملایم که مواد معطر ندارند، استفاده کنید و حواستان باشد که عطر یا لوسیون های معطر باعث خارش و تحریک سینه ها می شوند، پس استفاده از آن ها توصیه نمی شود. علاوه بر این، برای شستشو لباس های تان هم از مواد شوینده فاقد مواد معطر استفاده کنید.
دوش آب گرم ممنوع
حمام با آب گرم باعث خشک شدن پوست تان می شود؛ پس بهتر است که دوش آب سرد یا ولرم بگیرید. درضمن زمان استحمام خود را روی 5 تا 10 دقیقه تنظیم کنید؛ زیرا بیشتر شدن این زمان، مساوی با خشکی پوست تان است.
از دستگاه بخار ساز یا پارچه نمدار استفاده کنید
با قرار دادن دستگاه مرطوب کننده در حمام از خشک شدن پوست خود جلوگیری می کنید. علاوه بر این می توانید پارچه نمدار را هم روی نوک پستان هایتان قرار دهید تا خارش آن کم شود.
به پزشک مراجعه کنید
اگر خارش حتی پس از استفاده از این دارو ها ادامه داشت بهتر است به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است نشانه مشکلات دیگری مانند عفونت قارچی، کلستاز و غیره باشد.
نکات احتیاطی در مورد خارش سینه های زنان در بارداری
به خاطر بسپارید که در بعضی موارد، خراشیدن شدید ناحیه سینه ها در دوران بارداری سبب شکل گیری توده ها و ایجاد جراحت های شدید در این قسمت از بدن زنان می شود. در برخی موارد، نیز این حالت به علت مسدود شدن کانال های تولید شیر در پستان های زنان در دوران بارداری رخ می دهد. لازم است بدانید که این توده ها به لمس کردن حساس بوده؛ اما با انجام کمپرس گرم و ماساژ دادن کاهش می یابد. با این حال، گفتگو کردن با دکتر متخصص زنان و زایمان در این رابطه بسیار مناسب خواهد بود.
در نهایت، فراموش نکنید که ایجاد رطوبت و خارش در ناحیه پستان های زنان می تواند در دوران بارداری این افراد بسیار ناراحت کننده باشد. میزان این درد در طول انجام فعالیت های بدنی مثل ورزش یا حتی صعود از پله ها افزایش می یابد. از آنجایی که علائم خارش سینه های زنان در دوران بارداری شبیه سایر مسائل مربوط به سینه ها می باشد، به زنان حامله توصیه می شود تا علت مسئله را به خوبی درک نموده و به دنبال درمان مناسب بدن خود باشند.