به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مسئله تاثیر اشعه ایکس بر جنین در حال رشد از مواردی است که به عنوان دغدغه های دوران بارداری شناخته می شود. باید در نظر داشت احتمال این که اشعه ایکس بتواند به جنین در حال رشد آسیب برساند بسیار اندک می باشد. به طور کلی منافع حاصل از اطلاعات تشخیصی تصاویر اشعه ایکس بر خطرات احتمالی که جنین در حال رشد را تهدید می کند غالب است. اما با این حال اگر در طول یک دوره کوتاه زمانی قبل از اینکه از بارداری خود آگاه شده باشید، حجم زیادی از شکم در معرض اشعه ایکس قرار گرفته باشد در این صورت جنین در حال رشد در خطر خواهد بود. بنابراین اثرات اشعه ایکس بر جنین به فاکتورهای متعددی بستگی دارد.
اغلب تست ها با اشعه ایکس که روی پاها، بازوها، سر، دندان و یا قفسه سینه انجام می شود ارگان های تناسلی را در معرض تابش قرار نخواهد داد. در این شرایط با استفاده از پوشش های محافظتی مناسب می توان از منتشر شدن تابش جلوگیری کرد و بنابراین اثر پرتو بر جنین را کاهش داد.
خطرات اثر اشعه ایکس بر جنین
حساس ترین زمان برای ابتلای جنین به اختلالات، مشکلات و بیماری ها از ابتدای حاملگی تا حدود 15 هفته بعد از بارداری است. اگر جنین در این مدت در معرض اشعه قرار داشته باشد، احتمال این که به نقایص هنگام تولد و عقب ماندگی ذهنی مبتلا شود زیاد است. کم شدن رشد و همچنین آسیب های شدید مغزی جنین از پیامدهای تماس مستقیم با اشعه ایکس در 15 هفته اول بارداری است.
اگر جنین بعد از گذشت 26 هفته از بارداری، در معرض اشعه قرار بگیرد، احتمال کمتری وجود دارد که دچار عوارض شدید شود، اما همچنان در معرض خطر است و باید مراقب جنین بود. اگر در دوران حاملگی، بنا به توصیه پزشک مجبور به پرتو درمانی و یا استفاده از اشعه ایکس بودید، حتما محافظ محکمی روی ناحیه شکم و رحم خود قرار بدهید تا جنین دچار آسیب کمتری شود.
بروز نقایص ژنتیکی در اثر تابش اشعه ایکس بر جنین
نقایص ژنتیکی ناشی از تماس با اشعه در دوران بارداری کمتر از نقایص زمان تولد در نوزاد آشکار می شود، اما به همان اندازه مضر است. می دانید که DNA مسئول رشد جنین است و اگر اشعه روی DNA نوزاد اثر داشته باشد و آن را تغییر دهد، رشد طبیعی جنین با مشکلات زیادی روبه رو خواهد شد. همچنین DNA مسئول تعیین رنگ پوست، مو و هزاران ویژگی در جنین است که در صورت جهش DNA به دلیل تابش اشعه، احتمال سقط جنین افزایش می یابد و اگر هم منجر به سقط نشود، ناهنجاری های ژنتیکی زیادی برای نوزاد به وجود می آورد.
بروز سرطان در اثر تابش اشعه ایکس بر جنین
طبق پژوهش های متعدد متخصصان به این نتیجه رسیدند که قرارگیری جنین در معرض تابش اشعه، احتمال ابتلای او را به سرطان بالا می برد. در یک مطالعه معلوم شد، از بین 500 جنینی که در معرض تابش اشعه در دوران جنینی خود بودند، حدود 2 درصد بیشتر احتمال مبتلا شدن به سرطان در مراحل بعدی زندگی را نسبت به هم سن و سال های خود نشان دادند. احتمالا تغییراتی که توسط اشعه در DNA شخص ایجاد می شود، در آینده او را به سرطان مبتلا می کند.
چند توصیه به مادران باردار
- حتما خود را از تابش اشعه های مختلف دور نگه دارید.
- باید از نزدیک شدن به نیروگاه های هسته ای خودداری کنید. تاثیر این نیروگاه ها همانند اثر اشعه ایکس بر جنین است.
- تا جایی که می توانید از اشعه موبایل، ماکروویو و کامپیوتر پرهیز کنید و در مواقع لازم و ضروری از آن ها استفاده کنید.
- این نکته را هم در نظر بگیرید که اگرچه دوری از وسایلی مثل موبایل خیلی بعید به نظر می آید، اما آن چه که مهم است سلامتی فرزند شماست. تاثیرات اشعه موبایل به اندازه اثر اشعه ایکس بر جنین هرگز نمی باشد اما تاثیرات خود را نیز دارد.
- قبل از انجام عکس برداری با استفاده از اشعه ایکس، پزشک خود را در جریان باردار بودن خود قرار بدهید. بسته به شرایطی که دارید می توانید انجام رادیولوژی قبل از بارداری را تا بعد از زایمان عقب انداخت. در بعضی موارد هم می توانید به نحوی عمل کنید که از مقدار تابش اشعه ایکس مورد نیاز کم شود.
- اگر قبل از اینکه از باردار شدن خود آگاهی داشته باشید، رادیولوژی را انجام داده اید، در این صورت پزشک متخصص زنان خود را حتما در جریان قرار دهید.