به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ورزش کردن نه تنها برای مادران باردار مناسب است، بلکه برای جنین نیز مفید خواهد بود. همچنین ورزش کردن به طرز صحیح، ناراحتی های شایع دوران بارداری مانند بی خوابی و درد پشت و کمر را تسکین می دهد. ولی به دلیل اینکه دوران بارداری، دوران حساسی است باید تحت نظر پزشک خود هر ورزشی را شروع کنید.
بسیاری از افراد بر این باورند که یک زن باردار، باید تمام فعالیت ها و ورزش هایی را که قبل انجام می داده است کنار بگذارد و تنها به استراحت بپردازد. اما امروزه این نظریه کاملا مردود شده است.
مادران باردار باید برای به دنیا آوردن فرزندی سالم و شاداب، علاوه بر داشتن تغذیه مناسب، باید ورزش را نیز در برنامه های روزانه خود بگنجانند.
فواید ورزش در بارداری
- مادر با ورزش کردن، به شکل مستقیم بر دستگاه عصبی خودکار جنین تاثیر می گذارد و ضربان قلب و فشار خون کودک را تنظیم می کند.
- ورزش کردن باعث می شود از اضافه وزن در بارداری جلوگیری شود.
- شادابی کلی زن باردار با ورزش کردن افزایش می یابد.
- ورزش کردن باعث می شود خطر دیابت بارداری کاهش پیدا کند. همچنین با تنظیم فشار خون مادر، احتمال زایمان زودرس یا سایر خطرات ناشی از فشار خون بالا را کاهش می دهد.
- ورزش در روزهای بارداری باعث آرامش روانی شده و به خواب بهتر کمک می کند.
- کمردرد و سایر دردهای بدنی، یبوست و خستگی با ورزش کردن بهبود پیدا می کنند.
- به تنظیم هورمون ها کمک کرده و باعث می شود اختلالات خلقی مثل افسردگی در روزهای بارداری بروز نکند.
نحوه ورزش کردن در بارداری
مادرانی که پیش از بارداری به شکل منظم و حرفه ای ورزش می کردند، می توانند ورزش در بارداری را ادامه دهند. البته در مورد ورزشی که انجام می داده اند و میزان آن باید با پزشکشان مشورت کنند تا در صورت وجود شرایط خاص از توصیه های وی بهره ببرند. این زنان باید میزان و شدت ورزش را در روزهای بارداری کاهش دهند تا صدمه ای به جنین وارد نشود. علاوه بر ورزش، زوجین باید برای برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری نیز شرایطی را رعایت نمایند.
زنانی که پیش از بارداری ورزش نمی کردند و الان تمایل به شروع ورزش دارند، می توانند از ورزش های سبک شروع کنند و با توجه به شرایط جسمانی خود اقدام به ورزش های مختلف بکنند. یکی از بهترین ورزش ها در روزهای بارداری پیاده روی است.
ورزش های مناسب در بارداری
علاوه بر پیاده روی ورزش های دیگر که مناسب شرایط یک زن باردار می باشد شامل موارد زیر هستند.
- شنا باعث کاهش دردهای بدنی و شادابی و آرامش می شود. البته بسیار مهم است که از استخرهایی استفاده شود که محیط بهداشتی و سالمی دارند، درجه حرارت آب بالا نباشد و احتیاط های لازم رعایت شود.
- دوچرخه ثابت از دیگر ورزش هایی است که به زنان باردار توصیه می گردد. البته باید توجه داشت میزان آن تحت کنترل باشد و تا جایی ادامه پیدا نکند که ضربان قلب بیش از حد بالا برود.
- برای ورزش در این دوران می توانید از یوگا و پیلاتس و پیاده روی در آب نیز استفاده کنید.
ورزش های نامناسب در بارداری
ورزش هایی که در روزهای بارداری توصیه نمی شوند به طور کلی شامل ورزش هایی هستند که در حالت عادی هم ریسک بالایی برای صدمه دیدن دارند. این ورزش ها شامل ورزش های رزمی، ورزش هایی که با توپ و فعالیت شدید بدنی همراه هستند مثلا والیبال، فوتبال و...، کوه نوردی در ارتفاعات خطرناک و بالا، اسب سواری، اسکی و اسکیت و همچنین غواصی اشاره کرد.
پیاده روی در بارداری
معمول ترین و بی خطرترین نوع ورزش در بارداری، پیاده روی می باشد. پیاده روی ورزشی ساده، سبک و مفیدی می باشد. نکات مهمی که هنگام پیاده روی باید به خاطر داشته باشید شامل موارد زیر می باشند.
- کفش مناسب اولین چیزی است که برای یک پیاده روی خوب و کاهش فشار بر پای خود به آن نیاز دارید.
- در حالت و پوزیشن مناسب راه بروید. یعنی سر خود را به سمت جلو بگیرید، شانه هایتان را به سمت عقب دهید و اجازه دهید شکمتان در وضعیت راحتی قرار گیرد. هنگام راه رفتن به جلو نگاه کنید. این کار باعث می شود تعادلتان بهتر حفظ شود.
- بیش از حد سریع راه نروید. سرعت بیش از حد باعث می شود ضربان قلبتان از 140 بیشتر شود و این مورد می تواند خطرناک شود. پیاده روی باید تنفس شما را تند کند ولی نه در آن حدی که نتوانید حین آن صحبت کنید.
- در گرمای بیش از حد یا رطوبت بیش از حد پیاده روی نکنید.
- در زمین های ناهموار که احتمال برهم خوردن تعادلتان وجود دارد، پیاده روی نکنید.