خودتان را ببخشید
بدانید که خجالت چقدر مانع از پیشرفت شما می شود
شرم و خجالت احساس قوی ای است که می تواند شما را متقاعد کند که شما ناقص و بی ارزشید. خجالت باعث می شود که شما بی انگیزه شوید و مانع از رسیدن شما به موفقیت شود و باعث می شود خود را از دیگران جدا بگیرید. آنچه را که در مورد خود و توانایی های خود بیان کردید را مشخص کنید. این احساس شرم و خجالت احتمالاً زمانی شکل گرفته که از خود ناراحت بوده اید و خود را سرزنش کرده اید. مثلاً وقتی نتوانستید با دیگران ارتباط برقرار کنید، احتمالاً به خودتان گفته اید:«من دوست داشتنی نیستم» یا «من برای دیگران خسته کننده هستم»
نه تنها احساسات تان را نادیده نگیرید بلکه با آن ها کنار بیایید
یکی از راه های مقابله با شرم و کم رویی این است که به خود اجازه دهید احساسات اصلی تان را بشناسید. احساساتی که شما را اذیت می کند را یادداشت کنید و آن ها را حل کنید. به عنوان مثال: ممکن است نسبت به احساس طلاق خود احساس حقارت کنید و از آنجا که دوست ندارید در جمع تحقیر شوید، لذا گوشه نشینی و کم رویی را انتخاب می کنید. ممکن است به خود بگویید:«من از طلاق خوداحساس حقارت می کنم، فکر می کنم همه من را به عنوان یک فرد آسیب دیده می دانند.» سپس بدون نادیده گرفتن این احساس با این احساس تان کنار بیاید. برای این کار سعی کنید بنویسید که وقتی احساس خجالت می کنید چه حسی دارید. بسیار مهم است که این احساسات را برای خودتان بیان کنید.
مشکل و داستان زندگی تان را با دیگران به اشتراک بگذارید
کم رویی باعث می شود که خود را از دیگران جدا کنید. هر چه بیشتر خودتان را درگیر مشکل تان کنید بیشتر در آن غرق می شوید. پس با کسی که کاملاً به او اعتماد دارید مشکل تان را بازگو کنید تا با کم رویی و خجالت تان مقابله کنید. با گفتن داستان خود متوجه خواهید شد که احساس بهتری پیدا می کنید و احساس شرم تان کاهش می یابد. اگر راحت نیستید که با کسی صحبت کنید می توانید آن را به صورت یک داستان بنویسید. لازم نیست که این داستان را منتشر کنید یا با کسی به اشتراک بگذارید، ولی نوشتن آن می تواند به مرور به شما کمک کند تا همه چیز از دل تان خارج شود.
یک هدف کوچک اما عملی را انتخاب کنید
به بخشی از زندگی تان که دوست دارید یک هدف کوچک و پیشرفت داشته باشید، فکر کنید. آن را به چند بخش تقسیم کنید و هر روز برای رسیدن به آن اقدام کنید. مهم نیست که رسیدن به هدف چقدر کوچک و جزئی باشد، مهم این است که این کار می تواند به شما در مبارزه با احساس کم رویی و شرم کمک کند.
به رفتار افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند دقت کنید
لزومی ندارد دقیقا همان رفتاری که دیگران می کنند را انجام بدهید اما می توانید با دیدن افرادی که اعتماد به نفس خوبی دارند و دقت در نوع رفتار و گفتارشان یاد بگیرید که شما هم شبیه آنها باشید.
اگر در میان دوستانتان افراد با اعتماد به نفس بالایی را می شناسید می توانید از آنها راهنمایی و مشورت هم بگیرید. به آنها بگویید که متوجه شده اید در تعاملات اجتماعی شان خیلی راحت و بی اضطراب عمل می کنند و اگر می شود شما را هم راهنمایی کنند. حتی ممکن است وقتی از او تعریف و تمجید می کنید متوجه شوید در حقیقت او هم دقیقا مثل شما خجالتیست و شما اینطور تصور کرده اید!
اهمیت زبان بدن شما در مورد ارتباط برقرار کردن با دیگران
اگر زبان بدنتان مثبت و خوشایند باشد این پیام را به دیگران می فرستد که به همصحبتی با آنها علاقه دارید. وقتی با کسی حرف می زنید روبرویش بایستید و سعی کنید شانه ها و بدنتان را صاف و آرام نگه دارید.
این را بدانید که زبان بدن شما نه تنها روی برداشت ذهنی دیگران درباره شما تاثیر می گذارد بلکه روی عملکرد خود شما اثر دارد. تحقیقات نشان می دهند زمانی که شما ژست یک فرد قهرمان و قدرتمند را به خود می گیرید احساس اعتماد به نفس بیشتری نیز پیدا می کنید. از طرف دیگر اگر شانه ها و صورتتان مدام آویزان باشند نه تنها بقیه بلکه خودتان هم احساس خوبی نسبت به خودتان نخواهید داشت.
در یکی از ویدیوهای مشهور سخنرانی های Ted گفته می شود حالت های مختلف بدن روی احساس قدرت همه موجودات مثل انسان ها، حیوان ها و حتی پرندگان موثر است. در واقع اگر زمانی که احساس ناامنی به سراغمان آمد حالت یک فرد پیروز و قوی را به خودمان بگیریم ذهنمان نیز این مساله را باور می کند و این مساله نشان می دهد شما در هر شرایطی توانایی کنترل اعتماد به نفستان را دارید.
در حقیقت دو تا پنج دقیقه ژست قدرتمند و قهرمانانه گرفتن باعث افزایش ترشح هورمون تستوسترون و کاهش هورمون استرس در بدن می شود. حتی ژست های خیلی ساده هم می توانند سطح اعتماد به نفس شما را افزایش بدهند.
آهسته و پیوسته حرکت کنید
موفقیت های کوچکتان را شناسایی کنید و از بابت آنها خوشحال باشید. انتظار پیشرفت و تغییر یک شبه را نداشته باشید. برای دستیابی به هدف اصلی تان باید صبور باشید و از هر فرصتی برای ایجاد ارتباط با افراد جدید استفاده کنید. پیروزی های کوچکتان را جشن بگیرید و با این کار با افکار منفی تان مقابله کنید.
بپذیرید که برای مقابله با کم رویی راه طولانی باید بگذرانید.
روند غلبه بر کم رویی یک روند مستقیم و ساده نیست. ممکن است در مسیر چندین بار به جای اول بازگرید و هیچ پیشرفت و بهبودی مشاهده نکنید. حتی در بعضی از مراحل ممکن است احساس شرم شما بدتر هم شود. پس صبور باشید و مراحل گفته شده را در صورت نیاز تکرار کنید.
- خجالتی ها دچار مشکلات اجتماعی می شوند، مثل دشواری در ملاقات با آدم ها و یافتن دوست های جدید که می تواند منجر به انزوا، تنهایی و افسردگی شود.
- آنها وقتی که آشکارا مضطرب هستند، کم حرفی شان ممکن است باعث شود سایرین فکر کنند که آدم هایی مغرور و پر افاده ای هستند یا علاقه ای به صحبت ندارند.
- آدم های خجالتی دائما حواس شان به ظاهر و رفتارشان است و به شدت مراقب حرکات خود هستند.
- آدم های خجالتی بین ترس از نامرئی بودن و دیده نشدن یا دیده شدن و بی ارزش بودن گیر افتاده اند.