درست است که علم تلقین به نفس توسط روانشناسان تدریس میشود ولی با این وجود اولین بار توسط یک داروساز به نام امیل کوئه کشف شد که متصدی یک داروخانه بود، یک روز که یکی از دوستانش که بیماری خاصی داشته برای گرفتن دارویی بدون نسخه به داروخانهی امیل کوئه میرود و اصرار برگرفتن دارو میکند امیل اجازهی چنین کاری را نداشت اما وقتی با اصرار دوستش روبرو میشود و میبیند که نمیتواند او رامجاب کند چند قرص ویتامین به او میدهد و میگوید: اینها را بخور حتماً خوب میشوی فقط یادت باشدبه کسی نگویی.
بعد از دو هفته که دوستش با سلامتی پیش او میآید، امیل کوئه تعجب میکند که چه اتفاقی افتاد؟! من که فقط چند قرص ویتامین به او دادم؟! وقتی علت را جویا میشود و تحقیق میکند متوجه میشود اتفاق جالبی افتاده چیزی که تأثیر خود را گذاشته بود این جمله بود، این قرص را بخور حتماً خوب میشوی! و او این حرف را باور کرده و دقیقاً روی او تأثیر گذاشته است به همین خاطر به اعتماد به نفس رسیده است.به این نتیجه می رسد که عبارات میتوانند روی افراد تأثیرات سازنده یا مخرب داشته باشندو در بهترین فنون تلقین به نفس اثر به سزایی دارد.
مترادف تلقین در فارسی عبارتست از: القا، فهماندن، آموختن، یاد دادن، وادار نمودن، در دهان نهادن
معنی تلقین در زبان فارسی: باوراندن اندیشه و طرز فکر خاص به دیگری، فهماندن و یاددادن کلامی به کسی، القای سخن به مخاطب به قصد تفهیم، یادآوری و یا تکرار آن توسط مخاطب، کسی را وادار به گفتن، کلامی کردن، زبانی مطلبی را گفتن، تعلیم و آموختن و… است.
تلقین به بیانی ساده نوعی گول زدن خودمان است. با تکرار خواسته ذهن خودآگاه، میتوانیم یک باور جدید را در ذهن ناخودآگاه ایجاد کنیم. هرآنچه را که در مرکز توجه تان قرار دهید و چندین بار در چند ساعت مختلف تکرار کنید در ضمیر ناخودآگاهتان ریشه خواهد گذاشت.
برای شروع اجازه دهید سیستم ذهن بدن انسان را برایتان شرح دهیم؛ انسان تشکیل شده از ذهن – بدن.و ذهن انسان از دو قسمت تشکیل شده :
ضمیر آگاه
ضمیر ناخودآگاه
هنگامی که مطلبی جدید یاد میگیرید ضمیر آگاه شما فعال است. این ضمیر قدرت این را دارد که اطلاعات دریافتی را قبول یا رد کند. قدرت انتخاب افکار را دارد و می توانید احساسات را تحلیل کند، اما بر روی تصمیمگیری ها و باورهایتان قدرت کمی دارد.
ضمیر ناخودآگاه 90% از فعالیت ذهن ما را به خود اختصاص میدهد. تقریبا اکثر کارهایی که در طول روز انجام میدهید، بدون فکر کردن است و ضمیرناخودآگاه شما به شما کمک میکند تا آن کار را انجام دهید.
برای مثال، وقتی میخواهید راه بروید شما اینطوری فکر نمی کنید که: «خب اول عضله پای راست ام را منقبض کنم، استخوان ران ام را کشیده و به سمت بالا بیاورم، با چرخش باسن زانوی پای چپ ام را با زاویه 40% جمع میکنم سپس عضله پای راست ام را منبسط میکنم و …» تا اینکه بخواهید یک قدم بردارید !شما یک بار وقتی بچه بودید برای یادگرفتن این افکار را در ضمیر ناخودآگاه تان ضبط کردید و بعد از آن تمام کارها را ضمیرناخودآگاه تان خودش انجام داده…
تلقین باید به دفعات و کرات انجام شود.
هر چه تلقین زیباتر باشد بیشتر تاثیر دارد. میتوانید شعرهای مثبت و امیدبخش بخوانید و جملات زیبا در صحبتها به کار برید.
تلقینی که توسط افراد مهم و افرادی که برایمان عزیز هستند بیان میشود اثرش بیشتر خواهد بود.
اگر تلقین را باور کنیم سریعتر اثر میگذارد.
تاثیر تلقین در زمان آرامش مانند مراقبه و ریلکسیشن بیشتر است.
از جملات مثبت برای تلقین استفاده کنید. مثلا به جای اینکه بگویید نمیترسم، بگویید من شجاع هستم.
مراقب باشید هیچگاه در زندگی خود تحت تأثیر کلام منفی خود و دیگران قرار نگیرید.
شما با تلقینهای منفی انگیزه و انرژی را از خود میگیرید و در نهایت نمیتوانید آن کار را انجام دهید.
تلقین منفی نافذتر از تلقین مثبت عمل میکند. پس باید مراقب کلامی که بر زبان میآوریم، کسانی که هم صحبت میشویم، جاهایی که میرویم و مطالبی که میخوانیم باشیم.
تلقینها در فرکانس آلفای مغزی اثرگذاری بهتری دارند پس در زمانی که افراد تازه از خواب بیدار شدهاند و یا اینکه در حال خواب رفتن هستند چون در فرکانس آلفای مغزی هستند، پس تلقینها تاثیرات بسیاری میگذارند. پس صبح را با جملات زیبا و امید بخش شروع کنید و شبها به امید روز بهتر دیگر به خواب روید.
اگر دوست دارید خود تلقینی داشته باشید بهتر است کلمات مثبت تاکیدی و جملات تلقینی را روی کاغذی یادداشت کرده و همیشه جلوی چشم خود قرار دهید و هر زمان که چشمتان به آنها افتاد، آنها را به زبان بیاورید و تکرار کنید.
جملات مثبت تاکیدی باید به زبان حال گفته شوند. مثلا بگویید من خوشحال هستم، نگویید من خوشحال خواهم شد.
در هنگام گفتن جملات مثبت تاکیدی، احساسات را در نظر داشته باشید و این جملات و کلمات را همراه با احساس بیان کنید.
برای بیان کلمات و تلقینها به زبان و نحوه بیان آنها دقت کنید و به پستی و بلندی کلمات توجه کنید.
خود تلقینی مثبت باعث رهایی فرد از ترس، تنش و اضطراب میشود. خلاقیت را بالا میبرد. به زندگی و شغل، هدف و انگیزه میبخشد، عادات عصبی ناراحت کننده را برطرف مینماید، امیدواری را بهبود میبخشد و در نهایت شما را به سوی موفقیت میبرد.