به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، همیشه درباره خودروهای ضد گلوله صحبت هایی از این دست که ماشین فلان رئیس جمهور یا صدراعظم ضد گلوله است شنیده ایم و برای همه ما جالب است بدانیم آیا واقعا این خودروها ضد گلوله هستند و تا چه مقدار می توانند در برابر شلیک گلوله مقاوم باشند. در ادامه ویدئویی را خواهید دید که پاسخ همه سوال های شما را درباره خودروهای ضد گلوله می دهد.
شیشه خودرو
آنچه به عنوان شیشه ضد گلوله مرسوم است 2 مدل متفاوت است. مدل اول برای جلوگیری از گلوله کلت و مدل دوم برای مقاومت در برابر اسلحه های سنگین یا مسلسل طراحی شده است. در مدل اول که نازک ترین شیشه ضد گلوله است باید بدانید که بین 180 تا 226 کیلوگرم به وزن خودرو شما اضافه می کند و در مدل دوم که ضخیم تر است بین 226 تا 590 کیلوگرم به وزن خودروی شما اضافه می شود. البته جالب است بدانید ضخامت شیشه خودروی ضد گلوله رئیس جمهور آمریکا از 2 برابر مدل ضخیم هم ضخیم تر است. نتیجه شلیک 5 گلوله به شیشه نازک با کلت و 5 گلوله مسلسل به شیشه ضخیم هم مانند پیش بینی ها پیش رفت و نه تنها هیچ گلوله ای از شیشه رد نشد، بلکه حتی رد آن هم از داخل باقی نماند. وزن زیاد این شیشه هم البته نیاز به مهندسی دارد برای مثال شیشه بالابرهای معمولی توان بالا و پایین بردن این شیشه را ندارند و همچنین کمک فنر های خودرو نیاز دارند تا با مواد ضد گلوله عایق و تقویت بشوند.
به منظور فهمیدن اینکه یک خودروی سواری عادی چگونه به سپری حفاظتی تبدیل می شود سری به شرکت SVI و پروژه ی تبدیل تویوتا فورچونر به نمونه ای با سطح حفاظت B4 زده ایم. این سطح حفاظتی کمترین تأثیر را روی ظاهر یا پرفورمنس خودرو داشته و از سرنشینان درباره ی گلوله های سلاح های دستی محافظت می کند.
- متریال ضدگلوله
پراکنده کردن انرژی حمل شده توسط یک گلوله ی پرسرعت نیازمند متریال خاصی است. مشخصات حفاظتی زرهی به دو کلاس مجزا تقسیم می شود که استاندارد اروپایی EN 1522/1523 فراگیرتر است. واژه ی FB4 یا همان B4 نشان دهنده ی حفاظت از سلاح دستی است درحالی که عبارت FB6 یا B6 باعث حفاظت در برابر مسلسل هایی همچون کلاشنیکف می شود.
بنا به گفته ی ده کاک، کیفیت متریال بکار رفته در خودروها حیاتی است زیرا باید تأثیر بالای خود را نشان داده و در طول سال ها نیز خواص خود را از دست ندهد. SVI با صرف هزینه ی زیاد اقدام به تأمین مواد اولیه ی خود از شرکت های آمریکایی و اروپایی می کند تا از کیفیت کارش مطمئن باشد. مشخصات B4 نیازمند شیشه های زرهی با ضخامت بین ۱۸ تا ۲۴ میلی متر و پوشش ۵ تا ۷ میلی متر کولار برای پانل های بدنه می باشد.
در مشخصات B6 نیز از شیشه هایی با ضخامت ۳۶ تا ۴۸ میلی متر استفاده شده و روی بدنه نیز پوشش زرهی ویژه با ضخامت ۵ میلی متری بکار می رود. این متریال به خودرو جوش داده می شود تا سلول ایمنی مسافران خلق شود.
استانداردهای اروپایی می گوید برای تست خودرو باید سه بار از فاصله ی ۱۰ متری به خودرو شلیک شود. وزن و نوع گلوله و… نیز به طور ویژه تعیین شده اند. ذکر این نکته مهم است که متغیرهای زیادی در این بین وجود دارند؛ بنابراین برای شرکت ها بهتر این است که از استانداردهای موجود تبعیت کنند تا اینکه بخواهند تست های خودشان را انجام دهند.
فرایند تبدیل خودرو به مشخصات B4
معمولاً خود مشتریان خودرو را تهیه می کنند. یکی از اهداف ضدگلوله کردن خودرو ارائه ی حداکثر حفاظت از سرنشینان بوده و درعین حال تمامی سیستم های ایمنی و رفاهی هم حفظ شوند تا تفاوت های بین خودروی عادی و زرهی به حداقل برسد.
از آنجایی که سطح حفاظت B4 تنها باعث اضافه شدن ۲۶۰ کیلوگرم به وزن تویوتا فورچونر شده بنابراین وزن کلی خودرو بسیار پایین تر از حداکثر وزن اجازه داده شده ی ۲۶۱۰ کیلوگرمی می باشد؛ بنابراین نیازی به آپگرید ساختاری، سیستم تعلیق، ترمزها و یا قوای محرکه وجود ندارد.
قدم اول: شرکت SVI کابین، شیشه ها و دیگر بخش های موردنیاز برای حفاظت را باز می کند. در مورد فورچونر زیربدنه و سقف دست کاری نمی شوند زیرا در زمان آدم ربایی دسترسی به این بخش ها بسیار سخت خواهد بود.
قدم دوم: پانل های استاندارد بدنه با استفاده از سیستم اندازه گیری سه بعدی اندازه گیری می شوند تا مدل های دیجیتالی لایه های حفاظتی موردنیاز تولید شود. در واقع به این بخش کیت زرهی گفته می شود.
قدم سوم: شیشه ی جدید دقیقاً به شکل نسخه ی استاندارد بوده و دارای تمامی سیستم های گرم شونده و… می باشد. همچنین سیستم کولار هم در نظر گرفته می شود.
قدم چهارم: SVI کیت زرهی شامل بالابرنده های هوی دیوتی داخل درب ها را نصب می کند. این بالابرنده معمولاً فقط برای در راننده تدارک دیده می شود اما می توان برای سایر شیشه ها نیز سفارش داد. شیشه ی ضدگلوله ی تویوتا فورچونر را تنها می توان تا یک سوم پایین آورد تا از تداخل آن با مکانیسم های قفل شونده جلوگیری کرد.
قدم پنجم: کیت یاد شده توسط مهندسان بررسی می شود تا از پوشش کامل تمامی بخش ها اطمینان حاصل شده و سپس به بخش کابین پرداخته شود. البته باید گفت برخی بخش ها همچون دیواره ی آتش به صورت ۱۰۰ درصدی پوشش داده نمی شود زیرا برخی کابل ها و قطعات مکانیکی از آنجا رد می شوند.
قدم ششم: پانل های اصلاح شده دوباره نصب می شوند و همچنین تمامی ایربگ ها و دیگر سیستم های ایمنی نیز طبق دستورالعمل سازنده در جای خود قرار می گیرند.
قدم هفتم: SVI پیش از آغاز تست ۳۰۰ کیلومتری جاده ای اقدام به انجام تست باران و عیب یابی می کند تا از کارکرد صحیح تمامی بخش ها و سیستم ها اطمینان حاصل شود. موضوع جالب اینکه خودروی ضدگلوله ایزوله ی بهتری داشته و بنابراین آرام تر است به همین خاطر هرگونه ناهنجاری و لرزش در آن راحت تر تشخیص داده می شود.
- معایب خودروی ضدگلوله
از آنجایی که وزن خودرو افزایش می یابد بنابراین پرفورمنس و مصرف سوخت تحت تأثیر قرار می گیرد. همچنین شیشه های این خودروها را نمی توان به صورت کامل باز کرد. ضخامت شیشه ی جلو نیز منجر به دید دوتایی مخصوصاً در شب می شود. تعویض شیشه ی جلوی فورچونر ضدگلوله هزینه ی بالایی دارد. همچنین احتمال ابطال گارانتی خودروهای ضدگلوله وجود دارد. مورد آخر اینکه احتمال کاهش ارزش خودرو در بازار دست دوم ها وجود دارد هرچند این موضوعی قطعی نیست.
- تست های پرفورمنس
به منظور مقایسه ی عملکرد یک خودروی استاندارد و نمونه ی ضدگلوله ی آن، شرکت SVI از تأسیسات تست گروتک در بیرون پرتوریا استفاده می کند. ما در کنار فورچونر ضدگلوله ی خود یک دستگاه فورچونر ۲,۸ GD-6 AT 4×4 را نیز به عنوان خودروی کنترل در اختیار داشتیم. از آنجایی که خودروی زرهی موردبحث از نوع تک دیفرانسیل بوده و مشابه نمونه ی استاندارد نیست بنابراین ۱۱۵ کیلوگرم بر وزن مدل زرهی اضافه کردیم تا همه چیز برابر باشد.
پرفورمنس دینامیکی فورچونر ضدگلوله تنها اندکی بدتر از مدل استاندارد بود که اصلاً هم بد نیست. سیستم تعلیق و ترمزهای استاندارد هم هماهنگی خوبی با کلیت خودرو داشتند و نشان دادند که راننده هنوز هم می تواند در صورت روبرو شدن با خطر از صحنه بگریزد.
تست بعدی با استفاده از تجهیزات Vbox بود تا پرفورمنس خط مستقیم هر دو خودرو را اندازه گیری کنیم. البته هر تست سه بار انجام شد و میانگین هر سه تست مدنظر قرار گرفت. شتاب گیری کندتر مدل ضدگلوله جای تعجبی نداشت اما تفاوت بین زمان های ترمز گیری کم بود.
- گزینه های ضدگلوله
حفاظت بالستیک پایه تنها آغاز کار ضدگلوله کردن یک خودرو است. گزینه های دیگری هم وجود دارند که از جمله ی آن ها می توان به لاستیک های ران فلت هوی دیوتی اشاره کرد. همچنین سیستم حفاظت از باک سوخت و قوای محرکه و دیگر بخش ها همچون رادیاتورها و ECU ها وجود دارد. در سطوح بالاتر سپرها نیز تقویت می شوند. ماسک های اکسیژن نیز در زمان حمله های شیمیایی کاملاً به درد می خورند.