به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هنگام خرید خودرو یکی از مواردی که ذهن مشتری را درگیر می کند، نوع سوخت مصرفی آن است. خودروهای دیزلی و خودروهای بنزینی که در بازار خودرو پیشتاز هستند، بسته به ویژگی ها، مزایا و معایبشان مشتری های خاص خود را دارند.
برای سال های طولانی خودروهای دیزلی بهترین انتخاب رانندگان از نظر مصرف سوخت اقتصادی و مالیات کمتر بود. ولی با بررسی آلایندگی موتورهای دیزلی، تولیدکنندگان خواهان دریافت مبلغ بیشتری برای مدل های دیزلی شدند و موتورهای بنزینی تبدیل به خودروهای اقتصادی تری شدند.
حال که پاسخ دقیق و کاملی برای این سوال وجود ندارد، به نکاتی اشاره می کنیم که به تصمیم گیری بهتر در خصوص انتخاب خودرو با سوخت مناسب کمک خواهد کرد.
تاریخچه خودروهای دیزلی
یک مهندس و مخترع آلمانی به نام رودولف دیزل، در سال ۱۸۷۸ درست قبل از این که دست به اختراع یکی از مهم ترین اختراعات دنیا بزند، به مدرسه پلی تکنیک آلمان رفت و در آنجا با مباحثی همچون پیشرانه های بنزینی و موتورهای بخار آشنا شد.
دیزل همیشه به این فکر می کرد که این مباحث کامل نیستند و به همین خاطر به این فکر افتاد تا پیشرانه ای (Propulsion) متفاوت و کامل را بسازد که مشکلات نسخه قبلی خود را نداشته باشد و در عین حال، بازدهی بیشتری هم داشته باشد.
او بالاخره پس از ۱۴ سال موفق شد تا پیشرانه ای اختراع کند که در زمان احتراق به جای استفاده از بنزین، از گازوئیل استفاده کند. البته سیستمی که او طراحی کرده بود، اشکالاتی همچون سر و صدای زیاد و آلودگی هوای زیاد را نیز داشت. به همین خاطر هم در ابتدا از پیشرانه های دیزلی تنها در کشتی ها، اتوبوس ها و در نهایت خودروهای بسیار بزرگ و سنگین استفاده شد.
البته با پیشرفت علم و تکنولوژی، مشکلات یاد شده برطرف و پیشرانه های دیزلی بهبود پیدا کردند و به این صورت بود که بعدها از آن ها در سیستم اتومبیل های تولید شده که توسط شرکت های بزرگ خودروسازی همچون مرسدس بنز ساخته می شدند، استفاده شد .
خودروهای دیزلی چگونه کار می کنند؟
موتور خودروهای دیزلی با موتور ماشین هایی که با بنزین کار می کنند، به هم دیگر شبیه هستند و تنها در برخی از موارد با هم متفاوتند. پیشرانه های دیزلی مصرف انرژی کمتری دارند و در عوض، نیروی بیشتری هم تولید می کنند.
خودروهای دیزلی از نوع موتورهای احتراقی درون سوز هستند و این به آن معناست که ابتدا سوخت وارد سیلندرها و یا به عبارتی دیگر بخش اصلی موتور شده و پس از فعل و انفعالات شیمیایی، شروع به سوختن و تولید انرژی مکانیکی می کند. سپس این انرژی به انتهای پیستون ها که به میل لنگ متصل است، می رود و بعد باعث به وجود آمدن حرکتی به صورت رفت و برگشتی می شود که در نهایت باعث به وجود آمدن حرکات دورانی و چرخشی در میل لنگ می گردد. همین حرکات میل لنگ هم به واسطه وجود دیگر مکانیزم ها، به چرخ ها منتقل شده و در نهایت، ماشین شروع به حرکت می کند.
از نقاط قوت موتورهای دیزلی این است که از آنجایی که سوخت در داخل سیلندرها می سوزد، احتراقی که در درون ایجاد می شود، انرژی کمتری صرف می کند. همچنین همه ی این فعل و انفعالات در یک محل اتفاق میفتد و نتیجه هم به صرفه تر است و هم انرژی بیشتری تولید می کند.
موتورهای دیزلی به دو نوع، دو زمانه و چهار زمانه تقسیم می شوند که البته هر دو مدل، بر اساس چهار عمل اصلی که به ترتیب عبارتند از: مکش، تراکم، انفجار و تخلیه عمل می کنند . فقط ممکن است که بر اساس نوع موتور، این مراحل با هم و یا جدا جدا صورت بپذیرند.
سوخت خودروهای دیزلی، گازوئیل است و نسبت به دیگر سوخت ها، روغنی و سنگین تر است. همچنین دیرتر تبخیر شده و نقطه جوش آن نسبت به آب، بالاتر است.
با تمامی این تفاسیر، ماشین هایی که با موتور دیزلی کار می کنند علاوه بر تمامی مزایایی که دارند، معایبی همچون انتشار آلاینده ها و افزایش آلودگی هوا را دارند که این روزها بسیار مورد توجه ریز گردهای مختلف قرار گرفته است.
تفاوت خودروهای دیزلی و بنزینی
بالاتر اشاره کردیم که هم خودروهای بنزینی و هم دیزلی به یکدیگر شباهت دارند و تنها در برخی جهات با هم متفاوت هستند. با این که هر دو پیشرانه، انرژی لازم را از طریق انفجارهای کنترل شده و کوچک به وجود می آورند اما با این حال تفاوت اصلی که دارند، شیوه ای است که به وسیله آن، احتراق را در محفظه سیلندر ایجاد می کنند.
در ماشین هایی که با موتورهای دیزلی کار می کنند، همان ابتدا هوا متراکم شده و سپس به داخل محفظه سیلندر تزریق می شود اما در پیشرانه هایی که بنزینی هستند، همان اول اکسیژن و سوخت با یکدیگر ترکیب شده و بعد در محفظه سیلندر مخلوط می شوند و بعد به وسیله پیستون متراکم شده و در بالاترین نقطه ای که پیستون حرکت می کند، شمع جرقه می زند و احتراق ایجاد می شود.
همچنین در موتورهای دیزلی، نسبت تراکم حجم محفظه احتراق بسیار بیشتر از موتورهای بنزینی است. این عدد در پیشرانه های دیزلی ۲۰ به ۱ است و این در حالیست که در پیشرانه های بنزینی، همین نسبت ۹ به ۱ است. این اعداد نشان می دهند که در ماشین هایی که دیزلی هستند، هوا در حد زیادی متراکم می شود و در نتیجه، فشار زیاد شده و دمای هوا به قدری بالا می رود که گازوئیل مشتعل می شود.
همچنین همیشه حجم ورودی هوا در موتورهای دیزلی ثابت است و تنها از طریق یک دریچه وارد می شود و این در حالی است که در خودروهایی که با بنزین کار می کنند، با توجه به وضعیت گاز، حجم هوایی که وارد سیلندر می شود، متفاوت است.
انواع مختلف خودروهای دیزلی
علاوه بر ماشین ها، هنوز هم از موتورهای دیزلی در زیردریایی ها، کامیون ها، قطارها و کشتی ها استفاده می شود اما با این حال، در بین خودروهای دیزلی می توانیم به ماشین هایی همچون: انواع نیسان، وانت زامیاد، ماکسیما، وانت، تویوتا، انواع ماشین های ون، سانی، پژو پارس، فوتون، جیلی امگرند، نیسان پیکاپ، هیوندای، کوییک اتوماتیک، كاپرا دو كابین، مینی کوپر، Dodge Journey، مزدا۳، سوبارو فراستر، Dodge Dart، GMC Terrain و آئودی R8 TDI اشاره کنیم.
در این مقاله برای شما هر آنچه که لازم بود تا درباره ماشین های دیزلی بدانید را به تفصیل بیان کردیم. خودروهای دیزلی مزایای بسیاری دارند که باعث شده تا امروزه به یکی از گزینه های خرید مردم مختلف، دربیاید.