اوپل کورسا خودرویی است که در کلاس سوپرمینی( a سگمنت) ها قرار می گیرد و از سال 1982 تا کنون تولید شده است. این خودرو در دو نوع دنده ای و اتوماتیک تولید شده است که اگر به مقایسه آن ها بپردازیم باید گفت که در هر دو مدل از موتور 4 سیلندر 1400 سی سی توربو شارژ استفاده شده که حداکثر نیروی تولیدی در کورسا اتوماتیک 40 اسب بخار بیشتر از کورسا دنده ای است و با اینکه 85 کیلوگرم از مدل دنده ای سنگین وزن تر است اما می تواند با گیربکس 6 سرعته تیپ ترونیک به حداکثر سرعت 200 کیلومتر بر ساعت برسد ( 20 کیلومتر بیشتر از مدل دنده ای ) از نظر ابعادی نیز مدل اتوماتیک طویل تر ،بلندتر و عریض تر است و با حجم 356 لیتر فضای بار 85 لیتر بیشتر از مدل دنده ای فضا در اختیارتان میگذارد.
چند سال قبل شرکتی به نام توان خودرو جی تصمیم به واردات محصولات اوپل گرفت و کورسا را هم به عنوان یکی از خودروها، در بازار عرضه کرد. اوپل کورسا در برخی کشورها با نام واکسهال کورسا هم به فروش می رسد و تولید آن در آلمان و اسپانیا صورت می پذیرد.
اوپل کورسا در تعداد بسیار محدودی در ایران موجود است و به هیچ وجه خدمات پس از فروش مناسبی ندارد. کورسا از نظر ظاهری هم خودرو چندان جذابی نیست. البته نه به این معنا که طراحی خوبی ندارد بلکه منظور ما عدم تناسب میان ظاهر خارجی و داخلی و قیمت آن است.
اپل کورسا در طراحی کابین هم عملکرد خوبی ندارد و علاوه بر سادگی بیش از حد، از متریال باکیفیتی هم در داخل کابین بهره نمی برد. برای مقایسه بسیاری از خودروهای کره ای عملکرد بهتری دارند و چهره مدرن تری چه در بیرون و چه در داخل کابین دارند.
اوپل کورسا به یک موتور 1.4 لیتری 4 سیلندر مجهز شده که توانایی تولید 99 اسب بخار قدرت و 130 نیوتن متر گشتاور را دارد که به وسیله جعبه دنده 5 سرعته دستی و یا 4 سرعته اتوماتیک به چرخ های جلو انتقال پیدا می کند. کورسا خودرو سریعی نیست و بیشتر برای مناطق شهری مورد استفاده قرار می گیرد و نباید انتظار زیادی از آن داشته باشید. در ادامه این مطلب با مزایا و معایب این خودرو اشنا میشوید.
مزایای اپل کورسا اتوماتیک
اوپل کورسا یک هاچبک کوچک شهری است که نسل اول آن در سال 1982 وارد بازارهای جهانی شد و در حال حاضر هم بر روی خط تولید کمپانی آلمانی قرار دارد. اوپل کورسا نخستین بار در نسل دوم خود و در سال 1995 میلادی وارد بازار ایران شد و به دلیل کیفیت ساخت بالا، به خودرو محبوبی تبدیل شد.ابتدا به بررسی مزایای این خودرو می پردازیم:
کیفیت بالای بخش فنی اپل کورسا
اپل کورسا ساخته دست خودروسازان باتجربه اروپایی است، بنابراین قطعات موتور – گیربکس آن در مقایسه با حریفان شرقی حاضر در بازار ایران از کیفیت بالاتری بهره مند بوده و در طول زمان با خرابی های کمتری مواجه می شوند. پیشرانه تنفس طبیعی چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ این خودرو تنها ۱۳۶۴ سی سی حجم دارد که درنتیجه با توجه به فقدان سامانه توربوشارژ و همچنین حجم نه چندان زیاد پیشرانه، استهلاک آن پایین تر از رقبای مجهز به سیستم های پرخوران و موتورهای حجیم برآورد می شود. لازم به ذکر است که موتور اوپل کورسا معادل ۹۹ اسب بخار قدرت و ۱۳۰ نیوتن متر گشتاور تولید می کند و حداکثر سرعت آن به حدود ۱۷۵ کیلومتر بر ساعت می رسد که درنتیجه طی استفاده های خانوادگی می تواند عملکردی تقریبا متقاعدکننده را از خود به نمایش بگذارد.
مصرف سوخت پایین
اگر به دنبال یک هاچبک اروپایی با مصرف سوخت نسبتا پایین هستید، کورسا می تواند یکی از گزینه های اصلی شما باشد؛ چراکه پیشرانه جمع وجور این هاچبک اروپایی تنها حدود ۴.۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر طی حرکت در بزرگراه سوخت مصرف می کند؛ بنابراین در مسافرت های طولانی بین شهری کمتر شما را در پمپ بنزین متوقف می سازد. همچنین در سطح شهر نیز حداکثر مصرف سوخت کورسا نسل چهارم به حدود ۷.۸ واحد می رسد که رقمی بسیار مناسب جهت تردد در معابر شهری خواهد بود. به طور میانگین نیز می توانید روی مصرف سوخت زیر ۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر (به طور دقیق ۵.۹ واحد) حساب کنید و درمجموع از سواری با یک خودرو کم مصرف بسیار شادمان شوید.
سواری و هندلینگ مناسب
با توجه به تکنولوژی و مهندسی بالا در ساخت سیستم تعلیق و پلتفرم این خودرو، شاهد هستیم که هاچبک اروپایی مورد نظر ما هندلینگ و تعادل مناسبی در عبور از مسیرهای منحنی شکل از خود به نمایش می گذارد و با توجه به بهره مندی از سیستم کنترل پایداری تا حد امکان از انحراف جلوگیری به عمل می آورد؛ بنابراین می توان از سواری نسبتا مطمئن این خودروی آلمانی حداکثر بهره را برد و با اعتمادبه نفس بیشتر در مسیرهای مختلف اقدام به رانندگی کرد.
ایمنی بالا
نسل چهارم اپل کورسا موفق شده پنج ستاره ایمنی موسسه بسیار معتبر یورو انکپ را در کارنامه خود به ثبت برساند و همین مورد کافی است تا بتوان به امنیت بالای اوپل کورسا اعتماد کرد. بعلاوه وجود تجهیزاتی همچون کیسه های هوای جلو – جانبی و پرده ای، سیستم کنترل پایداری، ترمز ضد قفل abs و حسگر فشار باد تایر، حسگر پارک عقب و…، امنیت سرنشینان را تا حد امکان بالا خواهند برد و بنابراین می توان نسبت به ایمنی این خودرو در قیاس با برخی رقبا اطمینان حاصل کرد.
معایب اپل کورسا اتوماتیک
اوپل کورسا خودرو خوب و قابل اعتمادی است که در ایران قربانی قیمت بالا و خدمات پس از فروش بسیار ضعیف شد. به طوری که اکنون بازار دست دوم خوبی ندارد و برای پیدا کردن قطعات مصرفی آن باید تلاش زیادی انجام دهید. در ادامه مطلب بیشتر به ایرادات و معایب این خودرو میپردازیم.
توان فنی غیرمهیج
با وجود آن که قدرت پیشرانه اوپل کورسا جهت مصارف خانوادگی مشتریان ایرانی به ویژه زوج های جوان کاملا مناسب ارزیابی می شود، اما مشتریان جوان تر و افرادی که دنبال هیجان در رانندگی هستند، چندان از چابکی و میزان توان خروجی این نسخه کورسا رضایت نخواهد داشت؛ زیرا شتاب صفر تا صد نسخه اتوماتیک این خودرو به حدود ۱۳.۵ ثانیه خواهد رسید که قطعاً چندان نمی تواند مورد رضایت مشتریان اسپرت پسند باشد و نسبتا کند و بی هیجان ارزیابی می شود.
طراحی قدیمی و کیفیت نه چندان بالای کابین
کابین اپل کورسا در مقایسه با محصولات جدید چندان نوین و چشم نواز احساس نمی شود؛ به ویژه طرح داشبورد و صفحه پشت آمپر آن نمی تواند نیازهای بصری مشتریان امروزی را در حد اعلا برآورده سازد. عقربه های مکانیکی و آنالوگ پشت فرمان خیلی هیجان برانگیز و زیبا طراحی نشده و صرفا با حالتی محافظه کارانه، به نمایش ارقام و اعداد مورد نیاز راننده مشغول هستند. سطح کیفی متریال کابین هم به خاطر وجود قطعات متعدد پلاستیکی نمی تواند لبخند رضایت کامل را بر لبان کاربران آورد.
واردات محدود و خدمات پس از فروش محدودتر از رقبا
با توجه به آنکه اوپل کورسا ۲۰۱۴ به صورت محدود به بازار ایران راه پیدا کرده است، بنابراین قطعا در قیاس با رقبایی همچون هیوندای i20 و میتسوبیشی میراژ که با شمارگان بسیار بیشتری در بازار ایران حضور یافته اند، از خدمات پس از فروش و وفور لوازم یدکی کمتری برخوردار است؛ بنابراین در صورت خرابی پیشرانه یا گیربکس، مالکان کورسا جهت پیدا کردن قطعات یدکی، دردسرهای بیشتری نسبت به حریفان کره ای یا ژاپنی تحمل خواهند کرد. این مسایل سبب شده تا بازار دست دوم اوپل کورسا نیز چندان پررونق نباشد.