شلیل خیلی خوش مزه و وسوسه انگیز است و اگر باردار هستید، احتمالاً الان فقط به یک شلیل فکر می کنید، اما آیا این میوه ممکن است که به طور مضری بر بارداری شما تاثیر بگذارد و آیا می تواند به جنین شما آسیب برساند؟ نگران نباشید ، در بخش بارداری ما در مورد بی ضرر بودن مصرف شلیل در دوران بارداری صحبت خواهیم کرد.
شلیل به عنوان نوعی از میوه هلو یا به لفظ علمی پرونوس پرسیکا وار است. هر دوی هلو و شلیل می توانند در یک درخت رشد کنند. شلیل با هلو متفاوت است به علت پرز هایی که بر روی پوست هلو است. بر خلاف هلو، پوست شلیل بدون پرز است و این به علت جهش ژنتیکی است. شلیل در رنگ های مختلفی مانند نارنجی، قرمز، زرد و حتی سفید نیز یافت می شود و رنگ شلیل با توجه به نداشتن پرز، از رنگ هلو شفاف تر است.
ارزش غذایی شلیل
شلیل مملو از مواد مغذی مانند فیبر و آنتی اکسیدان است. شلیل منبع عالی از بتا کاروتن، پتاسیم، ویتامین ث و مواد مغذی دیگر است که برای بدن مفید هستند.در میوه ی شلیل، مقدار فراوانی از ویتامین ها از جمله ویتامین ث و آ یافت می شود که مصرف آن ها برای جلوگیری از گرمازدگی یا هنگام بروز این عارضه ی خطرناک، بسیار مفید و مناسب است. بنابراین در گرمای فصل تابستان که به علت تابش مستقیم خورشید به سطح زمین، دما تا حد چشم گیری افزایش می یابد، می توان با مصرف شلیل تا حدود قابل توجهی از ایجاد گرمازدگی پیشگیری کرد. همچنین شلیل را می توان منبع بسیار خوبی از بتاکاروتن معرفی کرد که با خاصیت آنتی اکسیدانی قدرتمند خود، سطح ایمنی بدن را تا مقدار فوق العاده ای افزایش داده و از ایجاد بیماری های مختلفی جلوگیر خواهد کرد.
مقدار مواد مغذی در ۱۴۰ گرم از شلیل
در این میوه ی خوش رنگ و خوشمزه، مواد مغذی بسیاری وجود دارد که هر کدام برای سلامت جسم و روح بدن انسان ها لازم و ضروری است. این میوه عاری از سدیم و کلسترول بوده و منبع خوبی برای تامین انواع ویتامین مورد نیاز بدن به شمار می رود. به گونه ای که با مصرف هر واحد از آن که حدود ۱۴۰ گرم وزن دارد، می توان ۴ درصد از ویتامین آ و ۱۵ درصد ویتامین ث مورد نیاز روزانه ی بدن را تامین کرد. همچنین این میوه ۲ درصد آهن، ۱۶ میلی گرم کربوهیدرات، ۲ گرم فیبر، ۱۴ گرم قند، ۱ گرم پروتئین و ۷۰ کالری انرژی را در خود جای داده است که با مصرف آن نیازهای یک روز انسان را برآورده خواهد کرد.
آیا خوردن شلیل در دوران بارداری ایمن است ؟
بله، شما می توانید از خوردن شلیل در دوران بارداری لذت ببرید، اما قبل از خوردن این میوه باید آن را کامل بشویید، چون شلیل شسته نشده ممکن است حاوی انگل های مضر و باکتری هایی باشد که می توانند منجر به بیماری های ناشی از مواد غذایی خطرناک مانند لیستریوزیس و توکسوپلاسموز شوند، پس بنابراین میوه را بشویید تا مطمئن شوید که می توانید از خوردن آن در طول دوران بارداری لذت ببرید.
فواید سلامتی خوردن شلیل در دوران بارداری برای جنین و مادر
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در شلیل برای شما و نوزاد متولد نشده تان بسیار مفید است که در متن زیر فواید سلامتی مهم این میوه را در دوران بارداری برای شما آورده ایم :
1. جلوگیری از نقص های زایمان
خوردن شلیل در دوران بارداری به جلوگیری از خطر نقص های مادرزادی در جنین کمک می کند، مواد معدنی، ویتامین ها و اسید فولیک موجود در این میوه، خطر نقص های لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا جنین را به حداقل می رسانند و هم چنین مصرف آن سلامت جنین را ارتقا می دهد.
2. کمک و بهبود رشد و نمو جنین
شلیل منبع عالی فیبر و ویتامین C است که به رشد و نمو مناسب جنین کمک می کنند، مواد مغذی موجود در این میوه ها به رشد ماهیچه ها و رگ های خونی جنین شما کمک می کند، هم چنین پتاسیم موجود در شلیل از گرفتگی عضلات ماهیچه جلوگیری می کند و سطح انرژی را در طول دوران بارداری افزایش می دهد.
3. حفاظت از سلامت چشم ها
شلیل دارای لوتئین است، یک ماده غذایی بسیار مهم که سلامت چشم شما را ارتقا می دهد و خطر بیماری های چشمی در دوران بارداری را به حداقل می رساند، هم چنین لوتئین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می کند و از خطر بروز آب مروارید هسته ای جلوگیری می کند، ویتامین A و بتا کاروتن موجود در این میوه ها به شما کمک می کنند تا سلامت چشم را حفظ کنید، دید تان را بهبود بخشید و از احتمال ابتلا به رمد چشم و کوری پیشگیری کنید.
4. پیشگیری از خطر هیپوکالمی
پتاسیم موجود در شلیل برای عملکرد مناسب سلول ها و اعصاب در طول دوران بارداری بسیار مفید است، پتاسیم به ترکیب پروتیین و فرآیند متابولیک کمک می کند، تعادل الکترولیت را حفظ می کند و عملکرد ماهیچه هایتان را تقویت می کند. این میوه از خطر اختلالاتی مانند هیپوکالمی که ممکن است بر سلامت عضلات شما تاثیر منفی بگذارد، پیشگیری می کند .
5. بهبود سلامت پوست
شلیل حاوی بیوفلاوونویدها، لوتئین، بتا کاروتن، ویتامین C و آنتی اکسیدان هایی است که پوست شما را از آسیب حفاظت می کنند و سلامت پوست را در طول دوران بارداری افزایش می دهد.ویتامین C به سنتز کلاژن کمک می کند و بافت پوستی را حفظ خواهد کرد. لوتئین اثر حفاظت از نور را فراهم می کند و پوست شما را از آسیب رادیکال آزاد و اشعه های ماورای بنفش در امان نگاه می دارد.
6. کمک به سلامت سیستم گوارشی
رژیم غذایی فیبری حاوی خواص قلیایی و مواد مغذی است که به ترویج هضم و حفظ سلامت خوب کمک می کند. فیبر، آب را به آسانی جذب می کند، حرکات روده را بهبود می بخشد و از خطر یبوست، زخم و گاستریت در طول دوران بارداری جلوگیری می کند، هم چنین، شلیل سم زدایی را ترویج کرده و سموم مضر را از بدن شما دفع می کند.
7. پیشگیری از ابتلا به سرطان
کلروژنیک اسید موجود در شلیل به پیشگیری از سرطان کمک می کند، این اسید مانع از رشد سلول های سرطانی کولون و ریه نیز می شود .
مضرات خوردن شلیل در دوران بارداری
خوردن شلیل به زنان مبتلا به دیابت و آلرژی توصیه نمی شود. به طور کلی، در صورتی که نسبت به هرگونه میوه حساس هستید، قبل از اضافه کردن هر میوه ای به رژیم غذایی خود با پزشکتان مشورت کنید
انتخاب و نگهداری شلیل
میوه های با کیفیت معمولا میوه هایی هستند که سفت و محکم هستند و از وجود هر نوع آسیبی عاری اند. شلیل رسیده رنگ تازه و زیبایی دارد. بهتر است شلیل را هر چه سریع تر مصرف کنید زیرا در درمای بالا از بین می رود.شما می توانید شلیل رسیده و آماده را به مدت چند روز در فریزر نگهداری کنید.
هشدارهایی در مورد شلیل
هسته یا دانه های شلیل حاوی مقادیر اندکی از سیانوژن است که بعد از بلع ممکن است متابولیزه شود. اگرچه این موضوع نادر است اما بلع غیر عمدی و ناآگاهانه مقادیر زیادی از هسته شلیل می تواند باعث ایجاد مسمومیت با سیانید شود. با وجود مواردی که بیان شد، میوه شلیل عاری از مواد آلرژی زاست و می توان آن را به خوبی مصرف کرد. اگر اولین باری است که شلیل مصرف می کنید بهتر است در مورد آن محتاط باشید.