خط روند یکی از مهمترین ابزار استفاده شده در تحلیل تکنیکال است. تمام ابزارهای تکنیکال از قبیل الگوها، میانگین های متحرک، حمایت و مقاومت ها، تنها با هدف کمک به اندازه گیری روند قیمت به منظور شرکت در روندها به وجود آمده اند. از بعد کلی و به طور ساده، روند جهت حرکت قیمت را در بازار نشان می دهدروند یا نزولی و یا صعودی است. در روند صعودی قیمت ها دائما در حال افزایش و در روند نزولی قیمت ها دائما در حال کاهش هستند. به همان نسبت که تعریف روند ساده است، تحلیل آن دشوار و پیچیده است. به عبارت دیگر فرض اساسی در تعریف روند وجود هم بستگی است. یعنی زمانی که در روند هستیم بازار در همان جهت قبلی به حرکت خود ادامه خواهد داد. خط روندها از وصل کردن پایین ترین یا بالاترین نقاط قیمت در نمودار بدست می آیند
روند صعودی چیست؟
برای ترسیم یک روند صعودی حداقل دودره قیمت (حمایت) را به یکدیگر متصل میکنیم و تا زمانی که قیمت از امتداد این خط ترسیمی عبور نکند روند صعودی می ماند. وند صعودی به عنوان یکسری از موج ها و حفره های بالارونده تعریف می شودخط روند صعودی (Uptrend) از به هم وصل کردن نقاط مینیمم بدست می آید. در رسم این گونه خطوط روند، نمودار بالای خط قرار می گیرد. همان طور که در شکل زیر مشاهده می کنید، از آنجایی که هر کف بالاتر از کف قبلی است، روند صعودی و خط روند صعودی از به هم وصل کردن نقاط مینیمم آن بدست می آید. لازم است بدانید خط روند به عنوان یک خط حمایت مطرح شده و در صورت شکست خط مذکور توسط نمودار قیمتی، انتظار داریم که روند قیمتی نیز تغییر کند.
خط روند نزولی
خط روند نزولی خطی با شیب منفی است که از متصل کردن دو یا چند نقطه ماکزیمم تشکیل میشود. در خط روند صعودی دقت کنید که نقطه ماکزیمم دوم باید پایین تر از ماکزیمم اول باشد تا شیب خط منفی شود.به تصویر زیر دقت کنید. همانطور که میبینید هر سقف پایین تر از سقف قبلی است و خط روند نزولی از به هم وصل کردن نقاط ماکزیمم آن بدست می آید.لازم به ذکر است که خط روند نزولی شبیه به یک خط مقاومت عمل می کند و نشان دهنده افزایش در عرضه خالص علی رغم افت قیمت سهم می باشد و زمانی که خط روند نزولی شکسته شود به احتمال زیاد روند قیمتی تغییر پیدا خواهد کرد.زمانی که روند قیمتی یک سهم نزولی است بهترین کاری که میتوانید انجام دهید فروش سهم و منتظر ماندن تا زمانی که پایان روند نزولی را تشخیص دهید می باشد و سپس اقدام به خرید سهم کنید.
طول دوره روند ها
“چارلز داو” اصولی برای تجزیه و تحلیل رفتار بازار ارائه داد که بعدها با عنوان “تئوری داو” به اساس تجزیه و تحلیل فنی تبدیل شدند.چارلز داو عقیده داشت که قیمت ها به صورت موج یا روند حرکت می کنند، به این معنی که قیمت مثل جریان آب به سمت ساحل حرکت می کند و باعث موج های کوچکتر می شود و برعکس زمانی که جریان به اوج رسیده حرکت به سمت پایین را شروع می کند.این ممکن است مفهوم ساده ای به نظر برسد اما بخشی از اساس مطالعات مدرن روند ها در قیمت سهام است.
طبق نظریه داو، ۳ حالت در طول روندهای ایجاد شده داریم:
طول اولیه (Primary) یا طولانی مدت (یک سال یا بیشتر) که همان جریان آب در مدل داو است.
ثانویه (Secondary) یا میانجی (یک تا سه ماه) که به تعبیر داو امواج هستند.
فرعی (Minor) یا کوتاه مدت (کمتر از یک ماه) که موج های کوچک به حساب می آیند.
هر روند از روند های بعدی طولانی تر یا کوتاه تر تاثیر می پذیرد. یک روند طولانی مدت صعودی باعث می شود که روند میانجی خیزهای بزرگتر و افت های کوچک تری را تجربه کند و یک روند کوتاه مدت صعودی باعث می شود که روند میانجی نوسانات کمی داشته باشد.یک روند نزولی بلند مدت باعث می شود که روند میانجی خیزهای کوچک تر و افت های بزرگتر داشته باشد، در حالی که روند نزولی کوتاه مدت دوباره باعث نوسانات اندک می شود.