کوشک علی آباد از جاهای دیدنی بجنورد محسوب میشود و در سه کیلومتری شمال شرقی بجنورد، در روستای علی آباد و در دل باغی بزرگ واقع شده است. این ساختمان متعلق به حکمرانان شادلو بوده و مهمترین الگوی باغ ایرانی در خراسان شمالی به شمار میرود. درباره معماری ساختمان آن باید گفت این کوشک چهار ورودی دارد که هر ورودی در یکی از جهتهای اصلی قرار دارد. طرح کلی آن در طبقه همکف شامل یک حوضخانه با سقف گنبدی در مرکز میشود که دو اتاق در ضلع شرقی و غربی دارد. پایههای آن از آجر و سنگ و سقف با استفاده از تیرهای چوبی ساخته شده است. بنا دربرگیرنده اتاقهای مسکونی و حوضخانهای بوده است که ساکنان از آنها استفاده میکردهاند. در زیر سقف حوضخانه، رسمیبندی و کاربندیهای زیبایی گچی دیده میشود که گویای هنر معماری ایرانی است. در زمان حکمرانی سردار مفخم، حاکم بجنورد، این کوشک تفرجگاهی برای گذران وقت و شکار حکمرانان بوده است.
در سه کیلومتری شمال شرقی بجنورد، در روستای علی آباد باغی بزرگ با درختانی کهنسال دیده میشود که نشان از قدمت طولانی آن دارد. در مرکز این باغ قدیمی بنای تاریخی دیده میشود که آن را کوشک علی آباد مینامند. این ساختمان متعلق به حکمرانان شادلو بوده و مهمترین الگوی باغ ایرانی در خراسان شمالی به شمار میرود. درباره معماری ساختمان آن باید گفت این کوشک چهار ورودی دارد که هر ورودی در یکی از جهتهای اصلی قرار دارد. طرح کلی آن در طبقه همکف شامل یک حوضخانه با سقف گنبدی در مرکز میشود که دو اتاق در ضلع شرقی و غربی دارد. پایههای آن از آجر و سنگ و سقف با استفاده از تیرهای چوبی ساخته شده است .
بنا دربرگیرنده اتاقهای مسکونی و حوضخانهای بوده است که ساکنان از آنها استفاده میکردهاند. در زیر سقف حوضخانه رسمیبندی و کاربندیهای زیبایی گچی دیده میشود که گویای هنر معماری ایرانی است. از این بنا در برخی از سفرنامههای قدیمی نیز نام برده شده، بهعنوان نمونه چارلزمک گریگور در سفرنامه خود، به آن اشاره کرده است. ناصرالدین شاه قاجار هم در سفرنامه دوم خود به این باغ اشاره کرده و آن را از املاک سهامالدوله یا همان کلاه فرنگی دانسته است. در زمان حکمرانی سردار مفخم، حاکم بجنورد، این کوشک تفرجگاهی برای گذران وقت و شکار حکمرانان بوده است. این باغ و بنای تاریخی با شماره 4953 در سال 1370 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در سالهای گذشته مرمت شده است.
این کوشک یکی از مهمترین بناهای تاریخی است که میتوانید در شهر بجنورد از آن دیدن کنید. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که کوشک علی آباد در دوران حکومت شادلو ساخته شده است. در ساخت این بنا از معماری کاملا ایرانی استفاده شده که امروزه در کمتر سازهای شاهد آن هستیم. دقت و ظرافت بالا در ساخت و طراحی کوشک علی آباد سبب شده بود تا برای مدت طولانی از آن به عنوان یک الگو در معماری ایرانی استفاده شود.
کوشک علی آباد در یک باغ بسیار بزرگ که اتفاقا طراحی آن نیز بر اساس معماری ایرانی است قرار گرفته است. قدمت این باغ به بیشتر از 250 سال میرسد و اگر اهل تاریخ باشید احتمالا نام آن را در سفرنامههای ناصرالدین شاه شنیدهاید. متاسفانه باغ علی آباد امروزه دیگر سرسبزی سابق خود را ندارد و بیشتر شبیه به یک خرابه است تا باغ ایرانی. دلیل این موضوع عدم رسیدگی از سوی مالکان آن است.
این سازه دارای دو طبقه است و برای ورود به آن باید از ورودیهایی که در هر چهار جهت جغرافیایی قرار دارند استفاده کنید. هنگامی که وارد کوشک علی آباد میشوید، در طبقه همکف آن میتوانید یک حوضخانه با سقف گنبدی را مشاهده کنید که جذابترین بخش این مجموعه است. در ضلع شرقی و غربی این حوضخانه دو اتاق با طراحیهای متفاوت وجود دارد که از آن برای سکونت استفاده میکردند.
برای سقف این حوضخانه از تیرهای چوبی مستحکم و قطور استفاده شده و پایههای آن برای آنکه بتوانند وزن این چوبها را تحمل کنند، از سنگ و آجر ساخته شدهاند. برای آنکه جذابیت این قسمت دوچندان شود، در سقف حوضخانه از معماری اصیل ایرانی برای گچبری و کندهکاری استفاده شده است. متاسفانه امروزه معماری ایرانی در کمتر سازهای دیده میشود و این سبک از معماری در حال فراموش شدن است. به همین خاطر است که بازدید از کوشک علی آباد به همه افراد پیشنهاد میشود.
این کوشک در فاصله 4 کیلومتری از شمال شرقی بجنورد و در روستایی به همین نام قرار گرفته است. برای آنکه بتوانید خود را به این روستا برسانید و از این کوشک دیدن کنید، میتوانید از ماشینهایی که همه روزه این مسیر را میروند استفاده کنید. کرایه این مسیر چندان زیاد نیست و نیازی نیست که نگران هزینهها باشید. با این حال اگر خودتان ماشین دارید، پیشنهاد میکنیم که از ماشین خودتان استفاده کنید تا بدون دردسر و راحتتر این مسیر را طی کنید.
پس از بازدید از این کوشک و روستای گردشگری علی آباد، وقت آن است که سایر زیباییهای شهر بجنورد را کشف کنید. این شهر بناهای تاریخی و جاذبههای زیادی دارد که در قسمت پایین ما نزدیکترین آنها به کوشک علی آباد را لیست کردهایم.
آبشار حمید: آبشار حمید یکی از زیباترین مناطقی است که در شهر بجنورد باید از آن دیدن کنید. این آبشار لقب مرتفعترین آبشار در خراسان شمالی را یدک میکشد 23.7 کیلومتر (45 دقیقه) با کوشک علی آباد فاصله دارد.
گورستان باغلق: اگر حوصله دارید که مسافت بیشتری را طی کنید، پیشنهاد ما به شما این است که از قبرستان باغلق دیدن کنید. در این گورستان خبری از سنگ قبر نیست و مشخصات شخص فوت شده بر روی چوبهای عمودی که در زمین قرار میگیرند حک میشود. قبرستان باغلق 125 کیلومتری (یک ساعت و پنجاه دقیقه) با کوشک علی آباد فاصله دارد.
روستای پاقلعه: روستای پاقلعه یکی از زیباترین روستاهای شهر بجنورد است که بازدید از آن نیز به شدت پیشنهاد میشود. این روستا تنها 18.2 کیلومتر (28 دقیقه) با این کوشک فاصله دارد.
این باغ یکی از چهار باغ نمونه ایرانی است که جزو آثار ملی به ثبت رسیده . این باغ بیش از 200سال قدمت دارد و ناصر الدین شاه در سفر نامه خوداز این باغ یاد کرده . این باغ در سه کیلومتری شمال شرقی بجنورد، روستای علی آباد قرار دارداین باغ در زمان سردار مفخم حاکم بجنورد یکی از شکار گاههای وی به شمار رفته است . این باغ دارای بنایی است در دو طبقه و چهار ورودی ، در طبقه همکف حوضخانه با سقف گنبدی و دو اتاق قرار دارد.باغ علی آباد از نمونه های معماری ایرانی در استان خراسان شمالی می باشد اما اکنون به دلیل نا هماهنگی بین مالکان و و عدم احیا و بهره برداری مجدد به صورت مخروبه باقی مانده است .