طرز تهیه لواشک توت فرنگی و موز
درست کردن لواشک یکی از ساده ترین روش ها برای استفاده از میوه های اضافی و یا له شده است. با تهیه لواشک می توانید از طعم میوه ها به روشی دیگر و سایر فصول سال، لذت ببرید. لواشک خانگی به مراتب سالمتر از لواشک های بسته بندی است که حاوی انواع شکر و مواد شیمیایی نگهدارنده هستند. لواشک های محلی هم که در بازار به فروش می رسند چندان قابل اطمینان نیستند.
شما نمی دانید که حاوی چه موادی هستند. چون احتمالا چیز هایی در مورد استفاده از رنگ های مصنوعی مثل رنگ فرش و یا استفاده از جوهر نمک برای غلیظ شدن لواشکها، شنیده اید. شما برای اکثر روش ها نیازی به افزودن شکر به آن ندارید، از محتویات داخل آن آگاه هستید و در کلیه مراحل بهداشت را رعایت می کنید.
درست کردن لواشک اصلا سخت نیست و هر کسی با هر میزان بهره از دانش آشپزی می تواند آن را درست کند. فقط کافی ست که آن ها را بطور کامل پوره کنید تا صاف و یکدست شود که برای اینکار نیازمند مخلوط کن یا غذاساز هستید. سایر مراحل هم آسان است.
افراد مبتلا به دیابت هم می توانند از لواشک به عنوان بخشی از رژیم غذایی شان بهره بگیرند (حتما از نمونه بدون شکر استفاده کنید). آسپارتام را می توان به عنوان شیرین کننده در فرایند خشک کردن استفاده کرد و این جایگزینی برای شکر با مواد شیمیایی استفاده کرد.
برای درست کردن لواشک از انواع میوه ها می توان استفاده کرد. از انار و سیب و کدو حلوایی گرفته تا آلو، زردآلو، هلو و هندوانه. بعضی از لواشک ها هم از ترکیب دو یا چند میوه استفاده می شود. مثلا انواع توت ها و یا سیب و توت فرنگی. بعضی از مواد دیگر هم مثل دانه های چیا، شیرین کننده هایی مثل شکر و یا آسپارتام استفاده می شود. موادی مثل نشاسته و مالتودکسترین را نیز می توان برای افزودن بافت و افزایش غلظت به آن استفاده می شود. بسیاری از شرکت های سازنده از رنگ غذا برای افزودن رنگ استفاده می شود. شما می توانید از رنگ های خانگی استفاده کنید.
انواع لواشک:
میوه های گلابی، آلو، زرد آلو، انجیر، هلو، تمشک، زرشک، گوجه سبز، سیب، شاه توت، توت فرنگی، لیمو، زغال اخته و انار از میوه های محبوب برای تهیه لواشک هستند.
لواشک های صنعتی:
در تولید لواشک به روش صنعتی، علاوه بر میوه از مواد دیگری نیز استفاده می شود که در ادامه در مورد آنها توضیح می دهیم.
برای ایجاد قوام از پکتین یا همان ژلاتین گیاهی استفاده می شود. افزایش ماندگاری و ایجاد طعم ترش و شور، از اسید های آلی و نمک است.
از شکر، گلوکز و ساکارز، برای تعدیل طعم ترش و شیرین شدن استفاده می شود.
خواص و فواید لواشک:
در لواشک میوه ها، خواص میوه ها مانند فیبر و رنگدانه های آنتی اکسیدانی نیز وجود دارد. املاح میوه ها که به صورت لواشک یا آلوچه درمی آید، نه تنها کم نمی شود؛ بلکه با جوشاندن، تغلیظ و خشک کردن، افزایش هم می یابد.
البته این نکته را هم مد نظر قرار دهید که بسیاری از میوه ها و سبزی ها منبع خوبی برای دریافت ویتامین C هستند که بخش زیادی از این ویتامین ، طی فرآیند خرد و خشک کردن، تخریب می شود و از بین می رود.
لواشک های خانگی برخلاف لواشک های صنعتی، از نمک، شکر، اسید و مواد نگه دارنده تهیه نمی شوند و به لحاظ تغذیه ای و درمانی می توانند مفید باشند،
طرز تهیه لواشک توت فرنگی و موز:
مواد مورد نیاز:
توت فرنگی نصف شده | 4 پیمانه یا 500 گرم |
موز | 4 عدد متوسط |
آب لیمو | یک چهارم پیمانه |
عسل | 2 قاشق غذاخوری |
نمک |
کمی |
طرز تهیه لواشک موز و توت فرنگی:
- کف سینی فر را با کاغذ مخصوص فر بپوشانید و فر را در درجه حرارت 180 درجه فارنهایت (85 درجه سانتیگراد) قرار دهید.
- کل محتویات را داخل غذاساز یا مخلوط کن بریزید و دستگاه را روشن کنید تا محتویات آن پوره شوند.
- پوره را به صورت صاف و یکدست در کف سینی پهن کنید تا ضخامت پوره باید نیم سانتیمتر باشد. به مدت 6 تا 8 ساعت بگذارید در فر بماند.
- زمانی لواشک آماده است که به راحتی از روی کاغذ جدا شود و هیچ نرمی در لواشک نباشد. توجه کنید که فر زیاد گرم نباشد.
- پس از خنک شدن لواشک را خرد کنید و لواشک را در ظرف در بسته نگه دارید و به مدت حداکثر 2 تا 4 هفته مصرف کنید.
- دقت کنید حتما ضخامت در همه بخش های لواشک در سینی یکسان باشد. بهتر است روی دمای پایین باشد. باید همه رطوبت موجود در پوره بخار شود.
- آن را بیش از اندازه در فر نگذارید، چون لواشک شما خشک و لاستیکی می شود، هر چند وقت یکبار به آن سر بزنید.
- می توانید برای تنوع بیشتر انواع میوه ها را با هم یا جای میوه ها را تغییر بدهید.
- برای نگهداری طولانی مدت لواشکتان آنرا در فریزر قرار دهید.
طرز تهیه لواشک موز:
مواد مورد نیاز:
موز خرد شده (یا هر میوه ای که دوست دارید) بدون پوست | 680 گرم |
شکر | سه چهارم پیمانه |
آبلیمو | 2 قاشق غذاخوری |
طرز تهیه لواشک موز :
- برای درست کردن یک لواشک خانگی، هر نوع میوه ای را که دوست دارید انتخاب کنید.
- موز را با آب سرد بشویید. پوست موز را بگیرید.
- اگر از میوه هایی استفاده می کنید که پوست آن ها را باید جدا کنید حتماً این کار را انجام بدهید. زیرا پوست سفت، لواشک تان را هم سفت خواهد کرد.
- موز را خرد کنید. لازم نیست قطعات آن یک اندازه باشند. فقط باید در حدی کوچک باشند که بتوان آن ها را در غذاساز له کرد. در حین خرد کردن، حتماً لکه های سیاه موز را بگیرید.
- قطعات خرد شده ی موز را به همراه شکر و آبلیمو درون غذاساز بریزید.
- سپس غذاسار را روشن کنید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شده و کاملاً نرم و له شوند. هیچ تکه موزی نباید درون مخلوط باقی بماند. سپس سینی فر را چرب کنید و در دمای 85 درجه سانتیگراد قرار بدهید و مانند روش بالا آن را درون فر خشک کنید، اگر تمایل نداشتید می توانید آن را داخل آفتاب خشک کنید.
- اما داخل فر باعث می شود رنگ آن کمتر تغییر کند.
نکاتی برای تهیه لواشک موز :
- اگر تمایلی به استفاده از شکر در این لواشک ندارید می توانید عسل را جایگزین کنید. حتی می توانید نصفی شکر و نصفی را به عسل اختصاص دهید.
- فقط به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از عسل، مدت زمان لازم برای خشک شدن لواشک را افزایش می دهد و لواشک تان دیرتر خشک می شود.
- اگر غذاساز ندارید، می توانید از مخلوط کن یا گوشتکوب برقی استفاده کنید.
- آبلیمو به عنوان یک ماده طعم دهنده و نگهدارنده طبیعی عمل می کند.
ترفند هایی برای درست کردن لواشک
- می توان هم از میوه تازه، یخ زده و حتی کمپوت استفاده کرد.
- از مقداری آبلیمو برای جلوگیری از تغییر رنگ میوه استفاده کنید. بخصوص برای موقعی که نمی خواهید همان روز میوه را تبدیل به لواشک کنید.
- اگر مخلوط شما خیلی رقیق است، مقداری موز یا یک قاشق غذاخوری پودر چیا یا تخم کتان در آن بریزید تا غلیظ شود. ریختن تخم چیا بخصوص در بعضی از لواشک ها مثل توت فرنگی یا گوجه ترکیب خوبی ایجاد می کند.
- می توانید به پوره میوه مقداری چاشنی و ادویه اضافه کنید تا طعم بهتری بگیرد. فقط خیلی کم استفاده کنید. مثلا دارچین، زنجبیل، جوز، میخک و فلفل قرمز برای ایجاد طعمی دلخواه مناسب هستند.
- می توانید از فر روی پایینترین دما استفاده کیند و درب آن را با یک قاشق چوبی تا حدودی باز نگه دارید تا لواشک نسوزد.
- به جای شکر از عسل محلی استفاده کنید، چون عسل داخل ترکیب، بلوری و مشخص نمی شود.
- لواشک را به مدت ۱ ماه در حالت دمای معمول اتاق و در فریزر به مدت یک سال می توان نگه داشت.
- از سس سیب برای کاهش غلظت پوره می توان استفاده کرد. این ماده به کاهش مزه ترش کمک می کند.
- میوه ها را در دمای ۱۳۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت به مدت ۶ تا ۸ ساعت در خشک کن درست کنید و در فر با پایینترین دما با دری که با یک قاشق چوبی کمی باز مانده، حشک کنید. بعد از ۴ ساعت آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که زیادی نمانده باشد.
- می توانید از قالب بیسکویت برای درست کردن شلک های فانتزی استفاده کنید.
- می توان آجیل، تخمه یا برش های نارگیل را به آن اضافه کنید تا بافتی برجسته داشته باشید.