آیا تاکنون توده ای خمیری در زیر پوستتان که به راحتی حرکت می کند را مشاهده کرده اید؟ اگر پاسخ شما بلی است، باید بدانید که احتمالاً به لیپوم دچار شده اید. این وضعیت بسیار شایع است و از هر 100 نفر، یک نفر در طول عمرش حداقل یک بار این وضعیت را تجربه خواهد کرد. در اکثر مواقع شما تنها به یک غده چربی زیر پوست دچار خواهید شد، اما در 20 درصد افراد مبتلا تعداد لیپوم ها بیشتر از یکی می باشد.
لیپوم یا غده های چربی زیر پوست چیست؟
غده های چربی زیر پوست، توده ای خوش خیم است که در زیر پوست به دلیل رشد بیش از حد سلول های چربی ایجاد می شود. این وضعیت در هر نقطه ای از بدن که در آنجا سلول های چربی وجود داشته باشد، می تواند ایجاد شود. غده های چربی زیر پوست نرم و کروی یا لوبولی می باشند و به راحتی حرکت می کنند. در بسیاری از مواقع این غده های چربی زیر پوست، نسبتاً کوچک اند، اما محققان مشاهده کرده اند که غده های چربی زیر پوست بزرگتر از 2 اینچ هم می توان در بعضی از افراد پیدا کرد.
انواع یا غده های چربی زیر پوست
تمامی لیپوم ها از بافت چربی بوجود می آیند، اما بر اساس ظاهرشان زیر میکروسکوپ به زیرگروه های زیر تقسیم می شوند:
- لیپوم عادی (سلول های سفید بالغ معمولی)
- هیبرنوم (چربی قهوه ای به جای چربی سفید)
- فیبرولیپوم (چربی بعلاوه بافت رشته ای)
- آنژیولیپوم (چربی به اضافه مقدار زیادی از عروق خونی)
- میلولیپوم (چربی در کنار سلول های خون ساز)
- لیپوم سلول های دوکی (چربی بعلاوه سلول های میله ای)
- لیپوم سلول های مختلف (چربی با انواع مختلف سلول ها)
- لیپوم غیرعادی (چربی های عمقی با سلول های بیشتر)
علل و عوامل خطر لیپوم اول از همه جالب است بدانید که غده های چربی زیر پوست در زنان شایع تر از مردان می باشد، اما چرا این توده ها شکل می گیرند؟ تاکنون محققین نتوانسته اند دلیل ایجاد لیپوم را بطور کامل پیدا کنند. لیپوم ها معمولاً پس از جراحات ایجاد می شوند، اما پزشکان مطمئن نیستند که جراحت می تواند دلیلی برای تشکیل این توده ها باشد یا خیر. ریسک فاکتور های ابتلا به غده های چربی زیر پوست شامل موارد زیر می باشد: سن بین 40 تا 60 سال ژنتیک، زیرا تجربه نشان داده است که غده های چربی زیر پوست، در برخی خانواده ها رایج تر است غده های چربی زیر پوست، در هر سنی می تواند ایجاد شود، اما احتمال تشکیل این توده های چربی در سنین 40 الی 60 سال بیشتر است. برخی مطالعات علمی نشان داده است که در زنان بیشتر غده های چربی زیر پوست، بصورت تکی و در مردان اکثراً بصورت دسته ای ظاهر می شود.
تشخیص و درمان های این عارضه در بسیاری از موارد تشخیص غده های چربی زیر پوست برای پزشکان کار دشواری نیست. آنها با بررسی و فشردن توده می توانند به نتیجه مورد نظر برسند. اگر غده های چربی زیر پوست بزرگ یا دردناک باشد، پزشکان دستور آزمایش می دهند تا مواردی مانند لیپوسارکوما، نوع نادری از سرطان، را رد کنند. آزمایش های معمول درخواست شده در این موارد شامل نمونه برداری، عکس برداری فراصوت، سی تی یا ام آرآی می باشد. غده های چربی زیر پوست توده های رایجی هستند که در سطح بدن ظاهر می شوند و نیاز به برداشتن آن ها نیست. پزشکان به جای برداشتن توده به بیمار توصیه می کنند تا با دقت هر روز توده را بررسی کرده و در صورت مشاهده تغییرات، دوباره به پزشک مراجعه کند. در برخی از موارد غده های چربی زیر پوست با توجه به تصمیم فرد بیمار با عمل جراحی برداشته می شود. بیمار شاید نگران محل تشکیل توده بوده یا غده های چربی زیر پوست، زیبایی ظاهری فرد مبتلا را برهم زده باشد. با این حال در بعضی از مواقع اگر غده های چربی زیر پوست، مانع رشد عضلات یا عامل درد باشد، پزشکان دستور به حذف توده می دهند. عمل جراحی حذف غده های چربی زیر پوست، معمولاً با بی حسی موضعی انجام می شود و فرد مبتلا پس از عمل می تواند از بیمارستان مرخص شود. از آن جایی که غده های چربی زیر پوست معمولاً به بافت اطراف حمله ور نمی شوند، به آسانی با یک برش کوچک می توان آن ها را بیرون آورد. پس از ایجاد برش، توده را می توان با فشار فیزیکی یا لیپوساکشن خارج کرد.
نکاتی پیرامون این مطلب
- پایه درمان توده های چربی رفع سمومیت کالبد است .
- مراقب چربی اشباع شده و روغن های مصرفی غذا باشید
- از مصرف غذاهای حاوی نگهدارنده ، آرد سفید ، گوشت و لبنیات چرب خودداری کنید.
- ادویه ها ، سبزیجات ، بامیه ، کاسنی ، عنبه هندی ، بادمجان به تجزیه چربی های بدن کمک می کند.
- هر صبح نصف لیمو مصرف کنید زیرا از رشد بافت های چربی جلوگیری می کند.
- در رژیم غذایتان جوانه مصرف کنید چون ویتامین باورنکردنی دارد.