لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن یک عمل جراحی پلاستیک است که چربی های اضافی را از بدن خارج می کند. این روش با نام هایی همچون لیپو، لیپو پلاستی یا فرم دهی اندام نیز شهرت دارد. یک روش جراحی زیبایی که به محبوبیت چشمگیری رسیده و مردم برای بهتر و زیبا تر شدن شکل و فرم اندامشان به آن روی می آورند. با لیپوساکشن می توان چربی های زائد نواحی مختلف از جمله شکم، پهلو، ران، باسن، بازو، گردن و کمر را از میان برداشت.
معمولاً وقتی افراد به این نتیجه می رسند که با ورزش و رژیم نمی توانند از شر چربی های اضافه اندامشان خلاص شوند، مستأصل شده و ناچاراً به لیپوساکشن روی می آورند. اما باید در نظر داشته باشید که لیپوساکشن درمانی برای اضافه وزن نیست و پیچیدگی های خاص خود را دارد و ممکن است سلامت جسمی شما را در معرض خطرات بسیار جدی و مهمی قرار دهد! از این رو پیش از هر اقدامی باید با یک پزشک متخصص و مجرب مشورت کنید تا از مشکلات و عواقب عدیده این روش آگاه شوید.
در لیپوساکشن فرد به طور کامل بیهوش می شود، لذا در حین عمل جراحی دردی را حس نخواهد کرد اما بلافاصله پس از عمل احساس درد آغاز می شود و در طول دوران نقاهت این درد ادامه خواهد داشت. مدت زمان بستری شدن فرد در بیمارستان به ناحیه ای بستگی دارد که می خواهید عمل کنید. در پاره ای مواقع می توان لیپوساکشن را به صورت سرپایی انجام داد. پس از لیپوساکشن مشکلاتی از قبیل درد، ورم، خونمردگی و کوفتگی، سفت شدن و بی حسی شایع است.
عمل لیپوساکشن
لیپوساکشن فرایندی است که در آن چربی اضافی با کمک ساکشن یا مکش از بدن خارج می شود. در طول لیپوساکشن، لوله های ریز و نازکی (کانولا) در برش های کوچکی از پوست که قبلا ایجاد شده است قرار می گیرد. از طریق این لوله ها چربی از بدن خارج می شود. پزشک معالج می تواند این لوله ها را زیر پوست حرکت دهد تا بتواند موقعیت خاصی را هدف قرار دهد. در سال های اخیر تکنیک های بهبود یافته باعث شده است فرایند لیپوساکشن امن تر و ساده تر باشد و بیمار درد کمتری حس نماید.
انواع روش های عمل لیپوساکشن
لیپوساکشن با کمک بیحسی موضعی:
در این نوع لیپوساکشن، از بیحسی موضعی برای بی حس کردن ناحیه ای از بدن که قرار است لوله های ریز و نازک در آن قرار گیرد استفاده می شود. در مرحله بعدی، قبل از اینکه فرایند لیپوساکشن آغاز گردد، مقدار زیادی از محلول بی حسی که معمولا در برگیرنده لیدوکایین و اپی نفرین است به بافت های چربی تزریق می شود. لیپوساکشن با کمک بی حسی موضعی ممکن است نیازمند بیهوشی عمومی نباشد.
لیپوساکشن به کمک سونوگرافی:
این تکنیک از سونوگرافی برای آب کردن چربی استفاده می کند و همین امر باعث می شود خارج کردن چربی از بدن ساده تر و راحت تر باشد. این تکنیک برای از بین چربی در نواحی همچون گردن، قسمت فوقانی شکم ، اطراف بدن و پشت بسیار موثر است.
لیپوساکشن به کمک لیزر:
این تکنیک از امواج کم انرژی برای آب کردن چربی استفاده می کند. در نهایت چربی که به مایع تبدیل شده است از طریق لوله های کانولا از بدن خارج می شود.
کاندیدهای لیپوساکشن
مناسب ترین و بهترین کاندیدهای لیپوساکشن افرادی هستند که دارای این شرایط باشند شامل:
- بزرگسالانی با حداکثر 30 درصد وزن اضافی نسبت به وزن ایده آل، دارای پوست الاستیک و تون عضلانی خوب؛
- افراد سالم فاقد هر گونه بیماری تهدید کننده زندگی یا مختل کننده شرایط لیپوساکشن و بهبودی از آن؛
- غیر سیگاری ها؛
- افراد دارای یک چشم انداز مثبت و اهداف خاص در ذهن خود برای تناسب اندام بدن؛
- عدم پاسخ دهی چربی های اضافی به رژیم غذایی و ورزش.
چه افرادی نباید لیپوساکشن انجام دهند؟
قبل از اقدام به عمل جراحی لیپوساکشن باید وجود چند بیماری خاص در فرد مورد نظر مورد بررسی قرار گیرد و یا در صورتی که به این بیماری ها مبتلا باشد، بیماری او تحت کنترل درآید.
- فشار خون بالا
- واکنش های آلرژی نسبت به داروها
- بیماری های ریوی (تنگی نفس و وجود پاکت های هوا در جریان خون)
- آلرژی ها (نسبت به آنتی بیوتیک ها، آسم و داروهای مورد استفاده در جراحی)
- سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی و اعتیاد به مواد مخدر
همچنین لیپوساکشن برای افراد زیر توصیه نمیشود:
- جریان خون محدود
- ابتلا به بیماری های قلبی عروقی
- دیابت
- ضعیف بودن سیستم ایمنی
مزایای لیپوساکشن
سریع و مؤثر
در مقایسه با انواع دیگر کاهش وزن، لیپوساکشن سریع ترین و نمایشی ترین نتیجه را دارد. این عمل جراحی به نسبت ورزش و رژیم غذایی نتایج قابل مشاهده ی سریع تر و ضمانت شده دارد.
حذف چربی از نقاط دشوار
لیپوساکشن بهترین گزینه برای کاهش وزن از نقاطی است که توسط روش های دیگر با پیچدگی بیشتری آب می شوند. نقاطی همانند سینه و بخش های زیرین چانه.
دوره ی استراحت کوتاه
اگرچه لیپوساکشن یک عمل جراحی است، اما عملی نیست که نیاز به دوره ی نقاهت طولانی مدت داشته باشد. در یک دوره ی زمانی کوتاه، افرادی که تحت این عمل جراحی بوده اند می توانند حرکت کرده و فعالیت های روزمره شان را انجام دهند.
سلامت کلی
پس از انجام این عمل جراحی، سلامت کلی بدن به طور قابل توجهی بهبود پیدا خواهد کرد و در سطح کلسترول و فشار خون تغییرات مثبتی رخ خواهد داد.
انگیزه
از آنجایی که نتیجه ی این عمل جراحی سریع بوقوع می پیوندد، اغلب افراد برای حفظ وزن جدیدشان، و اجرای یک برنامه ی غذایی و ورزشی مستمر بیشتر انگیزه پیدا خواهند کرد.
بیماری های چاقی
بیماری های مرتبط با چاقی، مانند درد مفاصل، دیابت و وقفه ی تنفسی هنگام خواب معمولاً پس از از بین رفتن چربی در این عمل جراحی بهبود چشمگیری خواهند داشت.
خطرات و عوارض لیپوساکشن
تصمیم گیری درباره ی انجام هر گونه عمل جراحی زیبایی از جمله لیپوساکشن بسیار شخصی است. هر فرد باید با در نظر گرفتن خطرات و عوارض احتمالی و آگاهی و درک صحیح این روش را انتخاب کند. زیرا برای تکمیل پرونده پزشکی فرد قبل از عمل از او فرم رضایت نامه ای مبنی بر آگاهی او از خطرات احتمالی و پذیرش ریسک عمل گرفته می شود. بنابراین خطرات و عوارض لیپوساکشن عبارتند از:
- خطرات مرتبط با بی هوشی؛
- کبودی؛
- تغییر در حس پوست که ممکن است باقی بماند؛
- آسیب به ساختارهای عمیق تر مانند اعصاب، رگ های خونی، عضلات، ریه ها و ارگان های شکمی؛
- ترومبوز ورید عمقی، عوارض قلبی و ریوی؛
- تجمع مایع در زیر پوست؛
- عفونت؛
- خطوط نامنظم و یا عدم تقارن؛
- پیگمانتاسیون نامنظم؛
- نیاز به عمل جراحی مجدد ترمیمی؛
- تورم مداوم؛
- تأخیر بهبود زخم؛
- ناهمواری یا شلی پوست؛
- سوختگی حرارتی یا آسیب گرما در روش لیپوپلاستی با کمک اولتراسوند.
بنابراین، باید قبل از لیپوساکشن درباره ی تک تک عوارض و خطرات احتمالی با جراح پلاستیک بحث و گفت وگو شود.
آیا عمل لیپوساکشن باعث کاهش وزن می شود؟
نه! عمل لیپوساکشن هرگز باعث کاهش وزن در افراد نمی شود و فقط باعث کم کرد سایز بدن می شود، بنابراین برای کسانی که چاق هستند و وزن بالای 100 کیلو گرم دارند اصلا توصیه نمی شود به خاطر اینکه هرگز به وزن ایده آل و اندام مناسب نمی رسند. این عمل بیشتر برای کسانی که وزن مناسب دارند ولی در بعضی از قسمت های بدنشان توده های چربی به وجود آمده است که با ورزش و رژیم غذایی از بین نمی رود، مناسب است. ولی باز هم پزشکان توصیه می کنند که تا حد امکان از این عمل جراحی برای شکل دادن بدنتان استفاده نکنید زیرا که عوارض بسیار زیادی مخصوصا برای کسانی که پوستشان شل می باشد، دارد.
آیا چربی مجددا بعد از لیپوساکشن باز می گردد؟
تعداد سلولهای چربی ثابت است و بعد از لیپوساکشن سلولهای برداشته شده جایگزین نمی شوند، ولی در صورت عدم رعایت رژیم غذایی ،سلولهای باقی مانده چربی اضافی را در خود ذخیره کرده و متورم میشوند. اما در هر صورت چاق شدن مجدد فرد به شکی متناسب و در تمام سطح بدن رخ میدهد.