محمدحسن در فرهنگ اسم ها
اسم: محمدحسن (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: m.-hasan) (فارسی: محمّدحسن) (انگلیسی: mohammad-hasan)
معنی: ترکیب دو اسم محمد و حسن ( ستوده و نیکو )، از نام های مرکب، ا محمّد و حسن، ( اَعلام ) ) محمّدحسن اصفهانی، مشهور به صاحب جواهر [قرن هجری]، مرجع شیعیان عصر خود، مؤلف جواهر الکلام، ) محمّدحسن میرزا نایب السلطنه: [، شمسی] شاهزاده ی قاجار، برادر و ولیعهد احمدشاه، آخرین شاه قاجار، که پس از عزل برادرش از سلطنت [ شمسی] به پاریس رفت و در همانجا درگذشت
محمدحسن در لغت نامه دهخدا
محمدحسن. [ م ُ ح َم ْم َ ح َ س َ ] ( اِخ ) ( حاج میرزا محمدحسن آشتیانی ) از علما و مجتهدین و اصولیین قرن چهاردهم هجری است. حاشیه بسیار مفصل و مبسوطی بر فرائد الاصول مشهور به مسائل تألیف شیخ مرتضی انصاری دارد که چاپ شده است. مرحوم علامه قزوینی می نویسد: راقم سطور در سه چهار سال اخیر عمر آن مرحوم در مجالس دروس خارج او که همین فرائدالاصول را برای جمعیت کثیری از طلاب در منزل خود در طهران تقریر میکرد حاضر میشدم. نام آن مرحوم در مسئله دادن امتیاز توتون و تنباکو به انگلستان و مقاومتی که او با ناصرالدین شاه در خصوص ابطال انحصار آن به خرج داده و بالاخره در 16 جمادی الاولی 1316 هَ. ق. شاه مجبوراً آن امتیاز را ملغی نمود در تمام اقطار مشهور شد. وفات او در روز بیست و هشتم جمادی الاولی سنه هزار و سیصدونوزده هجری قمری در طهران روی داد. سنش قریب به هفتاد بود. ( از یادداشتهای علامه قزوینی مندرج در شماره چهارسال سوم مجله یادگار ص 16 ).
محمدحسن. [ م ُ ح َم ْ م َ ح َ س َ ] ( اِخ ) حاج محمدحسن اصفهانی ، معروف به کمپانی ملقب به امین الضرب. رجوع به امین الضرب شود.
محمدحسن. [ م ُ ح َم ْ م َ ح َ س َ ] ( اِخ ) ( شیخ... ) معروف به صاحب جواهر فرزند شیخ باقر اصفهانی ، ازفقهای بزرگ و از مراجع تقلید شیعیان است که در سال 1266 هَ. ق. در سن قریب به 70سالگی در نجف درگذشته است. او راست : جواهرالکلام فی شرح کتاب شرایعالاسلام.
محمدحسن. [ م ُ ح َم ْ م َح َ س َ ] ( اِخ ) محمد حسن خان قاجار پدر آغامحمدخان مؤسس سلسله قاجاریه و پسر فتحعلی خان قاجار قوانلو، که در 1127 هَ. ق. متولد و در سال 1172 هَ. ق. در نزدیکی اشرف ( بهشهر ) بوسیله سبزعلی نام و دو نفر دیگر کشته شد. وی در زمان حیات نادر غالباً متواری بود و گاهی هم که خودی نشان میداد پس از شکست مجدداً آواره می شد تا در سال 1160 هَ. ق. که خبر قتل نادر را شنید، از مخفی گاه خویش بیرون آمد و برای رسیدن به سلطنت ایران به شهرهای گرگان و مازندران یورش برد، آنکه عادلشاه او را شکست داد. در زمان کریم خان زند چندی محمد حسن خان کر و فری داشت حتی شیراز را محاصره کردلیکن به فتح آن توفیق نیافت در مراجعت بسیاری از سپاهیان وی از او روی گردان شدند عاقبت الامر در جنگی که با شیخ علیخان زند از فرماندهان کریم خان کرد متواری گشت و سرانجام کشته شد. رجوع به تاریخ اقبال شود.
محمدحسن در دانشنامه اسلامی
محمدحسن ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • میرزا محمد حسن آشتیانی، از علمای شیعه در قرن سیزدهم• محمد حسن اصفهانی، ملقب به «بهاء الدین»، معروف به «بهاء»، مشهور به «عالم ربانی» و «فاضل هندی»• محمدحسن بن عبدالرحمان براهویی، نوه آقا علی خان و ملازم میرنصیرخان اول (۱۱۶۵ـ۱۲۰۹)• محمد حسن نجفی، معروف به صاحب جواهر، از فقها و بزرگان شیعه• میرزای شیرازی، معروف به میرزای شیرازی بزرگ از فقها و مراجع بزرگ شیعه در قرن سیزدهم• محمد حسن مامقانی، از بزرگان مراجع امامیه• محمد حسن مظفر، از علمای قرن چهاردهم• محمدحسن آل یاسین، از علمای بزرگ شیعه• محمدحسن اعتماد السلطنه، دانشمند و سیاستمدار مشهور عصر ناصرالدین شاه و نویسنده ده ها کتاب• محمدحسن ربانی بیرجندی ، از علمای شیعه• محمدحسن سمسار، از اساتید تاریخ • محمدحسن مولوی، عالم فاضل مورخ، جلیل، ادیب، شاعر• محمدحسن میرجهانی، از علمای شیعه• سیدمحمد حسن قوچانی، آقا نَجَفیِ قوچانی، سیدمحمد حسن بن سیدمحمد نجفی (۱۲۹۵-۱۳۶۳ق/۱۸۷۸-۱۹۴۴م)، فقیه، حکیم و ادیب• سید محمدحسن مرتضوی لنگرودی، از فقها و مراجع حوزه علمیه قم
معنی اسم محمد حسن در ثبت احوال
۱- از نام هاي مركب، محمّد و حسن؛ ۲- (اَعلام) ۱) محمّدحسن اصفهانی، مشهور به صاحب جواهر [قرن ۱۳ هجری]، مرجع شیعیان عصر خود، مؤلف جواهر الکلام؛ ۲) محمّدحسن میرزا نایب السلطنه: [۱۲۷۷-۱۳۲۱ شمسی] شاهزاده ي قاجار، برادر و ولیعهد احمدشاه، آخرین شاه قاجار، که پس از عزل برادرش از سلطنت [۱۳۰۴ شمسی] به پاریس رفت و در همانجا درگذشت.
ترکیب دو اسم محمد و حسن
محمد: ستوده، بسیار تحسین شده، نام پیامبر اسلام (ص)، نام سوره چهل و هفتم قرآن مجید
حسن: نیکو، خوب روی، خوبی، نیکویی، جمیل، نام امام دوم شیعیان
توضیحات تکمیلی در مورد محمد و حسن
محمد و حسن هردو نام هایی با ریشه عربی هستند. محمد نام پیامبر اسلام(ص) است و حسن نام امام دوم شیعیان است. محمد به معنای ستوده و ستایش شده است، شخصیتی که قابل تحسین و تشویق است و خصوصیات خوب او بسیار است. بخش دوم این اسم حسن است، حسن یعنی زیبا، خوب رو، نیکو، هرچیزی که باعث شادی روح و روان شود و انسان را به آن میل باشد. به قول حافظ شیرازی:
جمال حسن در حّد نصاب است
زكاتم ده كه مسكين و فقيرم
هر كس نام فرزندش حسن باشد و حرمت اين نام در آن خانواده حفظ گردد، تأثير اخلاقي و رواني بسزائي در اعضاي خانواده خواهد داشت بطوريكه همگان به ويژه فردي كه نام او حسن است به حُسن خلق و گذشت و مهرباني آراسته خواهد شد. پیامبر امام حسن(ع) را بسیار دوست می داشتند و فرمودند: هرکسی او را دوست بدارد جایگاهش در بهشت است. پس چه زیبا وقتی نام پیامبر و امام حسن در کنار یکدیگر قرار بگیرند تا هردو به جان فرزند شما در کنار هم خوبی و نیکی و برکت عطا کنند.