استفاده زیاد از الکل منجر به خشکی و ترک های پوستی و خارش می شود که با استفاده از مرطوب کننده ها برطرف خواهد شد.این روزها تعداد زیادی از بیمارانی که به ما مراجعه می کنند بر اثر شست وشوی زیاد با مواد شوینده و ضدعفونی کننده و الکل دچار عارضه خشکی پوست و خارش دست شدند.طبیعی است با وضعیت بیماری مسری کرونا اولویت با رعایت بهداشت و جلوگیری از سرایت این بیماری بوده و چاره ای جز شستن مکرر دست ها نداریم و خشکی پوست وجود دارد.برای جلوگیری از خشکی و خارش و ترک پوست نیاز است که از صابون های جامد و ملایم تری نظیر گلیسیرین استفاده شود. توصیه می شود به افراد که پس از شستشوی دست ها آنها را خشک و از کرم مرطوب کننده به مقدار کافی استفاده شود، حتی الامکان به منظور جلوگیری از شست وشوی بیشتر از دستکش های یک بارمصرف استفاده شود.وی در مورد استفاده از الکل برای ضدعفونی دست ها گفت: الکل به پوست نفوذ می کند و نیاز است که از الکل های اتانول و طبی استفاده شود.استفاده از الکل متانول و صنعتی توصیه نمی شود چرا که جذب پوست شده و به مرور منجر به کوری و مسمومیت ها می شود. الکل متانول به ویژه در کودکان که پوست حساس تری دارند بیشتر جذب شده و منجر به مسمومیت شدید می شود که بهتر است از الکل اتانول استفاده شود. استفاده زیاد از الکل منجر به خشکی و ترک های پوستی و خارش می شود که با استفاده از مرطوب کننده ها برطرف خواهد شد.
با توجه به شیوع گسترده بیماری ناشی از کرونا ویروس جدید یا کووید-91 در کشور و تاکید بر بهداشت دست ها و گندزدایی مناسب سطوح در منازل و اماکن و نقش مهم استفاده از اقلام ضدعفونی کننده از جمله فرآورده های بر پایه الکل اتیلیک (اتانول) جهت پیشگیری از این عفونت، متاسفانه بر اساس مشاهدات و اخبار منتشر شده ، مواردی از مسمومیت و فوت در اثر مصرف خوراکی و یا غرغره نمودن محلول های حاوی الکل اتیلیک (اتانول) و حتی در برخی موارد مصرف خوراکی الکل متیلیک (متانول) به اشتباه و با هدف پیشگیری از عفونت کرونا ویروس جدید و کووید -91 در برخی از بیماران گزارش شده است. در این رابطه توجه به نکات زیر دارای اهمیت می باشد:
بر اساس مستندات علمی، مصرف خوراکی الکل اتیلیک (اتانول) و یا غرغره نمودن اتانول در محوطه دهانی هیچگونه اثری در پیشگیری از عفونت کرونا ویروس جدید ندارد و با خطر بروز مسمومیت ناشی از اتانول همراه است.
- الکل متیلیک یا همان متانول، ضمن اینکه دارای اثرات ضد میکروبی بسیار ناچیزی در مقایسه با الکل اتیلیک (اتانول) است، به علت سمیت بالا، مصرف خوراکی آن با بروز مسمومیت های شدید، کوری و مرگ همراه است.
- بر خلاف اتانول که جذب پوستی از پوست سالم ندارد، میزان جذب پوستی متانول به ویژه در پوست های آسیب دیده بالا بوده و می تواند سبب بروز مسمومیت شود.
- با توجه به خصوصیت سمی متانول، مراجع و راهنماهای معتبر بین المللی، هیچ گونه توصیه ای مبنی بر استفاده از متانول جهت ضدعفونی دست، پوست، لوازم و تجهیزات پزشکی و سطوح (مانند: دستگیره در، میز کار، کف و...) وجود ندارد.
متانول را با اتانول اشتباه نگیرید
متاسفانه امروزه با بروز بحران کرونا شاهد برخی سودجویی های تبهکارانه توسط برخی شیادانی هستیم که جاهلانه با افزودن مواد رنگ بر از جمله وایتکس به الکل صنعتی یا همان متانول آن را بی رنگ می کنند و به عنوان اتانول یا الکل طبی به فروش می رسانند.
متاسفانه الکل صنعتی یا همان متانول اثرات مخربی روی بینایی دارد و از راه پوست جذب می شود. این الکل فوق العاده قابل احتراق است، اما در دمای محیط آتش نمی گیرد. متانول ماده ای سمی است و نوشیدن آن موجب نابینایی و حتی مرگ می شود. تقریبا تمام گزارش های مرگ و کوری ناشی از شرب الکل به علت آلودگی به متانول است.متانول آنقدر سمی است که حتی هنگام استفاده از آن هم باید از ماسک و دستکش استفاده کرد، چون از طریق تنفس و پوست و آشامیدن نیز می تواند جذب شود. متانول بین الکل ها، ضعیف ترین خاصیت میکروب کشی را دارد بنابراین اصلا نباید به این منظور استفاده شود. متانول از طریق پوست، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارشی می تواند جذب شود و در بدن انسان به متابولیت های سمی فرمالدهید، فرمات (اسید فرمیک) و دی اکسید کربن تبدیل شود.همچنین متانول می تواند سبب بروز عوارضی همچون التهابات شدید پوست، آسیب چشمی از جمله کوری، نارسایی کلیه، کما و مرگ شود. مردم باید بدانند با به کار گیری متانول برای ضدعفونی کردن سطوح، احتمال تنفس آن افزایش می یابد و همه خطرات نامبرده شده ممکن است با این کار بروز کند و به همین دلیل متانول را هرگز نباید برای ضدعفونی کردن سطوح و دست استفاده کرد.