به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سال 93 بعد از نهایی شدن مذاکرات بین سایپا و زوتی (یا همان زوتای)، مدل Z300 ابتدا به S300 تغییر نام داد و در نهایت، نسخه مونتاژی اش با نام آریو به بازار آمد. آریو می توانست دستاورد مهمی برای سایپا به حساب بیاید اما به نظر می رسد با برخی از تصمیمات، این اتفاق نیفتاد. آریو در بازار خرید و فروش دست دوم خود اوضاع نابسامانی دارد؛ اما در میدان رقابت می تواند مقابل برلیانس H330 حرف های خوبی برای گفتن داشته باشد. به ویژه آنکه در مقابل برلیانس از چهره معقول تر و منطقی تری بهره می برد. غیر از تغییراتی اندک در فرم صندلی ها و روکش آن ها، تفاوت خاصی میان مدل های مونتاژی آریو دیده نمی شود. بزرگ ترین تفاوت های بین S300 و Z300 یعنی نمونه های ایرانی و چینی این زوتی، حذف بسیاری از آپشن های استانداردی است که روی ویرایش چینی دیده می شد از جمله نمایشگر بزرگ 7 اینچی و دکمه های کنترلی روی فرمان. البته ساختار پیشرانه و جعبه دنده نیز هم چنان از نسخه چینی، قرض گرفته شده است.در ادامه، نگاهی به مزایا و معایب آریو خواهیم داشت و ارزش خرید این خودرو را در شرایط فعلی موردبررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
مزایای سایپا آریو
بررسی را با مزایای این خودرو شروع می کنیم:
1. کابین بزرگ و جادار
سدان های اقتصادی معمولا از سوی افراد بزرگسال و با هدف استفاده برای مصارف خانوادگی خریداری می شوند؛ از این رو، کابین بزرگ و جادار یکی از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار هنگام تصمیم گیری برای خرید یک خودرو محسوب می شود. خوشبختانه کابین بزرگ و جادار، یکی از مزایای آریو است و این خودرو از آزمون قابلیت استفاده برای مصارف خانوادگی، سربلند بیرون می آید.
فاصله بین دو محور آریو، 2.7 متر است که رقمی قابل توجه در بین سدان های کوچک بازار است. این فاصله قابل قبول بین دو محور، به لطف کپی برداری شرکت سازنده این خودرو از نسل قدیمی تویوتا آلیون به دست آمده است و به این خودرو در مقابل رقبای هموطن ، برتری می بخشد.
2. پیشرانه قابل اعتماد و کارآمد
آریو با دو پیشرانه به بازار کشورمان عرضه شد که اکثر نسخه های این خودرو، مجهز به موتور 1.6 لیتری هستند. این پیشرانه، ساخت میتسوبیشی است و با کد 4G63 شناخته می شود و آرم میتسوبیشی پس از بازکردن کاور پیشرانه یه چشم می خورد.
بهره مندی از پیشرانه میتسوبیشی در بازاری که انواع خودروهای بی کیفیت آن را اشباع کرده اند، یکی دیگر از مزایای آریو محسوب می شود. این پیشرانه از نظر قدرت و گشتاور، متوسط ظاهر می شود و خروجی چندان خیره کننده ای ندارد؛ اما در زمینه دوام فنی و مصرف سوخت، عملکردی درخشان را ارائه می دهد. اگر سبک آرامی را در رانندگی دنبال کنید و به دنبال هیجانات کاذب نباشید، پیشرانه آریو برای مدت ها بدون مشکل فعالیت خواهد کرد و شاهد ثبت رکورد مصرف سوخت کمتر از هفت و نیم لیتر در صد کیلومتر خواهید بود.
3. سواری نرم و راحت
تمامی افرادی که تجربه رانندگی با سدان های اقتصادی بازار را داشته باشند، با سیستم تعلیق نه چندان پیشرفته و سواری خشک این گونه خودروها آشنایی دارند. درحقیقت، اکثر سدان های اقتصادی و کوچک بازار از ساده ترین سیستم تعلیق و فنربندی بهره می برند و درنتیجه، سرنشینان درون آن ها چندان راحت نخواهند بود.
در چنین شرایطی، سواری نرم و راحت به یکی از مزایای آریو تبدیل شده و از این خودرو، یک سدان کاملا خانوادگی ساخته است. سیستم تعلیق سایپا Ario در جلو، از نوع مک فرسون و در عقب، از نوع نیمه مستقل به همراه بازوهای خم شونده است و کمک فنرهای نرمی نیز برای خودرو در نظر گرفته شده است. سواری آریو به واسطه استفاده از این تجهیزات، بسیار نرم و راحت است و این خودرو برای مسافرت های خانوادگی ایده آل خواهد بود.
معایب سایپا آریو
در ادامه، به معایب این خودرو خواهیم پرداخت:
1. بازار خریدوفروش کم رونق
سایپا آریو یکی از خودروهای کمترشناخته شده بازار است و در طول دوره حیات خود، نتوانسته است مشتریان زیادی را به سمت خود بکشاند. شاید بتوان گفت که تصمیمات غیرکارشناسی سایپا در عرضه زوتی Z300 وارداتی به بازار، سبب شد تا این خودرو از همان ابتدا به حاشیه رانده شود. این تصمیمات غیرمنطقی، بعدها با بازاریابی و تبلیغات ضعیف پیرامون نسخه مونتاژی یعنی آریو نیز ادامه یافت و موقعیت این خودرو را در بازار بیش ازپیش تضعیف کرد.
فروش کمتر سایپا آریو در مقابل رقیب هم خانواده خود یعنی برلیانس H330، سبب شده است تا امروزه کمتر مصرف کننده ای تمایل به خرید نسخه های کارکرده آریو نشان دهد. به همین دلیل، امروزه بازار خریدوفروش کم رونق یکی از مهم ترین معایب آریو محسوب می شود که ارزش خرید این خودرو را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
2. حذف امکانات رفاهی و ایمنی در نسخه های تولیدی
هنگامی که نسخه های وارداتی زوتی Z300 وارد بازار شدند، از نظر امکانات ایمنی و رفاهی به هیچ عنوان نقطه ضعفی نداشتند و خریدار می توانست هر آن چه را در خودروهای کره ای و ژاپنی هم رده مشاهده کرده است، در زوتی Z300 نیز تجربه کند. با این حال، همانند بسیاری از محصولات مونتاژ داخل، نسخه مونتاژی این خودرو یعنی آریو با حذف شدید امکانات رفاهی و ایمنی روبه رو شد؛ تا حدی که این خودرو از نظر امکانات هم سطح سایر محصولات داخلی قرار گرفت.
شاید هیچ موردی به اندازه حذف نمایش گر از آریو برای مخاطبان ایرانی غیرقابل قبول نباشد. در شرایطی که حتی محصولات وطنی نیز به این آپشن مجهز هستند، عرضه آریو با سیستم صوتی ساده و بدون نمایش گر، ضربه شدیدی به جایگاه این خودرو در بازار وارد کرده است. به همین دلیل، کاهش امکانات رفاهی و ایمنی در بازاری که مشتریان به خرید خودروهای چینی مجهز عادت کرده اند، یکی دیگر از معایب آریو سایپا است.
3. دسترسی دشوار به قطعات یدکی و خدمات فنی
سایپا آریو یا زوتی Z300، یک خودروی چینی است که بر اساس اتومبیل های قدیمی ژاپنی توسعه یافته است و از این رو، برای انجام امور مربوط به تعمیر و نگه داری آن، باید به اندازه یک خودروی کره ای یا ژاپنی کارکرده هزینه کنید. این مساله در حالی است که سایپا خدمات پس از فروش ضعیفی را برای آریو ارائه داده است و مالکان این خودرو با مشکل دسترسی دشوار به قطعات مواجه اند.
یکی از بزرگترین نقاط ضعف سایپا آریو، کمک فنرهای این خودرو هستند که در کوتاه مدت نیاز به تعویض پیدا می کنند. هم چنین این خودرو مانند بسیاری دیگر از اتومبیل های چینی، مشکل ضعف دسته موتور دارد و این قطعه در فواصل زمانی کوتاهی باید تعویض شود. با این حال، دسترسی به قطعات یدکی آریو به راحتی امکان پذیر نیست و مالکان این خودرو با صرف هزینه های گزاف و جستجوی فراوان اقدام به انجام تعمیرات اتومبیل خود می کنند.