تک فرزند بودن چه معایب و محاسنی دارد؟

  یکشنبه، 25 آبان 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
تک فرزند بودن چه معایب و محاسنی دارد؟
تک فرزندی معادل این نیست که فرزندتان نمی تواند با دیگران ارتباط برقرار کند. این مسئله کاملا به شکل ارتباطات شما بستگی دارند. تک فرزندهایی که ارتباط زیادی با همسالان خود دارند، چه در قالب رفتن به خانه بازی، مهدکودک، پارک، شهربازی یا در قالب خانه اقوام دارای بچه های هم سن و سال، می توانند ارتباطات قوی و خوبی با اطرافیان خود برقرار کنند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، زندگی های امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و زیاد شدن مشغله های خانواده ها بسیار متفاوت با گذشته می باشد و زوج ها را به سمت داشتن یک فرزند سوق می دهد. این در حالی است که اکثر والدین بر این باورند که تک فرزندها در طول زندگی خود احساس تنهایی خواهند داشت. از طرفی نداشتن خواهر و برادر باعث می شود روحیه رقابت طلبی که لازمه موفقیت درآینده است در آن ها شکل نگیرد. در مقابل در مرکز توجه والدین بودن باعث ایجاد احساس امنیت در کودک می شود.

مزایا و معایب تک فرزندی

مزایا معایب
توجه و عشق بدون رقیب از سوی والدین دریافت می کند. کودک ممکن است دچار سندرم امپراطور کوچک شود که در آن تمام منابع و امکانات به کودک اختصاص داده می شود و از این رو او لوس می شود
والدین فقط برای یک فرزند خرج می کنند و از این رو امکانات بهتری برای کودک فراهم می شود. کودک عادت می کند که همه امور باید توسط والدین مدیریت و برآورده شوند.
بیشتر از کودکان خانواده های پرجمعیت اسباب بازی دارد، پول بیشتری دارد و بیشتر به او ارث می رسد. ممکن است اعتماد به نفس کافی نداشته باشد.
اگر والدین تمام نیازهای کودک را برآورده نکند، کودک فردی مستقل بار می آید که مسئولیت امورش را به عهده می گیرد. نبود خواهر و برادر باعث می شود که فرد یک منبع حمایتی را از دست بدهد و این فشار بیشتری روی والدین وارد می کند.
در تک فرزندی مقایسه ای بین خواهر و برادرها شکل نمی گیرد.

والدین ممکن است بیش از حد روی موفقیت فرزندشان حساس باشند و به او فشار وارد کنند. این باعث می شود که او فضا و حریم شخصی خود را از دست بدهد.

والدین می توانند زمان و پول بیشتری روی درس و مدرسه کودک خرج کنند و هزینه های دانشگاه او را پوشش دهند.

تک فرزندی به کودک حس تنهایی می دهد. کسی نیست با او بازی کند یا درددل و خاطراتش را با او در میان بگذارد.

راحت تر با بزرگ تر ها ارتباط برقرار می کند. وقتی والدین مسن تر می شوند، ممکن است مسئولیت مراقبت از آنان برای تک فرزندها سخت تر باشد.

آیا تک فرزندها واقعا بچه های تنهایی هستند؟

تحقیقات نشان می دهند ترس از تنهایی فرزند یکی از دلایل فرزندآوری مجدد است. آنها می ترسند که فرزندشان مهارت های ارتباط با یک کودک دیگر را آموزش نبیند و در دوره های بعدی عمر تنها باشد.

این در حالی است که تحقیقات فعلی نشان می دهند به مدد فرصت های ارتباطی بیشتر و افزایش ارتباطات کودکان در مهدکودک ها، خانه های بازی و دیگر فرصت ها این کودکان دیگر تنها نیستند.

آیا بهتر نیست فقط یک فرزند داشته باشید؟

داشتن یک فرزند برای والدین ساده تر است. والدین تنها باید به نیازهای یک کودک رسیدگی کنند و خود را با نیازهای عاطفی تنها یک نفر تطبیق دهند. دیگر خبری از رقابت بین فرزندان نیست و هزینه ها تنها برای یک نفر خرج می شود. با این حال، باید توجه داشت که در تک فرزندی از آسیب لوس شدن بچه جلوگیری کرد. تمام نیازهای او نباید برآورده شود و پول محور همه انگیزه ها نباشد.

تنها زمانی تک فرزندی ایده خوبی است که بتوانید بدون از بین بردن حس استقلال و مسئولیت پذیری فرزندتان، از او حمایت عاطفی کافی به عمل آورید.

مشکلات داشتن چند فرزند چیست؟

  • داشتن چند فرزند فشار زیادی به بدن زن وارد می کند.
  • افزایش سن مادر در بارداری ریسک بروز مشکلات زایمان و پس آن را افزایش می دهد.
  • برخلاف تک فرزندی و کاهش فشار مالی، داشتن فرزندان متعدد به معنی هزینه های مالی بیشتر است.
  • والدین ممکن است نتوانند زمان کافی به هر دو فرزند خود اختصاص دهند.
  • مسئله رقابت بین فرزندان، اختلاف و دعوا و تربیت همه آنها برای والدین چالش آفرین است.

منافع داشتن چند فرزند چیست؟

  • اگر عاشق بچه باشید، داشتن چند فرزند خاطرات خوبی برای شما خلق می کند.
  • هر چه فرزندان بزرگتر شوند، بار بیشتری می توانند از روی دوش والدین بردارند.
  • فرزند بزرگتر می تواند از فرزند کوچک تر نگهداری کند.
  • فرزندان می توانند با هم بازی کنند و مشکلی از نظر سرگرم کردن آنان وجود ندارد.
  • احتمالا در دوره های بعدی عمر می توانند در نبود والدین از یکدیگر حمایت کنند.

برای فرزندآوری بیشتر چه نکاتی را باید در نظر بگیرم؟

  • از امکانات مالی کافی برخوردار هستید؟
  • به این فکر کنید که آیا زمان کافی برای همه فرزندان دارید؟
  • آیا خانه شما به اندازه همه بچه ها جا و فضای کافی دارد؟
  • برای تربیت فرزندان دارای قابلیت های کافی هستید؟

چه زمانی باید برای تولد فرزند دوم اقدام کرد؟

اگر تک فرزندی الگوی مناسب برای شما نیست، در مورد فاصله سنی مناسب بین فرزندان نیز باید فاکتورهای زیادی را در نظر بگیرید. فاصله سنی بسیار کم به نوزاد و مادر آسیب می زند. مادر توان بدنی کافی برای بارداری مجدد ندارد و نوزاد نیز مجبور می شود قبل از موعد مقرر از آغوش و سینه مادر جدا شود که این برای روحیه او خوب نیست. محققان توصیه می کنند کمترین فاصله ممکن بین فرزندان 18 ماه است و بهتر است تا این زمان صبر کنید.

سخن آخر:

تک فرزندی معادل این نیست که فرزندتان نمی تواند با دیگران ارتباط برقرار کند. این مسئله کاملا به شکل ارتباطات شما بستگی دارند. تک فرزندهایی که ارتباط زیادی با همسالان خود دارند، چه در قالب رفتن به خانه بازی، مهدکودک، پارک، شهربازی یا در قالب خانه اقوام دارای بچه های هم سن و سال، می توانند ارتباطات قوی و خوبی با اطرافیان خود برقرار کنند. از سوی دیگر، در این حالت کودک مشکل حسادت به خواهر و برادر و رقابت ناسالم را ندارد.

اما تک فرزندهایی که بیشتر وقت خود را در خانه و در کنار والدین سپری می کنند، معمولا لوس و گوشه گیر می شوند.

اگر منابع و امکان داشتن چند فرزند را، به خصوص از نظر تربیت صحیح، ندارید بهتر است خودتان را درگیر کلیشه های رایج نکنید. هر تعداد فرزند در صورت تربیت صحیح می توانند زندگی خوب و مولدی را طی کنند.

اگر تصمیم به داشتن یک فرزند گرفته اید:

به او مسئولیت بدهید و از برطرف کردن تمام مشکلاتش خودداری کنید. اجازه دهید فرزندتان گاهی ناامیدی و شکست را تجربه کند.

به او فرصت های بیشتری برای ارتباط با هم سالانش بدهید. این به او کمک می کند که در خلال بازی و دعواهای کودکانه روش های حل مسئله، کنار آمدن با احساس حسادت و رقابت را آموزش ببیند.

او را در ارتباط با همسالان هم جنس قرار دهید. این مسئله به خصوص در ارتباط با پسرانی که وقت زیادی را با مادر خود می گذارنند، اهمیت دارد.

سعی کنید او را در موقعیتی قرار دهید که بتواند دوستی های طولانی مدت و بادوام با هم سالانش برقرار کند.

تمام توجه و امکانات خود را برای او اختصاص ندهید. او باید بداند که پول برای همه اعضای خانواده و بر اساس اولویت نیازها خرج می شود.

تک فرزندی ریسک خودخواهی و لوس شدن را افزایش می دهد. او را لوس نکنید.

مرزها و قوانین مشخصی داشته باشید و اگر فرزندتان این قوانین را شکست، مجازات های مناسبی برای او تعیین کنید.

به دنبال کمال گرایی، قهرمان سازی از فرزندتان و فشار به او برای موفقیت و رسیدن به اهدافی که او تمایلی به آنها ندارد، نباشید.

هدیه و پاداش را به اندازه و بر اساس سیستم مشخصی ارائه دهید.

تمام دنیا را به پای فرزندتان نریزید. اجازه دهید برای رسیدن به یک خواسته تلاش کند، امتیاز کسب کند، کار کند و قدردان موقعیت ها و امکاناتش بار بیاید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (548 نظر) پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (546 نظر) نگاهی به رسم جالب هر شبِ خانواده رهبر معظم انقلاب قبل از خواب (221 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (232 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (121 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (31 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (20 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (19 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (14 نظر) خوانندگی پراحساس و عاشقانه آهنگ بیا برگرد در کنسرت معرکه رضا گلزار/ قدرت صداش بیستِ بیست+ویدیو (9 نظر) مهر و امضای جذاب باستانی پادشاهان ایرانی!/ از داریوش و کوروش تا نادرشاه افشار (6 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (9 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (9 نظر) سکانس خنده دار و فراموش نشدنی از سریال "لحظه گرگ و میش"! + فیلم/ آبروی سروش رفت😂 (7 نظر) (عکس) خلاقیت یک هنرمند خوش ذوق با سنگ های موجود در طبیعت/هزار آفرین به این ذهن خلاق (7 نظر)
تیتر امروز   
فال روزانه امروز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 15 تیر 1403
فال انبیاء روزانه جمعه 15 تیر ماه 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 15 تیر 1403 + فیلم
پزشکی قانونی پس از 5 سال نظر داد: مرد همسرکش، جنون دارد
فال ابجد روزانه جمعه 15 تیر 1403
نام واقعی الهام حمیدی که اصلش زیباتر است/ خانم بازیگر یک عمر اشتباه خودش را معرفی کرد
مهمترین مساله پیش روی نهمین رئیس جمهوری ایران چیست؟
رشد مشارکت به سود پزشکیان است یا جلیلی؟
همسر رهبر معظم انقلاب: من خواهر آقای هاشمی رفسنجانی هستم/ترفند خلاقانه رهبر و همسرشان برای دیدن هاشمی رفسنجانی در زندان سیاسی
بتول خانم یک تنه آمار مشارکت روستا را بالا برد / رای‌های خاموشی که در مغازه کوچکش زنده کرد
عجیب ترین تابستانی که با برف و یخبندان آغاز شد! برف و سرمای تابستان 3 نفر را کشت
جشن فارغ‌التحصیلی پزشکان آینده کنار امام رضا(ع) + فیلم و عکس
رونمایی از فونت اختصاصی دانشگاه شریف با هدف ارتقای هویت بصری
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ...