معرفی فیلم آبادان یازده 60

  شنبه، 28 فروردین 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی فیلم آبادان یازده 60
«آبادان یازده 60» دست کم برای من، یکی از اصلیترین غافلگیریهای جشنواره ی سال گذشته به حساب می آید؛ فیلمی که با توقع یک فیلم معمولی ژانر دفاع مقدس به تماشایش نشستم و بسیار فراتر از انتظارم از آب درآمد. مهرداد خوشبخت کارگردان باسابقه تلویزیون و سینما برای ساخت جدیدترین فیلم خود به سراغ یک سوژه درخشان رفته است.

خلاصه داستان

«آبادان یازده ۶۰» روایت رادیوی نفت ملی آبادان در سال ۱۳۵۹ است و آن عدد بعد از آبادان اشاره به موج رادیو دارد. سال ۱۳۵۹ خبر از سقوط خرمشهر می آید و در نهایت شهر به دست عراقی ها می افتد. عراقی ها تا یک قدمی آبادان پیشروی می کنند اما کارکنان رادیون نفت آبادان حاضر به خالی کردن ساختمان رادیو نمی شوند. آن ها می خواهند وظیفه شان را در قبال خبررسانی و روحیه دادن به مردم انجام بدهند.

همین دو خط نشان می دهد که ایده ی فیلم خیلی خوب است. پر از حس قهرمانانه و جنگاوری و دلاوری. نکته اش این جاست که برخلاف خیلی از فیلم های اسم و رسم دار اکران «آبادان یازده ۶۰» اتفاقا ایده اش را حرام قصه پردازی و پیرنگ ها هم نمی کند. قصه درست بسط داده می شود. خرده پیرنگ های فیلم که شخصیت های فرعی جدیدی به بهمن (مدیر رادیو نفت آبادان) و همکارانش اضافه می کند خوب نوشته شده اند. در نود درصد مواقع حتی دیالوگ نویسی فیلم هم خوب است. به نظرم اصلا به جز آن جمله ی بهمن در اشاره به سفر بنی صدر که نخواسته با رادیو صحبت کند که گل درشت و شعاری از کار درآمده و اشاره ی بیهوده ای است که به وضوح به فیلم الصاق شده، فیلم حتی دیالوگ های شسته و رفته ای هم دارد.

نکاتی درباره فیلم

1160 فرکانس رادیو آبادان در سال های دفاع مقدس بوده است که اهالی شهر با شنیدن صدای آن به مقاومت شهر دلگرم و با اطلاعیه های آن برای پیکار با دشمن تهییج می شدند. شهری را تصور کنید که رادیو تنها رسانه آن است و در شرایط بحران تنها مبدا مردم برای دلگرم شدن از خبرها. هر چند چنین جایگاهی در عصر تعدد رسانه ها برای من هم نسلی هایم قابل تصور نیست اما باید اعتراف کرد این موضوع از جذابیت فوق العاده ای برای ساخت یک فیلم برخوردار است.

آبادان یازده 60 در طراحی صحنه و لباس توانسته تا حد قابل قبولی به فضای شهری سال های 1359 –به اعتبار تصاویر مستند- نزدیک شود. فیلمبرداری بیننده را در دل صحنه ها قرار داده است و صدا توانسته با حداقل هزینه فشار ناشی از موشک باران را القا نماید. هر چند تصویر می توانست با پرهیز از نمایش متعدد تصاویر بسته، حس سینمایی تری به فیلم ببخشد اما در کلیت با سایر اجزای فیلم همراه است و نمره قبولی می گیرد.

بر خلاف قدرت نسبی تصویر، بازی ها چندان دلچسب نیست و کارگردان نتوانسته از قابلیت های گروه بازیگری برای ارائه صحیح شخصیت ها بهره گیرد. همچنین تم موسیقی در موارد متعددی از تناسب کافی با حس صحنه برخوردار نیست و بدیهی است که نمی تواند شان روایت گری داشته باشد.

بسامد بالای تصاویر مستند که گاه و بی گاه در میان تصاویر فیلم قد علم کرده اند کارکردی غیر از کمک به فضاسازی در بستر مکانی فیلم ندارند. این تصاویر که بر اساس نیاز روایی در فیلم گنجانده نشده اند، بیننده را از فیلم خارج می کنند و شاید به همین دلیل در سکانس پایانی هم قابلیت تاثیرگذاری ندارند. البته در سکانسی که فرزندِ اسی از میان حفره های ایجاد شده در دیوار، درون پالایشگاه آبادان را نظاره می کند و تصویر بلافاصله به تصاویر مستند کات می خورد از نشانه های قریحه خوش کارگردان در استفاده از مستندات آرشیوی است.

با وجود زحمات زیاد عوامل برای ساخت اثر، باید گفت از دلآبادان یازده 60 به سختی کلیتی به نام فیلم بیرون آمده است. بارزترین عامل در بروز چنین عارضه ای، سرگشتگی روایت اصلی میان ماجرای رادیو آبادان و ماجرای کوی ذوالفقاری از یک سو و شخصیت های پرداخت نشده از سوی دیگر است. فیلمنامه در نیمه نخست تاکید بیشتری بر ماجرای اهمیت حفظ رادیو آبادان دارد و تمام رویدادها را حول این محور ارائه می نماید. اما به یکباره این تاکید به ماجرای کوی ذوالقاری و مقاومت مردم تغییر می یابد و کپشن پایانی این تغییر رویکرد را تصدیق می نماید. هرچند می توان این تغییر را به نوعی زمینه چینی ابتدایی در جایگاه رادیو آبادان برای نتیجه گیری تهییج مردم در کوی ذوالفقاری قلمداد کرد اما این “تاویل” فاقد نشانه های سینمایی و صرفا برگرفته از دانسته های بیرونی مخاطب است.

با وجود برخی اشتباهات محاسباتی- شما بخوانید غیر عمد، شاید- مانند پاسدار ستیزی، تعدد شخصیت های بی ربط مانند شهید رهبر و حسام الدین سراج و موارد مشابه، آبادان یازده 60 در موضوع فیلم شریفی است. رد پای تحریف یا بزرگنمایی در آن پر رنگ نیست و می توان از کنار اشتباهات آن با اغماض عبور کرد.

هرچند ساخت فیلم هایی مانند آبادان یازده 60 که از جذابیت موضوعی ذاتی برخوردارند اما بازآفرینی مصور این رویدادها برای حفظ گنجینه های تاریخی مستلزم تخصیص منابع قابل توجهی است که از توان تهیه کنندگان خصوصی خارج است. این هزینه های گزاف پرداخت مجدد به موضوعات اینچنینی را عملا غیر ممکن می کند و بنابراین به حکم عقل می بایست آثاری از این دست با بالاترین کیفیت تولید و ارائه شوند. اما تجربه چند ساله نشان داده است با وجود هزینه های قابل توجه، خروجی های تولید شده نه از کیفیت فنی بالایی برخوردارند و نه بر مبنای ارزش های مورد انتظار شکل گرفته اند. پس می بایست بخشی از این فرآیند تخصیص بودجه به تهیه کنندگان حکومتی اصلاح گردد تا از هدر رفت منابع بیش از این جلوگیری گردد.

نکات مثبت فیلم

سوژه فیلم بکری است که مخاطب ایرانی کمتر درباره آن شنیده است. « آبادان یازده 60 » فرصت مغتنمی برای تماشاگر است تا با یکی دیگر از افتخارات خوزستان در دوران جنگ هشت ساله آشنا شود.

جوایز و افتخارات

این فیلم توانست برنده سیمرغ بلورین در بخش ویژه سردار سلیمانی برای حسن کلامی و نامزد بهترین جلوه های ویژه میدانی برای محسن روزبهانی و همچنین بهترین جلوه های ویژه بصری برای جواد مطوری در سیمرغ سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر شود.

شخصیت های فیلم

در مورد شخصیت های فیلم آبادان یازده 60 باید گفت بهمن، موسیو، مریم ، اسی و سایر شخصیت های فیلم دارای خصیصه ویژه ای نیستند که بیننده بتواند خود را در کنار آن ها احساس کند و انگیزه ای داشته باشد تا سرنوشت آن ها را دنبال کند. فیلم تنها شخصیت ها را به بیننده معرفی می کند و از آن نقطه به بعد داده ی دیگری درباره آن ها ارائه نمی کند و به همین دلیل امکان همراهی با آن ها تا پایان فیلم وجود ندارد. به نظر می رسد عوامل اصلی فیلم قصد دارند با ارائه شمایلی مانند تسبیح، ریش، لباس سپاه که تا حدودی بیننده در طی این سال ها نسبت به آن ها شرطی شده است، بخش هایی از این ضعف را جبران نمایند.

بازیگران

علیرضا کمالی، نادر سلیمانی، ویدا جوان، حمیدرضا محمدی، حسن معجونی و…

دیگر عوامل

نویسنده و کارگردان : مهرداد خوشبخت، تهیه کننده : حسن کلامی، مدیر فیلمبرداری : مهدی جعفری، مدیر هنری : عبدالحمید قدیریان، مدیر تولید : رحمت عبدالله زاده، مدیر صدابرداری : جهانگیر میرشکاری، چهره پرداز : محمود دهقانی، مدیر برنامه ریزی و و سرپرست گروه کارگردانی : امیرشهاب اسماعیلی، طراح صحنه : جعفر محمدشاهی، طراح لباس : زهرا صمدی، تدوین : سهراب خسروی، جلوه های ویژه بصری : جواد مطوری، جلوه های ویژه میدانی : محسن روزبهانی، آهنگساز : بهزاد عبدی.

مشخصات فیلم

نوع فیلم: اجتماعی – دفاع مقدس

سال تولید: 1398


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
روایتی از عصبانیت رهبر معظم انقلاب از عوض کردن فرش کهنه و نخ نمای خانه شان: اشتباه کردید که عوض نمودید بروید همان زیلوها را بیاورید (171 نظر) خلاقیت خنده دار مغازه دار اردبیلی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغز نیس که معدن طلاست😂👌+عکس (115 نظر) عروسِ رهبر معظم انقلاب: بچه ام اسباب بازی ندارد، در اتاق آقا یک میز هست و 6 تا صندلی پلاستیکی و یک تلفن که به دیوار وصل است+عکس (94 نظر) نگاهی به اعلامیه ترحیم مادر جوان حمید گودرزی که دیشب خبر فوتش را آقای بازیگر اعلام کرد +عکس/ روحش شاد (62 نظر) خلاقیت خنده دار هندونه فروش شیرازی، برای فرار از گرما حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (61 نظر) مراسم تشییع پدر حامد بهداد، با حضور چهره های سرشناس و بازیگران +عکس/ روحش شاد و یادش گرامی (45 نظر) استوری تبریک خاص سرلشگر باقری به مناسبت روز چپ دست‌ها به رهبر معظم انقلاب+عکس (41 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ایرانی هانده ارچل، بازیگر ترکیه‌ای محبوب ایرانی ها/ ایشون هم بازیگر خیلی معروفیه+عکس (37 نظر) نگاهی به جشن تولد عاشقانه 45 سالگی الهام چرخنده بازیگر سریال آوای باران و باکس گل شیک روی میز/ مبارکا باشه+عکس (28 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن مبل دست دوم که توسط رهبری خریده شده بود: تا الان زندگی ‌ما طلبگی بوده، الان هم مبل در خانه نیاورید! (21 نظر) رونمایی از وحید بادپی کوه عضله رقیب جدی هادی چوپان در مسابقات مسابقات مستر المپیا +فیلم (21 نظر) مات و مبهوت موندن مهران مدیری از دیدن همزاد خودش تو دورهمی/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (17 نظر) جواب مثبت سیدمحمد خاتمی به دعوت هانیه توسلی، نوید محمدزاده و هومن سیدی برای حضور در نمایش تئاتر آنها/ چه مهمان نوازی گرمی+عکس (16 نظر) برادر رهبر معظم انقلاب: ایشان در عروسی من با ماشین فولکس‌شان، شب تا ساعت12 برای آنهایی که جهاز آورده بودند دنبال شام بودند+ عکس (15 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه و چهره معلم رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (13 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال روزانه امروز سه شنبه 3 مرداد ماه 1403
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 3 مرداد 1403
فال ابجد روزانه چهارشنبه 3 مرداد 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 3 مرداد ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 3 مرداد 1403+فیلم
راهنمای سفر به تبریز یا همان شهر شکلاتی ایران!
شلیک خونین به همسر در خیابان‌ / مرد تهرانی خودکشی کرد
بوکسور محجبه ایرانی‌الاصل استرالیا در المپیک که قبلاً آرایشگر بود! + تصاویر
موزه‌ای که ارواح در آن گشت می‌زنند!
استفاده از آینه در دکوراسیون؛ توصیه‌ها و ترفندهایی برای خوش‌سلیقه‌ها
این باتری تمام نمی‌شود!
رهبر معظم انقلاب: ما درخانه تنها یک فرش دستباف داریم که جهیزیه همسرم بوده بقیه خانه موکت است/ ساده زیستی ایشان مثال زدنی است
توقیف یک نفتکش متخلف توسط سپاه/ این شناور با پرچم توگو مبادرت به قاچاق سوخت می‌کرد
ترامپ و هریس مهم نیستند، مهم این است که ایران چه تصمیمی می‌گیرد
آمار خودکشی پرستاران محرمانه شد؟/ 750 هزار میلیارد گردش حساب در نظام سلامت
منتخب روز   
ابتکار جالب یک مجری خلاق در دادن انواع لقب به رئیس جمهور حماسه آفرید+ویدئو/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (فیلم) سکانس فوق عاشقانه شهاب حسینی و لیلا حاتمی در فیلم "پرسه در ماه" / ما کاملا شبیه همیم طرز نگاهامون دو دو زدن چشامون ...😍 استارت تمرینات سخت علیرضا بیرانوند در تراکتور +فیلم/ آقای دروازه بان آمادگی بدن بالایی دارد! سکانس عاشقانه دل باختن قباد به شهرزاد/ نشود فاش کسی آنچه میان من و توست (فیلم) سکانس فوق العاده احساسی و عاشقانه از شهاب حسینی و معشوقه‌اش در سریال "شهرزاد" / با چراغی همه جا گشتم و گشتم در شهر هیچکس به تو مانند نشد😍 (فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ...