ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی فیلم ترمینال غرب

  دوشنبه، 22 شهریور 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی فیلم ترمینال غرب
ترمینال غرب فیلمی به کارگردانی قربانعلی طاهر فر و به نویسندگی محمد نیک‌دل محصول سال ۱۳۹۶ است.

خلاصه داستان فیلم ترمینال غرب

امید دانشجویی است که در یک پروژه مهم هسته ای کار می کند و سروناز (خواهرش) به دنبال بورسه ای برای دانشگاه در میشیگان است. توقف پروژه هسته ای از یک طرف و تصمیم سروناز برای ازدواج با یک دورگه ای ایرانی- آمریکایی، امید را درگیر مسائل و مشکلات جدید می کند…

نکاتی درباره فیلم ترمینال غرب

چند سالی است در کشور جشنواره ای به نام جشنواره مردمی فیلم عمار فعالیت خود را آغاز کرده است. در طی این سالها مانند هر برنامه دیگری فراز و فرودها، سختی ها و اتفاقات گوناگون را تجربه کرده و گام به گام بسوی تکامل قدم برداشته است. در ایران جشنواره های گوناگون با موضوعات مختلف برگزار می شود، اما اینکه فلسفه شروع این جشنواره چه بوده است مجالی دیگر می طلبد.غرض از این یادداشت بررسی یکی از فیلمهای برگزیده هفتمین دوره جشنواره به نام «ترمینال غرب» به کارگردانی «قربانعلی طاهرفر» است. این فیلم را به جد می توان شدیدترین نقد هنری نسبت به تنهاترین دستاورد تبلیغاتی دولت در عرصه سیاست خارجی دانست. فیلمی که صراحتا به موضوع برجام و نابودی امید در دانشمندان غیور انقلابی پرداخته است.سروناز و امید خواهر و برادری هستند که یکی تحصیل کرده و فعال محیط زیست در زمینه احیای دریاچه ارومیه و دیگری مشغول در تیم تحقیقاتی هسته ای است که هر دو گرفتار بی مسئولیتی و بی تدبیری مدیران شده اند. سروناز که از احیاء دریاچه ناامید شده، شوق زیادی برای ادامه تحصیل در آمریکا دارد و امید تلاش می کند که خواهرش را منصرف کند ولی نتیجه ای ندارد.از طرف دیگر با روی کار آمدن دولت یازدهم و سیاست اعتماد به غرب، با امضای برجام، مراکز هسته ای تعطیل شده و پروژه های تحقیقاتی و شرکت های وابسته از ادامه فعالیت باز مانده و دانشمندان آن مجبور شده اند هرکدام در جاهای مختلف (مانند آب و فاضلاب اصفهان) مشغول کار شوند. در نهایت سروناز که با شوق فراوان به امریکا پناه برده بود دچار خشونت شده و زندگی خود را از دست می دهد و در ایران نیز با وجود امضای برجام اقدام به ترور دانشمند هسته ای می کنند که ناکام می ماند.

عجله و شتاب در تولید ترمینال غرب

از روحیه و تفکر انقلابی نویسنده و کارگردان این فیلم که بگذریم در این مجال قصد داریم کمی به نقاط قوت و ضعف فیلم در راستای همفکری برادرانه برای تقویت هنری هرچه بیشتر آثار بعدی این عزیزان بپردازیم.به نظر می رسد در نگارش و تولید این فیلم عجله و شتابی وجود دارد به این شکل که فیلم فاقد یک سیر داستانی جذاب و منظم است.در فیلم شاهد تلاش امید برای رفتن به آمریکا جهت بازگرداندن خواهر خود هستیم که نمی تواند اما متوجه سرانجام این کار نیستیم. در ساختار فیلمنامه نویسی در آوردن یک داستان جذاب اثرگذار که دارای کنش و واکنش های منطقی باشد بسیار مهم است، به گونه ای که بیننده را درگیر خود کند اما مخاطب گذر زمان را حس نکند.در ده دقیقه ابتدایی، اگر فیلم نتواند مخاطب را جذب کند دیگر سخت می توان نظر او را جلب کرد حتی اگر شاهد صحنه های مهیج اکشن باشیم که ما تقریبا تا دقیقه 35 فیلم فاقد صحنه ای جذاب و محرک هستیم.نباید فراموش کرد که فیلم دنیای تصویر است و هرکس بتواند آنچه را که در درون ذهن خود است زیباتر و جذاب تر به تصویر بکشد موفق تر است.

استعاره های تصویری فیلم ترمینال غرب

از شاهکارهای خلاقیت در سینما استعاره تصویری یا همان نماد است. ما در این فیلم کمتر شاهد تصویرسازی بودیم و تکیه بیشتر فیلم روی دیالوگ و گفتار است. البته می توان در جاهایی از فیلم این مهم را دید مثل داستان این خواهر و برادر که شوق و علاقه خواهر به آمریکا نماد اعتماد دولت یازدهم به غرب است و درنهایت همان اعتماد به پسری که او را دعوت به رفتن کرده بود منجر به از دست دادن جانش شد.یا در ساختمان مدیریت برنامه هسته ای که ما ابتدا مدیر آنجا را شخصی با ریش کامل و مرتب می بینیم و در صحنه ای دیگر که با روی کار آمدن تیم جدید و با تفکر جدید، اشرافیت رفاه طلب و غربگرا به مدیریت می رسد، منشی دفتر را شخصی چاق و با محاسنی مدل داده شده می بینیم که اتفاقا از دانشجویان دکتر جزایری بوده است که به علت بی مسئولیتی در زمان دانشجویی، نتوانسته در آن درس از استاد خود یعنی دکتر جزایری نمره قبولی بیاورد.چند نکته نمادین دیگر هم هست که چندان قابل طرح نیست.

موفقیت فنی ترمینال غرب

تصویر به همراه عناصر دیگر مثل فیلمبرداری، موسیقی، رنگ بندی زمینه و… می تواند در مطلوبیت فیلم ما اثرگذار باشد.فیلمبرداری خود دانشی است بسیار مهم زیرا زاویه دوربین، حرکت دوربین، نوع گرفتن دوربین و… همگی در یک فیلم خوب نقش خود را ایفا می کند. روانشناسی رنگها بسیار مهم است. دقت نکردن در رنگ های موجود در تصاویر می تواند فیلم ما را دچار بحران کند. موسیقی در فیلم بسیار مهم است به این دلیل که رابطه مستقیم با احساسات بیننده دارد.فیلمبرداری، موسیقی و رنگ در بیان احساس شادی، غم، سختی، هیجان، امید و یأس و… مهم هستند؛ یکنواختی و استفاده نابجا از تکنیک ها نقش بسیار اساسی در موفقیت و عدم موفقیت یک فیلم ایفا می کند که این فیلم در این مورد دچار آسیب جدی نشده است.

بدترین نوع دیالوگ، دیالوگ مستقیم است

ما در این فیلم شاهد دیالوگ های ضعیف هستیم؛ دیالوگ هایی که قدرت خود را به دلیل استفاده های بیش از اندازه و تکراری بودن و یا به عبارت دیگر نخ نما و لوث شدن از دست داده اند. مثلا در اوایل فیلم برای بیان کردن شخصیت بچه های تیم تحقیقاتی از زبان ثریا قاسمی بیان می شود که: «…بچه ها بزرگی می کنند؛ تو خیریه هم همین قدر زحمت می کشند و وسایل را جابجا می کنند، خدا اجرشان بدهد».خوب این کلمات، الفاظ قبیح و مذمومی نیست اما در فیلم ها برای بیان حسن رفتار افراد تبدیل به کلیشه شده اند و اینکه در جامعه ما اینگونه بیان شدن کلمات مذموم و حمل بر ریاکاری است.یا قبل از آن گفته می شود: «پروژه را بی خیال شیم، این دو روزه را بچسبیم به تبلیغات [انتخابات]. همین قدر می دونم اگه کم کاری کنیم باید تاوان سختی بدهیم» و دیالوگ های دیگر که در طول فیلم بیان می شود.اشکال اصلی این نوع دیالوگ ها مستقیم گویی است در حالی که بدترین نوع دیالوگ از نوع مستقیم است. پس از تماشای فیلم از فردی که همراه من به دیدن فیلم آمده بود و هیچ سررشته تخصصی نسبت به علوم سینمایی و تصویر نداشت پرسیدم چطور بود؟ اولین نقطه ضعفی که اشاره کرد بیان دیالوگ های مستقیم بود.

مخاطب فیلم ترمینال غرب چه کسی است؟

در ساخت فیلم باید به جامعه هدف توجه داشت؛ یعنی باید دید قصد ما از تولید یک اثر چیست؟ چه کسی یا کسانی قرار است فیلم ما را ببینند؟اگر هدف ما فقط بدنه معتقد به استقلال کشور است (یعنی کسانی که واقف به مورد اعتماد نبودن کشورهای غربی هستند) خوب اینها خود می دانند و دیگر نیاز به این فیلم ندارند. و اگر منظور عامه جامعه ای است که تخیل کرده اند با برجام فتح الفتوحی حاصل شده و افتخار به پذیرش سلطه می کنند باید فیلم زبانی نو و جذاب داشته باشد نه کلمات و داستانی که به نوعی در جامعه اشباع شده و در حالاتی دیگر ابراز تنفر و انزجار از آن می کنند.نکته پایانی در مورد نام فیلم است که اسم فیلم به عنوان تابلو و ویترین فیلم باید بگونه ای باشد که مخاطب را برای تماشای فیلم به داخل سالن بکشاند ضمن اینکه با موضوع فیلم بی ارتباط نباشد. در نام این اثر این نکته تا حد خوبی رعایت شده اما می توانست نامی جذاب تر انتخاب شود. من از لفظ «غرب» می توانم ارتباطی پیدا کنم ولی در لفظ «ترمینال» ارتباطی با فیلم نمی بینم

بازیگران فیلم ترمینال غرب

محسن افشانی، ثریا قاسمی، مینا جعفرزاده، چنگیز جلیلوند، هوشنگ توکلی، حبیب دهقان نسب، یوسف مرادیان، متین ستوده، حسن اسدی

مشخصات فیلم ترمینال غرب

  • ژانر :اجتماعی
  • زبان : فارسی​​​​​​
  • امتیاز IMDb: امتیاز 1 از 10
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (146 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (88 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (79 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (67 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (48 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (39 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (38 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (37 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (34 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رئیس سازمان صدا و سیما: خودم شخصاً با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت!
یکی از اعضای سابق تیم ملی: من در ورزشگاه بودم ولی گل خداداد عزیزی به استرالیا را ندیدم!
ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟
امید عالیشاه برای جراحی به ایران برمیگردد/ پزشک پرسپولیس تکلیف را روشن کرد!
فال شمع روزانه امروز جمعه 9 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 9 آذر ماه 1403
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی کار کردن در کاباره و کارخانه کنسرو خوک
فال روزانه امروز جمعه 9 آذر ماه 1403
خبر خوش؛ حقوق این افراد 30 درصد افزایش می‌یابد
چه موضوعاتی در دستورکار گفتگوهای ایران و اروپا قرار دارد؟
وزیر خارجۀ انگلیس: حکم بازداشت نتانیاهو را خواهم گرفت
گرامی: مریض بودم اما گل زدم!
برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!
فال ابجد روزانه جمعه 9 آذر 1403
مذاکرات ایران با اروپای منهای آمریکا به نتیجه نمی‌رسد؛ اروپا توان رفع تحریم‌های ایران را ندارد
منتخب روز   
(ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است دعا و نیایش؛ بخش 1/ اجابت خواسته‌ها با دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت