درباره برتراند راسل
برتراند آرتور ویلیام راسل، اِرل راسل سوم (به انگلیسی: Bertrand Arthur William Russell, 3rd Earl Russell)، (زادهٔ ۱۸ مه ۱۸۷۲ – درگذشتهٔ ۲ فوریه ۱۹۷۰)، همه چیزدان، فیلسوف، منطق دان، ریاضی دان، مورخ، جامعه شناس، نویسنده، فعال سیاسی، برنده جایزه ادبی نوبل و فعال صلح طلب بریتانیایی بود. راسل در سراسر عمر، خود را یک لیبرال، سوسیالیست و صلح طلب می نامید اگرچه بعضی مواقع بیان می کرد که ذهن شک گرای او موجب می شده که احساس کند که در معنای عمیق، در هیچ یک از این گروه ها قرار نداشته است.
درباره کتاب علم و دین در جامعه
کتاب علم و دین در جامعه، اثری نوشته ی برتراند راسل است که نخستین بار در سال 1935 منتشر شد. راسل در این کتاب ارزشمند، پژوهشی مختصر و در عین حال بسیار مهم را از کشمکش های میان علم و دین سنتی را در طول چهار قرن گذشته ارائه می کند. با تحلیل و بررسی مواردی که در آن ها، پیشرفت های علمی با قواعد مسیحیت یا تفاسیر کتاب مقدس در تضاد بوده، از گالیله گرفته تا انقلاب کوپرنیکی و پیشرفت های پزشکی در علم بیهوشی، راسل به فراز و نشیب ها و دگرگونی های دائمی نظام های اعتقادی انسان ها در طول تاریخ اشاره می کند. او همچنین، به مباحثی میان علم مدرن و نهادهای مذهبی می پردازد که همچنان در دنیای مدرن وجود دارند؛ نکته ای که باعث می شود کتاب علم و دین در جامعه ارتباط خود را با جهان کنونی حفظ کند. نزاع میان علم و دین، به عنوان دو حوزه ی بزرگ معرفت بشری، یکی از سرفصل هایی بوده که تأثیری به سزا در روند تاریخ و سیر تمدن در شرق و غرب داشته است. جدال کلیسای کاتولیک با گالیله ی دانشمند، از این منظر، حکایتی است دال بر یک مبارزه ی درازآهنگ تاریخی، و گویی ابدی. در این مبارزه، دست بالا همواره با دین بوده است؛ لااقل در عرصه ی عمل. چه، تاریخ برای سده های متمادی عرصه ی جولان باورمندان پرشوری بوده که اینجا و آنجا بر اریکه ی قدرت تکیه داشته اند، و غالباً نیز، در پی تحمیل اندیشه های صلب و خرافه آلود خود بوده اند. در مغرب زمین اما، این روند تدریجاً از سده ی شانزدهم میلادی شروع به تغییر کرد، و با ظهور عقل گرایی در فلسفه، اثبات گرایی در علم و سکولاریسم در سیاست، به کل دگرگون شد. در جریان این دگرگونی، دین بی هیچ رحم و شفقتی از مسند حکومت بر جامعه به زیر کشیده، و علم، یا به تعبیر درست تر، نگاه علمی، جانشنین آن شد. برتراند راسل (Bertrand Russell) در کتاب علم و دین در جامعه (Religion and Science)، جدال مذکور را با بیانی صریح و دقت نظری فاضلانه به تصویر کشیده است. آشنایان با فلسفه ی غرب احتمالاً از نگاه نه چندان همدلانه ی راسل به ادیان، خصوصاً به دین مسیحیت، آگاهند. این نگاه، خصوصاً در کتاب حاضر به خوبی پیدا و هویداست. با این حال، باید گفت که روش شناسی او در کار پژوهش، تا آنجا که میسر بوده، پیرو قواعد عام خرد و منطق و البته داده های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی است. بنابراین، حتی با وجود آنکه راسل یکی از منتقدان برجسته ی اندیشه ی مذهبی به شمار می رود، مطالعه ی آثارش برای مومنان نیز خالی از فایده نیست. چه، از آنجا که چالشی بزرگ برای آنان ایجاد می کند، می تواند به تقویت مواضع و استدلال هایشان منجر شود. در پایان، یادآوری یک نکته بیجا نیست، و آن اینکه اثر حاضر نخستین بار در سال 1935 به انتشار رسیده است. آگاهی از این مسئله، خصوصاً با عطف توجه به این واقعیت که از آن تاریخ تا به امروز، تحولی شگرف در دو حوزه ی مورد مطالعه (خصوصاً در جهان علم رخ داده)، احتمالاً تا حدودی بر درک و دریافت ما از کتاب و قضاوتمان درباره ی محتوای آن، تأثیر بگذارد.
نکوداشت های کتاب صوتی علم و دین در جامعه
- آقای راسل در این کتاب، با نگاهی بکر به موضوعِ مورد بحث پرداخته است. (The New York Times)
- این اثر که امروزه از شأنی کلاسیک برخوردار است، بی شک مورد توجه هر دین پژوه و دوست دار فلسفه ای خواهد افتاد. (amazon)
در بخشی از کتاب علم و دین در جامعه میخوانیم...
در اثر پیشرفت معرفت، تاریخ مقدسی که در انجیل بیان شده، و الهیات ماهرانه ی متعلق به دوران کهن و قرون وسطایی دستگاه مسیحیت، از دیدگاه بسیاری از زنان و مردان معتقد به مذهب، در مقایسه با گذشته، دارای اهمیت کمتری شده است. علاوه بر علم، انتقادهای دیگری که از انجیل به عمل آمده، پذیرش این موضوع را که آنچه در انجیل نوشته شده درست است، با دشواری روبه رو ساخته است. برای مثال، امروز دیگر همه می دانند که در داستان سفر پیدایش، دو نظر متفاوت و مغایر یکدیگر درباره ی آفرینش، به وسیله ی دو نویسنده ی مختلف بیان شده است. امروز تصور بر این است که چنین مسائلی چندان بنیادین نیست. اما سه نظریه ی اساسی وجود دارد: خدا، جاودانگی و آزادی. و چنین به نظر می رسد تا آنجا که موضوع به رویدادهای تاریخی ربطی پیدا نمی کند، این سه مقوله دارای نهایت اهمیت در مسیحیت است...
خلاصه ای از کتاب علم و دین در جامعه
راسل مردی ضد جنگ و صلح طلب نیز بود که سخن رانی های سرسختانه ای علیه جنگ و دولتمردان انگلیس می کرد تا این که به همین دلیل، کرسی استادی دانشگاه از او گرفته شد و شش ماه هم در زندان به سر برد. راسل در طول زندگی اش میان ایدئولوژی های مختلف فکری و سیاسی سرگردان بود و تا اخر عمرش هم سرگردانی اش از بین نرفت. بنا به عقیده راسل، آدمی جوهر مستقلی به نام روح ندارد و این که شخص خود را ادامه دیروز خود و سال های گذشته اش تلقی می کند، در حقیت به جهت استمرار عادت و حافظه است. در کتاب «علم و دین در جامعه» نظرات برتدراند راسل را درباره علم و دین، دو جنبه از زندگانی اجتماعی انسان، می خوانید. راسل در این کتاب به موضوع چالش برانگیز برخورد میان علم و دین و کارشناسان آن در طول تاریخ و جامعه امروزی پرداخته است. انقلاب کوپرنیکی، موضوع تکامل، علم پزشکی، روان شناسی، پیشرفت های فلسفی و تقابل بین الهیات و علم و رابطه علم و اخلاق شناسی از موضوعات مهمی هستند که راسل در این کتاب به آنها پرداخته است.
شناسنامه کتاب علم و دین در جامعه
- نویسنده: برتراند راسل
- مترجم: علی اصغر مهاجر، احمد ایرانی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر جامی
- تعداد صفحات: 224
- موضوع کتاب:کتاب تاریخی
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
این اثر را بیش از همه به علاقه مندان به سه حوزه ی فلسفه، تاریخ ادیان و جامعه شناسی پیشنهاد می کنیم. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.