درباره رابرت الکس جانسون
رابرت الکس جانسون (به انگلیسی: Robert Alex Johnson) (زادهٔ ۲۶ مه ۱۹۲۱– درگذشتهٔ ۱۲ سپتامبر ۲۰۱۸)، روان شناس تحلیلی و روان درمانگر یونگی و نویسنده بود. کتاب های وی تاکنون بیش از ۲٫۵ میلیون نسخه به فروش رسیده اند. جانسون در پورتلند، اورگن متولد شد. وی در دانشگاه اورگن و دانشگاه استنفورد تحصیل کرد. در سال ۱۹۴۵، برای شاگردی در محضر جیدو کریشنامورتی، یک معلم روحانی هندی، به اوجا، کالیفرنیا رفت. در سال ۱۹۴۷ درمان خود را با فریتز کانکل آغاز کرد. بعدها در مؤسسه کارل یونگ در زوریخ، سوئیس تحصیل کرد، جایی که اما یونگ همسر کارل یونگ، تحلیلگر اصلی وی بود. او روانشناسی تحلیلی خود را با کانکل و تونی ساسمن به پایان رساند. او در اوایل دهه ۱۹۵۰ با هلن لوک در لس آنجلس یک تمرین تحلیلی برپا کرد. در اوایل دهه ۱۹۶۰ او تمرین خود را بست و به عضویت یک نظام سند بندیکت در کلیسای اسقفی در شهرستان ابی گریگوری، تری ریورز در میشیگان درآمد.
درباره کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد
«روانشناسی تحلیلی» مکتبی بزرگ در علم روانشناسی است که اصول آن، نخستین بار توسط کارل گوستاو یونگ (Carl Jung)، پزشک و اندیشمند اهل سوئیس، صورت بندی و تدوین شد. روانشناسی تحلیلی قرابت های بسیاری با روانکاوی فرویدی دارد. بنا بر آموزه های مطرح شده در هر دوی این مکاتب، ماهیت فرایندهای ناخودآگاه نقشی انکارناپذیر در سلامت یا عدم سلامت روان آدمی دارند. تفاوت عمده ی نظریات یونگ با نظریات فروید آن جایی رخ می نماید که یونگ، بیش از ناخودآگاه فردی، بر اهمیت مفهوم ناخودآگاه جمعی تأکید می کند. «کهن الگو» یکی از مهم ترین مضامین ابداع شده توسط کارل گوستاو یونگ است. مطابق نظریات یونگ، انباشته های فکری و اعتقادیِ هر قوم، به آشکارترین شکل ممکن در «کهن الگو»های حاکم بر ذهنیت آن قوم نمود می یابند و از این طریق، به ساختار روانی مردمان آن قوم شکل می دهند. رابرت الکس جانسون، روانشناس آمریکاییِ پیرو یونگ، در کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد (Lying with the Heavenly Woman)، از آموزه های روانشناسی تحلیلی برای واکاوی معضلات گوناگون در روابط میان مردان و زنان بهره گرفته، و از این طریق، متنی خواندنی را عرضه نموده که هم خاصیت درمانی و بالینی دارد، و هم خصلتِ نظری و آکادمیک. تکیه ی جانسون در کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد بر سه کهن الگوی «مادرانگی»، «زنانگی» و «مردانگی» بوده است. او در فصول مختلف این کتاب، به برشمردن ویژگی های این سه کهن الگوی مهم پرداخته و این چنین، نقش این سه کهن الگو در شکل دادن به طرز تلقی ما در باب ماهیت رابطه ی عاطفی را، مشخص نموده است. اصلی ترین پرسش مطرح شده در کتاب پیش رو این است که مضامین حاکم بر ناخودآگاه زنان و مردان، چگونه به رابطه ی ایشان با یکدیگر شکل می دهند و احیاناً، به چه ترتیب این رابطه را از سازندگیِ بالغانه دور می کنند؟ پاسخی که رابرت الکس جانسون به این پرسش ارائه نموده، دربردارنده ی طیف وسیعی از تأملات در باب مضامین یونگی، از جمله «عقده ی مادر»، «آنیما»، «آنیموس» و... است. کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد توسط تورج رضا بنی صدر به زبان فارسی ترجمه شده و از سوی انتشارات لیوسا در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است. البته شایان ذکر است که کار استاد بنی صدر در این اثر، فراتر از ارائه ی ترجمه ای خواندنی از کتاب رابرت الکس جانسون بوده است. چه، این مترجم توانا در کتاب پیش رو، ضمن در اختیار گذاشتن متن فارسی کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد، توضیحاتِ تفسیریِ بس مبسوط و مفصلی را نیز به این متن افزوده است؛ توضیحاتی که بی شک کار فهم مطالب بیان شده از سوی رابرت الکس جانسون را، برای مخاطبین عام، به مراتب ساده تر نموده اند.
در بخشی از کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد می خوانیم
زنانگى درون یا «آنیما»، انسان را با ژرفناى طبیعتش پیوند مى دهد، و مردانگى درون یا «آنیموس» نیز درهمان حال که پلى به ژرفناى درون زن است، به آنچه در درون وى مى گذرد، شکل و ساختار شایسته مى دهد و باعث تحقق بالقوگى هاى درون در دنیاى بیرون مى شود. اگر از دیدگاه نادرست و یک سویه ى پدرسالارانه به این اسطوره توجه شود، خلاف برداشت و نتیجه گیرى نویسنده را نیز مى توان روا دانست؛ یعنى بدون مردانگى هم، زن چیزى نیست جز کلوخى ساکن و بى تحرک خاک، بدون حرکت و بدون زایش و نوآورى؛ انگار که وجود ندارد! اسطوره ى مذکور، گفتارى زیبا از ازدواج مقدس و اتحاد دو نیمه ى وجود هر انسان است؛ هیچ نیمه اى بر نیمه ى دیگر برترى ندارد و به تنهایى، انسانیتِ انسان را پاسخگو نیست. اگر در روان شناسى کهن الگویى یونگ، بر زنده کردن زنانگى و بازگرداندن اصول ایزدبانوى کبیر به فرهنگ و روان انسان ها تأکید شده است، این نباید به معناى ناچیز و بى ارزش دانستن بخش مردانه ى وجود شمرده شود؛ بلکه برعکس: «زن» آن گاه به زنانگى واقعى خود دست خواهدیافت که بتواند بخش مردانه ى وجود خود را بازیابد و آن را زندگى کند، و سپس با نگهدارى هدایاى «آنیموس» به لایه هاى عمیق تر برود و به زنانگى واقعى خود دست پیدا کند. هدایاى آنیموس براى زن عبارت اند از: استقلال و حاکمیت بر خود، توانایى جهت یابى در زندگى، توانایى هدف گذارى و تمرکز بر هدف و رسیدن به هدف، حق تعیین سرنوشت خود و شکل و ساختار مستحکم و مناسب بخشیدن به امیال و افکار خود...
نقد و بررسی کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی كهن الگويی انسان امروز
«در سراسر تاریخ، قوانین، آداب و رسوم و پیمان ها رابطه ی مرد را با زن و همچنین رابطه ی مرد را با زنانگی خودش تنظیم کرده اند؛ اما تنها در دوران اخیر است که انسان توانسته در مسیر دگرگونی های اجتماعی، گامی بسیار بزرگ بردارد و در این گونه امور، دست به تصمیم گیری های شخصی بزند؛ این آزادی همان اندازه جدید و تازه است مه دنیای مدرن ما، ازاین رو خواستار آگاهی ویژه ای است که درگذشته هرگز مطرح نبوده است.» این جملات آغازین کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی کهن الگویی انسان امروز است. کتابی که رابرت جانسون نوشته است و در آن مسئله ای جالب در روانشناسی مردان را روایت کرده است.
چرا باید کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی کهن الگویی انسان امروز را خواند؟
کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد کتاب بسیار ارزشمندی است. این کتاب نکات زیادی دارد که می تواند به خوانندگانش بیاموزد. روانشناسان و روانکاوان می توانند این کتاب را در کنار سایر منابع خود برای کمک به مراجعینشان به کار ببندند. تورج رضا بنی صدر در پیشگفتار این کتاب درباره ی آن گفته است: «هنگام کار روی این اثر، لایه به لایه به درون خود فرورفتم و نشانه های آن را در خود بازیافتم؛ یک سفر درونی پررنج که می توان آن را با درد زایمان مقایسه کرد. امید است در فرآیند این سفر برای هریک از ما به جبران رنج سفر، تولدی دوباره صورت پذیرد و بتوانیم برخی از گره های روان خود را بازگشاییم و روابط خود را با خویش و انسان هایی که دوستشان داریم بازسازی کنیم.» کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی کهن الگویی انسان امروز در دسته ی کتاب های روانشناسی قرار دارد. کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی کهن الگویی انسان امروز مناسب برای گروه سنی بزرگ سال است. تعداد صفحات نسخه ی چاپی کتاب 160 صفحه است که با مطالعه ی روزانه 20 دقیقه می توانید این کتاب را در 8 روز بخوانید. کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی کهن الگویی انسان امروز حجم اندکی دارد و برای افرادی که وقت کافی برای خواندن کتاب های طولانی را ندارند و قصد دارند کتابی مختصر با موضوع روانشناسی را بخوانند مفید خواهد بود. آنچه در بالا خواندید بررسی و نقد کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد؛ روان شناسی کهن الگویی انسان امروز اثر رابرت جانسون بود. خرید و دانلود این اثر در همین صفحه امکان پذیر است. برای مطالعه ی دیگر کتاب ها در زمینه ی روانشناسی می توانید به قسمت دسته بندی کتاب ها مراجعه و کتاب های این موضوع را یکجا مشاهده کنید.
فهرست مطالب کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد
- درباره ى نویسنده
- پیشگفتار مترجم براى چاپ پنجم
- پیشگفتار مترجم براى چاپ سوم
- پیشگفتار مترجم
- واژه نامه
- درآمدى بر زنانگى در زندگى مرد
- فصل اول: عناصر زنانه (The Feminine Elements)
- مادر
- عقده ى مادر (The Mother Complex)
- کهن الگوى مادر
- خواهر
- آنیما (زن درون)
- همسر
- دختر
- سوفیا
- هتیرا (The Hetaira)
- دوستى
- روابط هومواروتیک (Homoerotic relationships)
- فصل دوم: آلودگى هاى عناصر زنانه
- به هم آمیختن مادر با سایر شکل هاى زنانه
- آلودگى هاى عقده ى مادر
- آلودگى هاى کهن الگوى مادر
- آلودگى هاى آنیما
- آلودگى هاى همسر
- واپسین سخن
شناسنامه کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد
- نویسنده: رابرت الکس جانسون
- مترجم: تورج رضا بنی صدر
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر لیوسا
- تعداد صفحات: 160
- موضوع کتاب:کتاب های روانشناسی بزرگسالان
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : ندارد
بنابراین دانشجویان و متخصصان رشته ی روانشناسی مخاطبین اصلی رابرت الکس جانسون در کتاب عقده ی مادر و روابط زن و مرد بوده اند. اگرچه، خوانندگان عام عناوین روانشناختی نیز، می توانند بهره های بسیاری از مطالب ارائه شده در اثر پیش رو بگیرند. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.