درباره دیوید برنز
دیوید دی. برنز (به انگلیسی: David D. Burns) (متولد ۱۹ سپتامبر ۱۹۴۲) روانپزشك، شناخت درمانگر و استاد بازنشسته در بخش روانپزشکی و علوم رفتاری در دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد و نویسنده کتابهای پرفروش روانشناسی است. در ایران چند کتاب از وی ترجمه شده است. از جمله این آثار کتابهای Feeling Good: The New Mood Therapy (در ایران با عنوان های "افسردگی چرا" و "روانشناسی افسردگی" و "احساس خوب: روش جدید درمان خلق و خو") و The Feeling Good Handbook (در ایران با عنوان "از حال بد به حال خوب") شهرت و محبوبیت بیشتری در ایران دارد. برنز از روش رفتاردرمانی شناختی که توسط روانپزشک مشهور آرون ت. بک مطرح شد، بهره می بَرَد. وی در طول دهه ۱۹۸۰ به بهترین نویسنده پرفروش تبدیل شد و محبوبیت یافت.
درباره کتاب از حال بد به حال خوب
از حال بد به حال خوب نوشته دکتر دیوید برنز، کتابی در زمینه شناخت درمانی است. شناخت درمانی یکی از روش های روان درمانی است که در سطوح مختلف به حل مشکلات روانی افراد می پردازد. این رویکرد درمانی و اصول و تکنیک های آن مبتنی بر روانشناسی شناختی است که اهمیت زیادی برای شناخت ها و افکار انسان قائل هستند و نوع این افکار و شناخت ها را در سلامت یا عدم سلامت روان سهیم می دانند. براین اساس در جریان شناخت درمانی، شناخت درمانگر تلاش دارد با شناخت افکار و باورهای فرد به تصحیح آنها بپردازد و فرد را در داشتن شناخت های مفیدتر یاری دهد. در این کتاب موضوع داشتن حال خوب زیر ذره بین قرار روان شناسی گرفته است. به راستی چگونه می توان حال خوب داشت و حال خوب چیست؟ حال خوب در خانه، در کار و به طور کلّی در زندگی. دیوید برنز در کتاب از حال بد به حال خوب، درباره روشی انقلابی و درعین حال بی نیاز از دارو برای درمان افسردگی صحبت کرده است که شناخت درمانی نامیده می شود. شناخت درمانی می تواند ما را از تفسیرهای غلط درباره اتفاقات زندگی روزمره و احوالات بد گذرا دور نگاه دارد و به ما شیوه نوینی از نگرش به زندگی، توام با مثبت اندیشی و واقع گرایی را آموزش دهد. برنز در این کتاب آموزش ها و تمریناتی مرتبط با شناخت درمانی به شما ارائه می کند تا با کمک آن ها بتوانید احساسات خود را مؤثرتر بازگو کرده، افکار و احساسات دیگران را بهتر بشنوید و درک کنید. شناخت روحیه، احساس خوب: راه غلبه بر افسردگی و رسیدن به عزّت نفس، احساس اطمینان: غلبه بر اضطراب، ترس، و فوبیا، چگونه با ارتباط بهتر روابط بهتر ایجاد کنیم، دارودرمانی و ویژه درمانگرها و بیماران کنجکاو: سرکردن با بیماران دشوار، بخش های این کتاب اند که شما را پله پله با شناخت درمانی راه استفاده از آن برای داشتن روحیه و زندگی بهتر، آشنا می کنند. افرادی که علاقه مند به داشتن «حال خوب» هستند، به خصوص کسانی که به متخصصین روان شناس دسترسی ندارند، می توانند بهره بسیاری از این کتاب ببرند.
در این کتاب به چه موضوعاتی پرداخته شده است؟
افسردگی، عزت نفس، اعتماد به نفس، ترس، اضطراب، فوبیا، اهمال کاری، ضعف در مهارت ارتباطی و کنار آمدن با آدم های دشوار، از جمله موضوعاتی هستند که برنز به هر یک، بخش مستقلی را اختصاص داده و در هر مورد کوشیده است از روش ها و تکنیک های CBT برای کمک به حل مشکل و درمان آن موضوع استفاده کند. بخش کوچکی از کتاب هم به داروهای افسردگی و تغییر خلق اختصاص پیدا کرده است. کتاب از حال بد به حال خوب برای مخاطبان عادی نوشته شده و در واقع، یک کتاب خودیاری به حساب می آید. شاید تنها بخشی از کتاب که در این قاعده نمی گنجد، بخش پایانی آن باشد که برنز تصریح کرده که برای درمان گران (و البته بیماران کنجکاو) در نظر گرفته است. کتاب واقعاً حالت هندبوک (= دستنامه!) دارد. به این معنا که لازم نیست آن را به شکل پیوسته و از ابتدا به انتها بخوانید. غیر از بخش ابتدایی کتاب که به روش های سنجش روحیه اختصاص دارد، بخش های دیگر را می توان بدون آداب و ترتیب مشخص خواند.
ابزار اصلی برنز در کتاب از حال بد به حال خوب چیست؟
برنز مانند سایر متخصصان شناخت درمانی و CBT معتقد است که بسیاری از مشکلات ما در الگوی تفکر ما، خصوصاً افکار اتوماتیک ما ریشه دارند. افکاری که به سادگی به ذهن ما خطور می کنند و کنترل احساسات و رفتارمان را در اختیار می گیرند. CBT سبکی نیست که همه آن را بپسندند و به سادگی با آن کنار بیایند، اما می توان گفت اگر با درس های بالا (خصوصاً افکار منفی و تکنیک ABC) احساس راحتی کرده باشید، کتاب از حال بد به حال خوب را دوست خواهید داشت. اگر پنج درس زیر را خوانده باشید، راهکار برنز برای شما ناآشنا نخواهد بود:
- آلبرت الیس
- آرون بک
- درمان شناختی رفتاری
- افکار منفی و تحریف های شناختی
- تکنیک ABC
سبک ترجمه کتاب از حال بد به حال خوب
می توان گفت ترجمه هایی که به نام مهدی قراچه داغی منتشر می شوند، یک ویژگی مشترک دارند و آن، جسارت در انتخاب کلمات است. مترجمان غیرمتخصص و کم تجربه، معمولاً جرأت نمی کنند از متعارف ترین معادل هر واژه فاصله بگیرند. چون نمی خواهند یا نمی توانند پاسخ گوی نقدها باشند. بنابراین مثلاً اگر جایی با Mood برخورد کنند، بلافاصله به جای آن از «خُلق» استفاده می کنند (تا به حال، هیچ کس را به خاطر برابر نهادن این دو واژه، مورد حمله قرار نداده اند). اما قراچه داغی ابایی ندارد که به جای Mood از روحیه استفاده کند که اتفاقاً در جای خود، به خوبی می نشیند و متن کتاب را هم روان تر می کند. یا این که در بعضی از جمله ها، برای واژه ی Procrastination، به جای واژه ی استانداردِ اهمال کاری از تنبلی استفاده می کند. این شیوه ی واژه گزینی باعث می شود که معمولاً متن های کتاب های قراچه داغی، روان بوده و به فارسی روزمره ی ما نزدیک باشند. البته استثناهایی هم وجود دارد که به نسبت کل کتاب، ناچیزند و می شود آن ها را نادیده گرفت. مثلاً همین واژه ی Procrastination گاهی «مسامحه کاری» ترجمه شده یا جایی از واژه ی «پی کرد» استفاده شده که به سختی بتوانید حدس بزنید معادل واژه ی Pursuit است. اما به هر حال، تجدید چاپ گسترده ی کتاب نشان می دهد که علاوه بر محتوای مفید ارائه شده توسط دیوید برنز، زحمت قراچه داغی هم مورد توجه مخاطبان فارسی زبان قرار گرفته است.
بخش کوتاهی از کتاب:
ما قسمتی از این کتاب را در درس جبر محیطی پنهان در گفتگو آورده ایم. اما برای این که سبک و سیاق معرفی کتاب در متمم حفظ شود، قسمت کوتاه دیگری از کتاب را هم در بخش پایانی این مطلب می آوریم. موضوع این بخش، اضطراب در سخنرانی است: بعضی ها نه تنها از شکست، بلکه از متوسط و معمولی ظاهرشدن هم واهمه دارند. سال قبل به اتفاق یکی از همکارانم در شیکاگو سمیناری برپا کردیم. برنامه ی بدی نبود. اما در حد بهترین برنامه های ما هم نبود. دوستم به شدت سرماخورده بود و من هم روحیه ی خوبی نداشتم. در بخش سوال و جواب حالت تدافعی گرفتم.چند روز بعد به همکارم گفتم که از برگزاری سمینار شیکاگو بسیار ناراحت هستم. از من دلیلم را پرسید. به او گفتم به نظرم طرز ارائه ی ما کمتر از حد متوسط بود. در جوابم گفت: «ببین دیوید. تنها در نیمی از مواقع می توانیم بالاتر از حد متوسط قرار گیریم و در نیم دیگر، به اجبار در زیر حد متوسط خود هستیم. جز این غیرممکن است. زیرا طبق تعریف، متوسط یعنی معدل، یعنی میانه ی راه. در سمینار بعدی تلاش می کنیم که بالاتر از حد متوسط قرار گیریم.» با این توضیح او احساس آرامشی بر من حاکم شد. … هدف این نیست که کنترل همه ی احساسات خود را به دست گیرید. این غیرممکن است. کمی اضطراب قبل از هر سخنرانی عادی است. حتی سخنران های حرفه ای هم مضطرب می شوند. وقتی از مبارزه با اضطراب دست می کشید و می پذیرید که داشتن این اضطراب تا اندازه ای طبیعی است، [اوضاع بهتر می شود و] می توانید در مواقعی از آن به عنوان یک نیروی مثبت برای اجرای بهتر سخنرانی خود استفاده کنید.
یک نتیجه جالب از کتاب از حال بد به حال خوب
وقتی تحقیق و پژوهش روی روان شناسی افسردگی آغاز شد، پژوهشگران در همان نخستین سال ها فهمیدند که شناخت درمانی می تواند روشی موثر و کارآمد برای درمان افسردگی باشد. امروزه شناخت درمانی یکی از بهترین و متداول ترین روش های درمان افسردگی محسوب می شود و ثابت شده است که به اندازه داروهای ضدافسردگی می تواند تأثیرگذار باشد. نتیجه جالبی که متخصصان به آن رسیده اند این است که شناخت درمانی نسبت به داروهای ضد افسردگی نتایج پایدارتری روی بیماران دارد. کسانی که در پی رسیدن به موفقیت و پیروزی در زندگی خود هستند می توانند با مطالعه این کتاب نتایج پایداری در زمینه زندگی و کسب و کار خودتان مشاهده خواهید کرد.
شناسنامه کتاب از حال بد به حال خوب
- نویسنده: دیوید برنز
- مترجم: مهدی قراچه داغی
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: آسیم
- تعداد صفحات: 630
- موضوع کتاب: انگیزش و موفقیت (فلسفه و روان شناسی)
- نسخه الکتریکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .