درباره کریم ارغنده پور
کریم ارغنده پور روزنامه نگار و سیاست مدار اصلاح طلب ایرانی است. او عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت، عضو هیأت مدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران است. ارغنده پور سردبیر یا عضو شورای سردبیری روزنامه های توقیف شده مشارکت، صبح امروز، نوروز، وقایع اتفاقیه، اقبال و یاس نو بوده است و در تحریریه روزنامه سلام نیز حضور داشت.
درباره کتاب در جستوجوی جامعه بلند مدت
مدعای اصلی این کتاب تکمیل یک سخن است و آن این که تغییر در جامعه اصلا امر نامحتملی نیست و به اراده ای متکی است که از روی آگاهی و تجربه برخاسته باشد. تأکید بر این امر است که انتظار تغییر در جامعه ی ایرانی بدون خوانش و درک منطبق بر واقع و دقیق پیشینه اش غیرممکن است. نگاه به جامعه است با درنظر گرفتن همه ی خصوصیاتش، چه مثبت و چه منفی. توجه دادن به این نکته است که تلاش های اصلاحی پیشین می تواند چارچوبه ی مناسبی برای درس آموزی در رویدادهای آتی باشد. طرح این تأسف است که رویکرد سفید و سیاه داشتن به پدیده های تاریخی چندان کارساز نیست بلکه مهم تر از آن عبرت گیری از آن هاست. و نهایتا این که ساده کردن مسائل اجتماعی در طول تاریخ با نظریاتی مثل تئوری توطئه ضمن دور شدن احتمالی از واقعیت، بیش ترین خدمت به خود توطئه است. جامعه ما و در رأس آن متفکرانش بیش از هرچیز به صداقت و فروتنی و خویشتن داری و مدارا و نگرش واقع گرایانه و به دور از تعصب به پدیده ها نیاز دارد.
اثر پیش رو تلاشی است برای تحلیل تحولات جامعه ی ایران که در یک گفتگوی علمی-دوستانه انجام می شود. دو طرف این مکالمه هر کدام به شکلی با مباحث اجتماعی ایران درگیر هستند: همایون کاتوزیان اقتصاددان، تاریخ نگار و محقق علوم سیاسی است. کریم ارغنده پور نیز روزنامه نگار و فعال سیاسی است که به دلیل مطالعات و تجربیت خود آشنایی عمیقی نسبت به نظریات مصاحبه شونده دارد. این دو در خلال کتاب صوتی در جست و جوی جامعه بلندمدت: گفت وگو با دکتر همایون کاتوزیان عقیده های کاتوزیان را بررسی و واکاوی می کنند چرا که سخنان او معمولا با سوبرداشت مواجه می شود و چه بسیارند منتقدانی که حتی یک کتاب کامل از آثار او را نخوانده اند. یکی از موضوعاتی که سوتفاهم های فراوانی در مورد آن وجود دارد کوتاه مدت بودن جامعه ی ایرانی است. اولین واکنش شنوندگان معمولا این است: «کشوری که بیشتر از دو هزار سال تاریخ مدون دارد را چگونه می توان کوتاه مدت نامید؟». این اصطلاح نه به خود جامعه، بلکه به دوام تغییرات در آن اشاره دارد. به نظر همایون کاتوزیان، ایران کشوری است که حتی بنیادی ترین تحولات هم عمر چندانی ندارند و هر تغییر، به واسطه ی دگرگونی جدیدی از صحنه رخت برمی بندد. هدف از تالیف کتاب صوتی در جست و جوی جامعه بلندمدت: گفت وگو با دکتر همایون کاتوزیان، آشنایی شنونده با این عقیده جنجالی و دلایلی است که کاتوزیان برای ادعای خویش به آن ها استناد می کند. او که به آینده تحولات اجتماعی ایران خوشبین است، سه کلید اساسی برای بلندمدت شدن جامعه پیشنهاد می کند: تساهل، گفت و گو و سازش. به عقیده ی او در صورت نهادینه شدن این سه ویژگی در مردم و دولت کشور، می توان به ثبات تغییرات امید بست و به رسیدن روزهای روشن تر امید داشت.
در بخشی از کتاب در جست وجوی جامعه ی بلندمدت میخوانیم...
در این گفت وگو تمرکزمان بیشتر بر نظریه ی جامعه ی کوتاه مدت است که خوشبختانه امروز در ایران و نزد بیشتر آنان که در حوزه ی علوم انسانی و اجتماعی مطالعه می کنند کاملا سخن آشنایی است. اگر موافق باشید از مسائل به روزتر شروع کنیم و به انطباق نظریه و رویدادها بپردازیم و بعد هم همینطور به عقب تر بازگردیم. براین اساس پرسش اول را مطرح می کنم. آیا شما نشانه ای می بینید برای شکسته شدن چرخه ی استبداد، آشوب، هرج و مرج، استبداد که نظریه بر پایه ی آن شکل می گیرد یا کلا به این قائلید که این یک چرخه ی بسته است؟
شناسنامه کتاب در جست وجوی جامعه ی بلند مدت
-
نویسنده: کریم ارغنده پور، محمدعلی همایون کاتوزیان
- زبان: فارسی
- ناشر چاپی: نشر نی
- تعداد صفحات: 80
- موضوع کتاب:کتاب تاریخی
- نسخه الکترونیکی:دارد
- نسخه صوتی : دارد
مباحث این کتاب علاوه بر مخاطبان دانشگاهی در رشته های علوم انسانی، برای عموم علاقه مندان به تاریخ اجتماعی ایران و خیر مصلحت عمومی ایرانیان سودمند است. امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.