معرفی کتاب هنر رزم اثر سون تزو

  چهارشنبه، 23 شهریور 1401   زمان مطالعه 6 دقیقه
معرفی کتاب هنر رزم اثر سون تزو
کتاب هنر رزم، شامل دستنوشته‌های مردی است به نام سان تزو که تعالیم هنر رزم خود را به رشته تحریر درآورده است. این تعالیم می‌توانند در حوزه جنگاوری به‌کار برده شوند. در ادامه ساعد نیوز به تفصیل کتاب هنر رزم را مورد معرفی قرار داده است. همراه ما باشید.

درباره سون تزو

سون تزو (به چینی:孫子؛ پین یین:Sūn Zǐ) (زاده ۵۴۴، مرگ ۴۹۶ (پیش از میلاد)) نویسنده چینی کتاب هنر رزم (به چینی:兵法) بود. این کتاب چینی باستانی اثر بسیاری بر فن جنگ گذارد. او همچنین یکی از نخستین واقع گرایان در نگره رابطه های فرا میهنی بود. نام راستین او سون وو (به چینی:孫武؛ Sūn Wǔ) بود و سون تزو که معنای استاد سون را می داد لقب افتخاری او بود. خود وو در زبان چینی معنای جنگی را می دهد. سون تزو را همچنین با نام محترمانه چانگ چینگ (به چینی:長卿؛ Cháng Qīng) نیز می خوانند.

پوستر سون تزو

درباره کتاب هنر رزم

هنر رزم برای کشور اهمیتی حیاتی دارد. مسأله ی مرگ و زندگی است. راهی است که یا به امنیت می رسد یا به نابودی. پُرسه ای است که به هیچ روی نمی توان آن را نادیده انگاشت. از این رو است که هنر رزم، در مهار پنج سنجه ی ثابت قرار می گیرد؛ معیارهایی که باید هنگام تعیین شرایط حاکم در میدان نبرد در نظر گرفته شوند، عبارتند از: اصل هماهنگی، آسمان، زمین، فرمانده و روش و قانون اصل هماهنگی مردم را به پیروی کامل از فرمانروای شان وا می دارد؛ طوری که بی اعتنا به جان شان، از او اطاعت خواهند کرد و در این راه از هیچ خطری پروا ندارند. آسمان نشان دهنده ی شب و روز، سرما و گرما، گاه ها و فصل ها است. زمین دربرگیرنده ی فاصله های دور و نزدیک، خطر و امنیت، زمین های فراخ و گذرگاه های باریک و احتمال های زندگی و مرگ است. فرمانده نشانه ی فضیلت هایی چون خردمندی، صداقت، نیک اندیشی، شهامت و صلابت است. با روش و قانون است که آرایش سپاه در بخش های فرعی مناسب، رتبه بندی درجه ی افسران، نگه داری از راه هایی که سازوبرگ را به ارتش می رسانند و هم چنین، پایش هزینه های ارتش درک می شود. هر سرلشگری باید در این پنج مورد خبره باشد: آن کس که این ها را بداند پیروز خواهد شد. آن کس که این ها را نداند شکست خواهد خورد.

سون تزو (Sun Tzu) درباره تعالیم خود می گوید: سرلشگری که به دقت به اندرز من گوش فرا می دهد و آن را به کار می بندد، پیروز خواهد شد: چنین کسی را در جایگاه فرماندهی نگه دارید! سرلشگری که به دقت به اندرز من گوش فرا نمی دهد و آن را به کار نمی بندد، از شکست در رنج خواهد بود: چنین کسی را از مقام اش برکنار کنید! هنگامی که اندرزهای مرا به کار می گیرید، هر پیشامد سودمندی را که فراتر از چهارچوب های معمول هستند نیز مغتنم شمارید. چنان چه پیشامد مطلوبی رخ داد، باید طرح های خود را تغییر دهید. تمام جنگ آوری بر پایه ی فریب کاری است. بنابراین، هنگام توانایی برای حمله، باید وانمود کنیم ناتوان هستیم؛ هنگام بهره گیری از نیروهای مان، باید وانمود کنیم بی جنب و جوش هستیم؛ هنگامی که نزدیک هستیم، باید کاری کنیم دشمن باور کند بسیار دوریم؛ هنگامی که بسیار دوریم، باید کاری کنیم باور کند نزدیک هستیم. باتوجه به تعالیم سون تزو، در کتاب هنر رزم (The art of war) باید توجه داشت سرلشگری پیروز نبرد است، که پیش از شروع جنگ، محاسبات بسیاری در معبد خود انجام می دهد. سرلشگری بازنده ی نبرد است، که پیش از شروع جنگ، محاسبات اندکی انجام می دهد. از این رو، محاسبات بسیار به پیروزی و محاسبات اندک به شکست می انجامد: محاسبات هر چه بیشتر، بهتر! با توجه به این نکته است که می توانم برنده یا بازنده ی احتمالی را پیش بینی کنم.

تکه هایی از کتاب هنر رزم

  • سان تزو می گوید: در جنگ فرمانده دستوراتش را از فرمانروا می گیرد.
  • او که سپاه را گردآورده و قوایش را متمرکز نموده، باید قبل از برپا کردن اردوگاهش، عوامل مختلفی را با یکدیگر تلفیق نماید.
  • بعد از آن، رزمایش تاکتیکی مطرح می شود، چیزی که دشوارتر از آن وجود ندارد. دشواری رزمایش های تاکتیکی به دلیل تبدیل بی راهه به مسیر اصلی و بدبیاری به خوش اقبالی است.
  • از این رو، در پیش گرفتن یک مسیر طولانی و پر پیچ و خم، بعد از گمراه کردن دشمن و دور شدن از مسیر او و نقشه کشیدن برای رسیدن به هدف پیش از او، حتی اگر بعد از او حرکت کرده باشیم، نشان دهنده هنر فریب است.
  • رزمایش برای هر ارتشی مفید است. اما با یک گروه بی نظم، خطرناک ترین چیز است.
  • اگر یک ارتش کامل را مجهز کنید تا بتوانید از یک امتیاز خاص بهره بگیرید، این احتمال وجود دارد که خیلی دیر به این امتیاز دست یابید. از طرف دیگر، گسیل کردن یک گروه پیش قراول برای تحقق این هدف، می تواند منجر به فدا شدن آذوقه و نیرو شود.
  • بنابراین اگر به افرادتان دستور دهید برای یک نبرد آماده شوند، و آنها را وادار کنید شبانه روز و بدون توقف تا دوبرابر مسافت معمول یک مسیر را پیشروی کنند، یا برای دستیابی به یک امتیاز نسبت به دشمن، مسافت زیادی را طی کنند، مطمئن باشید همه این گرو ه ها به دست دشمن اسیر خواهند شد.

آیا این کتاب برای شما مناسب است؟

جدا از ارزش تاریخی کتاب هنر رزم، و جذابیت فهم آنچه که قرن ها پیش در ذهن فرماندهان می گذشت، هنر رزم یک کتاب مدیریتی موفق و مهم به حساب می آید که قرن ها پس از انتشار هم به عنوان یکی از مهم ترین کتاب های استراتژیک شناخته می شود. شاید در ابتدا فکر کنید که این کتاب، زبان سنگین و سخت دارد و موضوع آن هم ربطی به شما ندارد، اما وقتی صفحات کتاب را ورق می زنید، شگفت زده خواهید شد. سون تزو، بیش از هرچیزی، یک روانش شناس قهار و مدیر زیرک بوده است. آموزه هایی که او در کتاب هنر رزم به تحریر درآورده، می تواند برای هر قشری، از مدیران نظامی و دولتی تا مربیان ورزشی و تجار مفید باشد. حتی برای افراد در زندگی عادی و روزمره هم مفید خواهد بود. واقعیت این است که همه ی ما در زندگی، اهداف بلندمدت و کوتاه مدتی را برای خودمان ترسیم کرده ایم و برای رسیدن به هرکدام شان، برنامه ریخته ایم، اما تا چه اندازه به درستی روش و برنامه ریزی مان اطمینان داریم؟ سن تزو، با زیرکی این نکات را در کتاب گنجانده است: «اگر می خواهید چیزی را به دست آورید و آن چیز برای شما ارزش زیادی دارد؛ هرگز بر رویش ریسک نکنید. فقط زمانی حرکت کنید که مطمئن هستید پیروز می شوید». این نقل قول های کاربردی و هوشمندانه ی سن تزو، شما را به وجد خواهد آورد. کافی ست قدم به قدم با آموزه های پیش بروید تا در انتهای کتاب ببینید چه اطلاعات مفیدی برای موفقیت به دست آورده اید. برای موفقیت در زندگی خود، این کتاب را بخوانید و به همه ی کسانی که دوست شان دارید و برای تان اهمیت دارند، پیشنهاد بدهید.

شناسنامه کتاب هنر رزم

  • نویسنده: سون تزو
  • مترجم: فاطمه مشایخی
  • زبان: فارسی
  • ناشر چاپی: نشر کتاب کوچه
  • تعداد صفحات: 100
  • موضوع کتاب:کتاب مدیریت و رهبری
  • نسخه الکترونیکی:دارد
  • نسخه صوتی : دارد

امیدوارم از محتوای معرفی کتاب نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که کتاب دوست هستند، میتوانید ارسال نمایید و برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش فرهنگ و هنر ساعدنیوز مراجعه نمایید. همچنین شما نیز بهترین کتابی که تا حال مطالعه کرده اید، برای ما معرفی نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.


دیدگاه ها

آخرین ویدیو ها