ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی کتاب زن زیادی اثر جلال آل احمد

  چهارشنبه، 06 بهمن 1400   زمان مطالعه 10 دقیقه
معرفی کتاب زن زیادی اثر جلال آل احمد
جلال آل‌احمد(۱۳۰۲-۱۳۴۸)، نویسنده است. زن زیادی نام یکی از مجموعه داستان‌های جلال آل احمد است. این مجموعه در واقع جمع‌آوری همه داستان‌های درباره زنان و با محوریت آنان در یک کتاب است. این داستان‌ها از تمامی آثار آل احمد گردآوری شده‌اند.

درباره کتاب زن زیادی

خرافات، فقر و جهل همان چیزهایی هستند که آل احمد از آن رنج می برد. کمترینِ آن، سنت های غلطی است که جامعه به زنان تحمیل می کرده است: نازایی، بخت گشایی، هوو، جادو جنبل های مادر شوهر، رخت عروسی و کفن سفید و هزار ماجرای دیگر. شاید در این مورد بتوان گفت که سهم زنان از بدبختی، بیشتر از مردان بوده است. آل احمد در کتاب زن زیادی هم مانند سایر آثار خود، افشاگری می کند و ساختارهای اشتباه جامعه را نقد می کند. این کتاب شامل چند داستان کوتاه است که درون مایه ی همه ی آن ها شرایط نابسامان فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است. «سمنوپزان»، «خانم نزهت الدوله»، «دفترچه بیمه»، «عکاس بامعرفت»، «خداداد خان»، «دزدزده»، «جاپا»، «مسلول»، «زن زیادی» و «گیسوم» داستان های این کتاب هستند. آل احمد در دل رمانی اجتماعی، توانسته مسائلی مانند غرب زدگی، نظام آشفته و بی نظم اداری و حزب های مختلف سیاسی را هم مطرح کند. این داستان ها درظاهر ارتباطی با هم ندارند، اما رشته های باریکی در بطن هر داستان، آن ها را به هم مرتبط می کند. سمنوپزان ماجرای کهنه و دردناک هوو است. زنی که می خواهد برتری خود را به همسر دوم شوهرش ثابت کند و در این راه حاضر است هر کاری بکند، از نذری سمنو گرفته تا فال گیر و طلسم و دعا. نزهت الدوله یکی از داستان های قوی این کتاب است. همان طور که از نامش پیداست، با زنی بزرگ زاده از خاندانی اشرافی سروکار داریم که خود را از مردم کنار می کشد. او که چند بار ازدواج کرده، باز هم به دنبال همسر ایده آل خود می گردد. در این راه از انواع آرایش و پیرایش و عمل های زیبایی هم کمک می گیرد. دفترچه بیمه هم داستان آشنایی است که بارها و بارها مثل آن را دیده یا شنیده ایم. قوانین ناعادلانه ی دولتی و روال فرسایشی امور اداری مساله ای است که جلال از آن با نفرت و کین خواهی حرف می زند. در خداداد خان مردی را می بینیم که در دنیای سیاست دستی بر آتش دارد. سخنرانی می کند و جلسه ترتیب می دهد. گذشته ی خداداد خان چیزی است که او از آن می گریزد. او در توهم قدرت و نفوذ سیاسی خود زندگی می کند، درحالی که تنها عروسکی دست نشانده برای برآوردن خواسته های قدرت طلبان است. دزد زده، جاپا و مسلول جنبه های مختلفی از زندگی معلم ها را نشان می دهد. زن زیادی هم داستان زنی است که ازدواج کرده و به خاطر خانواده اش مجبور است با همسرش زندگی کند. زنی که از ترس داغ ننگ و سرکوفت اطرافیان، تهمت ها و توهین ها را تحمل می کند تا باشرافت زندگی کند. اما شرافتی که این زن به خاطر آن برزخ خانه ی پدر یا شوهر را تحمل می کند، از دید آل احمد پوچ و عبث است. تلفیق موضوعات مختلف در کتاب زن زیادی، دایره المعارفی از بدبختی و رنج مردم ساخته که ردپایش هنوز هم در دوران مدرن امروز دیده می شود. شخصیت پردازی آل احمد در این کتاب بی نظیر است. او طوری می نویسد که انگار خودش جای تمام این زنان و مردان زندگی کرده است. دقت و تیزبینی او در شرح وقایع و توصیفات، باعث شده این داستان ها بسیار ملموس و آشنا به نظر برسند. درک شخصیت های آل احمد زحمت چندانی ندارد. حتی همین حالا هم اگر نگاه دقیق تری به گوشه و کنارمان بیندازیم، حتما چند تایی شخصیت زنده از داستان های آل احمد را می بینیم که می روند و می آیند: زنده اند، اما زندگی نمی کنند.

داستان های زن زیادی شروع خوب و گیرایی دارد. مخاطب از همان ابتدا با توصیفات و شخصیت ها درگیر می شود و به دل داستان می افتد. پایان کتاب هم در نوع خود زیبا و تاثیرگذار است. زبان آل احمد در این کتاب، به زبان عامه ی مردم نزدیک شده است و اصطلاحاتی را به کار برده که شاید امروز کمتر استفاده می شود. با این حال، باز هم ردپایی از قلم زنی های شتاب زده ی آل احمد در این اثر دیده می شود. درواقع سبک جلال همین است. او از شرایط زندگی مردم و جهل آن ها به تنگ آمده و انگار چندان حوصله ی صور خیال و ادبیات فاخر را ندارد. او فقط آمده تا حرفش را بزند و برود. جلال از کسی نمی ترسد، تعارف ندارد، قضاوت هم نمی کند. او راوی صادق و قابل اعتمادی است که باید بادقت پای حرف هایش نشست و او را درک کرد.

مساله ی دردناک و ناراحت کننده این است که آل احمد این کتاب را حدود 70 سال پیش نوشته، اما امروز هم مردم همچنان با همان مشکلات دست و پنجه نرم می کنند. این مشکلات شاید به شدت سابق نباشد، اما هنوز هم در لایه های پنهان جامعه جریان دارد. افکار و خرافات در فکر و ذهن مردم وجود دارد و گاهی خود را نشان می دهد. تنها تفاوتش با چند دهه ی گذشته در این است که لباس مدرن پوشیده و نامش را عوض کرده است. اینجاست که می فهمیم برای حل خیلی از مشکلات چندان هم نمی توان روی زمان حساب کرد. تا وقتی فکر و اندیشه انسان تغییری نکند، نمی توان انتظار جامعه ای آرمانی و رویایی داشت. فکر و روح مردم است که تعیین کننده ی کیفیت زندگی است، نه گذر سال ها. شاید خواندن این کتاب برای مخاطب مدرن و معاصر، کمی ملال آور باشد، آن هم به خاطر بیان مسائلی است که دست کم امروز خیلی ها با ایدئولوژی آن آشنا هستند. اما باید این نکته را در نظر داشته باشیم که آل احمد زمانی این کتاب را نوشته که کمتر کسی جرات یا جسارت صحبت کردن راجع به آن ها را داشته است. حتی به جرات می توان گفت که کمتر کسی به چنین مسائلی از دید انسانی و به عنوان معضلی اجتماعی نگاه می کرده است. صداقت و شجاعت آل احمد در نوشتن کتاب زن زیادی قابل تحسین و ارزشمند است.

خلاصه کتاب زن زیادی

این کتاب روایت زندگی نه فقط زنان، که مردانی است که جایگاه شناخته شده و ارزنده ای در جامعه ندارند. در جامعه ای که جهل و خرافه غالب است، زن و مرد هر دو به یک اندازه از بدبختی سهم می برند. «جلال آل احمد» با نگاهی تیزبین، شرایط زنان و مردان دوران خودش را باصداقتی که گاهی دردناک و باورنکردنی می شود، تعریف می کند. او چنان وضعیت مردم دوران خود را شرح می دهد که احتمالا حتی خود مردم هم از خیلی مسائلی که او می گوید خبر نداشته اند. جالبی کتاب زن زیادی آل احمد این است که این کتاب منحصر به شرایط اجتماعی و فرهنگی دوران خودش نیست. البته واقعیت این است که تقریبا تمام آثار آل احمد همین قدر آشنا و ملموس هستند. مثل مشکلاتی که نویسنده در «مدیر مدرسه» به آن ها اشاره می کند، مسائلی که هنوز هم وجود دارند و انگار در تاروپود جامعه تنیده اند. زن زیادی هم فرای زمان و مکان نوشته شده است. هنوز هم رفتارها و عاداتی که نویسنده به آن ها اعتراض دارد، در جای جای نظام اجتماعی و فرهنگی امروز دیده می شود.

درباره نویسنده کتاب زن زیادی

جلال آل احمد (۲ آذر ۱۳۰۲ و براساس برخی روایت ها ۱۱ آذر، ۱۳۰۲، تهران - ۱۸ شهریور ۱۳۴۸، اسالم، گیلان) روشنفکر، نویسنده، منتقد ادبی و مترجم ایرانی و همسر سیمین دانشور بود. آل احمد در دههٔ ۱۳۴۰ به شهرت رسید و تأثیر بزرگی در جریان روشنفکری و نویسندگی ایران داشت. نویسندگانی چون نادر ابراهیمی و غلامحسین ساعدی از او تأثیر گرفتند.جلال آل احمد در ۱۱ آذر ۱۳۰۲ در خانواده ای مذهبی در محلهٔ سیدنصرالدین شهر تهران به دنیا آمد. وی پسر عموی آیت الله طالقانی بود. خانوادهٔ او اصالتا اهل شهرستان طالقان و روستای اورازان بود. دوران کودکی و نوجوانی جلال در نوعی رفاه اشرافی روحانیت گذشت. پس از اتمام دوران دبستان، پدر جلال، سید احمد طالقانی، به او اجازهٔ درس خواندن در دبیرستان را نداد؛ اما او تسلیم خواست پدر نشد.در سال ۱۳۲۲ وارد دانشسرای عالی تهران شد و در رشته زبان و ادبیات فارسی فارغ التحصیل گشت. او تحصیل را در دوره دکترای ادبیات فارسی نیز ادامه داد، اما در اواخر تحصیل از ادامه آن صرف نظر کرد. نخستین مجموعهٔ داستان خود به نام «دید و بازدید» را در همین دوران منتشر کرده بود. او که تأثیری گسترده بر جریان روشنفکری دوران خود داشت، به جز نوشتن داستان به نگارش مقالات اجتماعی، پژوهش های مردم شناسی، سفرنامه ها و ترجمه های متعددی نیز پرداخت. البته چون اطلاعات او از زبان فرانسه گسترده نبود، پیوسته در کار ترجمه از دوستانی مانند علی اصغر خبره زاده، پرویز داریوش و منوچهر هزارخانی کمک می گرفت. شاید مهم ترین ویژگی ادبی آل احمد نثر او بود. نثری فشرده و موجز و در عین حال عصبی و پرخاشگر، که نمونه های خوب آن را در سفرنامه های او مثل «خسی در میقات» یا داستان زندگی نامهٔ «سنگی بر گوری» می توان دید. در سال ۱۳۲۶ دومین کتاب خود به نام «از رنجی که می بریم» را همزمان با کناره گیری از حزب توده چاپ کرد که بیانگر داستان های شکست مبارزاتش در این حزب است. پس از این خروج بود که برای مدتی به قول خودش ناچار به سکوت شد که البته سکوت وی به معنای نپرداختن به سیاست و بیشتر قلم زدن بود.جلال آل احمد در ۱۸ شهریور ۱۳۴۸ در چهل و پنج سالگی در اسالم گیلان درگذشت. پس از مرگ نابهنگام آل احمد، پیکر وی به سرعت تشییع و به خاک سپرده شد، که باعث باوری دربارهٔ سربه نیست شدن او توسط ساواک شد. همسر وی، سیمین دانشور، این شایعات را تکذیب کرده است، ولی شمس آل احمد قویا معتقد است که ساواک او را به قتل رسانده و شرح مفصلی در این باره در کتاب از چشم برادر بیان کرده است.جلال آل احمد وصیت کرده بود که جسد او را در اختیار اولین سالن تشریح دانشجویان قرار دهند؛ ولی از آن جا که وصیت وی برابر شرع نبود، پیکر او در مسجد فیروزآبادی جنب بیمارستان فیروزآبادی شهر ری به امانت گذاشته شد تا بعدها آرامگاهی در شأن او ایجاد شود و این کار هیچ گاه صورت نگرفت

جلال آل احمد

قسمتی از کتاب زن زیادی

مادرم دم در اطاق ایستاده بود و هی آهسته می گفت«برو ننه جان، برو. به امید خدا.» ولی مگر پای من به جلو می رفت؟

پشت در که رسیدم دیگر طاقتم تمام شده بود. سینی از بس توی دستم لرزیده بود نصف لیوان شربت خالی شده بود. و من نمی دانستم چکار کنم. برگردم شربت را درست کنم یا همان طور تو بروم؟ بیخ موهایم عرق کرده بود. تنم یخ کرده بود. قلبم داشت از جا کنده می شد. خدایا اگر خودش به صدا درنمی آمد من چه کار می کردم؟ همین طور پابه پا می کردم که صدای خودش بلند شد. لعنتی درآمد گفت: «خانوم اگه شما خجالت می کشین، ممکنه بنده خودم بیام خدمتتون.» خدایا خودت شاهدی! حرفش که تمام شد باز صدای پای چلاق شده اش را شنیدم که روی قالی گذاشته می شد و آمد در را باز کرد.

دست مرا گرفت و آهسه کشید تو. مچ دستم هنوز که به یاد آن دقیقه می افتم می سوزد. انگار دور مچم یک النگوی آتشی گذاشته بشاند. مرا کشید تو. سینی را از دستم گرفت روی میز گذاشت. مرا روی صندلی نشاند و خودش روبه رویم نشست. من فکر می کردم مبادا چادرم را هم از سر بردارد؟ ولی نه. دیگر اینقدر بی حیا نبود.

شناسنامه کتاب زن زیادی

  • نویسنده: جلال آل احمد
  • انتشارات:نگاه
  • تعداد صفحات:160
  • نسخه صوتی:دارد
  • نسخه الکترونیکی: دارد

مشخصات کتاب صوتی زن زیادی

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به خونه زندگی ساده ولی باکلاس و امروزی الهام چرخنده/ سلیقه بیستِ الهام چرخنده برای چیدمان کاناپه+عکس (223 نظر) ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (170 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (147 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (120 نظر) قاب امروز | چهره واقعی مجریان خانم خارج از تلویزیون / نجمه جودکی، صبا راد، مژده لواسانی و مبینا نصیری (112 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (100 نظر) فریبا نادری؛ اتفاق عجیبی نیست که دخترم رو خارج از ایران به دنیا آوردم، ما تونستیم و این امکان رو به فرزندمون دادیم که اگه خواست یک جای بهتری بدون کنکور و استرس زندگی کنه (98 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (93 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (87 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (81 نظر) نعیمه نظام دوست: کورتن مصرف کردم پناه بردم به غذا در حال حاضر نعیمه نظام دوست هستم یک چاق بی پول! فکر میکردم پف کردم نگو چاق شدم😂 (76 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (68 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (62 نظر) مروری بر نوستالژیک های شروع مدرسه قدیم که دهه 60ها بیشتر با اون خاطره دارند / اون زمان یه صفای دیگه ای داشت؛ یادش بخیر + ویدئو (57 نظر) شیلا خداداد؛ همسرم میگه اگه جنگ بشه میرم جبهه، من باهاش مخالفم ولی نمیتونم جلوشو بگیرم (55 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
شعاری که کار دستِ پزشکیان داد / این کلمه را می‌توانست به زبان نیاورد ...
استعفای مهندس با شرف ایرانی از گوگل به خاطر اسرائیل
بازسازی صحنه قتل زنی که شوهرش با کلنگ او را به قتل رساند+ تصاویر / به من میگفت تو نامحرمی ...
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز دوشنبه 28 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز دوشنبه 28 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه 28 آبان 1403 + جدول
گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه 28 آبان 1403 + جدول
جدیدترین اطلاعات مربوط به دوربین گوشی A36 سامسونگ / سنسور 8 مگاپیکسلی فوق‌ عریض و 5 مگاپیکسلی ماکرو از دیگر مشخصات احتمالی دوربین سه‌گانه گلکسی A36 + عکس
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند!
اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند
قتل فوق‌العاده خشن صدف اسپهبدی در سریال بازنده در حواشی داغ امروز دوشنبه 28 آبان 1403
از ازدواج در 12 سالگی با پسر ناپدری تا قاچاق شیشه و گرفتاری در دام اعتیاد / در تاج یک کامیون قاچاقی به ایران برگشتم!
ساخت سلول‌های خورشیدی نیمه شفاف در دانشگاه تبریز
تنها قطار دانشگاهی جهان در تبریز، شهر اولین‌ها
منتخب روز   
اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت! اعتراف شوم به قتل در باغ / انتقام جویی برای فیلم سیاه دست دو برادر تهرانی را به خون آغشته کرد! وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود!