به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از خبرآنلاین، ببینید طب سنتی وجود دارد، حتی دانشکده و متخصصین خودش را دارد. این ها باید مقداری با روش های جدید تحقیقاتشان را انجام بدهند تا حرفی برای گفتن داشته باشند. از سمتی عطاری ها باید جمع شوند چون متاسفانه بخشی از طب سنتی وارد سیستم عطاری شده است، ما اصلا عطاری را قبول نداریم. به همین دلیل از این طب مکمل سوء استفاده می شود، این طب باید وجود داشته باشد، قبولش هم داریم اما به جای خودش
مجوز به چهار داروی طب سنتی موثر در درمان کرونا توسط وزارت بهداشت، آن هم در صورتی که هنوز شرکت های داروسازی جهان هیچ دارویی برای درمان این بیماری پیدا نکرده اند با واکنش های مختلفی روبرو شده است؛ مخالفان نحوه صدور این مجوز را زیر سوال برده اند و برخی موافقان افراطی طب سنتی هم این داروها را موثر از داروهای دیگر دانسته اند.
در همین رابطه رئیس سازمان نظام پزشکی در نامه ای به رئیس سازمان غذاودارو خواست مستندات علمی منجر به تایید داروهای منصوب به حوزه طب سنتی در خصوص درمان کرونا به این سازمان ارائه شود. در بخشی از نامه او آمده است: «با توجه به طرح پرونده هایی در حوزه انتظامی سازمان نظام پزشکی در مقوله بیماری کرونا و داروهای استفاده شده در این بیماری خواهشمند است مستندات علمی منجر به ارائه مجوز به داروهای شربت موکوزیفت، شربت استاپ سیویر، شربت آنوال اس، اسپری دهانی PHR ۱۶۰ را برای استفاده کارشناسان و اساتید کمیسیون انتظامی سازمان نظام پزشکی ارائه فرمایید.»
البته این نگاه موافق و مخالف به طب سنتی در ایران موضوع جدیدی نیست، حتی به نظر می رسد این اختلاف نظر در استعفای رضا ملک زاده معاون وزیر بهداشت بی تاثیر نبوده است. او در بخشی از نامه استعفای خود نوشته بود که "تمام کشورهای پیشرفته دستیابی به داروی این بیماری را به مطالعات کارآزمایی بالینی بزرگ متصل کرده اند و ایران نمی تواند در این زمینه به درمان های پیشنهادی حامیان شبه علم دل خوش کند که هیچ آگاهی از تحولات علم پزشکی مدرن و جوانب پیچیده ویروس کرونا ندارند و به خود زحمت تحقیقات در هیچ موضوع علمی را نمی دهند."
اما به نظر می رسد، طب سنتی نه یک درمان مهم برای بیماری های خطرناک و نه روشی قابل انکار است. دکتر مینو محرز، پزشک عفونی و عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا می گوید که این طب مانند هومیوپاتی، طب سوزنی و ... در رده طب های مکمل قرار می گیرد و خودش نه اما زیاده روی در آن خطرناک است، اتفاقی که در ماه های گذشته بارها دیده شده است.
محرز در این رابطه می گوید: «در اینجا مردم را به عطاری عادت داده اند و متاسفانه این خطرناک است. چون ما اصلا نمی دانیم گیاهی که در عطاری وجود دارد اصلا چه چیزی است. کسانی که عطاری راه انداختند طب سنتی را به یک مسیر بسیار غلط بردند. این طب سنتی که دانشکده و متخصص دارد را باید از عطاری ها جدا کرد، ما عطاری را به هیچ وجه قبول نداریم.همچنین متخصصین ایران هم باید روی اثرات داروهایشان تحقیقات بیشتری کنند و با متدولوژی درست کار کنند، وقتی این داروها از نظر تحقیقاتی جواب معنادار داشته باشد، آدم از آن استفاده می کند و ما هم آن را قبول می کنیم، بالاخره پایه خیلی از داروها گیاهی است.»
مشروح گفت وگو با محرز را اینجا بخوانید:
شما به عنوان یک پزشک، چقدر طب سنتی را قبول دارید؟ و اصلا آیا این نوع درمان علمی حساب می شود؟
ببینید طب سنتی چیزی است که در کتاب های پزشکی از آن به عنوان طب مکمل یا Alternative medicine نام می برند و مثل هومیوپاتی، طب سوزنی، طب گیاهی و ... طب سنتی زیرمجموع این گروه است. ما باید به عنوان پزشک این درمان ها را بلد باشیم اما در استفاده از آن زیاده روی نکنیم، چراکه ممکن است با پیامدهای این کار در بیماران روبرو شویم.
چه پیامدهایی؟
یک مثال بزنم، زمانی هومیوپاتی خیلی مد شده بود. من مریضی داشتم که باید تحت درمان کورتون قرار می گرفت چراکه چشمش به دلایلی گرفتار شده بود. این بیمار یک مدت نیامد، بعد دیدم متاسفانه کور شدند. گفتند که پیش یک هومیوپات رفته اند و به او گفته اند تا همه داروهایش را قطع کرده و چیز دیگری مصرف کند. وقتی آن بیماری چشمش را گرفتار کرده بود، مشخص بود که عدم مصرف کورتون کورش می کند.
به طور کلی زیاده روی در هرچیزی غلط است، مثلا این که مریضی که سرطان خون دارد، به درمان هومیوپاتی ببرند نمونه زیاده روی در این کار است. من در هند و پاکستان دیدم که در بیمارستان ها یک کلینیک هومیوپاتی وجود دارد، این ها کنار هم هستند. ما هم آن ها را انکار نمی کنیم، اما در عین حال آن ها هم نباید در پزشکی و درمان های لازم دخالت کنند و بدون شناخت یک نوع بیماری از بیمان بخواهند که درمانشان را کنار بگذارند.
ما پزشکانی که طب نوین خواندیم باید یک مقدار مباحث طب مکمل را مطالعه کرده باشیم تا بتوانیم به سوالات مریض پاسخ بدهیم. مثلا این که بیماری را راهنمایی کنیم که بدون قطع داروهایش از یک شیوه طب مکمل استفاده بکند یا نه.
با توجه به اطلاعاتی که طب های مکمل دارید، فکر می کنید این شیوه ها در درمان بیماری های عفونی چقدر موثر هستند؟
هومیوپاتی و طب سوزنی خیلی نمی توانند روی ویروس یا باکتری اثری داشته باشند. در طب سنتی ممکن است این چنین باشد، چون برخی گیاه ها وجود دارند که موثر هستند.
من و چند نفر از استادان دانشگاه روی چهار گیاه که ترکیبشان روی HIV موثر بوده کار کردیم و من مسئول بخش آزمایش های کلینیکی آن بودم و بلدم چه کار کنم. چهرسال طول کشید تا روی دوهزار بیمار کار کنیم تا وزارت بهداشت به ما مجوز بدهد. به این راحتی وزارت بهداشت به داروهای گیاهی و سنتی مجوز نمی دهد.
اما چند روز پیش اعلام شد که چند دارو در بخش طب سنتی برای درمان کرونا مجوز گرفته اند، در حالی که درباره کرونا خیلی از کشورها به داروهای طب مدرن هم مجوز نمی دهند، چراکه هنوز یک سال از شیوع ویروس نگذشته است. فکر نمی کنید برای انجام این کار کمی زود بود؟
قرار شد که تحقیقات این داروها در کمیته علمی مطرح بشود، این داروها را یک عده متخصصین طب سنتی انجام دادند و با آنچه در عطاری ها عرضه می شود فرق می کند. قرار است آن ها متدولوژی خود را در کمیته علمی مطرح کنند، اگر قابل بود و روی تعداد بیشتری مریض بررسی شوند چراکه در کووید تعداد بیمارانی که درمان روی آن ها آزمایش می شود باید خیلی زیاد باشد.
اگر انشالله موثر بودند از این داروها به عنوان مکمل و نه داروی کرونا مجوز بگیرند.
شما گفتید که در مراجعه به طب مکمل باید نوعی تعادل وجود داشته باشد، به نظر شما در ایران این نوع تعادل وجود دارد؟
ببینید طب سنتی وجود دارد، حتی دانشکده و متخصصین خودش را دارد. این ها باید مقداری با روش های جدید تحقیقاتشان را انجام بدهند تا حرفی برای گفتن داشته باشند. از سمتی عطاری ها باید جمع شوند چون متاسفانه بخشی از طب سنتی وارد سیستم عطاری شده است، ما اصلا عطاری را قبول نداریم. به همین دلیل از این طب مکمل سوء استفاده می شود، این طب باید وجود داشته باشد، قبولش هم داریم اما به جای خودش. یکی از کشورهایی که خیلی روی فیتوترامی (گیاه درمانی) کار می کند، آلمان است. اما آنجا این کار روی اصول و با مجوز وزارت بهداشت صورت می گیرد.
در اینجا مردم را به عطاری عادت داده اند و متاسفانه این خطرناک است. چون ما اصلا نمی دانیم گیاهی که در عطاری وجود دارد اصلا چه چیزی است. کسانی که عطاری راه انداختند طب سنتی را به یک مسیر بسیار غلط بردند. این طب سنتی که دانشکده و متخصص دارد را باید از عطاری ها جدا کرد، ما عطاری را به هیچ وجه قبول نداریم.همچنین متخصصین ایران هم باید روی اثرات داروهایشان تحقیقات بیشتری کنند و با متدولوژی درست کار کنند، وقتی این داروها از نظر تحقیقاتی جواب معنادار داشته باشد، آدم از آن استفاده می کند و ما هم آن را قبول می کنیم، بالاخره پایه خیلی از داروها گیاهی است.
اما متاسفانه از اول پاندمی در فضای مجازی با تبلیغات عجیبی از عطاری ها می دیدیم یا حتی فردی تبلیغ ادرار شتر را می کرد، این ها آبروی طب سنتی را هم برده اند.
شما پیامدی از این ماجرا بین بیماران کرونایی دیدید؟
من اجازه نمی دهم که برای بیماران کرونایی چنین چیزهایی تزریق شود، اما شنیدم که چند مورد از این مسائل در شهرستان های دیگر رخ داده است. ما در بیمارستان امام یا بیمارستان های دانشگاهی اجازه نمی دهیم کسی الکی دارو بدهد. اگر چیزی مجوز انسانی گرفت آن زمان ما آن داروها را با روش هایی که وجود دارد روی مریض ها کار می کنیم و نتایجش را بررسی کنیم. کمیته اخلاق باید مجوز بدهد، اما وزارت بهداشت خیلی نسبت به این موضوع سختگیر است و به راحتی برای این موضوع مجوز صادر نمی شود.
به طور کلی ما مخالف طب مکمل نیستیم اما تاثیرگذاری آن باید ثابت بشود، یکی از کشورهایی که تجربه زیادی در طب سنتی دارد چین است اما هنوز این کشور هم چیزی ارائه نکرده است که بتوانیم آن را درمان کووید-۱۹ بدانیم.