ساعدنیوز
ساعدنیوز

مینو محرز: عطاری‌ها باید جمع شوند/ آبروی طب سنتی را برده‌اند

  سه شنبه، 04 آذر 1399 ID  کد خبر 116622
مینو محرز: عطاری‌ها باید جمع شوند/ آبروی طب سنتی را برده‌اند
ساعد نیوز: ببینید طب سنتی وجود دارد، حتی دانشکده و متخصصین خودش را دارد. این‌ها باید مقداری با روش‌های جدید تحقیقاتشان را انجام بدهند تا حرفی برای گفتن داشته باشند. از سمتی عطاری‌ها باید جمع شوند چون متاسفانه بخشی از طب‌سنتی وارد سیستم عطاری شده است، ما اصلا عطاری را قبول نداریم.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از خبرآنلاین، ببینید طب سنتی وجود دارد، حتی دانشکده و متخصصین خودش را دارد. این ها باید مقداری با روش های جدید تحقیقاتشان را انجام بدهند تا حرفی برای گفتن داشته باشند. از سمتی عطاری ها باید جمع شوند چون متاسفانه بخشی از طب سنتی وارد سیستم عطاری شده است، ما اصلا عطاری را قبول نداریم. به همین دلیل از این طب مکمل سوء استفاده می شود، این طب باید وجود داشته باشد، قبولش هم داریم اما به جای خودش

مجوز به چهار داروی طب سنتی موثر در درمان کرونا توسط وزارت بهداشت، آن هم در صورتی که هنوز شرکت های داروسازی جهان هیچ دارویی برای درمان این بیماری پیدا نکرده اند با واکنش های مختلفی روبرو شده است؛ مخالفان نحوه صدور این مجوز را زیر سوال برده اند و برخی موافقان افراطی طب سنتی هم این داروها را موثر از داروهای دیگر دانسته اند.

در همین رابطه رئیس سازمان نظام پزشکی در نامه ای به رئیس سازمان غذاودارو خواست مستندات علمی منجر به تایید داروهای منصوب به حوزه طب سنتی در خصوص درمان کرونا به این سازمان ارائه شود. در بخشی از نامه او آمده است: «با توجه به طرح پرونده هایی در حوزه انتظامی سازمان نظام پزشکی در مقوله بیماری کرونا و داروهای استفاده شده در این بیماری خواهشمند است مستندات علمی منجر به ارائه مجوز به داروهای شربت موکوزیفت، شربت استاپ سیویر، شربت آنوال اس، اسپری دهانی PHR ۱۶۰ را برای استفاده کارشناسان و اساتید کمیسیون انتظامی سازمان نظام پزشکی ارائه فرمایید.»

البته این نگاه موافق و مخالف به طب سنتی در ایران موضوع جدیدی نیست، حتی به نظر می رسد این اختلاف نظر در استعفای رضا ملک زاده معاون وزیر بهداشت بی تاثیر نبوده است. او در بخشی از نامه استعفای خود نوشته بود که "تمام کشورهای پیشرفته دستیابی به داروی این بیماری را به مطالعات کارآزمایی بالینی بزرگ متصل کرده اند و ایران نمی تواند در این زمینه به درمان های پیشنهادی حامیان شبه علم دل خوش کند که هیچ آگاهی از تحولات علم پزشکی مدرن و جوانب پیچیده ویروس کرونا ندارند و به خود زحمت تحقیقات در هیچ موضوع علمی را نمی دهند."

اما به نظر می رسد، طب سنتی نه یک درمان مهم برای بیماری های خطرناک و نه روشی قابل انکار است. دکتر مینو محرز، پزشک عفونی و عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا می گوید که این طب مانند هومیوپاتی، طب سوزنی و ... در رده طب های مکمل قرار می گیرد و خودش نه اما زیاده روی در آن خطرناک است، اتفاقی که در ماه های گذشته بارها دیده شده است.

محرز در این رابطه می گوید: «در اینجا مردم را به عطاری عادت داده اند و متاسفانه این خطرناک است. چون ما اصلا نمی دانیم گیاهی که در عطاری وجود دارد اصلا چه چیزی است. کسانی که عطاری راه انداختند طب سنتی را به یک مسیر بسیار غلط بردند. این طب سنتی که دانشکده و متخصص دارد را باید از عطاری ها جدا کرد، ما عطاری را به هیچ وجه قبول نداریم.همچنین متخصصین ایران هم باید روی اثرات داروهایشان تحقیقات بیشتری کنند و با متدولوژی درست کار کنند، وقتی این داروها از نظر تحقیقاتی جواب معنادار داشته باشد، آدم از آن استفاده می کند و ما هم آن را قبول می کنیم، بالاخره پایه خیلی از داروها گیاهی است.»

تصویر

مشروح گفت وگو با محرز را اینجا بخوانید:

شما به عنوان یک پزشک، چقدر طب سنتی را قبول دارید؟ و اصلا آیا این نوع درمان علمی حساب می شود؟

ببینید طب سنتی چیزی است که در کتاب های پزشکی از آن به عنوان طب مکمل یا Alternative medicine نام می برند و مثل هومیوپاتی، طب سوزنی، طب گیاهی و ... طب سنتی زیرمجموع این گروه است. ما باید به عنوان پزشک این درمان ها را بلد باشیم اما در استفاده از آن زیاده روی نکنیم، چراکه ممکن است با پیامدهای این کار در بیماران روبرو شویم.

چه پیامدهایی؟

یک مثال بزنم، زمانی هومیوپاتی خیلی مد شده بود. من مریضی داشتم که باید تحت درمان کورتون قرار می گرفت چراکه چشمش به دلایلی گرفتار شده بود. این بیمار یک مدت نیامد، بعد دیدم متاسفانه کور شدند. گفتند که پیش یک هومیوپات رفته اند و به او گفته اند تا همه داروهایش را قطع کرده و چیز دیگری مصرف کند. وقتی آن بیماری چشمش را گرفتار کرده بود، مشخص بود که عدم مصرف کورتون کورش می کند.

به طور کلی زیاده روی در هرچیزی غلط است، مثلا این که مریضی که سرطان خون دارد، به درمان هومیوپاتی ببرند نمونه زیاده روی در این کار است. من در هند و پاکستان دیدم که در بیمارستان ها یک کلینیک هومیوپاتی وجود دارد، این ها کنار هم هستند. ما هم آن ها را انکار نمی کنیم، اما در عین حال آن ها هم نباید در پزشکی و درمان های لازم دخالت کنند و بدون شناخت یک نوع بیماری از بیمان بخواهند که درمانشان را کنار بگذارند.

ما پزشکانی که طب نوین خواندیم باید یک مقدار مباحث طب مکمل را مطالعه کرده باشیم تا بتوانیم به سوالات مریض پاسخ بدهیم. مثلا این که بیماری را راهنمایی کنیم که بدون قطع داروهایش از یک شیوه طب مکمل استفاده بکند یا نه.

با توجه به اطلاعاتی که طب های مکمل دارید، فکر می کنید این شیوه ها در درمان بیماری های عفونی چقدر موثر هستند؟

هومیوپاتی و طب سوزنی خیلی نمی توانند روی ویروس یا باکتری اثری داشته باشند. در طب سنتی ممکن است این چنین باشد، چون برخی گیاه ها وجود دارند که موثر هستند.

من و چند نفر از استادان دانشگاه روی چهار گیاه که ترکیبشان روی HIV موثر بوده کار کردیم و من مسئول بخش آزمایش های کلینیکی آن بودم و بلدم چه کار کنم. چهرسال طول کشید تا روی دوهزار بیمار کار کنیم تا وزارت بهداشت به ما مجوز بدهد. به این راحتی وزارت بهداشت به داروهای گیاهی و سنتی مجوز نمی دهد.

اما چند روز پیش اعلام شد که چند دارو در بخش طب سنتی برای درمان کرونا مجوز گرفته اند، در حالی که درباره کرونا خیلی از کشورها به داروهای طب مدرن هم مجوز نمی دهند، چراکه هنوز یک سال از شیوع ویروس نگذشته است. فکر نمی کنید برای انجام این کار کمی زود بود؟

قرار شد که تحقیقات این داروها در کمیته علمی مطرح بشود، این داروها را یک عده متخصصین طب سنتی انجام دادند و با آنچه در عطاری ها عرضه می شود فرق می کند. قرار است آن ها متدولوژی خود را در کمیته علمی مطرح کنند، اگر قابل بود و روی تعداد بیشتری مریض بررسی شوند چراکه در کووید تعداد بیمارانی که درمان روی آن ها آزمایش می شود باید خیلی زیاد باشد.

اگر انشالله موثر بودند از این داروها به عنوان مکمل و نه داروی کرونا مجوز بگیرند.

شما گفتید که در مراجعه به طب مکمل باید نوعی تعادل وجود داشته باشد، به نظر شما در ایران این نوع تعادل وجود دارد؟

ببینید طب سنتی وجود دارد، حتی دانشکده و متخصصین خودش را دارد. این ها باید مقداری با روش های جدید تحقیقاتشان را انجام بدهند تا حرفی برای گفتن داشته باشند. از سمتی عطاری ها باید جمع شوند چون متاسفانه بخشی از طب سنتی وارد سیستم عطاری شده است، ما اصلا عطاری را قبول نداریم. به همین دلیل از این طب مکمل سوء استفاده می شود، این طب باید وجود داشته باشد، قبولش هم داریم اما به جای خودش. یکی از کشورهایی که خیلی روی فیتوترامی (گیاه درمانی) کار می کند، آلمان است. اما آنجا این کار روی اصول و با مجوز وزارت بهداشت صورت می گیرد.

در اینجا مردم را به عطاری عادت داده اند و متاسفانه این خطرناک است. چون ما اصلا نمی دانیم گیاهی که در عطاری وجود دارد اصلا چه چیزی است. کسانی که عطاری راه انداختند طب سنتی را به یک مسیر بسیار غلط بردند. این طب سنتی که دانشکده و متخصص دارد را باید از عطاری ها جدا کرد، ما عطاری را به هیچ وجه قبول نداریم.همچنین متخصصین ایران هم باید روی اثرات داروهایشان تحقیقات بیشتری کنند و با متدولوژی درست کار کنند، وقتی این داروها از نظر تحقیقاتی جواب معنادار داشته باشد، آدم از آن استفاده می کند و ما هم آن را قبول می کنیم، بالاخره پایه خیلی از داروها گیاهی است.

اما متاسفانه از اول پاندمی در فضای مجازی با تبلیغات عجیبی از عطاری ها می دیدیم یا حتی فردی تبلیغ ادرار شتر را می کرد، این ها آبروی طب سنتی را هم برده اند.

شما پیامدی از این ماجرا بین بیماران کرونایی دیدید؟

من اجازه نمی دهم که برای بیماران کرونایی چنین چیزهایی تزریق شود، اما شنیدم که چند مورد از این مسائل در شهرستان های دیگر رخ داده است. ما در بیمارستان امام یا بیمارستان های دانشگاهی اجازه نمی دهیم کسی الکی دارو بدهد. اگر چیزی مجوز انسانی گرفت آن زمان ما آن داروها را با روش هایی که وجود دارد روی مریض ها کار می کنیم و نتایجش را بررسی کنیم. کمیته اخلاق باید مجوز بدهد، اما وزارت بهداشت خیلی نسبت به این موضوع سختگیر است و به راحتی برای این موضوع مجوز صادر نمی شود.

به طور کلی ما مخالف طب مکمل نیستیم اما تاثیرگذاری آن باید ثابت بشود، یکی از کشورهایی که تجربه زیادی در طب سنتی دارد چین است اما هنوز این کشور هم چیزی ارائه نکرده است که بتوانیم آن را درمان کووید-۱۹ بدانیم.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به خونه زندگی ساده ولی باکلاس و امروزی الهام چرخنده/ سلیقه بیستِ الهام چرخنده برای چیدمان کاناپه+عکس (217 نظر) ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (169 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (143 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (118 نظر) قاب امروز | چهره واقعی مجریان خانم خارج از تلویزیون / نجمه جودکی، صبا راد، مژده لواسانی و مبینا نصیری (111 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (99 نظر) فریبا نادری؛ اتفاق عجیبی نیست که دخترم رو خارج از ایران به دنیا آوردم، ما تونستیم و این امکان رو به فرزندمون دادیم که اگه خواست یک جای بهتری بدون کنکور و استرس زندگی کنه (98 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (86 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (83 نظر) نعیمه نظام دوست: کورتن مصرف کردم پناه بردم به غذا در حال حاضر نعیمه نظام دوست هستم یک چاق بی پول! فکر میکردم پف کردم نگو چاق شدم😂 (76 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (68 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (66 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (60 نظر) مروری بر نوستالژیک های شروع مدرسه قدیم که دهه 60ها بیشتر با اون خاطره دارند / اون زمان یه صفای دیگه ای داشت؛ یادش بخیر + ویدئو (57 نظر) شیلا خداداد؛ همسرم میگه اگه جنگ بشه میرم جبهه، من باهاش مخالفم ولی نمیتونم جلوشو بگیرم (55 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تمرین موثر و مفید یوگا برای داشتن صورت زیبا و خوش فرم / یوگای صورت اثرات لیفتینگ پوست را دارد
7 نکته ساده اما مهم برای شیک‌تر شدن استایل پاییزی / کت چرم از آن عناصر استایل است که تقریبا هیچ‌وقت از مُد نمی‌افتد
بیانیه جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه آزاد درباره برهنه شدن دانشجوی زن علوم تحقیقات تهران + عکس
دانستنی‌های حقوقی؛ چه کسانی می‌توانند فرزندخوانده قبول کنند؟ / پسر یا مردان مجرد نمی‌توانند درخواست سرپرستی فرزندخوانده کنند
قاتل اجاره ای دو برادر تهرانی را کشت! / قرار بود فقط یک قتل باشد، اما از ترس 2 قتل شد! + عکس مقتولان
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 28 آبان 1403
فال روزانه امروز دوشنبه 28 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 28 آبان 1403
در جواب فدای سرت چی بگیم؟ 48 پاسخ رسمی و دوستانه در جواب به "فدای سرت"
مرد همسرکش بعد از جنایت، از زن همسایه خواست به خانه اش برود ببیند چه اتفاقی افتاده
داستان های هزار و یک شب / شب دهم : حمّال و دختران ( قسمت دوم)
فرح دیبا؛ نظافتچی پاریس در قامت ملکه ایران!
نگاهی متفاوت به بیت رهبری؛ از نبودن هیچ ساختمان نوساز و مرتفع تا تمیز و زیبا بودن علی رغم نداشتن هیچ وسیله تزئینی و زینتی
فال انبیاء روزانه دوشنبه 28 آبان 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 28 آبان 1403 + فیلم
منتخب روز   
تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت! اعتراف شوم به قتل در باغ / انتقام جویی برای فیلم سیاه دست دو برادر تهرانی را به خون آغشته کرد! وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود! اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند! قرار شرم آور سیامک برای رسوایی دختر 22 ساله / اعتراف سیاه در کلانتری 4 کشته و 14 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران حسینی در مسیر قروه به زنجان با 45 سرنشین قتل ناموسی دختر با شلیک گلوله در جنوب تهران توسط پدرش / از دامادم حرفی شنیدم که خونم را به جوش آورد پشیمان نیستم