ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی شهر زیبای ملکشاهی

  دوشنبه، 12 مهر 1400   زمان مطالعه 10 دقیقه
معرفی شهر زیبای ملکشاهی
شهرستان ملکشاهی یکی از شهرستان‌های استان ایلام در غرب ایران است. مرکز این شهرستان شهر ارکواز می‌باشد. مردم این شهرستان عموماً شیعه هستند که به گویش کردی ایلامی و لهجه ملکشاهی سخن می‌گویند. مردم این شهرستان از ایل ملکشاهی هستند.شهرستان ملکشاهی در دامنه کبیرکوه قرار گرفته‌است .

شهرستان ملکشاهی یکی از شهرستان های استان ایلام در غرب ایران است. مرکز این شهرستان شهر ارکواز می باشد. مردم این شهرستان عموماً شیعه هستند که به گویش کردی ایلامی و لهجه ملکشاهی سخن می گویند. مردم این شهرستان از ایل ملکشاهی هستند. براساس سرشماری سال ۱۹۴۰ میلادی، بیش از هفت هزار و پانصد خانوار که جمعیت آنان به بیش از پنجاه هزار تن می رسید در ایل ملکشاهی زندگی می نمودند. اکثر این مردم به دلیل نبود فرصت های شغلی مناسب به نقاط مختلف استان ایلام و استان های دیگر مهاجرت نموده اند. شغل مردم این شهرستان دامپروری و کشاورزی است و این شهرستان از نظر ورزشی، اجتماعی و اقتصادی در استان ایلام نقش تعیین کننده ای دارد. مردم شهرستان ملکشاهی از اوایل جنگ ایران و عراق تا پایان آن از مرزهای میهن دفاع نمودند، به همین مناسبت بنای یادمانی در گرامیداشت آخرین دفاع مردم شهرستان ملکشاهی در منطقه ترشابه برپا شده است. زبان مردم ملکشاهی زبان کردی از زیر شاخهٔ کردی جنوبی است. این زبان یکی از اصیل ترین زبان های کردی محسوب می شود. در بسیاری از واژه های رایج در این زبان می توان واژه های گویش پهلوی اشکانی و پهلوی ساسانی را مشاهده نمود.شهرستان ملکشاهی در دامنه کبیرکوه قرار گرفته است و در سه هزار سال قبل از میلاد به عنوان (ورهشی) در کتیبه های آشوری واقع در سر چشمه رودخانه گُل گُل در بخش گچی ذکر شده است.وجه تسمیه عبارت است ازهمان طور که از نام ایل ملکشاهی بر می آید، این ایل نام خود را از سلطان ملکشاه سلجوقی گرفته است. امیر ملکشاه شخصی از نبایر سلطان ملکشاه جمع کثیری بر سر رایت خود جمع نموده سی و دو قلعه و شانزده ناحیه که بالفعل در تصرف حکام چمشگزک بود تسخیر نمود (از قلعه کماخ در دیاربکر ترکیه تا قلعه سلجوق درشهرستان ملکشاهی استان ایلام) و عشیرت ایشان را به نام جد آن ها سلطان ملکشاه، ایل ملکشاهی خواندند.

زبان مردم ملکشاهی

زبان مردم ملکشاهی کردی جنوبی و لهجه ملکشاهی است. علیرضا اسدی در کتاب خود چنین می آورد: «از مقایسهٔ واژگان ایرانی میانه (پهلوی اشکانی و پهلوی ساسانی) با واژگان کردی ایلامی [ملکشاهی] به این نتیجه می توان رسید که بسیاری از واژگان پهلوی اشکانی و ساسانی با این واژگان کردی هم ریشه اند. این هم آوایی در بسیاری از افعال، مفاهیم سیاسی، دینی، اجتماعی، مشاغل، اسامی خاص، اسامی عام و حتی اصطلاحات عامیانه دیده می شود».

تقسیمات کشوری ملکشاهی

شهرستان ملکشاهی به دلیل اهمیت و جمعیت فراوان ایل ملکشاهی در سال ۱۳۱۰ خورشیدی تبدیل به بخشی از استان کرمانشاهان گردید.این منطقه در سال ۱۳۸۵ به یک شهرستان از شهرستان های استان ایلام تبدیل شد اما پیش از آن به لحاظ تقسیمات کشوری بخش ملکشاهی خوانده می شد و از بخش های شهرستان مهران بود.

  • بخش مرکزی
  • دهستان شوهان
  • دهستان چمزی

مقاومت مردم ملکشاهی در برابر تغییر نام ملکشاهی

پس از انقلاب اسلامی طرحی از سوی دولت وقت برای تغییر نام شهرها در دستور کار قرار گرفت. براین اساس تمامی اسامی شهرهایی که نشانگر و یادبود نظام شاهنشاهی در ایران بود تغییر یافت. به عنوان نمونه شهرهای کرمانشاه به باختران، شاهپور به سلماس، شاه آباد غرب به اسلام آباد، بندر پهلوی به انزلی، رضائیه به ارومیه، شاهی به قائم شهر و شهسوار به تنکابن تبدیل شد. شهرستان ملکشاهی که در آن زمان بخش ملکشاهی نامیده می شد نیز شامل این طرح قرار می گرفت. این طرح با مقاومت و مخالفت صد در صدی مردم ایل ملکشاهی روبرو شد و مردم این ایل نیز موسی اسدی و حسن ملکشاهی نمایندگان خود را به تهران روانه ساختند تا با زمامداران حکومت گفتگو کنند. موسی اسدی در دیداری که با آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی از مراجع تقلید کنونی که در آن زمان عضو شورای انقلاب و بعد مجلس خبرگان رهبری بود، داشت بر مخالفت مردم ملکشاهی با تغییر نام ایل و شهرشان تأکید نمود و با گفتن اینکه نام ملکشاهی از دیر باز تاکنون ریشه در خاک و خون مردم ملکشاهی دارد و ربطی با تغییر نام شهرهایی که رضا شاه در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی انجام داده است ندارد و این تغییر نام سبب شورش گسترده ای از طرف ایل ملکشاهی خواهد شد مخالفت خود را ابراز داشت. بعد از این اتفاقات به مدت سه ماه و پنج روز حسن خان ملکشاهی نماینده استان ایلام در مجلس شورای ملی به خاطر این عمل محبوس شد؛ یعنی از ساعت (۲ بعد ازظهر ۱۱/۴/۱۳۶۰ تا ساعت ۷ بعد از ظهر روز ۱۱/۷/۱۳۶۰) که بعد از محاکمه حکم به تبرئه او داده شد.این مخالفت گسترده ایل ملکشاهی سرانجام منجر به خودداری حکومت وقت از تغییر نام ملکشاهی شد. براین اساس ملکشاهی از جمله شهرستان هایی است که پس از انقلاب اسلامی دچار تغییر نام نشد.

جاذبه های گردشگری ملکشاهی

اگر با ملکشاهی آشنایی ندارید و یا این که برای نخستین بار نام این مکان را شنیده اید، در ادامه معروفترین و دیدنی ترین جاذبه های گردشگری ملکشاهی را به شما عزیزان معرفی می کنیم تا با دید بازتری به این دیار سفر کنید.

غار تایه گه ملکشاهی

غار تایه گه ملکشاهی در ۲ کیلومتری جنوب غربی روستای وری و در فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب ملکشاهی در میان دره ای که به رودخانه جنوب روستا منتهی می شود، قرار دارد. عرض دهانه غار ۲۵ متر و طول تالار اصلی آن ۱۲۰ متر و ارتفاع غار تا سقف ۳۳ متر می باشد. این غار متعلق به دوران دوم زمین شناسی می باشد و در کف و سقف آن استالاکتیت و استالاگمیت های متعددی دیده می شود. این غار زیستگاه تعداد زیادی خفاش می باشد. در فاصله ۱۰ متری ورودی غار استخر آبی قرار دارد که محل جمع شدن سیلاب های زمستانی است که معمولاً به داخل غار سرازیر می شود.ورودی این غار از تالاری بزرگ شروع می شود و انتهای آن کم کم باریک شده و به قسمت های نامعلومی که هنوز شناسایی نشده اند، ختم می شود.

غار تایه‌گه ملکشاهی

آتشکده کوشک قینفر

استان ایلام بناهای کهن و تاریخی بسیاری دارد .یکی از این بناهای تاریخی و پر رمزو راز ایلام آتشکده کوشک قینفر است که در فاصله ۴۲ کیلومتری شهر ارکواز و در ۱۲کیلومتری روستای گنبد پیر محمد در بلندای كوهستان پشمین رو به دشت مهران قرار گرفته است.آتشکده کوشک قینفر یادگاری از دوران ساسانیان می باشد که اثری فاخر و ارزشمند است و به عنوان یکی از جاذبه های ارکواز،در فهرست آثار ملی كشوربا شماره ثبت ۲۶۴۶۸به ثبت رسیده است .این كوشك زیبا كه محل عبادتگاه بوده دارای چهار دهانه است و حدود ۳۰ متر مربع مساحت داشته كه سقف آن بدلیل عوامل طبیعی و انسانی از جمله سیل و زلزله و حفاری های غیرمجاز تخریب و نیاز به مرمت و بازسازی و احیا دارد.كوشك قینفر دارای چهار ورودی است كه آتش دان در وسط آن قرار گرفته و در ضلع شمالی این آتشكده باغ زیبایی از درختان مورت و چندین درخت زیتون در كنار چشمه ای با آب شیرین قرار دارد كه جلوه ای زیبا از هنر انسان و طبیعت را به بهترین شكل ممكن به نمایش گذاشته است.با توجه به نحوه ساخت آن مصالح بکار رفته در این آتشکده مربوط به دوران ساسانی با قدمتی نزدیک به ۲۰۰۰ سال است که مردم از آن برای مراسم های دینی خود استفاده می کردندو چون آثار آن هنوز موجود است، به خوبی نمایانگر یک آتشکده از دوره ساسانیان است.این اثر ارزشمند بعلت نداشتن راه دسترسی مناسب در خود شهرستان ملكشاهی نیز ناشناخته مانده و مردم از بازدید چنین اثر طبیعی زیبایی كه از پیشینیان به یادگار مانده بی بهره مانده اند.شهرستان ملکشاهی دارای وسعتی با حدود ۲۰۲۰ کبلومتر مربع است که دارای ۳۱ اثر ثبتی در فهرست آثار ملی و ۴۳ اثر شناسایی شده است که در حال گذارندن مراحل قانونی ثبت هستند. این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری طبیعی، تاریخی و مذهبی است که می تواند در ایام نوروز محل مناسبی برای مسافران نوروزی باشد. آتشکده کوشک قینفر در ارتفاعات پشمین روستای گنبد پیرمحمد و مشرف بر دشت مهران واقع است که از آثار ثبتی تاریخی است.مصالح به کار رفته در این آتشکده شامل سنگ، سنگ های رودخانه ای ، ملات ساروج است و ارتفاع آن پنج متر و مساحتش نیز ۵۰ متر است. آتشکده کوشک قینفر دارای چهار ورودی است که آتش دان در وسط آن قرار گرفته است و در ضلع شمالی این آتشکده یک باغ وسیع و چندین درخت زیتون در کنار چشمه ای با آب شیرین قرار دارد. با توجه به تحقیقات انجام شده این آتشکده بر سر راهی ساخته شده است که در زمان های گذشته مسیر حرکت کاروان های تجاری از ایران به طرف بین النهرین بوده است. آتشکده مشرف بر دره ای صعب العبور در سینه کوه پشمین یک چهار اتاقی وجود دارد که به آن کوشک قینفر می گویند. چون آثار آن هنوز موجود است، به خوبی نمایانگر یک آتشکده از دوره ساسانیان است. آتشکده دارای چهار اتاق است ودر قسمت بالا، طاقچه هایی دارد که جای چند تا از آن ها مشخص است. با توجه به استراتژیکی بودن این منطقه، وجود آتشکده، درختان و چشمهٔ آب گوارا و دلنشین بودن منطقه احتمالأ جایگاه افراد طبقه بالای جامعه ساسانی بوده است.

آتشکده کوشک قینفر ملکشاهی

آرامگاه سید محمد عابد

آرامگاه سید محمد عابد (گنبد پیرمحمد) یکی از برادران امام رضا (ع) که به همراه شاهچراغ برای دیدار با امام رضا (ع) رفته بودند، پس از سرکوب و به شهادت رساندن شاهچراغ، ایشان به همراه چند تن از یاران برای فرار از قتل توسط مزدوران مأمون، به این نقطه آمدند و تا آخرین لحظات عمر مبارک خود در این مکان زندگی کردند. واقع در ۲۸ کیلومتری شهر ملکشاهی در مسیر ملکشاهی به مهران. سبک بنای آن مربوط به دورهٔ صفویه می باشد.

آرامگاه سید محمد عابد ملکشاهی

بقعه سید محمد ابوچماقین (پیرکتک)

در سی کیلومتری شهر ارکواز و در دره حاصلخیز و پرآب درگز، آرامگاه سید محمد ابو چماقین ملقب به پیر کتک قرار دارد که زیارتگاه مردم ایل ملکشاهی است. وجود چشمهٔ آب شیرین و رودخانه ای بسیار زیبا در قسمت شمالی آرامگاه بر زیبایی این مکان افزوده است.

بقعه سید محمد ابوچماقین ملکشاهی

سنگ نوشته آشوری

یکی دیگر از جاذبه های تاریخی استان ایلام و شهر ملکشاهی سنگ نوشته آشوری یا نقش برجسته گل گل می باشد . یکی از مهم ترین آثار تاریخی استان ایلام است که در ۸ کیلومتری شهر ملکشاهی و بر دیوار شرقی تنگه ی کوچکی که روستای گل گل در فاصله ۲۵ کیلومتری شهر ایلام در دهانه آن استقرار یافته، قرار دارد. نقش برجسته گل گل ملکشاهی مربوط به تمدن باستانی آشور است و در استان ایلام، کنار رودخانه گل گل ملکشاهی واقع شده و این اثر به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

سنگ‌نوشته‌ آشوری ملکشاهی

قلعه جوق

قلعه باستانی قله جوق مشرف بر سرزمینی نسبتاً هموار است و در چهار کیلومتری غرب شهر ارکواز ملکشاهی بر فراز تپه بلندی بنا شده است. در قسمت جنوبی قلعه، سه اتاقک وجود دارد که مساحت آن ها مجموعاً ۲/۲۹ متر مربع می باشد و از سنگ و گچ ساخته شده است. در قسمت فوقانی آن ها آثار دو اتاق مشاهده می شود که مجموعاً ۹۲ متر مربع است. بنای ساختمانی این دو اتاق در مقایسه با سه اتاقک جنوبی از بین رفته و فقط چندین قطعه سنگ کوچک و گچ در بعضی قسمت های تحتانی آن دیده می شود. اتاق های قلعه از گچ ساخته شده است. این گچ به احتمال زیاد از سه کیلومتری شهر ارکواز به این مکان آورده شده است. این قلعه، مربوط به دورهٔ حکومت سلجوقیان می باشد.

قلعه جوق ملکشاهی

و در پایان....

شهرستان ملکشاهی یکی از شهرستان های استان ایلام در غرب ایران است. مرکز این شهرستان شهر ارکواز می باشد. مردم این شهرستان عموما شیعه دوازده امامی هستند که به گویش کردی ایلامی سخن می گویند. مردم این شهرستان از ایل ملکشاهی هستند . شغل مردم این شهرستان دامپروری و کشاورزی است و این شهرستان از نظر ورزشی و اجتماعی و اقتصادی در استان ایلام نقش تعیین کننده ای دارد. این منطقه در سال ۱۳۸۵ به یک شهرستان از شهرهای استان ایلام تبدیل شد اما پیش از آن به لحاظ تقسیمات کشوری بخش ملکشاهی خوانده میشد واز بخشهای شهرستان مهران بود.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت برده باشید با ساعد نیوز همراه باشید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (510 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (206 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (70 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ویدیو/ پیشنهاد وزیر بهداشت به دانشجویان در دومین دورۀ «پیشگامان رهایی»
وزیر علوم: من غیر سیاسی‌ترین انتصابات را دارم
ویدیو/ علاقۀ فیلسوفِ بزرگ، ژان ژاک روسو به زین‌الدین زیدان/ از لهجۀ شیرازی زبان فرانسوی آقوی همساده تا تاکید به سفر به خاطر امباپه
ویدیو/ فرزاد حسنی: 1 ماه طول میکشه تا دکتری نجوم بگیری اما...
خبر داری با مشت مشت استامینوفن خوردن چه بلایی سر خودت میاری؟/ عوارض مصرف بیش از حد استامینوفن
ویدیو/ معجون فوق‌العاده مقوی، معجزه‌ای برای رهایی از درد روماتیسم با طعمی از بهشت
ویدیو/ روانشناس معروف: به مردم هیچ ربطی ندارد...
ویدیوی دیده نشده از خبر مرگ سیروس گرجستانی به مادرش توسط علی صادقی / این سکانس سم از «متمهم گریخت» رو از دست ندید/ فقط ضریب هوشی بی‌بی
معرفی کامل قرص «فیتو»؛ خواص، کاربردها و مزایا
ویدئو| 5 دقیقه با کوروش بزرگ هخامنشی؛ از گهواره تا گور
(ویدئو) «نوذر»؛ از تاج‌گذاری پرشکوه تا پایانی تلخ در شاهنامه فردوسی و دوران اسطوره‌ای ایران که تاریخ و افسانه را در هم تنید
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز شنبه 3 آذر 1403
زنان موفق تاریخ ایران/ بیوگرافی و زندگینامۀ «پریسا تبریز»، ملقب به "شاهزاده‌ی امنیت گوگل"
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز شنبه 3 آذر 1403
تست هوش فکری/ فقط افراد با استدلال منطقی و ضریب هوشی بالا می‌توانند 2 اشتباه را در تصویر اتوبوس پیدا کنند
منتخب روز   
ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد!