موارد منع مصرف و تداخل دارویی آلوپورینول

  چهارشنبه، 24 فروردین 1401   زمان مطالعه 3 دقیقه
موارد منع مصرف و تداخل دارویی آلوپورینول
آلوپورينول براي پيشگيري از نقرس و سنگهاي كليوي با منشا اسيد اوريك تجويز مي شود.

آلوپورینول به منظور درمان نقرس، سطوح بالای اسید اوریک در بدن که ناشی از مصرف برخی از داروهای سرطان و سنگ کلیه است استفاده می شود. قرص آلوپورینول در گروهی از داروها به نام مهارکننده های گزانتین اکسیداز قرار دارد. نحوه عمل این دارو کاهش تولید اسید اوریک در بدن است. سطوح بالای اسید اوریک ممکن است باعث حملات نقرس یا سنگ کلیه شود.

تداخلات دارویی داروی آلوپورینول

  1. یکی از مسائل مهمی که وجود دارد این است که تداخلات دارویی ممکن است خطر ابتلای شما به عوارض جانبی را افزایش دهد یا اینکه نحوه عملکرد دارو را تحت تاثیر قرار دهد.
  2. لیستی از تمام داروهایی که استفاده می کنید (مانند داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) را نگه دارید و آن را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. بدون تأیید پزشک ، دوز داروها را شروع ، متوقف یا تغییر ندهید.
  3. برخی از داروهایی که ممکن است با آلوپورینول تداخل داشته باشند عبارتند از: “داروهای رقیق کننده خون” (به عنوان مثال وارفارین) ، کپسیتابین، آزاتیوپرین، مرکاپتوپورن، کلرپروپامید، دیدانوزین، سیکلوسپورین، آموکسی سیلین.

قبل از مصرف آلوپورینول چه اقدامات احتیاطی را باید رعایت کنم؟

چنانچه به آلوپورینول یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشک و داروساز اطلاع دهید. درباره داروهای تجویزی و داروهای بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل های غذایی و داروهای گیاهی که مصرف می کنید به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید. در صورتی که هریک از موارد زیر را مصرف می کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید:

  1. سطح سرمی اوریک اسید هر 2تا 5 هفته تا رسیدن به میزان مورد نظر و پس از آن هر 6 ماه پایش شود.
  2. علایم سمیت کبدی و عملکرد کبدی به صورت دوره ای در بیماران کبدی پایش شود.
  3. عملکرد کلیوی (BUN، سرم کراتنین یا کلیرانس کراتینین) پیش از شروع درمان و به صورت دوره ای پایش شود. (ممکن است به تنظیم دوز کلیوی نیاز باشد.)
  4. PT به صورت دوره ای در بیماران مصرف کننده وارفارین، اندازه گیری شود.
  5. بررسی وضعیت هیدراتاسیون و علایم CNS بیمار الزامی است.
  6. علایم واکنش های شدید حساسیت پوستی(SCAR) به دقت پایش گردد. (همچنین توصیه می شود پیش از شروع درمان، آزمایشHLA-B5801 در بیماران با ریسک بالای SCAR انجام گیرد.)
  7. CBC به صورت دوره ای پایش شود.
  8. اثربخشی دارو، فراوانی و شدت حملات نقرس به دقت ارزیابی شود.
  9. لازم است به بیمار تذکر داده شود که هرگونه راش پوستی را به سرعت گزارش نماید و در طول روز به میزان کافی مایعات بنوشد.
  10. در صورت بروز بثورات جلدي، مصرف دارو قطع مي شود. اگر بثورات خفيف بودند مي توان با احتياط مصرف دارو را دوباره شروع كرد ولي اگر با مصرف مجدد دارو بثورات جلدي بروز كرد، بلافاصله مصرف دارو قطع شود.
  11. تا حداقل يكماه پس از تصحيح زيادي اسيداوريك خون بايد كلشي سين يا NSAIDs (به غير از اسيداستيل ساليسيليك و ساليسيلات ها ) براي پيشگيري از حملات آرتريتي تجويز شود.
  12. در طول مصرف اين دارو بايد مايعات به ميزان كافي ( 2 ليتر در روز ) مصرف شود.
  13. در بيماران سرطاني در صورتي كه مصرف آلوپورينول مورد نياز باشد، بايد قبل از تجويز داروي ضدسرطان، مصرف آلوپورينول آغاز شود.
  14. در صورت مصرف همزمان آلوپورينول با مركاپتوپورين يا آزاتيوپرين، توصيه مي شود كه مقدار مصرف آزاتيوپرين و مركاپتوپورين به 3/1 تا 4/1 مقدار مصرف معمول كاهش داده شود.

مصرف در بارداری و شیردهی آلوپورینول

آلوپورینول در گروه C قرار دارد.آلوپورینول در شیر مادر منتشر میشود ولی تاکنون مدارکی دال بر عوارض جانبی آن در شیر خواران مشاهده نشده است، بنابراین مصرف آن در بارداری و شیردهی توصیه نمیشود، مگر در صورت نیاز با تجویز پزشک متخصص و در نظر گرفتن فواید دارو نسبت به عوارض احتمالی آن.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها