در این مطلب با معرفی کاروانسرای جمال آباد سراب همراه شما هستیم. شهر سراب یکی از شهر های گردشگری استان آذربایجان شرقی می باشد و آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری فراوانی را در خود جای داده است.جمال آباد هم یکی از آثار تاریخی معروف سراب می باشد که در ادامه به ارائه اطلاعاتی پیرامون آن خواهیم پرداخت
جمال آباد از روستاهای شهرستان سراب می باشد که با داشتن مسجدی قدیمی می تواند مقصدی برای گردشگران باشد. بنای قدیمی مسجد و منبر مشبک چهار پله ای آن که ازشاهکارهای هنر چوبی به شمار می آید از نظر تاریخی ارزشمند است.جمال آباد روستایی از محال آلان بر آغوش است که در ۶ کیلومتری شمال مهربان و ۲۱ کیلومتری جادهٔ تبریز – سراب قرار گرفته است. این روستا مسجد کهنی دارد که ۶ ستون عظیم سنگی سقف چوبی آن را نگهداشته است. ستون ها در دو ردیف قرار گرفته و دارای پایه و سرستون سنگی منقش هستند. دو ستون وسطی استوانه ای و چهار ستون دیگر به شکل منشور هشت وجهی می باشند. بلندی ستون ها با پایه و سرستون روی هم ۵/۳۶ متر است، بلندی پایه ها ۴۴ سانتی متر و بلندی سرستون ها ۵۱ سانتی متر است. محیط ستون های استوانه ای ۱۸۷ سانتی متر و محیط ستون های منشوری ۱۸۴ سانتی متر است، ولی پایه ها سطح اتکاء بیشتری دارد که محیط قاعدهٔ هر پایه آن ۲۶۰ سانتی متر می باشد.
طول مسجد از شمال به جنوب کشیده شده و مدخل سنگی آن در دیوار شرقی تعبیه گردیده است. طاق سردر و پایه های مسجد حجاری شده اند. سنگ نبشته ای در طاق جای داده شده که آیهٔ ۱۸ سورهٔ توبه بر آن حک شده است. گل شش پر نیز بالای نوشته ها به چشم می خورد. بر روی هر یک از پایه های طاق مدخل هم دو نیم ستون مارپیچی ظریف حجاری گردیده است.
معرفی مسجد روستای جمال آباد سراب
شهرستان سراب یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی به شمار می رود این شهرستان را یکی از شهرستان های قدیمی ایران می دانند که در آن آثاری از تمام دوره های تاریخی می توان پیدا کرد. این شهرستان بعد از ورود اسلام به ایران دارای ارزش و اعتبار بالا و به لحاظ موقعیت ویژه جغرافیایی و حاصل خیزی خاک همیشه مورد توجه حکم رانان بود. در این شهر آثار تاریخی گوناگونی وجود دارد که یکی از آنها مسجد روستای جمال آباد سراب به شمار می رود. جمال آباد یکی از روستاهای سراب است که در در ۶ کيلومترى شمال مهربان و ۲۱ کيلومترى جادهٔ تبريز – سراب قرار دارد. معماری این مسجد یکی از منحصر به فرد ترین انواع معماری به حساب می آید و منبر آن یکی از مهمترین بخش های آن به شمار می رود که بر اساس سال ساخت آن می توان حدس زد که این بنا در سال 936 هجری قمری احداث شده است. البته بازم بسیاری این گمانه زنی را درست نمی دانند و سال ساخت این مسجد را قدیمی تر می دانند. در مورد اینکه بانی این مسجد چه کسی بوده است اطلاعات درستی وجود ندارد ولی برخی از اهالی ساخت آن را به دستور امام حسن می دانند.
معماری بنای مسجد جمال آباد
این بنا پلانی مستطیل شکل دارد که از شمال به جنوب کشیده شده است و ورودی آن در دیوار شرقی قرار دارد. طاق سردر و پایه های مسجد حجاری شده اند و بر روی هر یک از پایه های طاق مدخل هم دو نیم ستون مارپیچی ظریف حجاری شده است. سنگ نبشته ای در طاق جای دارد که آیهٔ ۱۸ سورهٔ توبه بر آن نقش بسته شده است و گل شش پری نیز بالای نوشته ها به دیده می شود. ۶ ستون عظیم سنگی سقف چوبی آن را نگهداشته اند که در دو ردیف قرار دارند و دارای پایه و سر ستون سنگی منقش هستند. دو ستون وسطی به صورت استوانه ای و چهار ستون دیگر به شکل منشور هشت وجهی هستند. ارتفاع ستون ها به همراه پایه و سرستون حدود ۵/۳۶ متر می شود. پایه ها ۴۴ سانتی متر و سرستون ها ۵۱ سانتی متر ارتفاع دارند. محیط ستون های استوانه ای ۱۸۷ سانتی متر و محیط ستون های منشوری ۱۸۴ سانتی متر می شود، پایه ها سطح اتکاء بیشتری دارند که محیط قاعدهٔ هر پایه آن ۲۶۰ سانتی متر است. احتمالا در کذشته این مسجد دارای سقفی گنبدی شکل بوده که بعدها خراب شده است. مصالحی که در ساخت مسجد به کار رفته است اصولا آهک و چوب به شمار می آید.