ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی مسجد جمکران قم

  دوشنبه، 11 مهر 1401   زمان مطالعه 10 دقیقه
معرفی مسجد جمکران قم
قم به دلیل اینکه جزو شهرهای مذهبی ایران محسوب می‌شود، مساجد بسیار زیادی دارد. در بین این مساجد مسجد اعظم جمکران بعد از حرم حضرت معصومه از اهمیت بیشتری برخوردار است. این مسجد که در نزدیکی قم قرار دارد، به مسجد صاحب الزمان نسبت می‌دهند. به خصوص مردم در روزهای سه شنبه و جمعه برای زیارت و عبادت به این مسجد می‌آیند.

این مسجد، به خاطر نزدیکی به جمکران، به مسجد جمکران شهرت یافته است و به دلیل انتساب به حجت بن الحسن، مسجد صاحب الزمان هم نامیده می شود، در گذشته به مسجد قدمگاه نیز مشهور بوده است .

تاریخچه مسجد جمکران

در روایات و اسناد معتبر تاریخی و مذهبی آمده است که مسجد جمکران به دستور مستقیم حضرت مهدی (عج) در ۱۷ ماه مبارک رمضان سال ۳۷۳ هجری قمری توسط «شیخ عفیف صالح حسن بن مثله جمکرانی» احداث شد.

در کتاب «تاریخ قم» به نوشته «حسن بن محمد بن حسن قمی» از علمای بزرگ جهان اسلام، به نقل از حسن بن مثله چنین آمده است:

شب سه شنبه، هفدهم ماه مبارک رمضان ۳۹۳ هجری در سرای خود خفته بودم که جماعتی به در سرای من آمدند. نصفی از شب گذشته بود. مرا بیدار کردند و گفتند که برخیز و امر امام محمد مهدی صاحب الزمان صلوات الله علیه را اجابت کن که تو را می خواند.

سپس در ادامه متن کتاب نقل می کند که پس از دریافت پیام، برخاسته و خود را به مکان مورد نظر رسانده است. در آن محل، جمعی از بزرگان را مشاهده می کند و پس از عرض سلام و ادای احترام، او را به جایگاهی می برند که امروزه به عنوان مسجد جمکران شناخته می شود. در این قسمت حسن بن مثله نقل می کند:

چون نیک نگاه کردم، دیدم تختی نهاده و فرشی نیکو بر آن تخت گسترده و بالش ‏های نیکو گذاشته اند و جوانی ۳۰ ساله روی تخت بر چهار بالش تکیه کرده است، پیرمردی در مقابل او نشسته، کتابی در دست گرفته بود و بر آن جوان می‏ خواند.

با توجه به گفته حسن بن مثله، بیش از ۶۰ مرد که تعدادی از ایشان جامه هایی به رنگ سفید و تعدادی دیگر لباس هایی به رنگ سبز بر تن داشتند، دورتادور مرد جوان در حال ادای نماز بودند. پیرمردی که وی ایشان را حضرت خضر نبی (ع) می داند، حسن مثله را دعوت به نشستن کرده و سپس امام مهدی (عج)، او را با نام خود صدا می کند و می فرماید:

برو به حسن بن مسلم بگو که تو چند سال است که این زمین را عمارت می‏ کنی و ما خراب می‏ کنیم. پنج‏ سال زراعت کردی و امسال دیگر باره شروع کردی، عمارت می ‏کنی. رخصت نیست که تو دیگر در این زمین زراعت کنی؛ باید هرچه از این زمین منفعت ‏برده ای، برگردانی تا در این موضع مسجد بنا کنند.

به حسن بن مسلم بگو که اینجا، زمین شریفی است و حق ‏ تعالی این زمین را از زمین‏ های دیگر برگزیده و شریف کرده است. تو آن را گرفته و به زمین خود ملحق کرده ‏ای! خداوند، دو پسر جوان از تو گرفت و هنوز هم متنبه نشده ‏ای! اگر از این کار بر حذر نشوی، نقمت ‏خداوند از ناحیه ‏ای که گمان نمی ‏بری بر تو فرو می ‏ریزد.

در بخشی از این کتاب نوشته شده است که حسن بن مثله پس از فرمان امام زمان (ع)، به ایشان عرض می کند که ممکن است مردم با شنیدن سخنان وی، آن ها را داستان یا خیال بپندارند و باور نکنند. امام نیز در پاسخ فرمودند:

تو برو رسالت‏ خود را انجام بده. ما در اینجا علامتی می‏ گذاریم که گواه گفتار تو باشد. برو به نزد سید ابوالحسن و بگو تا برخیزد و بیاید و آن مرد را بیاورد و منفعت چند ساله را از او بگیرد و به دیگران دهد تا بنای مسجد بنهند. باقی وجوه را از رهق به ناحیه‏ اردهال بیاورد که ملک ما است و مسجد را تمام کند. نصف رهق را بر این مسجد وقف کردیم که هر ساله وجوه آن را بیاورند و صرف عمارت مسجد کنند.

همچنین امام به حسن بن مثله گفتند که بزی از گله چوپانی به نام جعفر کاشانی بخرد، آن را ذبح کند و در روز چهارشنبه مصادف با هجدهم ماه مبارک رمضان، گوشت بز را بین بیماران انفاق کند تا به اذن خداوند همگی شفا یابند.

طبق روایت حسن بن مثله، امام زمان (عج) شخصا در بیداری و نه در خواب به ایشان دستور ساخت مسجد مقدس جمکران را صادر کرده و خود حضرت مکان و چگونگی تامین هزینه ساخت آن را اعلام کردند.

در منابع مختلف از جمله کتب عالمانی چون شیخ صدوق (متوفی ۳۸۱ هجری)، حسن بن محمد بن حسن قمی، سید نعمت الله جزائری، میرزا عبدالله افندی (از شاگردان علامه مجلسی)، سید امیر محمد اشرف (از شاگردان علامه مجلسی)، سید محمد بن محمد هاشم رضوی قمی و بسیاری از کتب و نسخ تاریخی و ارزشمند اسلامی، از صحت احداث مسجد مقدس جمکران به فرمان حضرت ولی عصر (عج) صحبت به میان آمده است.

با توجه به کتیبه موجود در مسجد جمکران که متعلق به سال ۱۱۶۷ هجری قمری است، به نظر می رسد مسجد قبل از دوره حکومت افشاریان ساخته و در دوره های مختلف تعمیر، بازسازی و تکمیل شد. در کتیبه مذکور، «میرزا علی اکبر جمکرانی» بنای مسجد را در اوایل قرن ۱۲ هجری قمری مرمت و در دوره ناصری، «حاج علیقلی جمکرانی» صحنی به مسجد اضافه کرد. در این دوره، مسجد جمکران شامل ساختمانی ستون دار به ابعاد ۱۷×۵ متر با چهار فرش انداز بود و در جنوب آن صحنی به ابعاد ۱۷×۱۳ متر قرار داشت.

ساخت وساز در این مکان مقدس تا دوره حکومت مظفرالدین شاه قاجار ادامه داشت و هم زمان مسجد و صحن آن توسط علی اصغر خان اتابک مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفت و بخش های دیگری از جمله چندین حجره، ایوان اطراف صحن و دو آب انبار به آن اضافه شد.

در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی، ساختمان مسجد قدیمی و نیمه ویران بود و فقط بعضی افراد مطلع برای شب زنده داری به این محل می رفتند. رونق مسجد جمکران در دوران اخیر به کوشش محمد تقی بافقی مربوط می شود که هر شب چهارشنبه به همراه گروهی از طلاب پیاده به مسجد می رفت، نماز مغرب و عشاء را در آنجا اقامه می کرد و تا اذان صبح در آنجا به عبادت می پرداخت. همین موضوع باعث شد که توجه مردم به این مسجد جلب شود.

در سال ۱۳۳۲ مسجد جمکران توسط سید محمد آقازاده تعمیر و بعضی قسمت های آن تجدید بنا شد. همچنین تالاری در جنوب صحن با ۶ ستون آهنی در دست احداث قرار گرفت که ستون های آن ۱۷ متر طول و چهار متر عرض داشتند. در بخش شرقی صحن نیز تالاری به عرض چهار و طول ۱۳ متر با تزییناتی از آجرهای تراش و کاشی هفت رنگ احداث شد که نام بانی (سید محمد آقازاده)، تاریخ ۱۳۷۲ و نام معمار به خط ثلث در آن ذکر شده بود. نمای ورود به صحن در این دوره شامل ایوانی آجری با پوشش گچی در سقف و اسپر مزین به کاشی هفت رنگ در دو طرف می شد. در نمای درگاه نیز کتیبه هایی با مضامین اهمیت ادای به موقع نماز و تاریخ های ۱۳۱۸ و ۱۳۷۱ وجود داشت. در قسمت جنوب شرقی مسجد گلدسته آجری هشت ترکی به ارتفاع ۱۷ متر به چشم می خورد که در ۱۳۱۸ ساخته شده بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، هسته تاریخی و قدیمی مسجد تخریب و با نظارت آیت الله مرعشی نجفی با سنگ فرش جداگانه ای مشخص شد. تولیت مسجد مقدس جمکران با خریداری زمین های اطراف به گسترش و توسعه مسجد پرداخت که با این اقدامات، بیش از پنج هکتار به وسعت محوطه و صحن اصلی اضافه شد. نخستین هیئت امنای مسجد در سال ۱۳۹۴ تحت نظارت سازمان اوقاف شکل گرفت و شورای مدیریت حوزه علمیه قم، اعضای هیئت امنا را معرفی کرد و اداره اوقاف نیز نظارت بر امور مسجد را بر عهده گرفت.

معماری مسجد جمکران

در حال حاضر مسجد مقدس جمکران دارای ۶ ورودی به صحن از ۶ جهت است که ورودی شمال شرقی در محور شبستان اصلی احداث شده و در دو طرف آن می توان دو مناره بزرگ بتونی را مشاهده کرد. با توجه به اظهار نظر برخی از کارشناسان معماری در ارتباط با ساخت وسازهای اخیر، معماری بخش های مختلف مسجد از اصالت معماری ایرانی برخوردار نیستند و کمترین ارتباطی با آن ندارند. در این راستا می توان به معماری گلدسته های مسجد اشاره کرد که الگوی ساخت آن گلدسته های مسجد النبی در مدینه منوره است و معماری آن هیچ ارتباطی با معماری اصیل بناها و مساجد تاریخی ایران ندارد.

مسجد جمکران

بخش های مختلف مسجد جمکران

امروزه مسجد مقدس جمکران از بخش های مختلفی از جمله محوطه ورودی، محراب، گنبد، مناره، مسجد مقام، شبستان ها، چندین حسینیه، بازارچه، زائرسرا، ساختمان اداری، دفتر ثبت کرامات، واحد انتشارات و تحقیقات، واحد ارشاد، کتابخانه تخصصی و... تشکیل می شود.

 مسجد جمکران

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به خونه زندگی ساده ولی باکلاس و امروزی الهام چرخنده/ سلیقه بیستِ الهام چرخنده برای چیدمان کاناپه+عکس (232 نظر) ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (173 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (158 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (123 نظر) قاب امروز | چهره واقعی مجریان خانم خارج از تلویزیون / نجمه جودکی، صبا راد، مژده لواسانی و مبینا نصیری (118 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (116 نظر) فریبا نادری؛ اتفاق عجیبی نیست که دخترم رو خارج از ایران به دنیا آوردم، ما تونستیم و این امکان رو به فرزندمون دادیم که اگه خواست یک جای بهتری بدون کنکور و استرس زندگی کنه (107 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (98 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (94 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (88 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (83 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (76 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (64 نظر) مروری بر نوستالژیک های شروع مدرسه قدیم که دهه 60ها بیشتر با اون خاطره دارند / اون زمان یه صفای دیگه ای داشت؛ یادش بخیر + ویدئو (64 نظر) شیلا خداداد؛ همسرم میگه اگه جنگ بشه میرم جبهه، من باهاش مخالفم ولی نمیتونم جلوشو بگیرم (56 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
شایعه یا واقعیت؟ جزئیات سخنان تحریف‌شده درباره جانشینی رهبری
مهتاب کرامتی: نمی خواهم با زیبایی ام قضاوت شوم، خودم را نسبت به بالا رفتن سن واکسینه کردم!
حدیث فولادوند بازیگر نقش فوزیه: خیلی جذاب و هیجان‌انگیز بود شاهزاده مصری باشم/شخصیت فوزیه هم مثل بقیه آدم‌ها خاکستری است
وصیت‌نامه رهبر معظم انقلاب در 24 سالگی: دارایی مالی من در کم هیچ است، ولی کفاف قرض های مرا می‌دهد؛ بیشترین بدهی رهبری به مرحوم هاشمی رفسنجانی بود به علت وضع مالی خوب ایشان
مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی
ظریف: من که رفتنی شدم، جواب ترامپ را چه کسی می‌دهد؟
استراحت دلار در کانال 68 هزارتومانی / آرامش بر بازار سکه و ارز حاکم است
مجلس در حال فاصله گرفتن از وفاق است!
سرتیم پزشکی رهبر معظم انقلاب: رهبری به همسرشان بسیار علاقه‌مند هستند و همواره از ایشان قدردانی می‌کنند؛ ایشان می‌گویند: خدا یکی، عشق یکی، همسر هم یکی
چگونه بهترین زمان خرید بیت کوین و ارزهای دیجیتال را تشخیص دهیم؟
دولت با افزایش قیمت خودرو موافقت کرد!
16 ارز دیجیتال آینده دار برای سرمایه گذاری در ایران + انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای تازه کاران
اگر شما هم بعد از کرونا دچار فراموشی شده‌اید، همین الان این مطلب را بخوانید
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز سه‌شنبه 29 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز سه‌شنبه 29 آبان 1403
منتخب روز   
مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت! اعتراف شوم به قتل در باغ / انتقام جویی برای فیلم سیاه دست دو برادر تهرانی را به خون آغشته کرد! وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند