کک و مک ها از ملانین هستند و ملانین از موادی است که طیف های لیزر را جذب می کند و در نتیجه نور و اشعه لیزر می تواند کک و مک ها را تا حدی از بین ببرد. البته در بیشتر موارد از بین رفتن کک و مک به صورت موقتی است و این که به طور دائمی از بین برود بستگی به نوع پوست و ژنتیک شخص مراجعه کننده دارد. البته انجام مراقبت های دیگر نیز در دائمی شدن بی تاثیر نیست. تا به حال لیزر های متعددی برای درمان کک و مک ساخته و به کار گرفته شده که البته مکانیسم بسیاری از این لیزرها نسبتا شبیه به هم هستند.شما برای این کار باید به یک پزشک متخصص پوست و مو یا جراح زیبایی مراجعه کنید. نکته مهمی که باید در مورد لیزر درمانی درنظر گرفته شود این است که جلسه اول تست درمانی انجام شود بدین معنی که یک منطقه از صورت که دچار لک است با انرژی های متفاوت لیزر شود و درصورتی که بعد از یک ماه نتیجه لیزر خوب بود سایر مناطق مبتلا هم لیزر شوند.
دستورالعمل های پیش از درمان برای لیزر فراکشنال CO2
- تقریباً یک هفته قبل از جلسه درمانی خود از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خودداری کنید. از کرم ضد آفتاب با اسپکتروم گسترده، با حداقل SPF 30، استفاده کنید تا از پوست خود محافظت نمایید. اگر از اسپری های برنزه کننده استفاده کرده اید، لطفاً برای کمک به برداشتن محصولات برنزه کننده از روی ناحیه تحت درمان، پوست را لایه برداری کنید.
- اگر سابقه ابتلا به تبخال دارید، لطفاً قبل از جلسه درمانی به پزشک اطلاع دهید. در این صورت ممکن است روز قبل از جلسه درمانی، مصرف دارو را آغاز کنید.
- حداقل یک روز قبل از درمان از مصرف هرگونه محصولات پوستی تحریک کننده مانند رتینوئیدها و AHA ها خودداری کنید.
- لطفاً قبل از جلسه درمانی، داروهای تجویز شده و سایر محصولات، (آکوافور، سرکه سفید، شیر، پیراهن های قدیمی، سلفون و غیره) را آماده کنید.
- صبح روزی که برای جلسه درمانی خود آماده می شوید، صبحانه سبک بخورید.
- برای بازگشت به خانه پس از جلسه درمانی خود، همراه داشته باشید. خصوصاً اگر لازم است پس از انجام جلسه درمانی داروهای مسکن یا ضد درد مصرف کنید.
- برای درمان لیزر خود، به موقع و با پوست تمیز حاضر شوید. بیماران خانم نباید در اطراف نواحی که تحت درمان قرار می گیرند هیچ گونه آرایش، ریمل، لوسیون، کرم پودر یا عطر استفاده کرده باشند. بیماران آقا باید صبح روز درمان صورت خود را اصلاح کنند اما نباید از لوسیون افترشیو روی نواحی تحت درمان و اطراف آن استفاده کنند.
- در صورت نیاز، عینک طبی خود را بیاورید. لنزهای تماسی باید قبل از درمان برداشته شوند.
- لباس و کفش راحت و گشاد بپوشید.
- صابون های مخصوص مراقبت های بعدی خود را آماده کنید. ۲ قاشق غذاخوری سرکه سفید را در یک پیمانه آب حل کنید و در یک پارچ درون یخچال قرار دهید. شیر کامل فقط باید در یخچال نگهداری شود .
- بسته های لباس های قدیمی و سلفون را نیز در دسترس خود نگه دارید.
روز عمل
- ممکن است در صورت نیاز برای ناراحتی های موجود در ناحیه تحت درمان از بسته های یخ استفاده شود.
- نرم کننده ای که ارائه دهنده خدمات درمانی شما توصیه می کند باید بلافاصله پس از عمل روی پوست گذاشته شود و در صورت نیاز برای ناراحتی و خشکی، هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار استفاده شود.
- ۴ ساعت پس از درمان به آرامی و با استفاده از پاک کننده های ملایم صورت توصیه شده توسط ارائه دهنده خدمات درمانی خود، صورت خود را بشویید. پوست را خشک کنید اما آن را مالش ندهید و اجازه ندهید پوست شما خشک شود.
- بلافاصله پس از تمیز کردن پوست، پماد نرم کننده یا آکوافور خود را بمالید تا رطوبت حفظ شده و پوششی برای پوست ایجاد شود.
- تمیز کردن پوست را تکرار کرده، پماد نرم کننده یا آکوافور را تقریباً هر ۴ ساعت در طول اوقات بیداری خود استفاده کنید.
- برای کاهش تورم با استفاده از یک بالش، زیر سر خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید؛ به خصوص اگر در اطراف ناحیه چشم تحت درمان قرار گرفته اید.
- بهتر است تا حد امکان از خانه خارج نشوید. پوست شما در این مدت نسبت به آفتاب بسیار حساس خواهد بود. با این وجود اگر از منزل خارج می شوید باید حتما از کرم ضد آفتاب موجود در جعبه کمک های خانگی خود یا کرم ضد آفتاب دارای کیفیت بالا و ملایم زینک اکسید دارای پایه SPF +30 سانبلاک استفاده کنید و کلاه ضخیم روی سر بگذارید.
- به استثنای مواردی که قبل از درمان مورد بحث قرار گرفته اند، بلافاصله پس از درمان داروهای پیشگیری از تبخال و تورم بیش از حد به شما داده می شود. این داروها شامل دو آسیکلوویر ۴۰۰ میلی گرم و یک پردنیزون ۱۰ میلی گرم می باشند
عوارض لیزر کک و مک صورت
درمان با لیزر به طور کلی بی خطر است. خطر اینکه اثر زخم باقی بماند خیلی کم است. اما ممکن است عوارض جانبی دیگری رخ دهد مانند:
- خارش
- ورم
- قرمزی
- خشکی و خشن شدن پوست
- پوسته پوسته شدن
- عفونت
- تغییر رنگ پوست
اگر سابقه تبخال دهانی دارید بهتر است که قبل از درمان با لیزر از داروی ضدویروس استفاده کنید چون لیزر می تواند باعث تحریک و ایجاد تبخال اطراف دهان شود.
پزشک ممکن است قبل از درمان با لیزر، داروها یا پمادهای دیگری هم برای شما تجویز کند. همچنین ممکن است مصرف برخی از داروها و محصولات را قبل از درمان برای شما ممنوع کند. اگر داروی خاصی مصرف می کنید حتماً با پزشک خود در میان بگذارید.بهبودی کامل پس از آخرین درمان با لیزر ممکن است تا دو هفته طول بکشد. برای رسیدن به نتایج مطلوب معمولاً چندین جلسه لازم است.