انارساوه درخت کوچکی است که ارتفاع آن حداکثر تا ۶ متر میرسد و در مناطق نیمه گرمسیری میروید. گلهای انار درشت به رنگ قرمز اناری ولی بی بو میباشد. میوه آن کروی با اندازه های مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ میباشد. روی هم رفته در حدود بیست نوع مختلف انار که شامل واریته های بسیار متنوعی میباشد در دنیا موجود است. انارساوه از گیاهان بومی ایران بشمار می آید، و امروزه به صورت وحشی در کلیه سواحل دریای شمال و نقاط استپی معتدل نظیر جنگلهای غرب در لرستان، کردستان، بختیاری و فارس میروید. ایرانیان از حدود سه هزار سال پیش با کشت انارساوه آشنائی داشتند و با کشت مداوم آن در نقاط مختلف و مساعد آنرا به صورت اهلی درآورده و با سلکسیونهای متعدد موفق به کشت ارقام پر محصول و مرغوب تجاری در کلیه مناطق از جمله در نواحی حاشیه کویر مرکزی ایران شدند. به جز در مناطقی با زمستان سرد و طولانی، این درخت قابلیت سازگاری با آب و هوای مختلف که دارای بهاری آفتابی و تابستانی گرم باشند، را دارا میباشد. این درخت نسبت به سرما شدیدا حساس بوده و در دمای کمتر از ۱۲- درجه سانتیگراد که بیش از دو روز استمرار یابد قسمت هوائی آن از بین رفته و در شرایط دمائی سردتر حتی ریشه درخت نیز آسیب دیده و از بین خواهد رفت.
نحوه پرورش و رسیدگی به درخت انار ساوه
انار ساوه گیاهی بسیار دلربا و خاص است که به خاطر گل های زیبا و میوه های خوشرنگ و خوشمزه اش طرفداران زیادی دارد . انار ساوه یکی از بهترین درختان میوه است و ساده ترین درخت برای کاشت است اما مشکلی که وجود دارد این است که درخت انار هنگامی که بالغ میشود ارتفاع آن به حدود 9 متر میرسد که مسلما این حد برای محیط خانه بسیار زیاد است. اما نگران نباشید، زیرا میتوانید از درخت انار پا کوتاه استفاده کنید که ارتفاع و وسعت آن به 50 تا 120 سانتیمتر میرسد( انار پا کوتاه درخت زینتی است که میوه های آن کوچک و ترش بوده و مملو از دانه می باشند ) و یا اینکه از گونه ی Beautiful استفاده کنید که شامل انارهای گل دار تزئینی می شود و یا اناری معمولی بکارید و آن را با هرس کوچک نگه دارید. در این بخش از ساعد نیوز شما را با طریقه کاشت و نگهداری درخت انار ساوه آشنا می کنیم.
- آبیاری درخت انارساوه: گیاه بالغ انار به بی آبی مقاوم می شود اما گیاهان جوان برای رشد و شادابی خود به آب فراوانی نیاز دارند. نیاز آب درخت انار به سایز گلدان، تراکم خاک، دما و باد، بستگی دارد و باید به طور مرتب آبیاری شود. در فصل تابستان که آفتاب شدید است و دمای هوا بالا است گیاه به آبیاری هر روزه و یا 2 بار در روز احتیاج دارد و خاک گیاه باید نسبتا مرطوب بماند.
- نور برای درخت انار ساوه: برای رشد و حفظ شادابی درخت انار ساوه به نور خورشید نیاز دارد. پس گلدان را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید. این گیاه قادر به تحمل اندکی سایه نیز می باشد.
- خاک درخت انار ساوه: بهترین خاک برای پرورش انار ساوه خاک قلیایی با زهکشی خوب و پر از مواد غذایی ارگانیک است که pH آن برابر با 7.5 باشد. از آنجایی که بیشتر بسترهای کشت pH خنثی دارند، میتوانید برای اصلاح اسیدیته خاک، مقدار کمی پودر آهک یا سنگ آهک به خاک اضافه کنید و با آن ترکیب کنید. یکی از فاکتورهایی که برای خاک آن حتما باید در نظر گرفته شود، زهکشی خوب است. اگر آب به مدت زیاد در خاک بماند و خاک خیس باشد، گیاه آسیب می بیند پس مطمئن شوید که گلدانی که برای کاشت انار ساوه انتخاب کرده اید سوراخ های زهکش باز و به اندازه کافی دارد. اگر زهکش ها کافی نبود، خودتان تعدادی سوراخ به کف گلدان اضافه کنید.
- کوددهی درخت انار ساوه: درخت انار ساوه نیز مانند اکثر درختان ،به کود دهی منظم احتیاج دارد. بعد از اینکه انار ساوه را در گلدان کاشتید از کودهای ارگانیکی استفاده کنید که مواد غذایی را به تدریج در خاک آزاد می کنند و در اختیار گیاه می گذارند. در طول فصل رشد با کودهای مایع رقیق ارگانیک چند هفته یک بار گیاه را تغذیه کنید.
- هرس درخت انار ساوه: در سال های ابتدایی کاشت انار ساوه ، به دلیل اینکه گیاه مقدار زیادی شاخ و برگ تولید می کند ، هرس آن بسیار مهم است . در بهار شاخه های مرده را از گیاه جدا کنید. گیاه در سال های بعدی نیاز به هرس شدید ندارد و فقط باید شاخسار مرده را از آن جدا کرد. قبل از هرس شکل نهایی درخت را در ذهن مجسم کنید و آنگونه که در نمناک می خوانید تعدادی از شاخ و برگ گیاه را که می خواهید ، بگذارید روی گیاه باقی بمانند و بقیه را هرس کنید. گاهی درخت شروع به تولید زیر شاخه (شاخه هایی که از بن درخت می رویند و انرژی آن را می گیرند) می کندکه باید این زیر شاخه ها هم هرس شوند.
-
تعویض گلدان درخت انار ساوه: برای تعویض گلدان هنگامی که گیاه دچار تنگی ریشه شد و فضا برای ریشه کوچک بود، اقدام کنید و درخت انار ساوه را به گلدانی با یک سایز بزرگتر منتقل کنید.
رسیدگی به گلدان انار ساوه در زمستان
درخت انار ساوه حداقل به چهار تا شش ساعت روشنایی روز نیاز دارد در زمستان با مهتابی یا منابع دیگر نور مصنوعی مانند چراغ رشد (گرو لایت) این روشنایی را برای این درخت تامین کنید. گلدان انار را در ظرف حاوی شن مرطوب بگذارید اما حواستان باشد ته گلدان در آب قرار نگیرد. خاک را کمی خشک نگه دارید و مراقب باشید در ماههای زمستانی بیش از حد به گیاه آب ندهید. این گیاه آفت و بیماری خیلی خاصی ندارد.
تکثیر درخت انار ساوه
تکثیر درخت انار کاری سخت و مشکل است و از طریق قلمه ساقه و هورمون ریشه زایی در خاک مخصوص قلمه زنی یا شن این گیاه را تکثیر می کنند. برای کاشتن انار از دانه، دانه ها را از غلاف گوشتی که آنها را احاطه کرده است تمیز کنید و در خاک شل و نرم قرار دهید و یک لایه 1.5 سانتیمتری خاک روی آن بریزید سپس خواهید دید دانه های انار به سهولت بدون نیاز به مراقبت زیاد، رشد میکنند.
چیدن میوه های درخت انار ساوه
نهال انار شیرین ساوه خزان پذیر بومی ایران است. و دارای ۲۰ گونه ی مختلف می باشد که در نواحی گرم و مرطوب با زمستانهای معتدل همیشه سبز می ماند. رشد سریعی دارد و حداکثر طول رشد درخت انار تا ۶ متر است. نهال انار شیرین ساوه گل های ان درشت و بی بو است و بعد از ۳ تا ۴ سال می رویند. این درخت در سه نوبت گلدهی دارد: اواسط فروردین، اواخر بهار و اواسط تابستان. ریشه ی درخت بسته به شرایط محیطی اش تا عمق ۱.۵ و تا شعاع ۲.۵ رشد می کند. شاخه هایش نیز باریک و ناهموار است و در برخی ارقام دارای خار می باشند. برگ هایش در ابتدای رشد عنابی رنگ و با رسیدن سبز می شوند. در یک میوه انار متوسط نزدیک به ۸۰۰ دانه وجود دارد که برای چیدن میوه در سال پنجم درخت انار شروع به میوه دادن می کند. میوه ها را زمانی بچینید که خوب رسیده و قرمز شوند ولی اگر پوست میوه ترک خورد، به این معنی است که زیاد صبرکرده اید.
آفات و بیماری ها درخت انار ساوه
اکثر ارقام انار ساوه مقاوم به آفات و بیماری ها هستند. تحت شرایط نامطلوب، آسیب و لکه های برگی ایجاد شده توسط مگس سفید، تریپس و حشرات آشکار می شوند. گاهی اوقات، این حشرات باعث ایجاد لکه های بر روی میوه می گردند. در هنگام استفاده از حشره کش ها و آفت کش ها برای کنترل آفت، مطمئن شوید که آن ها را قبل از رسیدن میوه به کار ببرید. درختان پاکوتاه میوه به همان اندازه ی درختان با اندازه ی معمولی نیاز به مراقبت دارند. بنابراین به دنبال یافتن برخی نکات مربوط به حفظ رشد گونه های پاکوتاه و اشکال بونسای انار باشید. شما می توانید میوه های رسیده را از رنگ متمایز آن ها تشخیص دهید. آن ها را قبل از اینکه بیش از حد برسد و ترک بخورد، برداشت کنید. مزیت اصلی رشد یک درخت انار این است که آن ها برای سال های زیادی باقی می مانند. از این رو، هیچ نیازی به جایگزینی فوری درختان بعد از برداشت میوه وجود ندارد.
فواید استفاده از انار ساوه
کاشت درخت انار در نزدیک منزل، باعث می شود انار تازه مصرف کنید و همچنین مصرف انار برای سلامتی مفید می باشد و استفاده از آن، از بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند. موارد زیر بخشی از فواید استفاده از انار است. همراه ساعد نیوز باشید تا با خاصیت بی نظیر انار آشنا شوید.
- انار غنی از ویتامین ث و آنتی اکسیدان است که برای سلامتی پوست مهم است و از علائم پیری جلوگیری می کند.
- آنتی اکسیدان موجود در انار، از ریزش مو جلوگیری می کند و برای موهای مجعد و خشک بسیار مفید می باشد.
- انار به کاهش سطح کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب کمک می کند و برای سلامت قلب مفید است.
- انار به عنوان آسپیرین طبیعی عمل می کند و خون را رقیق و جریان خون را در بدن بهبود می بخشد.
- انار از بدن در برابر سرطان حفاظت می کند.
- انار حاوی ویتامین ها و مواد معدنی است که برای زنان باردار و جنین مفید است.
- انار حاوی آهن بوده که مصرف آن باعث تولید گلبول قرمز می شود و از کم خونی جلوگیری می کند.