ساعدنیوز
ساعدنیوز

مراحل طراحی و ساخت پیشرانه خودرو

  چهارشنبه، 12 مرداد 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
مراحل طراحی و ساخت پیشرانه خودرو
خودروسازان در سراسر دنیا از انواع مختلف پیشرانه در ساخت خودروها استفاده میکنند . ما در اینجا قصد داریم مراحل ساخت پیشرانه را بررسی کنیم.

هر فردی که گذرش به این تأسیسات بیفتد قطعاً به پیشرانه انجینیوم جگوار لندروور که در فضای بزرگ این کارخانه EMC قرار دارد خیره خواهد شد . همه ما می دانیم پیشرانه از قطعات زیادی تشکیل شده اما دیدن میزان پیچیدگی تکنولوژی بکار رفته در ساخت آن گاهی اوقات ما را در زمان چرخاندن کلید استارت به فکر فرو می برد . پیشرانه های احتراق داخلی این روزها خیلی نظرات مثبتی را به خود جلب نمی کنند زیرا قوای محرکه الکتریکی غالباً به عنوان جایگزین این پیشرانه ها در آینده مطرح هستند ؛ اما تا آن زمان پیشرانه های احتراق داخلی به ایفای نقش اساسی خود ادامه خواهند داد . سرمایه گذاری 1 میلیارد پوندی جگوار لندروور در EMC این حرف را تأیید می کند .

تاریخچه پیشرانه خودرو

اولین ماشین بخار توسط مخترع فرانسوی دنی پاین در سال ۱۶۹۰ اختراع شد و سپس اولین موتور کاربردی توسط نیوکامن در سال ۱۷۱۲ برای پمپ کردن آب در معادن مورداستفاده قرار گرفت؛ اما ازآنجاکه موتورهای بخار دارای بازده پایین بودند در ادامه جیمزوات مخترع و پژوهشگر اسکاتلندی در سال ۱۷۸۱ توانست حرکت تناوبی موتور (رفت و برگشتی) را به حرکت دورانی (چرخشی) تبدیل کند و این دستاورد تحولی شگرف و بنیادین در حمل ونقل دریایی و زمینی به وجود آورد

موتورهای بخار جزء موتورهای برون سوز هستند که الگوی اصلی جهت ساخت و طراحی موتورهای درون سوز به شمار می روند. (موتورهای احتراق داخلی)اما در سال ۱۸۶۱ نیکلاس اتو اولین موتور بنزینی که همان موتور احتراق داخلی است را به صورت چهار زمانه و دو زمانه اختراع کرد.در موتور چهارزمانه مرحله اول مکش یا تنفس، مرحله دوم تراکم یا کمپرس، مرحله سوم انفجار یا قدرت مرحله چهارم تخلیه یا خروج دود است و موتورهای اولیه دارای بدنه از جنس فلز برنز بوده و سوخت آن ها الکل بود.

بالاخره در انتهای قرن نوزدهم کمپانی های نفتی شروع به استخراج نفت و همچنین پالایش آن کرد در این میان مایعی گمنام در هنگام پالایش نفت خام پدید آمد که کاربردی نداشت اما با تعریف آن ماده برای سوخت موتور خودروها امروز ما به نام بنزین می شناسیم و در سال ۱۸۹۳ رادلف دیزل موتور دیزل را اختراع کرد.

مراحل پیشرانه سازی خودرو

خودرو یک وسیله نقلیه متحرک است که برای طراحی آن لازم است درک عمیقی از حرکت خودرو و عوامل تأثیرگذار بر آن داشته باشیم .پیشرانه جزو ارکان اصلی خودرو و قلب تپنده آن است، امروزه آنچه از تعریف پیشرانه خودرو می دانیم، دستگاهی است که انرژی شیمیایی (سوخت +هوا) را به کار مکانیکی تبدیل می کند درادامه به مراحل ساخت پیشرانه می پردازیم.

طرح پایه پیشرانه احتراق داخلی بیش از 100 سال سن دارد اما هنوز هم مهندسان به دنبال بهبود این فرمول هستند . آن ها می توانند با استفاده از نرم افزار های قوی شبیه سازی همچون پکیج WAVE ریکاردو طراحی های متفاوتی را در پیشرانه بررسی نمایند . این امر به مهندسان اجازه می دهد تا یک پیشرانه مجازی را ساخته و فاکتورهایی کلیدی همچون تعداد سیلندرها ، حجم ، قطر ، نسبت تراکم ، توربو را در نظر بگیرند . نرم افزار موردنظر بلوک هایی همچون توربو شارژر را می سازد و هر بلوک را می توان بهینه کرد .

ساخت یک پیشرانه مجازی فرایندی زمان بر بوده و نیازمند دخیل شدن تمامی حسگر ها و فعال کننده ها است اما به مهندسان اجازه می دهد تا عملکرد و مصرف سوخت پیشرانه را قبل از ساخت نمونه های ابتدایی پیش بینی کنند . با هزاران محاسبه سنگینی که انجام می شود مخصوصاً در زمینه هایی همچون دینامیک فرایند احتراق ، این نرم افزار نیازمند پردازشگرهای بسیار قوی رایانه ای برای انجام کار است .

زمانی که مهندسان عملکرد پیش بینی شده طراحی خود را یافتند ، سپس می توانند برخی بلوک ها را تکمیل کرده و ببینند آیا این امر تأثیری در بهبود طراحی دارد یا خیر . برای خانواده پیشرانه های انجینیوم ، ظرفیت 500 سانتی متر مکعبی در هر سیلندر به عنوان مقدار بهینه تعیین شده است . این حجم همچنین توسط خودروسازان زیادی همچون ولوو و خانواده پیشرانه های درایو E مورد استفاده قرار می گیرد . زمانی که کار شبیه سازی تمام شد زمان تست نمونه های پیش تولیدی فرا می رسد .

پیشرانه خودرو

تست های تأییدی

پیشرانه های پروتوتایپ به تعداد کم و به منظور تأیید کردن کانسپت شبیه سازی شده و پیش از آماده شدن برای تولید انبوه ساخته می شوند . این پیشرانه ها نشان دهنده ( قصد تولید ) هستند یعنی انعکاسی از نمونه تولیدی نهایی می باشند . این آخرین شانس برای ایجاد تغییرات کوچک است زیرا زمانی که تولید انبوه کلید بخورد ایجاد تغییرات بسیار هزینه بر خواهد بود . پیشرانه های پیش تولیدی همچنین ساعات زیادی را در داینامومتر پیشرانه و پیش از کسب تأییدیه نهایی برای تولید انبوه می گذرانند .

ماشین کاری

تأسیسات پیشرانه جگوار لندروور به سه بخش تقسیم شده است : ماشین کاری ، خط مونتاژ بنزینی و خط مونتاژ دیزلی . بخش ماشین کاری مسئول دریافت بلوک خام ، سر سیلندر و میل لنگ و ماشین کاری آن ها برای تولید قطعات دقیق موردنیاز است . با قدم گذاشتن به سالن ماشین کار کارکنان کمی را خواهید دید .خطوط ماشین کاری بسیار خودکار و رباتیک بوده و انسان تنها به عنوان سوپروایزر حضور دارد . این بخش همچنین بسیار تمیز است و از تأسیسات تولید پیشرانه سنتی بسیار فاصله دارد .

1- بلوک

بلوک آلومینیومی پیشرانه انجینیوم برای پیشرانه های بنزینی و دیزلی یکسان است . یکی از اولین فرایندها از 23 فرایندی که انجام می شود حک کردن لیزری شماره پیشرانه روی بلوک به منظور هویت بخشی به آن است . یک تست نشتی روی منافذ نیز صورت می گیرد تا در صورت وجود ترک در دیواره سیلندرها سریعاً تشخیص داده شود . دلیل انجام این کار آن است که در زمان فشار خطوط فولادی ، فولاد باید کل دیواره بلوک خام را لمس کند . در غیر این صورت نقاط داغ می توانند طول عمر بلوک را کم کنند . به منظور سازگاری خطوط فولادی ، بلوک ها باید به مدت نیم ساعت تا 200 درجه سانتی گراد داغ شوند تا پیش از فشار خطوط فولادی داخل آن ها بسط یابند . بلوک سپس خنک می شود تا استحکام و جای گیری مناسب خطوط فولادی تضمین گردد . تمامی فرایند های صورت گرفته توسط تجهیزات اندازه گیری دقیق بررسی می شود و بلوک هایی که کوچک ترین نقصی دارند باید کنار گذاشته شوند .

2- سر سیلندر

سر سیلندر نیز فرایند مشابهی را پشت سر می گذارد و ماشین کاری آن روی سطوحی صورت می گیرد تا سوپاپ ها و سایر اجزا به خوبی روی آن قرار گیرند . وجود موازی کاری های زیاد در این بخش نیز جالب توجه است . اگر یک ماشین دارای مشکل باشد خط می تواند با ماشین های مشابهی در خط دیگر ادامه یابد . البته سرعت تولید به نوعی کاهش می یابد .

3- میل لنگ

میل لنگ یک قطعه اساسی بوده و در اینجا صحبت از فواصل میکرونی است . میل لنگ از حالت خام خشن تا فرایند نهایی بالانس می شود تا حفره های دو طرف شفت در محل صحیح قرار گیرند . سپس یاتاقان ها با قرار گرفتن حدود 10 ثانیه ای در مایعی مخصوص با دمای 1000 درجه سانتی گرادی سخت می شوند و سپس سریعاً وارد آب سرد می شوند . پس از این فرایند ، ماشین کاری انجام شده و چرخ دنده شفت که بالانس شده در جای خود قرار می گیرد . اکنون زمان بالانس نهایی است .

4- مونتاژ

برخلاف تأسیسات ماشین کاری رباتیک ، خط مونتاژ بسیار به دستان کارمندان بستگی دارد . بلوک روی دستگاه های حمل کننده پیشرانه قرار داشته و فرایند به پیش می رود . هر دستگاه حمل کننده فرکانسی رادیویی دارد که مشخصات دقیق پیشرانه را ضبط کرده است . این امر به کارمندان خط مونتاژ اجازه می دهد تا در هر ایستگاه قطعات درست را روی پیشرانه ببندند . اکثر قطعات نصب شده از سوی تأمین کنندگان به این بخش آمده و در 17 بخش خط مونتاژ مورد استفاده قرار می گیرند . مهار سیمی یک از آخرین کارهایی است که انجام می شود و پیش از آماده شدن پیشرانه برای تست روغن داخل آن ریخته می شود .

5- تست

آیا کار خواهد کرد ؟ این بزرگ ترین سؤال است زیرا در زمان حمل پیشرانه به تأسیسات نهایی تولید خودرو نمی توان آن را امتحان کرد . به منظور تضمین موفقیت ، تست های پیش رو انجام می شوند .

  • تست سرد:تک تک پیشرانه ها در تست سرد شرکت می کنند و واژه ( سرد ) به این موضوع اشاره می کند که پیشرانه در واقع کار نمی کند . تست تشخیصی برای بررسی تمامی حسگرها و فعال کننده ها استفاده می شود . تست های کمپرس نیز به همراه بررسی های بصری انجام می شوند . زمانی که پیشرانه تأیید شد جگوار لندروور از نصب آن روی خودرو مطمئن می شود .
  • تست کارکرد داغ:این تست استارت پیشرانه را بررسی می کند . هیچ فشاری رو پیشرانه همچون فشارهای زمان تست روی داینامومتر وجود ندارد . بنا به گفته جگوار لندروور ، این تست در زمانی که تأسیسات تازه افتتاح شده بود روی تمامی پیشرانه ها انجام می شد اما از آنجایی که میزان اطمینان تست سرد در تشخیص مشکل ها بالا رفته هم اکنون تنها چند پیشرانه در روز تست کارکرد داغ را انجام می دهند . برخی پیشرانه ها هنوز هم با حداکثر فشار در تأسیسات داینو تست می شوند تا برخی موارد عملکردی آن ها تأیید شود .

6- انتقال

نتیجه نهایی این است که پیشرانه ها به تأسیسات مونتاژ خودرو در برومویچ ، هیل وود و سولیهال انتقال می یابند تا روی طیف وسیعی از خودروها ، از جگوار XE گرفته تا رنجروور ولار نصب شوند .بار دیگر که می خواهید کلید را چرخانده و پیشرانه را بیدار کنید ، کمی به تلاش های هوشمندانه مهندسان در ساخت این قلب آهنین نیز فکر کنید .


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر) دانلود آهنگ جدید مرتضی پاشایی با نام «آغوش تو»(هوش مصنوعی) (17 نظر) علی دایی: احترام زیادی برای مهران مدیری قائلم ولی دعوتش رو قبول نکردم چون...+فیلم (13 نظر) گریه‌های بی امان مسعود پزشکیان به یاد همسرش در آستانه روز زن؛ دلداری دادن زهرا، تنها دخترش به آقای رئیس جمهور+ویدیو/ همدردی خانم معاون با اشکهایش (12 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
محسن یگانه:اگر الان محسن چاووشی کنسرت بگذارد استقبال مردم وحشتناک خواهد بود! ترجیح می‌دهم طرفدارانم من را محسن صدا کنند، نه سلطان
علیرضا قربانی: خیلی از مواقع به جای ترانه قرآن گوش می دهم خصوصا قرائت قرآن مصری ها
قتل دلخراش یک زن هنرمند و پولدار مقابل کلانتری با ضربه‌های پی در پی چاقو
سرمربی اسبق پرسپولیس: همه بازیکنان امروز را در چرخ گوشت بریزیم از آن طرف یک علی پروین بیرون نمی‌آید!
ژیلا صادقی: پیشنهاد های خوبی برای بازیگری دارم/ تازه معنای مدافع حرم را میفهمم، نمیپذیرم حرم حضرت زینب(ع) یک آجرش خش بردارد
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی
روایت‌های ایرانی هم بند با جولانی در زندان؛ از ایستادن در یک صف برای گرفتن جیره‌ی غذا و سیگار تا اسکن چشمهایشان در یک چادر
خداحافظی آخر گاریدو؛ سرمربی سابق پرسپولیس ایران را ترک کرد!
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل
چگونه شوهرم را متقاعد به کاری کنم؟ / 9 راهکار برای مطیع کردن همسر
علت اختلاف محمود احمدی ‌نژاد با برادرش بر سر چه بود؟/ تشبیه رابطه احمدی نژاد و مشایی به لیلی و مجنون توسط برادر مرحومش
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
منتخب روز   
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل جدول زمانبندی قطعی برق امروز سه شنبه 4 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید