مراحل طراحی و ساخت پیشرانه خودرو

  چهارشنبه، 12 مرداد 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
مراحل طراحی و ساخت پیشرانه خودرو
خودروسازان در سراسر دنیا از انواع مختلف پیشرانه در ساخت خودروها استفاده میکنند . ما در اینجا قصد داریم مراحل ساخت پیشرانه را بررسی کنیم.

هر فردی که گذرش به این تأسیسات بیفتد قطعاً به پیشرانه انجینیوم جگوار لندروور که در فضای بزرگ این کارخانه EMC قرار دارد خیره خواهد شد . همه ما می دانیم پیشرانه از قطعات زیادی تشکیل شده اما دیدن میزان پیچیدگی تکنولوژی بکار رفته در ساخت آن گاهی اوقات ما را در زمان چرخاندن کلید استارت به فکر فرو می برد . پیشرانه های احتراق داخلی این روزها خیلی نظرات مثبتی را به خود جلب نمی کنند زیرا قوای محرکه الکتریکی غالباً به عنوان جایگزین این پیشرانه ها در آینده مطرح هستند ؛ اما تا آن زمان پیشرانه های احتراق داخلی به ایفای نقش اساسی خود ادامه خواهند داد . سرمایه گذاری 1 میلیارد پوندی جگوار لندروور در EMC این حرف را تأیید می کند .

تاریخچه پیشرانه خودرو

اولین ماشین بخار توسط مخترع فرانسوی دنی پاین در سال ۱۶۹۰ اختراع شد و سپس اولین موتور کاربردی توسط نیوکامن در سال ۱۷۱۲ برای پمپ کردن آب در معادن مورداستفاده قرار گرفت؛ اما ازآنجاکه موتورهای بخار دارای بازده پایین بودند در ادامه جیمزوات مخترع و پژوهشگر اسکاتلندی در سال ۱۷۸۱ توانست حرکت تناوبی موتور (رفت و برگشتی) را به حرکت دورانی (چرخشی) تبدیل کند و این دستاورد تحولی شگرف و بنیادین در حمل ونقل دریایی و زمینی به وجود آورد

موتورهای بخار جزء موتورهای برون سوز هستند که الگوی اصلی جهت ساخت و طراحی موتورهای درون سوز به شمار می روند. (موتورهای احتراق داخلی)اما در سال ۱۸۶۱ نیکلاس اتو اولین موتور بنزینی که همان موتور احتراق داخلی است را به صورت چهار زمانه و دو زمانه اختراع کرد.در موتور چهارزمانه مرحله اول مکش یا تنفس، مرحله دوم تراکم یا کمپرس، مرحله سوم انفجار یا قدرت مرحله چهارم تخلیه یا خروج دود است و موتورهای اولیه دارای بدنه از جنس فلز برنز بوده و سوخت آن ها الکل بود.

بالاخره در انتهای قرن نوزدهم کمپانی های نفتی شروع به استخراج نفت و همچنین پالایش آن کرد در این میان مایعی گمنام در هنگام پالایش نفت خام پدید آمد که کاربردی نداشت اما با تعریف آن ماده برای سوخت موتور خودروها امروز ما به نام بنزین می شناسیم و در سال ۱۸۹۳ رادلف دیزل موتور دیزل را اختراع کرد.

مراحل پیشرانه سازی خودرو

خودرو یک وسیله نقلیه متحرک است که برای طراحی آن لازم است درک عمیقی از حرکت خودرو و عوامل تأثیرگذار بر آن داشته باشیم .پیشرانه جزو ارکان اصلی خودرو و قلب تپنده آن است، امروزه آنچه از تعریف پیشرانه خودرو می دانیم، دستگاهی است که انرژی شیمیایی (سوخت +هوا) را به کار مکانیکی تبدیل می کند درادامه به مراحل ساخت پیشرانه می پردازیم.

طرح پایه پیشرانه احتراق داخلی بیش از 100 سال سن دارد اما هنوز هم مهندسان به دنبال بهبود این فرمول هستند . آن ها می توانند با استفاده از نرم افزار های قوی شبیه سازی همچون پکیج WAVE ریکاردو طراحی های متفاوتی را در پیشرانه بررسی نمایند . این امر به مهندسان اجازه می دهد تا یک پیشرانه مجازی را ساخته و فاکتورهایی کلیدی همچون تعداد سیلندرها ، حجم ، قطر ، نسبت تراکم ، توربو را در نظر بگیرند . نرم افزار موردنظر بلوک هایی همچون توربو شارژر را می سازد و هر بلوک را می توان بهینه کرد .

ساخت یک پیشرانه مجازی فرایندی زمان بر بوده و نیازمند دخیل شدن تمامی حسگر ها و فعال کننده ها است اما به مهندسان اجازه می دهد تا عملکرد و مصرف سوخت پیشرانه را قبل از ساخت نمونه های ابتدایی پیش بینی کنند . با هزاران محاسبه سنگینی که انجام می شود مخصوصاً در زمینه هایی همچون دینامیک فرایند احتراق ، این نرم افزار نیازمند پردازشگرهای بسیار قوی رایانه ای برای انجام کار است .

زمانی که مهندسان عملکرد پیش بینی شده طراحی خود را یافتند ، سپس می توانند برخی بلوک ها را تکمیل کرده و ببینند آیا این امر تأثیری در بهبود طراحی دارد یا خیر . برای خانواده پیشرانه های انجینیوم ، ظرفیت 500 سانتی متر مکعبی در هر سیلندر به عنوان مقدار بهینه تعیین شده است . این حجم همچنین توسط خودروسازان زیادی همچون ولوو و خانواده پیشرانه های درایو E مورد استفاده قرار می گیرد . زمانی که کار شبیه سازی تمام شد زمان تست نمونه های پیش تولیدی فرا می رسد .

پیشرانه خودرو

تست های تأییدی

پیشرانه های پروتوتایپ به تعداد کم و به منظور تأیید کردن کانسپت شبیه سازی شده و پیش از آماده شدن برای تولید انبوه ساخته می شوند . این پیشرانه ها نشان دهنده ( قصد تولید ) هستند یعنی انعکاسی از نمونه تولیدی نهایی می باشند . این آخرین شانس برای ایجاد تغییرات کوچک است زیرا زمانی که تولید انبوه کلید بخورد ایجاد تغییرات بسیار هزینه بر خواهد بود . پیشرانه های پیش تولیدی همچنین ساعات زیادی را در داینامومتر پیشرانه و پیش از کسب تأییدیه نهایی برای تولید انبوه می گذرانند .

ماشین کاری

تأسیسات پیشرانه جگوار لندروور به سه بخش تقسیم شده است : ماشین کاری ، خط مونتاژ بنزینی و خط مونتاژ دیزلی . بخش ماشین کاری مسئول دریافت بلوک خام ، سر سیلندر و میل لنگ و ماشین کاری آن ها برای تولید قطعات دقیق موردنیاز است . با قدم گذاشتن به سالن ماشین کار کارکنان کمی را خواهید دید .خطوط ماشین کاری بسیار خودکار و رباتیک بوده و انسان تنها به عنوان سوپروایزر حضور دارد . این بخش همچنین بسیار تمیز است و از تأسیسات تولید پیشرانه سنتی بسیار فاصله دارد .

1- بلوک

بلوک آلومینیومی پیشرانه انجینیوم برای پیشرانه های بنزینی و دیزلی یکسان است . یکی از اولین فرایندها از 23 فرایندی که انجام می شود حک کردن لیزری شماره پیشرانه روی بلوک به منظور هویت بخشی به آن است . یک تست نشتی روی منافذ نیز صورت می گیرد تا در صورت وجود ترک در دیواره سیلندرها سریعاً تشخیص داده شود . دلیل انجام این کار آن است که در زمان فشار خطوط فولادی ، فولاد باید کل دیواره بلوک خام را لمس کند . در غیر این صورت نقاط داغ می توانند طول عمر بلوک را کم کنند . به منظور سازگاری خطوط فولادی ، بلوک ها باید به مدت نیم ساعت تا 200 درجه سانتی گراد داغ شوند تا پیش از فشار خطوط فولادی داخل آن ها بسط یابند . بلوک سپس خنک می شود تا استحکام و جای گیری مناسب خطوط فولادی تضمین گردد . تمامی فرایند های صورت گرفته توسط تجهیزات اندازه گیری دقیق بررسی می شود و بلوک هایی که کوچک ترین نقصی دارند باید کنار گذاشته شوند .

2- سر سیلندر

سر سیلندر نیز فرایند مشابهی را پشت سر می گذارد و ماشین کاری آن روی سطوحی صورت می گیرد تا سوپاپ ها و سایر اجزا به خوبی روی آن قرار گیرند . وجود موازی کاری های زیاد در این بخش نیز جالب توجه است . اگر یک ماشین دارای مشکل باشد خط می تواند با ماشین های مشابهی در خط دیگر ادامه یابد . البته سرعت تولید به نوعی کاهش می یابد .

3- میل لنگ

میل لنگ یک قطعه اساسی بوده و در اینجا صحبت از فواصل میکرونی است . میل لنگ از حالت خام خشن تا فرایند نهایی بالانس می شود تا حفره های دو طرف شفت در محل صحیح قرار گیرند . سپس یاتاقان ها با قرار گرفتن حدود 10 ثانیه ای در مایعی مخصوص با دمای 1000 درجه سانتی گرادی سخت می شوند و سپس سریعاً وارد آب سرد می شوند . پس از این فرایند ، ماشین کاری انجام شده و چرخ دنده شفت که بالانس شده در جای خود قرار می گیرد . اکنون زمان بالانس نهایی است .

4- مونتاژ

برخلاف تأسیسات ماشین کاری رباتیک ، خط مونتاژ بسیار به دستان کارمندان بستگی دارد . بلوک روی دستگاه های حمل کننده پیشرانه قرار داشته و فرایند به پیش می رود . هر دستگاه حمل کننده فرکانسی رادیویی دارد که مشخصات دقیق پیشرانه را ضبط کرده است . این امر به کارمندان خط مونتاژ اجازه می دهد تا در هر ایستگاه قطعات درست را روی پیشرانه ببندند . اکثر قطعات نصب شده از سوی تأمین کنندگان به این بخش آمده و در 17 بخش خط مونتاژ مورد استفاده قرار می گیرند . مهار سیمی یک از آخرین کارهایی است که انجام می شود و پیش از آماده شدن پیشرانه برای تست روغن داخل آن ریخته می شود .

5- تست

آیا کار خواهد کرد ؟ این بزرگ ترین سؤال است زیرا در زمان حمل پیشرانه به تأسیسات نهایی تولید خودرو نمی توان آن را امتحان کرد . به منظور تضمین موفقیت ، تست های پیش رو انجام می شوند .

  • تست سرد:تک تک پیشرانه ها در تست سرد شرکت می کنند و واژه ( سرد ) به این موضوع اشاره می کند که پیشرانه در واقع کار نمی کند . تست تشخیصی برای بررسی تمامی حسگرها و فعال کننده ها استفاده می شود . تست های کمپرس نیز به همراه بررسی های بصری انجام می شوند . زمانی که پیشرانه تأیید شد جگوار لندروور از نصب آن روی خودرو مطمئن می شود .
  • تست کارکرد داغ:این تست استارت پیشرانه را بررسی می کند . هیچ فشاری رو پیشرانه همچون فشارهای زمان تست روی داینامومتر وجود ندارد . بنا به گفته جگوار لندروور ، این تست در زمانی که تأسیسات تازه افتتاح شده بود روی تمامی پیشرانه ها انجام می شد اما از آنجایی که میزان اطمینان تست سرد در تشخیص مشکل ها بالا رفته هم اکنون تنها چند پیشرانه در روز تست کارکرد داغ را انجام می دهند . برخی پیشرانه ها هنوز هم با حداکثر فشار در تأسیسات داینو تست می شوند تا برخی موارد عملکردی آن ها تأیید شود .

6- انتقال

نتیجه نهایی این است که پیشرانه ها به تأسیسات مونتاژ خودرو در برومویچ ، هیل وود و سولیهال انتقال می یابند تا روی طیف وسیعی از خودروها ، از جگوار XE گرفته تا رنجروور ولار نصب شوند .بار دیگر که می خواهید کلید را چرخانده و پیشرانه را بیدار کنید ، کمی به تلاش های هوشمندانه مهندسان در ساخت این قلب آهنین نیز فکر کنید .


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
شهرداری کرمانشاه مجسمه پاندای کونگ‌فوکار را به آغوش مردم ایران بازگرداند/ رفته میکاپ کرده اومده😂+عکس (1 نظر) لوازم آرایش یک خانم شاغل که همیشه باید با خود داشته باشد (1 نظر) فرح پهلوی در چه شرایطی برای سگ سالومه مجری منوتو گریست؟ + ویدئو (1 نظر) فوری/ اخبار لحظه به لحظه با سانحه سقوط هلی کوپتر حامل رئیس جمهور (1 نظر) از واکنش همایون شجریان به خیانتش تا صف طولانی امضای سروش صحت در حواشی داغ امروز سه‌شنبه 25 اردیبهشت 1403 اعتراف چندش و عجیب اهالی قبیله آدم‌خوارها: من گوشت یک مرد و یک زن را خورده‌ام!+ویدیو لحظه باورنکردنی شکار یک عقاب توسط خرس گرسنه در نوک درخت!+ فیلم فال انبیاء روزانه پنجشنبه 27 اردیبهشت ماه 1403 سلفی بامزه و سر صبحی شبنم قلی خانی با دختر یکی یدونه‌اش، شانا خانوم+عکس/ ماشالله بزرگ شده😍 طراحی چهره رهبر معظم انقلاب بر روی برگ درخت توسط این هنرمند+ویدئو/ منحصربفرد و بی نقص عکسی از درختکاری آیت الله جنتی در حیاط شورای نگهبان بررسی جذابیت های آلمان برای مهاجرت با موسسه مهاجرتی میرداماد عکس خیلی خنده دار از دورهمی مرغ ها در یخچال عروس+عکس/فقط یه سبزی کمه برا غیبت کردنشون...😂 هدایای تبلیغاتی: گامی نو در برندینگ و انگیزه‌بخشی کارکنان این جاذبه‌های خاص را باید فقط در تور سریلانکا ببینید
دیگران می‌خوانند   
(تصاویر) شهرت «سارا و نیکا» سریال پایتخت به روزنامه مشهور سوئدی رسید! (فیلم) روضه خوانی سید ابراهیم رئیسی در شب قدر ؛ همه کاره در دو عالم حسین است / الهی بالحسین .... کشاندن دختر 22 ساله به خانه مرد 50 ساله/ متهم تبرئه شد ؛ شلاق و تبعید به جای اعدام فال انبیاء روزانه دوشنبه 31 اردیبهشت 1403 فیلمی پربازدید از رئیسی: من زندگی خودم را مرهون حضرت رضا علیه‌السلام می‌دانم... (عکس) تیپ و چهره «روناک» و «شیرین» سریال نون خ در پشت صحنه تیپ و چهره «کیانوش پسرخوانده شکیب» سریال آوای باران در 42 سالگی +عکس (عکس) رئیسی در آغوش سردار دلها، حاج قاسم سلیمانی / حاج قاسم شما برای سلامتی رئیس جمهور دعا کنید ... اولین واکنش رهبر انقلاب به سانحه رخ داده برای رئیس جمهور + فیلم (تصاویر) تغییر چهرۀ «الیاس» 17 سال بعد از سریال «اغماء» رونمایی شبنم قلی خانی از ظروف سرامیکی شیک کافه محبوبش/ همیشه به گردش+عکس خانه پدری باصفا و دلباز ستاره سادات قطبی در اصفهان، نصف جهان/ خاطرات بچگیش زنده شد+عکس رونمایی از سومین نوه اسحاق جهانگیری +عکس / پسر زیبایی که خیلی شبیه پدر بزرگش هست تبریک تولد جالب روناک سریال نون خ به ماه کاووس با یک عکس خاص و دیده نشده+عکس تصویری از دوران کودکی علیرضا جهانبخش با ابروهای پیوندی و اندامی نحیف+عکس استایل یکسان و موهای پریشان رحمان و رحیم پایتخت در طبیعت مازندران+عکس سرگرمی جالب و باکلاس نیلوفر پارسا در دوران بارداری/ عجب فضای دنج و باصفایی+عکس فال روزانه امروز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه 1403 فال قهوه با نشان روز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه 1403 فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403+فیلم فال شمع روزانه امروز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403 در هنگام تحویل اتاق هتل به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ سِت کردن 2 ستاره تیم ملی در یک قاب/ طارمی و رضاییان با برند لویی ویتون + عکس فیلمی عاشقانه از ماه عسل نرگس محمدی و همسرش علی اوجی در خارج از ایران/ ایشالا به پای هم پیر بشین! فیلم قدیمی از تعویض ضریح مضجع شریف حضرت امام رضا (ع) با حضور رهبر انقلاب در سال 1379 فوری/ اخبار لحظه به لحظه با سانحه سقوط هلی کوپتر حامل رئیس جمهور بیوگرافی و اقدامات مجرمانه شوهر مهناز افشار/ یاسین رامین به بیماران دیالیزی هم رحم نکرد+فیلم کیک تولد شیک و باکلاس 43 سالگی بهنوش طباطبایی با قلب های صورتی/مبارکا باشه +عکس (فیلم) دعوت از رهبر انقلاب برای صرف لوبیا پلو روی آنتن زنده تغییر چهره آزاده زارعی، خانم بازیگر سریال آوای باران بعد 11 سال حرف های شنیع یک معلم در برخورد با نخبه مدرسه اش: به مادرم گفت من کودن هستم!+فیلم ویدیو احساسی و دلنشین حدیث چهره پرداز مژگان بچه مهندس 3 و خواهرش / خانم بازیگر از خواهر دکترش رونمایی کرد بیوگرافی و زندگی خصوصی شیدا خلیق، تازه عروس سینمای ایران و همسرش+ تصاویر جذاب و دیدنی بیوگرافی همه بازیگران مشهوری که امسال بختشان باز شد/ از عروسی کیوان ساکت اف و مونا کرمی تا ازدواج مهدی کوشکی برای چندمین بار+عکس رونمایی سروین بیات از دکوراسیون شیک و با کلاس خانه مادرش+عکس / تزئینات پذیرایی خانه با گلدان های زیبا جشن تولد 8 سالگی آریان پسر جواد نکونام در حیاط منزلش ماشاالله وروایی، عموکاووس سریال نون خ خلبان از آب درآمد +عکس دوران خلبانی بازار ارز بدون خریدار؛ حجم معاملات در پایین‌ترین سطح! هشدار مقامات ایرانی به "قرارداد شیطنت آمیز" چینی‌ها! جزییات لایحه "حجاب" و بازداشت این پنج گروه توسط پلیس
تیتر امروز   
اولین واکنش رهبر انقلاب به سانحه رخ داده برای رئیس جمهور + فیلم
کشاندن دختر 22 ساله به خانه مرد 50 ساله/ متهم تبرئه شد ؛ شلاق و تبعید به جای اعدام
فال روزانه امروز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403+فیلم
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403
فال انبیاء روزانه دوشنبه 31 اردیبهشت 1403
فوری/ اخبار لحظه به لحظه با سانحه سقوط هلی کوپتر حامل رئیس جمهور
بیوگرافی و زندگی خصوصی شیدا خلیق، تازه عروس سینمای ایران و همسرش+ تصاویر جذاب و دیدنی
بیوگرافی همه بازیگران مشهوری که امسال بختشان باز شد/ از عروسی کیوان ساکت اف و مونا کرمی تا ازدواج مهدی کوشکی برای چندمین بار+عکس
یک خبر خوش سینمایی؛ بازگشت دوباره هدیه تهرانی با سریال جدید هزار و یکشب
3 پیشنهاد جذاب و خفن برای فیلم‌بازان ایرانی/ آخر هفته چه سریال هایی را ببینیم؟+ویدیو
محدودیت بارداری در سنین زیر 18 سال رفع شد/ دختر ها قبل از سن بلوغ هم می توانند مادر شوند!
ماجرای علاقه رمان‌نویس زن بلغارستانی به صادق هدایت، مولانا و شاملو
راز عجیب نقاشی مونالیزا لو رفت/ مونالیزا خود داوینچی است!+عکس
منتخب روز   
ویدئویی سراسر شگفتی از یک ماشین باز خَفَن/فقط اونجا که کلاه میذاره سرش حمله دسته جمعی کلاغ‌ها به شاهین شکاری در انتقام به شکار دوست‌شان+ فیلم لحظه باورنکردنی شکار یک عقاب توسط خرس گرسنه در نوک درخت!+ فیلم هنرنمایی کودک طرفدار رامین رضاییان با نقاشی چهره اش/باعث افتخاری ستاره ی درخشان فوتبال+ فیلم خاص‌ترین ساعت کریستیانو رونالدو با 880 قیراط الماس زرد؛ قیمتش چقدر است؟ / با پول این ساعت می‌توان دریاچه ارومیه را احیا کرد! حیات وحش/شکار ماهرانه پرنده توسط مار سمی با استتار باورنکردنی/ قبل از حرکت مار دیدنش غیر ممکنه+ فیلم توپ بازی پوتین رئیس جمهور روسیه وسط کاخ کرملین +فیلم/یکم سنگین باش آقای رئیس جمهور! کشف بزرگترین مار جهان در اعماق آمازون با سری به اندازه سر انسان+ ویدئو حیوانات عظیم‌الجثه آدمخوار ؛ از تمساح آدمخوار تا آناکوندای 300 کیلوگرمی+ عکس کشف هویت 10 مومیایی اسرار آمیز تاریخ + فیلم عجیب و غریب ترین تولیدات ایران خودرو که از آن بی اطلاعید/ از سمند کوپه تا پیکان جدید با ظاهری عجیب +فیلم