با افزایش آمار آپارتمان نشینی مشکلات و مسایلی در این باب به وجود امده که موجب گردیده پرونده های زیادی در مراجع قضایی به این موضوع اختصاص یابد . از جمله مسائلی که ممکن است باعث بروز اختلاف بین موجر و مستاجر گردد هزینه های مربوط به تعمیرات آپارتمان است از جمله هزینه تعمیرات آسانسور و یا درب پارکینگ و دستگاه های حرارتی مرکزی و غیره . قانونگذار به همین دلیل قوانینی در خصوص روابط موجر و مستاجر وضع نموده است و در آن تعیین نموده که مستاجر و موجر مسئول پرداخت کدام یک از هزینه ها هستند . در این محتوا به بررسی تعمیرات ساختمان و در صورت عدم انجام مسئولیت هریک از طرفین می پردازیم.
قانون مالک و مستاجر در مورد هزینه تعمیرات آپارتمان چه می گوید؟
طبق ماده ۴۸۶ قانون مدنی و آن چه در قانون تملک آپارتمان ها آمده است موجر موظف است ملک مورد اجاره به همراه تمامی وسائل و امکاناتی که در قرارداد ذکر می گردد را سالم و بدون عیب به مستاجر تحویل دهد. اگر در طول مدت اجاره مشکلی برای ملک یا تاسیسات آن به وجود آید، بسته به کلی یا جزئی بودن تعمیرات ، مالک یا مستاجر موظف به پرداخت آن هستند. مشکل از آن جا شروع می شود که معمولا در تفسیر کلی بودن یا جزئی بودن تعمیرات بین موجر و مستاجر اختلاف نظر به وجود می آید. در قانون بازسازی و تعمیرات اساسی و ضروری آپارتمان بر عهده مالک گذاشته است و هزینه تعمیرات جزئی خانه با مستاجر است.
تعمیرات اساسی و ضروری ساختمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تعمیرات مربوط به اصل بنا (دیوار، در و پنجره، سقف، حیاط، پشت بام و…)
- تعمیرات مربوط به تاسیسات (کولر، شوفاژ، آبگرمکن، موتورخانه، پکیج، تهویه و…)
- تعمیر لوله کشی آب، گاز، فاضلاب
- تعمیر نشتی سرویس ها
- سیم کشی برق
- تعمیر آسانسور
- تعمیر در برقی پارکینگ
- رنگ آمیزی ساختمان
تعمیرات جزئی خانه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تعویض واشر شیرهای آب
- تعویض چراغ های سوخته و خراب
- تعمیر موردی قفل در
- نصب توری در و پنجره
- تعویض پوشال کولر آبی
- تعمیر تهویه سرویس ها
- تعمیر موردی کلید و پریز برق
مسئولیت تعمیرات ساختمان ، بر طبق ماده 20 قانون
مسئولیت تعمیرات ساختمان ، بر طبق ماده 20 قانون روابط موجر و مستاجر به صورت ذیل بیان شده است که :
- تکالیف موجر : تعمیرات کلی و اساسی مورد اجاره که مربوط به اصل بنا یا تاسیسات عمده منصوبه در آن از قبیل دستگاه های حرارت مرکزی و تهویه و آسانسور باشد به عهده موجر است .
- تکالیف مستاجر : تعمیرات جزیی و همچنین تزیین و تعمیری که مربوط به استفاده بهتر از مورد اجاره باشد با مستاجر خواهد بود .
در صورت عدم انجام مسئولیت هریک از طرفین
در صورت عدم انجام مسئولیت هریک از طرفین و بروز اختلاف بین موجر و مستاجر در موارد مربوط به تعمیرات مرجع صالح دادگاه است . در صورتی که موجر تعمیرات کلی مورد حکم دادگاه را در مهلتی که از طرف دادگاه تعیین می شود انجام ندهد مستاجر می تواند برای فسخ قرارداد اجاره به دادگاه مراجعه کند یا از دادگاه درخواست کند به او اجازه داده شود تعمیرات دایره مزبور را با نظارت اجرا انجام داده مخارج آن را حداکثر تا معادل شش ماه اجاره بها به حساب موجر بگذارد . هرگاه مستاجر مانع مالک از انجام تعمیرات ضروری شود دادگاه مستاجر را به رفع ممانعت ملزم و مهلت مناسبی برای انجام تعمیرات تعیین می نماید . در صورت ادامه ممانعت دادگاه می تواند حکم به تخلیه موقت بنا برای مدت مذکور بدهد . در هر حال مستاجر مسئول خسارتی است که در نتیجه ممانعت از تعمیر بنا حاصل شده است .
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .