مشکلات روحی و روانی زنان خانه دار !

  یکشنبه، 14 اسفند 1401   زمان مطالعه 4 دقیقه
مشکلات روحی و روانی زنان خانه دار !
خانه داری ترکیبی از احساسات را بر می‌انگیزد که برجسته‌ترین آن عدم رضایت است. دلایل مشترک برای نارضایتی عبارتند از یکنواختی، احساس تنهایی، نداشتن وقت آزاد طولانی و… . در ادامه این مطلب از ساعد نیوز درباره مشکلات روانشناختی زنان خانه دار بحث می کنیم.

بروز افسردگی در زنان خانه‌دار یکی از معضلات جوامع امروزی است. در واقع خانه‌دار بودن یک زن به تنهایی باعث بروز مشکلات روانی و نمی‌شود؛ بلکه اگر با احساساتی چون ناکارآمدی و وابستگی زیاد به همسر همراه باشد، باعث بروز اختلالات روانی در فرد می‌شود. این نوع از افسردگی با علائم جسمی و روانی همراه است و به علت وجود مشکلاتی چون نداشتن استقلال کافی در زندگی و عدم انجام کارهای مورد علاقه در افراد رخ می‌دهد.

دلایل بروز مشکلات روحی در زنان خانه دار

شاید بنظر نرسد؛ اما خانه دار بودن شغلی خسته کننده است؛ چرا که این کار شامل چندین وظیفه تمام وقت مانند آشپزی، تمیز و مرتب کردن خانه، مدیریت امور مالی خانه و پرستاری از بچه است. همه موارد ذکر شده بدون دستمزد و در برخی مواقع حتی بدون قدردانی صورت می‌گیرد و زنان خانه دار معمولاً در مقایسه با زنان شاغل دچار احساس ضعف و کمبود اعتماد به نفس می‌شوند. همچنین دلایل زیر نیز باعث بروز افسردگی در زنان خانه‌دار می‌شود:

  • عدم امکان تصمیم گیری در امور خانواده

  • عدم امکان مشارکت در امور مالی خانواده

  • احساس ناتوانی در خلاقیت و استعدادهای خود

  • نداشتن فرصت برای تجربه چالش‌ها و زندگی شغلی موفق

  • عدم دریافت احترام و قدردانی از سایر اعضای خانواده و جامعه

  • گیر افتادن در روال معمولی و خسته کننده کارهای خانه

زن افسرده

علائم افسردگی در زنان خانه دار

زنان خانه‌دار مبتلا به افسردگی معمولا احساس می‌کند که هیچ علاقه‌ای به انجام کارهای خانه ندارند و هیچ چیزی باعث لذت و نشاط ان‌ها نمی‌شود. همچنین این افراد در طول روز دچار احساس ناراحتی و اندوه می‌شوند و بدون دلیل شروع به گریه می‌کنند. احساس پوچی و بی‌ارزشی از دیگر علائم ناراحت کننده‌ای است که زنان خانه‌دار افسرده را آزار می‌دهد.

افسردگی در زنان خانه‌دار با علائم و مشکلات جسمی چون بی‌اشتهایی، کاهش وزن و بروز اختلال در خواب نیز همراه خواهد بود. همچنین بسیاری از این زنان برای برقراری رابطه جنسی با همسر خود، دچار مشکل می‌شوند و در بیشتر موارد میل جنسی آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. اگر شما یک زن خانه‌دار مبتلا به افسردگی هستید؛ باید بدانید، در صورت عدم توجه به این علائم و عدم مراجعه به پزشک، علائم اختلال شما روز به روز افزایش پیدا خواهد کرد و ممکن است باعث بروز افکار خطرناکی چون مرگ و خودکشی شود.

زن افسرده

چگونه می‌توان رضایت از خانه داری را افزایش داد؟

اکثر زنان خانه دار زمانی دچار مشکل بحران هویت می‌شوند که بیشتر وقت خود را در خانه سپری می‌کنند و به تنهایی به خانواده و کارهای خانه رسیدگی می‌کنند. این اتفاقات باعث ایجاد احساس پوچی، ناامیدی و خستگی در زندگی زنان خانه‌درا شده و موجب زیر سوال رفتن اعتبار و جایگاه ان‌ها در خانواده و جامعه می‌شود.

به خانه داری نگاه مثبت داشته باشید

  • ارزشمندترین قسمت نقش زن خانه دار رئیس خود بودن است. شمامی‌توانید تصمیم گیری کنید که چه کاری را می‌خواهید انجام دهید و چه وقت آن را انجام دهید. مثل کار بیرون نیست که کسی به شما زنگ بزند و شما را احضار کند تا به دیدن او بروید و مجبور باشید که کاری را ظرف نیم ساعت انجام دهید.

  • به این نکته توجه کنید که خانه داری کاریست که می‌شود با استفاده از سرعت انتقال و درایت هرچه سریع‌تر انجام شود به طوری که بتوانید به کارهای ارضاکننده‌تری مثل موسیقی و کارهای هنری بپردازید.

  • خانه‌داری را هم‌تراز با سایر فعالیت‌های اجتماعی تصور کنید تا از این طریق احساس رضایت و خودباوری خود را افزایش دهید.

  • برای مقابله با ایجاد احساس کم توجهی و قدر ناشناسی همسر خود، خوبی‌های همسر خود را برجسته کرده و افکار مثبت مانند شادمانی، نیرومندی و آرامش را در خود تقویت کنید.

کارهای خانه را مدیریت کنید

  • زنان خانه دار به راحتی می‌توانند با یک برنامه ریزی دقیق و منظم مسیر زندگی را از حالت رکود و یکنواختی نجات دهند. بسیار ساده است. ابتدا لیست تمام کارهایی را که می‌خواهید فردا انجام دهید، از شب قبل آماده کنید و سپس آنها را به ترتیبِ اولویت شماره‌گذاری نمایید و فردا صبح کارهایتان را با شماره یک شروع کنید، سپس کار شماره 2 را شروع کنید و… به همین ترتیب ادامه داده تا به همه کارهایتان برسید. اگر نتوانستید تمام کارهای لیست را انجام دهید مهم نیست، زیرا حداقل شما مهم ترین کارها را انجام داده‌اید.

  • اگر نوشتن لیست کارهایتان را به صبح فردا موکول کنید، دچار وحشت شده و ممکن است تمام روز وقت شما را بگیرد. حتما آن را شب قبل انجام دهید. کارهای خسته کننده و آنهایی را که دوست ندارید، در اولویت قرار دهید و آنها را صبح انجام دهید چون سرحال هستید. در مورد غذای فردا نیز از شب قبل تصمیم بگیرید.

  • بعد از انجام مهمترین کارها، آنها را از لیست حذف کنید، با این کار یک احساس کامیابی از عملکردتان به شما دست می‌دهد که دلگرم می‌شوید، بقیه کارها را هم با سرعت بیشتری انجام دهید.

  • بعضی وقتها ممکن است کاری به تعویق بیفتد و یا شاید در انجام کاری دیگر موفق نشدید، این نقطه ضعف را پنهان نکنید و باشجاعت، آن را در راس کارهای فردا قرار دهید.

  • اگر تغییری در برنامه تان رخ داد، نترسید و با آغوشی باز به استقبالش بروید و بدانید که زندگی دائم در حال تغییر کردن است و به آن به چشم تنوع نگاه کنید.

خودتان را در لیست وارد کنید

نکته مهم این است که زنان خانه دار هر روز یک زمانی را برای خودشان در نظر بگیرند. زمانی برای استراحت، ورزش، درست کردن ناخن‌ها، کتاب خواندن و غیره. این کارها را حتما در لیست وارد کنید وگرنه هیچوقت به آن نمی‌رسید. وقتی نسبت به خودتان حس خوبی داشته باشید می‌توانید با خوش رویی به استقبال همسرتان رفته و از ساعاتی که در کنار هم هستید لذت ببرید و روابط عشقانه‌تان را همیشه تازه و رضایت بخش نگهدارید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها