هر نوع ماده غذایی که مادر باردار در طول دوره بارداری خود مصرف می کند، بر روی سلامت جنین و همچنین سلامت خود مادر تاثیر گذار است. سیب زمینی یک نوع ماده غذایی سرشار از فیبر غذایی و انواع ویتامین ها و مواد غذایی مهم برای بدن می باشد. همانطور که می دانیم سیب زمینی همواره در دسترس می باشد، اما باید در مصرف آن اعتدال رعایت شود تا تاثیر منفی در بارداری نداشته باشد.
۱۲ خاصیت مصرف سیب زمینی در بارداری
برخی از فواید مصرف سیب زمینی در بارداری شامل موارد زیر است:
- منبع اصلی انرژی جنین در رحم گلوکز موجود در سیب زمینی است.
- اگر باردار و دچار کمبود وزن هستید، سیب زمینی یکی از سالم ترین راه ها برای وزن گرفتن در طول بارداری است.
- اگر سیب زمینی به روش صحیح پخته شود، به مادران باردار کمک می کند که با مشکلات گوارشی خصوصاً اسید معده مقابله کنند.
- سیب زمینی دارای چربی و کالری پایین است. از سوی دیگر، منبع غنی فیبر غذایی و ویتامین 6B وC است.
- فیبر نیمه محلول و سیب زمینی به کاهش سطح کلسترول خون در دوران بارداری کمک می کند.
- سیب زمینی حاوی فلاونوئید است که فشار خون را کنترل کرده و به همین سبب در دوران بارداری بسیار مفید است.
- سیب زمینی خام غنی از ویتامین C است و به تقویت سیستم ایمنی در طول بارداری کمک می کند.
- سیب زمینی سرشار از آهن، کلسیم و پتاسیم است. این مواد معدنی برای رشد و تکامل جنین حیاتی هستند.
- سیب زمینی دارای مقادیر بالای فولات (اسید فولیک) است. فولات به دلیل خاصیت کاهش خطر مشکلات در رشد جنین و اختلالات در مغز و ستون فقرات او، در دوران بارداری بسیار مفید است.
- سیب زمینی منبع عالی انرژی است و بارداری دورانی است که مادر نیاز بیشتری به انرژی دارد.
- هضم سیب زمینی به آرامی انجام می شود، بنابراین مادر باردار مدت بیشتری احساس سیری خواهد داشت.
- مادران بارداری که از پف زیر چشم ها رنج می برند می توانند از سیب زمینی خام رنده شده برای از بین بردن آن استفاده کنند. سیب زمینی همچنین برای نرمی، سفید کنندگی و اثر آرام سازی پوست شناخته شده است.
عوارض مصرف سیب زمینی در دوره حاملگی
همانطور که مشخص است سیب زمینی صیفی جاتی است که در زیر زمین رشد می کند، با این وجود در برخی موارد ممکن است روی زمین نیز به رشد خود ادامه دهند و در معرض نور خورشید قرار گیرد. با قرار گرفتن سیب زمینی در معرض نور خورشید فعالیت متابولیکی در پوست آن به خاطر کلوروفیل ایجاد می گردد که این فرایند باعث سبز شدن رنگ سیب زمینی خواهد شد، محصولی که در اثر این پدیده حاصل می شود سولانین نام دارد که نوعی گلیکول-آلکالوئید سمی می باشد. از این رو نباید از سیب زمینی های سبز شده استفاده نمود زیرا دارای عوارض مختلفی بر بدن به ویژه در دوره حاملگی خواهد شد. سیب زمینی ممکن است عوارضی برای بدن در دوره حاملگی به همراه داشته باشد که در ادامه با آن آشنا خواهیم شد:
- همانطور که گفته شد سیب زمینی سبز، یعنی سیب زمینی با رگه های سبز، دارای آلفا کاکونین و آلفاسولانین کی باشد که در دسته سم گلیکول آلکالوئید قرار دارند، این سم باعث تحریک در دستگاه گوارشی شده و اسهال و استفراغ را به دنبال دارد و ممکن است بر رشد جنین تاثیر گذار باشد.
- سیب زمینی سبز می تواند باعث بروز نقص های مادرزادی احتمالی در جنین شود، نقص هایی مانند شکاف در ستون فقرات در نوزاد.
- داشتن رژیم غذایی سرشار از سیب زمینی در دوره بارداری ممکن است باعث بروز دیابت بارداری در مادر شود.
- دانشمندان استرالیایی کشف نموده اند که احتمال مبتلا شدن به دیابت نوع ۱ در نوزادانی که مادرانشان از سیب زمینی و دیگر سبزیجات غده ای در دوره بارداری خود به میزان فراوان استفاده کرده اند بیشتر می شود.
- مصرف سیب زمینی فاسد در دوره حاملگی می تواند باعث مسمومیت های غذایی در این دوران شود.
- در صورتی که یک خانم حامله به خوردن سیب زمینی علاقه زیادی داشته باشد و در مصرف آن زیاده روی نماید این موضوع ممکن است باعث بروز ناهنجاری هایی در جنین شود، چون سیب زمینی دارای مقادیر زیادی آلکالوئید می باشد که می تواند وارد بدن شود.
- همچنین در مادران حامله ای که دارای اضافه وزن می باشند مصرف بیش از حد سیب زمینی می تواند باعث چاقی مفرط و خطرات مربوط به آن در حاملگی شود.
مقدار مناسب مصرف سیب زمینی در حاملگی
استفاده از سیب زمینی در دوره حاملگی بدون ایراد است و مشکلی ایجاد نخواهد کرد. منبع اصلی که به وسیله سیب زمینی تامین می گردد، گلوکز می باشد که در انواع کربوهیدرات ها مثل سیب زمینی به مقدار فراوان وجود دارد. از این رو دستورالعمل های تغذیه ای انجمن سوییس مقدار ۳ تا ۴ واحد کربوهیدرات را به صورت روزانه در طی حاملگی پیشنهاد داده است، البته این مقدار به وزن مادر باردار و وزن او در دوره قبل از حاملگی و مقدار وزن گیری جنین می تواند تا حدی وابسته باشد و تغییر کند. در حالت کلی مقدار یک واحد سیب زمینی در طی هفته در کنار دیگر کربوهیدرات ها می تواند باعث پایین آمدن دیابت حاملگی تا حد زیادی شود.
سیب زمینی سرخ کرده و چیپس در دوران بارداری
بارداری لحظات زیبا و ارزشمندی را برای زندگی به ارمغان می آورد. زنان باردار تنها با دیدن عکس های نوزادان اطرافشان احساس شادی بیشتری می کنند. آن ها دوست دارند روی وب سایت با تصاویر کودک، غذای کودک و لوازم جانبی کودک کلیک کنند. ناگفته نماند خرید های زیادی که برای تازه متولد شده انجام می دهند و در میان این همه آن ها باید مراقب خود باشند. در واقع این تنها بازه زمانی در کل زندگی آنهاست که در آن بیشتر از دیگران از خود مراقبت می کنند. جای تعجب نیست که آن ها این کار را برای کودک درون خود انجام دهند. آن ها به خرید علاقه مند می شوند، ویار می کنند و به شدت کنجکاو می شوند. آن ها دوست دارند سؤال بپرسند و برای یافتن پاسخ در اینترنت جستجو می کنند. مادر شدن مسئولیت بزرگی را به همراه دارد از این رو مواردی که در ابتدا خوب بود ممکن است در دوران بارداری چنین نباشد. این دقیقاً همان مورد سیب زمینی سرخ کرده است. سیب زمینی سرخ کرده به عنوان غذای ناسالم شناخته می شود و ممکن است مصرف مکرر آن بی خطر نباشد. بیایید دریابیم که آیا خوردن سیب زمینی سرخ کرده در دوران بارداری بی خطر است یا خیر.
در واقع توصیه می شود برای مدت نه ماه هر گونه هوس به این غذای روغنی و چاق کننده خاص را انکار کنید. از این رو بهتر است به طور کامل از آن اجتناب کنید.هر کاری که یک زن انجام می دهد با هدف سالم سازی کودک است و باید از مصرف تغذیه ناسالم خودداری کنید. از چربی ها، نمک و عامل سمی عصبی اکریل آمید باید به طور کامل اجتناب شود.سیب زمینی سرخ کرده اثرات مضر زیادی روی جنین در حال رشد دارد. غذایی که در دمای بالای 365درجه سرخ می شود عامل سمی عصبی اکریل آمید را در آن ایجاد می کند. این یک عامل سرطان زا است و بنابراین باید از آن اجتناب شود. سیب زمینی سرخ کرده در دوران بارداری نباید خورده شود و هیچ مزیتی هم به همراه ندارد. برای همه زنان باردار میوه های خوشمزه، آجیل و محصولات شیری موجود است که در واقع برای رشد سالم کودک مفید خواهد بود.