اطلاعاتی درباره موارد منع مصرف و تداخل دارویی کلرتالیدون

  یکشنبه، 18 دی 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
اطلاعاتی درباره موارد منع مصرف و تداخل دارویی کلرتالیدون
کلرتالیدون (Chlortalidone) نوعی داروی ادرار آور می باشد که برای کاهش فشار خون و ادم مورد مصرف دارد. داروی کلرتالیدون به فرم قرص کلرتالیدون در بازار وجود دارد. اگر به دیابت یا نقرس مبتلا هستید در طول درمان با داروی کلرتالیدون باید بیشتر مراقب باشید.در این بخش به موارد منع مصرف و تداخل دارویی کلرتالیدون در ساعد نیوز اشاره می کنیم .

کلرتالیدون به گروهی از داروها به نام مدرهای تیازیدی تعلق دارد. یک داروی مدر سبب افزایش اوره دفعی از کلیه ها می گردد. گاهی به این داروها قرص های آب هم گفته می شود. مدرها درمان های مؤثر برای درمان فشار خون هستند. این داروها همچنین برای دفع آب اضافه در برخی از بیماری های کبدی و کلیوی که مایع بیش از حد در بدن تجمع پیدا کرده است نیز مفید می باشد. کلرتالیدون همچنین برای درمان نارسایی های قلبی نیز به کار می رود. نارسایی قلبی زمانی اتفاق می افتد که قلب نمی تواند عملکرد خود را به درستی انجام دهد.

مدرهایی نظیر کلرتالیدون با ممانعت از عبور نمک و آب از غشای سلول های کلیوی عمل می کنند. اثر این مکانیسم این است که سلول های کلیوی اوره بیشتری دفع می کنند. دفع مایعات اضافی بدن سبب کاهش فشار خون می گردد و فشار وارد بر قلب را کاهش می دهد. اثر کلرتالیدون بر کلیه ها خفیف است بنابراین حجم ادرار دفعی قابل توجه نیست.

کلرتالیدون ممکن است همراه با سایر داروها برای دفع مایع اضافی بدن استفاده شود. در صورتی که برای این منظور دارو تجویز شود ترکیبی از داروها (داروهایی با نام تجاری Kalspare (کلرتالیدون با تریامترن) ، Tenoret 50 (کلرتالیدون با آتنولول) و Tenoretic (کلرتالیدون با آتنولول)) به کار می رود. قرص های ترکیبی باعث می شوند که تعداد قرص های مصرفی در طول روز کاهش یابد.

کلرتالیدون برای بیماران مبتلا به دیابت اینسیپیدوس هم مفید می باشد. دیابت اینسیپیدوس بیماری است که در آن فرد به کرات احساس دفع ادرار می کند و به صورت دائم تشنه می باشد. مکانیسم عملکرد کلرتالیدون در دیابت اینسیپیدوس کاملاً آشکار نیست.

موارد مصرف کلرتالیدون

اين دارو در درمان خيز (ناشي از نارسايي احتقاني قلب، سيرز كبدي همراه با آسيت، درمان با كورتيكوستروئيدها و استروژن) و نيز بعضي از حالات عيب كار كليه(از جمله سندرم نفروتيك، گلومرولونفريت حاد و نارسايي مزمن كليه) زيادي فشار خون (به تنهايي يا به عنوان درمان كمكي) مصرف مي شود.

 کلرتالیدون

موارد احتیاطی و منع مصرف کلرتالیدون

  • پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
  • همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص انواع دیابت، نقرس، بیماری های کلیوی و کبدی، لوپوس، عدم تعادل مواد معدنی که درمان هم نشده باشد(از جمله پتاسیم پایین) مطلع سازید.
  • این دارو ممکن است باعث سرگیجه، خواب آلودگی یا بیهوش شدن به خصوص در یک ساعت اول مصرف، شروع درمان و یا افزایش دوز مصرفی شود. استفاده از الکل یا ماریجوانا (شاهدانه) می تواند سرگیجه را تشدید کند. تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید. مصرف الکل را محدود کرده و در صورت مصرف ماریجوانا آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • تعریق زیاد، اسهال یا استفراغ می توانند باعث از بین رفتن بیش از حد آب بدن (دهیدراتاسیون) شوند و خطر ابتلا به سبکی سر را افزایش دهند. اسهال یا استفراغ طولانی مدت را به پزشک خود اطلاع دهید. حتما مایعات کافی بنوشید تا از کمبود آب بدن جلوگیری کنید، مگر اینکه دستور پزشک خلاف آن باشد.
  • تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
  • همچنین این محصول ممکن است کنترل قند خون را دشوارتر کند. طبق دستور پزشک قند خون خود را به طور منظم بررسی کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت مشاهده علائم افزایش قند خون مانند افزایش تشنگی یا ادرار، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید زیرا ممکن است نیاز به تنظیم داروی دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی توسط پزشک داشته باشید.
  • این دارو ممکن است سطح پتاسیم خون را کاهش دهد.بنابراین در رابطه با مواد غذایی سرشار از پتاسیم (مانند موز، آب پرتقال) یا استفاده از جایگزین نمک حاوی پتاسیم با پزشک خود مشورت کنید. احتمالا پزشک مکمل پتاسیمی تجویز می کند.
  • این دارو می تواند حساسیت پوست را نسبت به آفتاب و همچنین خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد، به خصوص در صورت مصرف طولانی مدت از سولاریوم و چراغ های آفتابی جهت برنزه شدن. مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور آفتاب را محدود کنید. در فضای باز از ضد آفتاب استفاده کنید و لباس محافظ بپوشید. در صورت بروز آفتاب سوختگی، تاول های پوستی یا قرمزی، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
  • افراد مسن حساسیت بیشتری نسبت به عوارض جانبی مانند سرگیجه نشان می دهند.
  • مصرف این دارو در دوران بارداری توصیه نمی شود. زیرا می تواند به جنین آسیب برساند. جهت اطلاع از جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
  • این دارو می تواند از شیر مادر به نوزاد منتقل شود. اما آسیب رسانی آن به نوزاد شیرخوار محتمل نیست.بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود مشوورت کنید.

تداخل دارویی کلرتالیدون

  1. تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
  2. برخی از داروهایی که ممکن است با کلرتالیدون تداخل کنند ، عبارت اند از: سیزاپراید، دوفتیلید (dofetilide) ، لیتیوم.
  3. برچسب روی تمام داروهایتان را (مانند داروهای سرفه و سرماخوردگی، مکمل رژیم غذایی ، داروهای التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) بررسی کنید.زیرا آن ها ممکن است،مواد تشکیل دهنده ای داشته باشند که فشارخون را افزایش دهد و یا نارسایی قلبی را بدتر کند. راجع به مصرف کلرتالیدون با داروساز خود مشورت کنید.

نکات با اهمیت در رابطه با کلرتالیدون

  • استفاده از داروی کلرتالیدون می تواند نتیجه برخی تست های آزمایشگاهی را تغییر دهد بنابراین حتما پزشک را در جریان مصرف کلرتالیدون قرار دهید.
  • اگر به دیابت مبتلا هستید در طول درمان با داروی کلرتالیدون قند خون خود را مرتب چک کنید.
  • اگر سابقه ابتلا به نقرس دارید، در طول درمان با داروی کلرتالیدون مراقب علائم نقرس باشید.
  • در صورتی که رژیم غذایی فاقد نمک را دنبال می کنید قبل از شروع درمان با داروی کلرتالیدون پزشک را در جریان قرار دهید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها